Den franske Ligue 1 vender tilbage fredag i denne uge. BetXpert ser frem mod den nye sæson i vinlandet, hvor hovedstadsholdet Paris Saint-Germain sidder tungt på tronen. 

Grundet coronapandemien måtte sidste sæsons Ligue 1 i Frankrig afblæses før tid, da de fleste hold havde spillet 28 kampe. Det ændrede imidlertid ikke ved, at Paris Saint-Germain atter blev suveræne mestre med 12 point ned til Marseille på 2.-pladsen. Hovedstadsholdet havde endda en kamp i baghånden. 

Ligue 1: Udfordrerne til uovervindelige Paris Saint-Germain

Men hvem skal forsøge at tage kampen op mod PSG-stjernerne i denne sæson? Er det atter Marseille, eller ser vi et Lyon-mandskab tilbage i form? Det tidligere så suveræne storhold blev blot nummer syv i sidste sæson. Og hvad med Kasper Dolberg og Nice? Kan danskeren fortsætte den gode stime og skyde solkystbyen helt op i toppen af Frankrigs bedste fodboldrække?

Hvem vinder Ligue 1 2020/2021? Højeste odds Bookmaker
Paris Saint-Germain 1,07
Lyon 26,00
Marseille 34,00
AS Monaco 51,00
Lille 75,00
Rennes 101,00
Montpellier 251,00
Saint-Étienne 251,00
Nice 501,00
Nantes 501,00
Bordeaux 501,00

OBS: Odds er fra tirsdag den 18. august klokken 11.05. 

Spil på det franske mesterskab hos 888sport

SCO Angers

Ligaplacering i 2019/2020: 11
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 613 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Ryan Aït Nouri, venstre back, 149 millioner kroner

SCO Angers trækker ikke mange overskrifter i den danske presse, og det med rette. Uden at tale Angers længere ned end højst nødvendigt, så kan man vel godt tale om en fransk metervare i det her tilfælde. Trupværdien ligger lige under middel i ligaen, hvorfor sidste sæsons 11.-plads måske viser et meget godt billede af holdets styrke.  

Et hurtigt kig på Angers-truppen får nok heller ikke den gængse fodboldfans øjne til at spærre op i ren og skær genkendelse over navnene. 

Transfers:
Frem til denne sæson har man blandt andre forstærket sig med målmanden Paul Bernardoni, der er kommet til fra Bordeaux. Angers måtte angiveligt betale 52 millioner kroner for Bernardoni, så han er helt sikkert købt ind til at være førstemålmand. Han var i øvrigt udlejet til Nîmes i sidste sæson, hvor han var fast mand mellem stængerne. 

Herudover har man også købt venstrebacken Souleyman Doumbia for 22 millioner kroner i Rennes. 

FC Girondins Bordeaux

Ligaplacering i 2019/2020: 12
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 739 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: François Kamano, højre wing, 59 millioner kroner 

Bordeaux ligger lige i svinget, hvor kurven knækker, hvad angår Ligue 1-klubbernes trupværdi. De ligger på en 8.-plads med lige under 100 millioner euro, svarende til 744 millioner kroner. Herfra er der et stort spring op til næste klub, som er Nice. De vurderes til at have en værdi på 1,3 milliarder kroner. Og fra Nice og opefter bliver det støt vildere og vildere op til Paris Saint-Germains næsten seks milliarder kroner i trupværdi. 

Ser man på trupværdier som en målestok for, hvor et hold bør ende i tabellen, så gik Bordeaux et par slag over par, da de i 2019/2020-sæsonen sluttede på 12.-pladsen. 

Ser man på spillermaterialet, råder klubben da også over et par velkendte navne. Her finder vi den tidligere Arsenal-anfører Laurent Koscielny, den tidligere Betis- og Sociedad-midtbanemand Rubén Pardo og ikke mindst eks-Lyon-angriberen Jimmy Briand. Først- og sidstnævnte er dog i deres karrieres efterår. Ikke desto mindre blev Briand intern Bordeaux-topscorer i sidste sæson, hvor han nettede syv gange. 

Transfers:
Bordeaux har endnu ikke været ude at hente nyt blod. Mest bemærkelsesværdige afgange er målmand Paul Bernardoni, som er solgt til Angers. I sidst sæson var han udlejet til Nîmes, så der er ikke tale om et nyt fravær. 

Herudover er offensivspilleren Yassine Benrahou solgt for 11 millioner kroner til Nîmes. 

