Lørdag skal ti sange dyste ved Dansk Melodi Grand Prix 2017, hvor vinderen kommer med i Eurovision. Læs Highrollers grundige optakt her, hvor han analyserer alle sangene, odds, jury samt den nye struktur.

Optakten til det internationale Melodi Grand Prix kan læses her. 

Vi skal finde klaphatten og stemmesedlerne frem. 1,5 millioner danskere sidder klar lørdag aften til at stemme på deres favoritsange blandt de 10 offentliggjorte kandidater.

 De 10 valgte sange til årets Melodi Grand Prix er nøje udvalgt blandt et rekordstort felt på over 1.000 ansøgere.

Efter sidste års vinder, Lighthouse X floppede stort ved Eurovision-semifinalen (ligesom Anti Social Media året før), har Danmarks Radio slået op med syvtommersøm, at målet for 2017 skal opfyldes: Danmarks vindersang SKAL kvalificeres til Eurovisionfinalen i Ukraine i maj.

Vi kigger på det hele i denne optakt og forsøger at finde de bedste spil.

Odds på Europæiske melodi grand prix 2019 semifinale

To stærke favoritter

Samlet set er årets sangudbud ret skuffende, ufattelige meget 'metervare'-pop, på trods af flere dygtige sangtalenter, og odds på at Danmark vinder i Ukraine er da også fordobblet, siden sangene blev frigivet mandag.

Traditionelt til dansk MGP vælger vi danskere ofte de glade lyse sange i sidste ende, med nogle få undtagelser.

Umiddelbart er der to pæne favoritter til at blive den danske deltager. Ida Una og Sada Vidoo ligner i mine øjne gode bud på at kunne klare kravet i Ukraine. Men hvad vil danskerne stemme? Har vi lært af lektien fra de seneste år, eller følger vi vores hjerter?

Denne optakt byder på 1) odds, 2) konkurrencens opbygning, 3) analyse af de fem fagjurymedlemmer og 4) analyser af hver sang.

Alle er velkomne til at kommentere og give gode ideer videre, så vi kan lære af hinanden og finde den bedste værdi.

Husk at respektere at musiksmag er meget individuel fra person til person og ligeledes fra land til land i Eurovisionfinalerne i maj.

Her kan du høre sammendrag af de 10 udvalgte sange til Dansk Melodi Grand Prix 2017

Odds på Melodi Grand Prix 2017

Der er flere bookmakere, der har vinderodds ude på den danske nationale finale. Heriblandt Danske Spil, Betfair, Nordicbet/Betsafe og Unibet/888sport. Odds er lagt ud i mandags, samme dag som de ti sange blev frigivet af DR.

Vinder af dansk MGP 2017

Bedste odds Bookmaker
Ida Una - "One"  2,60
Betfair
Sada Vidoo - "Northern lights"  3,70
Betfair
Anja Nissen - "Where I am"  7,00
Danske Spil
Jeanette Bonde - "Hurricane"  25,00
888sport
Johanna Beijbom - "A.S.A.P."  16,00
Danske Spil
Anthony - "Smoke in my eyes"  29,00
NordicBet
Rene Machon - "Warriors" 40,00
Danske Spil
Thomas Ring - "Vesterbro" 45,00
NordicBet
Rikke Skytte - "Color my world"  50,00
888sport
Calling Mercury - "Big little lies"  60,00
888sport

Samlet TBP: 98%

Min anbefaling

Odds på de to favoritter ser flotte ud. Min prediction er at de danske seere vil være hooked på Ida Una's glade sang, mens den nyskabende fanjury nok især vil lytte til udlandet, hvor Sada Vidoo fører stort i en poll.

Herudover virker odds 45 på Thomas Ring ganske flot, da nummeret er eneste dansksprogede sang, og skiller sig genremæssigt ud blandt et hav af popsange. Ligeledes Anthony. Mulige top 3, hvis Nordicbet kunne lokkes til at lægge top-3 spil ud. Også odds 60 på Calling Mercury og 7 på Anja Nissen skiller sig ud.

Jeg kan også anbefale at live-bette under showet. Man kan ofte spille oddset helt frem til sangen er færdig uden større oddsændringer. Afhængig af om jurypoint og seerpoint vises en ad gangen i superfinalen kan man evt. udnytte, at Ida Una formentlig bør være seerfavorit, men jeg tror odds lukkes helt ved pointvisningen.

Dansk smag er ikke altid europæisk smag

Både i 2015 og 2016 havde vi gode vinderkandidater, som udenlandske medier vurderede til top 10, som vi let kunne have valgt, men hvor hhv. fagjuryen i 2015 og seerne i 2016 stemte på nogle andre.

