Lørdag den 10. februar skal 10 sange dyste ved Dansk Melodi Grand Prix 2018 om en plads i Eurovision. Læs denne Melodi Grand Prix optakt (med insider-info) fra BetXperts underholdningsekspert her, hvor han vurderer sange, odds, samt strukturen med fanjury.

Vi skal igen finde klaphatten og stemmesedlerne frem. 1,5 millioner danskere sidder klar til at stemme på deres favoritsange blandt de 10 offentliggjorte kandidater.

Årets ti danske deltagere er som noget nyt blevet udvalgt af DR's nyvalgte producer Mads Enggaard i samarbejde med en flok entusiatiske Eurovision-fans. Det skal sikre et større og bedre helhedsindtryk. Sangene er dog ikke blevet offentliggjort endnu, men efter sigende skulle der allerede nu - rent uformelt - være en klar favorit hos dem, der har hørt sangene. Det tegner godt for Danmarks chancer i finalen-

Se odds og analyse af MGP 2019

Lige nu er der kun Melodi Grand Prix odds ude hos Unibet, mens Betfair Spillebørs også er åben - dog uden større efterspørgsel endnu.

Vinderen af Dansk Melodi Grand Prix skal gå i Anja Nissens fodspor. Anja Nissen kom sidste år akkurat med i ESC finalen på yderste mandat. Målet i år er en top 10 placering.

Alle er velkomne til at kommentere på artiklen og give gode ideer videre, så vi kan lære af hinanden og finde den bedste værdi. Husk at respektere at musiksmag er meget individuel fra person til person og ligeledes fra land til land i Eurovision-finalerne i maj.

Odds på Europæiske melodi grand prix 2019 semifinale

Deltagerne i Dansk Melodi Grand Prix 2018

Sang nummer 1: "Riot"

Solist: Ditte Marie

Tekst og musik: Lise Cabble, Theis Andersen og Chris Wahle

Sang nummer 2: "Starlight"

Solist: Anna Ritsmar

Tekst og musik: Lise Cabble

Sang nummer 3: "Higher Ground"

Solist: Rasmussen

Tekst og musik: Niclas Arn og Karl Eurén

Sang nummer 4: "Boys on Girls"

Solist: Sannie

Tekst og musik: Sannie Carlson, Domenico Canu og James Reeves

Sang nummer 5: "Angels to My Battlefield"

Solist: Sandra

Tekst og musik: Lars' Chief 1' Pedersen, Ronny Vidar Svendsen, Anne Judith Stokke Wik, Nermin Harambasic og Sandra Hilal

Sang nummer 6: "Unfound"

Solist: Lasse Meling

Tekst og musik: Lasse Meling, Kim Nowak-Zorde og TheArrangement

Sang nummer 7: "Standing Up for Love"

Solist: CARLSEN

Tekst og musik: Thomas Thörnholm, Michael Clauss og Dave Rude

Sang nummer 8: "Signals"

Solist: KARUI

Tekst og musik: Annelie Karui Saemala, Jeanette Bonde, Daniel Fält og Jonas Halager

Sang nummer 9: "Holder fast i ingenting"

Solist: Rikke Ganer-Tolsøe

Tekst og musik: Rune Braager, Clara Sofie Fabricius og Andrea Emilie Fredslund Nørgaard

Sang nummer 10: "Music for the Road"

Solist: Albin Fredy

Tekst og musik: Rune Braager, John Garrison og O. Antonio

Melodi Grand Prix odds

Selvom sangene endnu ikke er offentliggjort, så er der alligevel en enkelt bookmaker, der er kommet med de første odds på det danske Melodi Grand Prix. Og her kan man se, at der allerede nu er en klar favorit hos bookmakere. Rasmussen med sangen "Higher Ground" giver således kun 2,25 gange pengene igen hos Unibet.