Stade Brest 29

Ligaplacering i 2019/2020: 14
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 445 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Ibrahima Diallo, defensiv midtbane, 111 millioner kroner

Klubben fra havnebyen i Bretagne sluttede 19/20-sæsonen som nummer 14 i tabellen, hvilket må siges at kunne kategoriseres som tilfredsstillende for en klub, der var oprykkerhold i den forgangne sæson. 

En gentagelse af den bedrift vil med al sandsynlighed være tilfredsstillende for klubben, der råder over det mindste antal udlændinge i truppen. Blot fem styk, hvilket står i stærk kontrast til Monacos 40. 

Nøglen til overlevelse i sidste sæson kom via en god hjemmebane, hvor man sjældent tabte. Seks sejre, seks uafgjorte og blot to nederlag blev det til på eget græs. På udebane var man noget mere medgørlige. Her blev det blot til to sejre i 14 forsøg.  

Transfers:
De to mest bemærkelsesværdige nye spillere er højrewingen Franck Honorat, som er kommet til fra Saint-Étienne, og Christophe Hérelle, der er købt i Nice. De kostede hver især 30-40 millioner kroner, hvorfor det må forventes, at de er købt til startopstillingen. 

Herudover har man også hentet den 23-årige reservespiller i Benfica Heriberto Tavares. Portugiseren er wing og kom faktisk på måltavlen fire gange i den forgangne sæson. Han menes at have kostet lige underkanten af ni millioner kroner. 

Man har sagt farvel til fire spillere, der alle havde kontraktudløb. Heriblandt centerforsvareren Jean-Charles Castelletto, der var fast mand i fjor. Han er taget til Nantes. De tre andre spillere er taget til Ligue 2-klubber. 

FC Lorient

Ligaplacering i 2019/2020: 1 (Ligue 2)
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 257 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Adrian Grbić, angreb, 52 millioner kroner

Lorient var i den grad ét af de hold, der fik noget godt, rent sportsligt, ud af coronapandemien. Nedlæggelsen af de franske turneringer betød nemlig, at holdet fra det vestlige Frankrig rykkede direkte op. Klubben lå ganske vist nummer ét i Ligue 2, men man havde trods alt kun to point ned til 3.-pladsen, som ikke gav oprykning. Der resterede endnu ti spillerunder. 

Dermed kan man roligt tale om held i uheld for Lorients vedkommende, og nu er de således en del af Frankrigs fineste fodboldselskab. Der kan dog sagtens ske at vente de orangeklædte en hård sæson. Holdet er fattigt for profiler på Ligue 1-niveau, og det bliver dermed holdånden og samarbejdet, der skal klare skærene for oprykkerne. 

Mange vil nok nikke genkendende til offensivspilleren Sylvain Marveaux, der var i Newcastle fra 2011 til 2014. Han er imidlertid blevet 34 år. 

Transfers:
Man har lige hentet angriberen Adrian Grbić hos de nu tidligere Ligue 2-konkurrenter Clermont Foot. Østrigeren havde en god 2019/2020-sæson, hvor det blev til 17 mål og fire assists 26 Ligue 2-kampe. 67 millioner kroner måtte man angiveligt slippe for at få ejerskab over målnæsen. 

Herudover har man forstærket sig med den 21-årige wingangriber Stéphane Diarra samt den offensive midtbanespiller Quintin Boisgard. Førstnævnte kom til fra Le Mans, mens sidstnævnte er hentet i Ligue 1-nedrykkerne fra Toulouse. Begge menes at have kostet 15-18 millioner kroner. 

Den 36-årige venstreback Jérémy Morel og den rutinerede målmand Matthieu Dreyer er kommet til på frie transfers. Sidst, men ikke mindst er den 22-årige centerforsvarer Josué Homawoo kommet til på en lejeaftale for Nantes.

Marseille

Ligaplacering i 2019/2020: 2
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 1,6 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Florian Thauvin, højre wing, 238 millioner kroner

Olympique Marseille er en af Frankrigs allerstørste klubber, og det viste de endelig igen, da de i sidste sæson blev nummer to. Ganske vist var holdet langt fra suveræne Paris Saint-Germain, og der manglede som bekendt ti spillerunder, men holdet sluttede trods alt med seks point ned til nummer tre, Rennes. Ikke siden 2012/2013 har de tidobbelte franske mestre sluttet i top-2 endsige fået medaljer. 