Hvad med dette år? Fucker danskerne det op for tredje gang og stemmer med hjertet, eller har vi lært af lektien, og lytter til udlandets ønsker? Tiltag er blevet lavet for at afspejle en god europæisk smag bedre, men kan det stoppe vikingernes nationale stolthed og i stedet gå med Euro strømmen? Lad os se på den nye struktur.

Den nye struktur - DMGP 2017

Som følge af de to seneste års fiaskoer er det fra DR's side besluttet at indføre en fanjury bestående af fem navngivne danske Eurovision eksperter/superfans (se min juryanalyse herunder). Denne jury har 50% af stemmerne og erstatter den tidligere fagjury af musikfolk.

Formålet er at udvælge en sang, som vil kunne blive en mulig Eurovision succes. Indforstået fra chefen: kvalifikation til ESC finalen. Alt andet vil betegnes som en fiasko.

Som noget helt nyt har fanjuryen fået 50% af magten, også i superfinalen, hvor de tre bedste skal synge igen. Sidste år bestemte juryen kun i den indledende afstemning for at finde de tre superfinalister, hvor seerne 'desværre' havde det sidste suveræne ord.

Det er værd at bemærke, at fem af dette års danske kandidater er udvalgt netop af en flok superfans under et seminar. Det kan tænkes, at de fem jurymedlemmer måske også har deltaget i det seminar. De sidste fem er valgt af bl.a. produceren Cutfather for at afspejle forskellige genrer. Det sidste kan man så diskutere, om det er lykkedes.

Analyse af fanjuryen

Selvom fanjuryen selvfølgelig skal stemme individuelt og med hjertet, ligger det en smule indforstået i ansættelsen, at de kun har een vigtig opgave på lørdag: at sikre at vindersangen vil kunne klare sig europæisk, og have en kvalitet der tilfredstiller folk og fans i de øvrige lande.

Ellers kunne man jo nøjes med seerpoint. Hver juryfan har hele 10% af stemmerne og repræsenterer et opland på mere end 1 million mennesker.

Lidt heldigt for os bettere har vi fået en stor foræring i form af et ultravigtigt fingerpeg, nemlig hvert jurymedlems 'ESC ynglingssang' gennem tiderne. Dette kan være et værktøj til, at prøve at type-kariktisere hvert medlem...

Vi ved, at der er 4 mænd og kun 1 kvinde, og at der ikke er nogle unge under 26 år.

Mogens Dalsgaard Myklebust, 43 år

Yndlings Eurovision-sang: Serbien-Montenegro 2004, 'Lane Moje'.
Forudsigelse(type/værdier/farve): Mogens kan lide det mystiske. Ikke pop. farve-toneart: mørk (melankolsk) (Fx Sada Vidoo.)

Mette Thorning Svendsen, 46 år

Yndlings Eurovision-sang: Danmark 1989, 'Vi maler byen rød'.
Forudsigelse(type/værdier/farve): Mette kan lide det glade og festlige. Gerne pop. Farve: lys (glad) (fx Anthony, Thomas, Jeanette, Johanna, Ida)

Peter Hansen, 29 år

Yndlings Eurovision-sang: Estland 2000, 'Once in a Lifetime'.

Forudsigelse(type/værdier/farve): Peter kan lide en svingende retro/fodbold-sang man kan synge med på' med et godt omkvæd og sangkvaliteten er underordnet. Farve: ? (fx Thomas Ring, Ida Una, Jeanette Bonde.)

Morten Kaiser, 26 år

Yndlings Eurovision-sang: Sverige 2012, 'Euphoria'.

Forudsigelse(type/værdier/farve): Morten har ikke noget imod dancemusik med variation og en god sanger. Farve: formentlig mørk. Men ikke meget hint her. (jeg vil gætte på Sara Vidoo, pga stemningen/farven)

Søren Toft, 42 år

Yndlings Eurovision-sang: Spanien 1995, 'Vuelve Conmigo'

Forudsigelse(type/værdier/farve): Søren kan lide det sofistikerede klassiske med god melodi. Farve: mørk (fx Sada Vidoo, Rikke Skytte, Anja Nissen.)

Nørdeanalyse: Jeg type-forudser, at Ida Una får ca. 2 høje jurylikes og Sada Vidoo ca. 2-3. Uden at skele til udlandets ønsker.

Men det er usikkert og som sagt kun fingerpeg. Dette kan man sammenholde med den danske afstemning på dr.dk hvor Ida Una fører over Sada Vidoo med ca. 11%, hvilket svarer til ca. 4,5 seerpoint dvs. ca. 1 jurylikes/dislikes (juryen giver normalt 5 x 55 points (1-12), hvoraf de to favoritter nok i alt hver får ca. 40p.)