Odds på vinderen af Melodi Grand Prix 2018

Bedste odds Bookmaker
Rasmussen - "Higher Ground" 2,25
Unibet
Sandra - "Angels to My Battlefield 5,00 Unibet
Anna Ritsmar - "Starlight" 6,50 Unibet
Ditte Marie - "Riot" 6,50 Unibet
KARUI - "Signals" 7,00 Unibet
Albin Fredy - "Music for the Road" 8,00 Unibet
CARLSEN - "Standing Up for Love" 8,00 Unibet
Lasse Meling - "Unfound" 9,00 Unibet
Sannie - "Boys on Girls" 10,00 Unibet
Rikke Ganer-Tolsøe - "Holder fast i ingenting" 12,00 Unibet

Ny struktur indført i 2017

Det blev til dansk fiasko i 2015 og 2016 ved det internationale melodi grand pric, og derfor besluttede man fra DRs side at indføre en fanjury. Den består af fem navngive danske Eurovision-eksperter/superfans, og denne fanjury har 50 procent at af stemmerne. Tidligere var der en fagjury af musikfolk, men den er nu blevet erstattet af fanjuryen. 

Formålet med ændringen var at udpege en sang, som kunne blive en succes ved Eurovision. Indforstået: Kvalifikation fra semifinalen til finalen. Alt andet vil betegnes som en fiasko, og i en finale vil målet være en top 10-placering. 

Fanjuryen har - ligesom sidste år - 50 procent af magten. Også i superfinalen, hvor de tre bedste deltagere skal synes igen og have nye stemmer. 

Inden 2017 havde juryen kun medbestemmelse i den indledende afstemning om at finde de tre superfinalister, mens seerne så - "desværre" - havde det sidste, suveræne ord, og seernes valgt faldt ikke altid i resten af Europas smag. 

Fem af kanditaterne til Melodi Grand Prix 2018 er udvalgt af en anden flok superfans under et seminar. Og det er så fem andre superfans, der giver point. 

Fanjuryen skal selvfølgelig stemme individuelt og med hjertet, men det er en smule indforstået i ansættelsen, at de har egentlig kun har én vigtige opgave: at sikre, at vindersangen vil gør det godt europæisk, hvor den skal have en kvalitet og stil, der tilfredsstiller fans og seere i de øvrige lander, der stemmer og deltager ved Eurovision. Ellers kunne man jo nøjes med seerpoint.

Hvert medlem af fanjuryen har hele 10% af stemmerne og repræsenterer dermed et opland på mere end 1 million mennesker.

I superfinalen vil afstemningen foregå på den måde, at fanjuryen og seerne hver har 50 point at dele ud. For fanjuryen betyder det, at hvert medlem har 10 point, som gives til den bedste sang. Seernes point derimod bliver fordel proportionelt. Og det har stor betydning: 

Det betyder nemlig reelt, at hvis bare tre-fire af fanjuryen har samme favorit i superfinalen, så vil fanjuryens favorit have så stort et forspring, at det vil være meget svært for de to andre sange at indhente forspringet, når seerstemmerne lægges oven. 

Har alle fanjurymedlemmer den samme favorit - det er set før - så det vil være matematisk umuligt at nå for en af de to sange, uanset hvordan seerne har stemt. Det så vi (formentlig) sidste år. I Sverige har man derfor ændret på deres afstemningsprocedurer, så seerne for mere stemmemagt. Modsat kan man argumentere for, at den danske fanjury klarede missionen, da det danske bidrag - Anja Nissen med "Where I Am" gik videre fra semifinalen. Så den danske struktur kan faktisk godt øge kvaliteten. 

Det bliver ikke offentliggjort, hvordan fanjuryens og seernes stemmer har fordelt sig. Kun det samlede resultat får danskerne at vide. 

Analyse af alle sange/artister

Melodi Grand Prix optakten opdateres med en analyse af alle sange/artister senere. 

Gode råd til betting på Melodi Grand Prix

  • Fanjuryen kan snakke sammen og påvirke hinanden. Dermed er fanjuryens favorit alfa og omega i forhold til at finde en vinder. Hvis 3-4 jurymedlemmer bliver enige, kan de overtrumfe seernes favorit.
  • Seerne elsker det glade, lyse og enkle. Glade sange på dansk er hot hos seerne.
  • Juryen vægter ofte en dygtig sanger og performance. 
  • Juryen kan godt lide nytænkning og energi. Helst ikke metervarepop og dance.
  • Både jury og seere kan lide det enkle, tydelige og autentiske, a'la Portugal sidste år.
  • En vigtig ting i betting på sange er, at forudse hvordan en sang vil komme til udtryk på en scene, i forhold til hvad folk syntes om høretelefon-udgaven. 

God fornøjelse!

Artiklen bliver løbende opdateret med analyse af sangene, odds på Melodi Grand Prix og spilforslag.