Siden da har storklubben sluttet som nummer seks, fire, 13, fem, fire og fem. Ikke just imponerende for en klub af Marseilles størrelse. Seneste mesterskab kom i 09/10-sæsonen, hvor Didier Deschamps førte de blå-hvide til tops.          

Med en klub som PSG i feltet kan det igen blive mere end svært at nå helt til tops, og spørgsmålet er velsagtens, om derfor ikke det handler om at være best of the rest. Her skal man også huske på, at 2.-pladsen giver direkte adgang til Champions League-gruppespillet, hvorfor Marseille også er med i Europas fornemmeste turnering i den kommende sæson. 

Et kig på Marseilles spillertrup viser noget mere kvalitet end i de fleste andre Lige 1-klubber. Dette selvom her nok ikke er tale om spillere, som den gennemsnitslige fodboldfan ved alt om. 

I målet er den efterhånden levende legende Steve Mandanda, som er blevet 35 år. På midtbanen regerer den rutinerede hollænder Kevin Strootman. Han har en fortid i blandt andre PSV Eindhoven og AS Roma. Af mere offensive kræfter er der velkendte navne i skikkelse af Dimitri Payet, Florian Thauvin, Valère Germain og Konstantinos Mitroglou. 

Sidste sæsons interne Marseille-topscorer var dog den lidt mindre navnekyndige argentinske angriber Darío Benedetto. Ham hentede man i Boca Juniors forud for sidste sæson. 11 Lige 1-mål blev det til i sin første sæson på europæisk grund. Det var to flere end Dimitri Payet. 

Transfers:
Ind er kommet midtstopperen Álvaro González fra Villarreal. Han er dog ikke ny som sådan. Han var på leje i klubben i fjor, og nu er han så blevet købt for cirka 30 millioner kroner. 

Herudover er den 21-årige defensive midtbanespiller Pape Gueye hentet på en fri transfer fra Le Havre, og den unge centerforsvarer Leonardo Balerdi er lånt i Borussia Dortmund. 

Man har i skrivende stund ikke taget afsked med nogle spillere af nævneværdig karakter. 

Marseille skulle have åbnet den nye Ligue 1-sæson, men kampen mod Saint-Étienne er i stedet blevet udsat, da fire Marseille-spillere er blevet testet positiv for coronavirus. Det bliver i stedet Bordeaux og Nantes, der indleder sæsonen i den bedste franske række. 

Monaco 

Ligaplacering i 2019/2020: 9
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 2,3 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Wissam Ben Yedder, angriber, 297,8 millioner kroner

AS Monaco havde en skidt 19/20-sæson, hvor holdet fra fyrstedømmet blot endte som nummer ni i tabellen, hvilket selvsagt ikke kan være tilfredsstillende for en klub af Monacos størrelse. Klubben har vundet det franske mesterskab otte gange og senest i 2016/2017-sæsonen, hvor holdet talte spillere som Thomas Lemar, Bernardo Silva, Fabinho, Benjamin Mendy og ikke mindst Kylian Mbappé, der scorede 15 mål i mesterskabssæsonen. Mbappé var blot 17 år gammel i begyndelsen af den sæson. 

Det var et forrygende Monaco-hold, men profiler som Bernardo Silva og Mbappé forlod Monaco efter den sæson. Siden hen er også Fabinho, Lemar og Mendy smuttet og en række andre spillere. 

Monacos nuværende trup burde dog være til meget mere end en 9.-plads i Ligue 1. Der er masser af velkendte navne hos Monaco, der har et godt mix af erfarne spillere, lovende spillere i midten af 20'erne samt unge talenter. 

Wissam Ben Yedder blev delt topscorer i Ligue 1 med 18 mål. Kun Kylian Mbappé formåede at score det tilsvarende antal. 

Det bliver interessant at se, om Monaco kan holde på Ben Yedder, der i en alder af 30 givetvis skal rykke nu, hvis han vil spille i en større klub, der kan tilbyde Champions League-fodbold. 

Transfers:

Monaco har hentet midterforsvareren Axel Disasi i Reims for næsten 100 millioner kroner. Den hollandske højrekant Anthony Musaba er også hentet til fra NEC Nijmegen. Musaba har kostet Monaco 18,6 millioner kroner. Derudover er en lang række spillere returneret fra lejeaftaler.