Afstemningen på dr.dk peger desuden på Johanna Beijbom, men det er en rigtig (mainstream) kopi kvindesang, som jeg tror, de 4 mænd i fanjuryen let kan overhøre.

Så Ida Una bør være lille favorit over Sada Vidoo, hvilket odds også afspejler, men dette er uden udlandets forventninger indberegnet.

Sada Vidoo kan (måske) have lidt bedre europæiske chancer grundet hendes genkendelighed. Seerafstemninger afgøres af, hvor mange der elsker en person og ikke hvor mange, der hader, se fx Trump, mens juryer pga. rangeringen er mere følsomme, hvis der er topkandidater, man ønsker at 'straffe,' hvilket også bør regnes ind.

Mens juryen i indledende afstemning giver 1-8, 10 og 12 point, så kender jeg ikke pointformatet i 'superfinalen'. Dette ville være yderst værdifuld information, om juryens point blot overføres, eller om de giver 1, 2 og 3 point eller rækkefølgepoint.

Juryens forholdsvise indflydelse afhænger af dette. 3 point er jo 50% mere end 2 point, mens 12 point kun er 20% mere end 10 point. Da hvert jurymedlem har hele 10% af stemmerne, kan et enkelt medlem rykke meget især ift. den sidste top tre kandidat, hvis vi regner de to favoritter som næsten sikre.

Ender i top 3 
(i parentes er angivet chance fra computersimulering af top3 - 'blindt' ud fra vinderodds)

Bedste odds Bookmaker
Ida Una - One                      (85%) 1,12
Danske Spil
Sada Vidoo, Northern lights   (75%) 1,20 Danske Spil
Anja Nissen, Where I am       (50%) 2,10 Danske Spil
Anthony, Smoke in my eyes  (13%) 4,00 Danske Spil
Jeanette Bonde, Hurricane     (17%) 5,50 Danske Spil
Thomas Ring, Vesterbro         (10%) 5,50 Danske Spil
Johanna Beijbom, A.S.A.P.     (22%) 4,00 Danske Spil
Rikke Skytte, Color my world  (10%) 9,00 Danske Spil
Rene Machon, Warriors           (10%) 10,00 Danske Spil
Calling Mercury, Big little lies    (9%) 5,50 Danske Spil

Samlet TBP: 90%. Bemærk at den lave værdi på Thomas Ring (og evt. Anthony og Calling Mercury) måske skyldes det flotte vinderodds. 

Analyse af de 10 sange 

Læs mere om hver deltager på DR's oversigtside

Ida Una (prediction: 1-2)

Fordele

  • fører poll på dr.dk. Cirka 10% flere stemmer end Sada Vidoo
  • sangen bliver bedre jo flere gange man hører den modsat flere andre
  • køn ung 19-årig pige - også ift. at sælge DK's image i udlandet
  • positiv sang med gør-verden-bedre budskab - hvilket danskerne godt kan lide
  • Hun kan sagtens blive topscoreren blandt seerstemmer
  • har mange likes på youtube
  • En sangstemme i semitoppen
  • sing-along-agtigt omkvæd man kan huske
  • afvekslende opbygning
  • måske den bedste og mindst kedelige popsang i feltet

Ulemper

  • scorer blot 12% i poll på Wiwibloggs.com
  • ret klichefyldt
  • kan evt. straffes af juryen da det er pop, og minder lidt om Lighthouse X's lyrik
  • en af mange 'metervare'-popsange, dog nok den bedste
  • ikke nyskabende, meget er hørt før, dog godt sat sammen
  • stemmer/likes kan evt. skyldes yngre klassekammerater mm.
  • Ret uafprøvet på en scene. Har gjort karriere på youtube.

Sada Vidoo (prediction 1-3)

Fordele

  • Fører poll på Wiwibloggs.com med 28%, måske pga hun er velkendt?
  • Mange i udlandet roser den, og den har ok med youtube-likes
  • Sangeren er dygtig, scenevant og kendt i bl.a. UK, optrådt til bl.a. X factor finale
  • Folk kan tænke at den vil skille sig ud a'la Conchita Wurst
  • intro og vers er ret fine - en stærk melodi
  • mystisk og en smule unik i feltet blandt megen pop
  • passer godt til et fedt sceneshow
  • kan evt. høste godt med jurypoints