Ud er gået den rutinerede Kamil Glik, der er skiftet til Benevento for 22,3 millioner. Kévin N'Doram er skiftet til Metz for 33,5 millioner kroner, mens den unge sydafrikaner Lyle Foster er røget til Vitoria Guimarães. Ydermere har en række spillere forladt klubben grundet kontraktudløb. Her kan nævnes de to rutinerede keepere Danijel Subasic og Diego Benaglio. Islam Slimani, Tiemoue Bakayoko og Adrien Silva er også væk, da deres lejeaftaler er afsluttet. 

Lens

Ligaplacering i 2019/2020: 2 (Ligue 2)
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 288 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Facundo Medina, venstre back, 33,5 millioner kroner

Det er mange år siden, at Lens har oplevet store triumfer. I slutningen af 90'erne og i starten 00'erne oplevede Lens stor succes. I 97/98-sæsonen vandt Lens det franske mesterskab højst overraskende. Året forinden blev Lens blot nummer 13 i tabellen. Mesterskabet blev vundet på en bedre målscore. Metz blev nummer to det år, og selvom begge hold nu igen er at finde i Ligue 1, så er det ikke realistisk at de to klubber ender i top-2 igen lige foreløbig. 

Dengang talte truppen navne som afdøde Marc-Vivien Foé, Vladimir Šmicer og Stéphane Ziani. Nu om dage er spillere som Gaël Kakuta og Massadio Haidara nok de to mest velkendte navne i Lens-truppen.

Kakuta, der er ejet af Amiens, der netop er rykket ud af Ligue 1, er blevet udlejet til Lens til den kommende sæson. Kakuta blev i sin tid udråbt til at være et stortalent, da han var i Chelsea, men det endelige gennembrud er aldrig rigtigt kommet. 

Transfers: 

Lens har handlet en del som følge af oprykningen. Ind er blandt andre kommet Ignatius Ganago, der er hentet i Nice for over 44 millioner kroner. Man har også hentet argentineren Facundo Medina, der ifølge Transfermarkt er den mest værdifulde spiller i truppen. Medina er kommet til fra CA Talleres. Kantspilleren Correntin Jean er hentet permanent hos nedrykkerne fra Toulouse. Jean var lejesvend i den forgangne sæson, men Lens har nu sikret sig Jean for 7,5 millioner kroner. Jonathan Clauss er også kommet til Lens på en fri transfer fra Arminia Bielefeld. 

Herudover er der hentet en del spillere ind på leje, hvor Gaël Kakuta må siges at springe mest i øjnene. 

Man har sagt farvel til den rutinerede midtbanespiller Guilluame Gillet, der er taget hjem til Belgien og klubben Charleroi på en fri transfer. Foruden Gillet har en række spillere også forladt Lens efter endt lejemål. 

Lille

Ligaplacering i 2019/2020: 4
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 2,1 milliarder kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Jonathan Ikoné, offensiv midtbane, 268 millioner kroner

Lille er en stor klub i Frankrig, og de har tre franske mesterskabet i trofæskabet. Det seneste blev vundet i 2011, og der er ikke meget, der tyder på, at der havner en Ligue 1-pokal i skabet den kommende sæson. Lille lå på 4.-pladsen, da den franske sæson blev afblæst, og det betyder, at de i den kommende sæson skal spille Europa League. 

Lille har en meget værdifuld spillertrup. Den er ifølge Transfermarkt 2,1 milliarder kroner værd. Den mest værdifulde er dog netop skiftet til Napoli til den kommende sæson. Der er tale om den stærke nigerianske angriber Victor Osimhen, der i 2019/2020-sæsonen blev topscorer for Lille med 13 kasser. Det resulterede i en delt 4.-plads med Neymar på topscorerlisten i Ligue 1. 

Det er dermed en masse mål, man har sagt farvel til. Til gengæld fik man en stor sum for Osimhen, der røg til Napoli for hele 521 millioner kroner. 

Transfers:

Foruden Victor Osimhen har Lille solgt Júnior Alonso til Atlético Mineiro. Bundrutinerede Loïc Rémy har forladt klubben og er endt i Benevento. Rémy blev ellers nummer to på topscorerlisten i Lille i den forgangne sæson. Det vil altså sige, at deres to mest scorende spillere fra sæsonen i fjor er fortid i klubben. Også Nicolas Gaitán er fortid i Lille. Den driblestærke argentiner er røget til Braga på en fri transfer. Derudover er en række spillere tilbage i deres klubber efter endt lejeaftale med Lille. 