Ulemper

  • man enten hader eller elsker hende, men seerstemmer afgøres alene af antal elskere 
  • pga dukke-kostumet kan hun evt. 'straffes' uretmæssigt af enkelte jurymedlemmer
  • ikke megen sexappeal
  • Spøjs, lidt selvfed attitude
  • omkvædet er urimeligt kedeligt
  • den er ikke glad, men mystisk og mørk/melankolsk
  • den er nem at glemme rent musikalsk
  • man kan ikke så godt synge eller danse med

Anja Nissen (prediction 3-6)

Fordele

  • Køn og karikteristik udtryksfuld
  • En af feltets dygtigste sangere
  • blev toer sidste år, burde måske have vundet
  • kendt og respekteret af ESC fans i udlandet
  • scorer 2. bedst i poll på wiwibloggs.com, måske pga navnet

Ulemper

  • en måske dårligere melodi end sidste år
  • drukner i megen pop
  • en smule mørk ift gladere sange
  • scorer ikke godt i poll på dr.dk

Anthony (prediction: 4-6)

Fordele

  • en frisk og glad funky sang
  • skiller sig ud ift genre og udtryk
  • dance-able rytme
  • har vundet x factor med Jasmin
  • danskerne elsker glade sange

Ulemper

  • lidt 'mainstream' - hørt før
  • minder lidt om sidstepladsen i DMGP i 2015
  • ikke nyskabende

Jeanette Bonde (prediction: 3-6)

Fordele

  • en af feltets glade og dance-able sange
  • den lyder velkendt og man føler sig tryg
  • den har lidt mere energi end de fleste
  • en gennemsnitlig godkendt melodi
  • et ok omkvæd og ok vers

Ulemper

  • Den er lidt flad og har især en flad start med orgel, men bygges dog op
  • Den er hørt før og ikke så nyskabende
  • den er forudsigelig 
  • den kan drukne i den megen pop

Thomas Ring (prediction 2-6)

Fordele

  • Har vundet X Factor
  • Eneste sang på dansk
  • udlandet syntes godt om den
  • ligger nr. 4 på poll på dr.dk
  • skiller sig markant ud også ift genre
  • en meget moderne stil - med lyde og selvironi
  • melodien har lidt mere badboy attitude end de øvrige
  • kan både appelere til jury og seere

Ulemper

  • en rædselfuld tekst, som nok taber nogle ældre lyttere
  • en fesen piget stemme, som dog også kan trække op
  • vil ikke nok rent Diggi-Loo-Diggi-Lei agtigt
  • vokal og instrumental spiller ikke helt så fint sammen mht volumen mm.

Johanna Beijbom (prediction: 3-9)

Fordele

  • ligger nr. 2 på poll på dr.dk
  • catchy og feminin
  • kæk fræk titel
  • vekendt da den er en kopi af Kylie's "cant get you out of my head"
  • en glad og frisk sang

Ulemper

  • virkelig poppet og mainstream
  • intet nyskabende
  • meget forudsigelig
  • henvender sig især til kvinder, og kan tabe hos de 4 mandlige jurymedlemmer
  • scorer ikke højt i udlandets bedømmelse på wiwibloggs

Rikke Skytte prediction (5-8)

Fordele

  • lyder som en af feltets bedste vokaler
  • en god klar lys stemme
  • en spændende bombastist melodi dog lidt kedelig rent udtryksmæssigt

Ulemper

  • er ikke en glad sang men er mere mørk
  • scorer lavt i begge polls især i DK
  • spiller meget på det instrumentale
  • virker derfor lidt konstrueret og sjælløs
  • juryen vil nok savne lidt mere fest og/eller autencitet

Rene Machon (prediction 7-10)

Fordele

  • Meget Grand Prix Erfaren herre
  • En sikker sang der ikke satser for meget
  • en fin balance og stemning
  • han synger ok

Ulemper

  • scorer lavest i poll på dr.dk og lavt på Wiwibloggs
  • Intet nyskabende
  • sangen tør for lidt
  • udlandet er heller ikke vilde med den
  • det er nok ikke en sang juryen vil sige wow til, mht esc-kval

Calling Mercury (prediction 4-10)

Fordele

  • det er en sød sang som minder lidt om Holland 2014 og Simon & Garfunkel
  • den skiller sig markant ud mht genre dvs. mange superfans
  • den er dejlig stille at høre på efter en masse andre uptempo sange
  • den har en fin harmonisk balance

Ulemper

  • Den scorer lavest på Wiwibloggs poll og lavt på dr.dk
  • den er ikke nyskabende
  • den er ikke særlig afvekslende
  • kan virke lidt flad og udtryksløs

Glæd jer til showet og kommenter gerne!