Som erstatning for de offensive spillere har Lille hentet den 35-årige Burak Yilmaz på en fri transfer i Besiktas. Det er dog svært at forestille sig, at Yilmaz kommer til at score lige så mange mål som Osimhen. Til gengæld har Lille også hentet den spændende canadiske spiller Jonathan David, der er købt for 238 millioner kroner i Gent. Den unge hollandske forsvarsspiller Sven Botman er også kommet til Lille forud for den kommende sæson. Han har kostet knap 60 millioner kroner at hente i Ajax. Derudover er der hentet nogle spillere på fri transfer, mens også nogle spillere er tilbage i klubben efter at have været lejet ud i den forgangne sæson. 

Metz

Ligaplacering i 2019/2020: 15 
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 466 millioner kroner
Spillet med højeste markedsværdi: Habib Diallo, angriber, 89,3 millioner kroner

Metz sluttede den forgangne sæson som nummer 15, og det kan vist godt betegnes som en succes for holdet, der var oprykkere i den sæson. De tager derfor hul på anden sæson i træk i Ligue 1, hvor deres hidtil bedste placering er en 2.-plads fra 97/98-sæsonen, som Lens vandt.

Holdets topscorer i 19/20 var Habib Diallo. Senegaleseren scorede hele 12 mål i 26 kampe i sæsonen, der ikke nåede at blive færdigspillet. Det kan vist betegnes som godkendt af den senegalesiske landsholdsspiller. 

Hvis Metz formår at holde på den stærke Diallo frem til transfervinduets lukning, må det karakteriseres som værende magnifique. Det er mange mål, Metz eventuelt vil mangle, hvis den 25-årige Diallo er fortid i klubben om få uger. Der har været rygter om Tottenham, og det er nærliggende at tro, at Diallo ikke er at finde i Metz, når vi er i starten af september måned. 

Transfers:

Metz har blandt andre hentet Kevin N'Doram i Monaco, Vagner i Saint-Étienne og Thierry Ambrose i Manchester City. Der er også en masse spillere, der er tilbage i Metz efter afsluttet lejeophold.

Metz har endnu ikke solgt nogle spillere i transfervinduet, men spillere som N'Doram, Ambrose og Pajot er blevet tilknyttet permanent efter succesfulde lejeophold. Derudover er enkelte spillere blevet lejet ud, mens man har sagt farvel til tre spillere, der er skiftet til Ligue 2 eller lavere.  

Dijon

Ligaplacering i 2019/2020: 16
Trupværdi ifølge Transfermarkt: 315 millioner kroner
Spiller med højeste markedsværdi: Mounir Chouiar, venstre fløj, 53 millioner kroner

Dijon er mest kendt for sin sennep, men byens fodboldhold er også at finde i den bedste franske fodboldrække, og der har den befundet sig siden 2016. Klubben blev grundlagt i 1998 som en fusion mellem to gamle klubber fra byen. 

Klubben var afsindigt tæt på at rykke ned i 18/19-sæsonen, men en sejr i sidste spillerunde betød, at de overhalede Caen i tabellen og sluttede et point over nedrykningsstregen. 

Det er ikke en spillertrup med vildt mange kendte spillere, men kendere af Superligaen vil nok kunne nikke genkendende til målmanden Rúnar Alex Rúnarsson. Islændingen spillede nemlig i FC Nordsjælland fra 2015-2018, hvor han fik 60 kampe. Herfra skiftede han til netop Dijon, hvor han er førstemålmand. 

Navne som Didier Ndong, Romain Amalfitano, Yassine Benzia, Mama Baldé og Júlio Tavares ringer måske også en lille klokke. Sidstnævnte er klubbens anfører, mens Mama Baldé blev topscorer i den forgangne sæson med seks scoringer. 

Transfers:

Dijon har hentet midtbanemanden Alex Dobre i Bournemouth for 7,5 millioner kroner. Herudover har man sikret sig Éric Ebimbe og Pape Cheikh på lejeaftaler fra henholdsvis PSG og Lyon. Man har også fået spillere tilbage fra leje. 

Man har i Dijon måttet sige farvel til den erfarne Florent Balmont, der har valgt at indstille karrieren i en alder af 40 år. Han havde sin storhedstid i Lille, men gjorde også en fin figur i Dijon, hvor det blev til 70 kampe. Ud er også gået forsvarsspilleren Nayef Aguerd, der er skiftet til Rennes. Derudover har man mistet en håndfuld spillere, hvis lejeaftaler er udløbet.