Den franske Ligue 1 går i gang med den nye sæson lørdag. Læs om de 20 hold - og de nye spillere, fra danske Wass (Évian TG) til superstjernen Javier Pastore (PSG)...

Roxanne! You don´t have to wear that dress tonight,

Walk the streets for money

You don´t care if it´s wrong or if it´s right...

Nu smyger den franske frille sig igen ned i en stram blå-hvid-rød kjole og byder sig til: Ligue 1 går i gang med en ny sæson.

Vi tippere skal også klædes på, rent mentalt - ellers leder sirenen os i fordærv. Ligaen har med rette ry for at være lunefuld og svær at ramme. Man skal huske at oddssætterne er i samme situation - lunefuldhed gør ikke franske kampe til dårlige spilobjekter - men hvis man vil have styr på madammen, er det en god idé at forberede sig.

Derfor denne lille optakt der med udgangspunkt i transfer-situationen kigger på hvert holds styrke i forhold til sidste sæson (scroll ned for at finde den alfabetiske gennemgang af klubberne - eller klik på et klubnavn).

Sidste sæson – og den nye

Diverse stjerner - og to danskere

Tips

Odds

Ajaccio

Auxerre

Bordeaux

Brest

Caen

Dijon

Évian TG

Lille

Lorient

Lyon

Marseille

Montpellier

Nancy

Nice

PSG

Rennes

Saint-Étienne

Sochaux

Toulouse

Valenciennes


Sidste sæson – og den nye...

I 10/11-sæsonen snød Lille – med erobring af både mesterskab og pokal - de budget-bugnende storklubber Marseille, Lyon og PSG.

Lille har holdt fast i det meste af mesterholdstruppen og må igen anses som topkandidat. Men umiddelbart er chancerne nok større for PSG og Marseille der begge har forstærket sig markant, især den parisiske storklub der med arabiske oliemillioner i baglommen har spenderet ikke færre end 100 millioner euro på spillerindkøb!

Lyon er naturligvis også med i kampen om mesterskabet, men den tidligere så suveræne klub har en temmelig tynd trup og kan få svært ved at følge med (medmindre der handles solidt ind før transfervinduet smækkes i).

I den anden ende ligner de tre oprykkere, Évian TG, Ajaccio og Dijon oplagte kandidater til at ryge ned igen. Men man skal aldrig sige aldrig – i sidste sæson lykkedes det for to oprykkere at klare sig: nemlig Brest og Caen (Arles røg derimod ud igen, med et brag). Det var dog med nød og næppe, og de to hold kan også sagtens komme i problemer denne gang.

Sidste sæsons nedrykkere, ud over Arles, var Lens og Monaco. Temmelig trist at se to hæderkronede klubber i dén grad miste glansen...

Lens har en kæmpestor fanskare (på størrelse, cirka, med tilhængertallet hos storklubber som Lyon, PSG og Marseille). Stade Félix Bollaert har plads til 40.000 tilskuere. I sidste sæson var stadion mere eller mindre fyldt i kampe mod lokalrivalen Lille og mod de store klubber. Selv i næstsidste spillerunde (hvor Lens allerede var dømt til nedrykning) mod agterlanternen Arles var der 28.705 på lægterne.

Det samme kan bestemt ikke siges om Monaco – klubben fra det rige og blaserte fyrstendømme ved Rivieraen. Stade Louis II har plads til 18.000 tilskuere, men typisk er der kun cirka 5.000 (i storkampe mod fx Lyon er der måske godt 10.000). Men klubben har ikke desto mindre sat sit præg på fransk - og europæisk - fodbold. Det er kun syv år siden Monaco var i Champions League-finalen (og tabte til Mourinhos FC Porto), og så sent som i 2010 nåede klubben i den franske pokalfinale.

Diverse stjerner - og to danskere

I modsætning til sidste sæson har den franske liga i år dansk islæt – nemlig Daniel Wass, Brøndbys højreback der egentlig er solgt til Benfica, men portugiserne har lejet ham ud til Évian TG (opdatering: to runder inde i turneringen har Évian TG også hentet Brøndby-keeper Stephan Andersen).

Wass er et interessant talent (men kan få svært ved at slå 20-årige Dja Dje Dje af holdet), men en stjerne er han ikke.

Men stjerner er der skam også i Ligue 1. Ja, faktisk er der i år et brud på den triste tradition der siger at de store spillere rejser VÆK FRA og ikke TIL Frankrig. Den parisiske storklub PSG har lagt 42 millioner euro på bordet for Palermos kreatør-geni Javier Pastore.

I en alder af 22 år og med gang i en flot Serie A-karriere, burde han ellers være på vej til Inter eller Milan – eller fx Chelsea. Men den nye PSG-sportsdirektør Leonardo har altså formået at få den argentinske tekniker til den franske liga... Leonardo har også lokket Juventus´ Sissoko og Pastores Palermo-holdkammerat Sirigu (italiensk landsholds-reservekeeper) til at forlade Serie A.

Der er sågar kommet er par fast Bundesliga-folk til - blandt andre den hurtige HSV-fløj Pitroipa der forstærker Rennes-offensiven.

Ligaen holder desuden fast i de fleste af sidste sæsons topscorere; fra Sow over Gameiro til Lisandro, Rémy og Nenê (fra top10 er det kun nr 3 El-Arabi og nr 7 Ideye Brown der er draget udenlands).

Og de franske fodboldfans kan også stadig nyde gavn af superteknikere som Hazard (hvis Lille-holdkammerat Gervinho dog er draget til Arsenal), Lucho, André Ayew, Gourcuff, Bastos - og såmænd også Sochaux´ lilleput-geni Martin der var ligaens bedste oplægger i 2010/11.

Til gengæld er der sagt et tårevædet farvel til gode, gamle Makélélé der har klippet sine sidste græsstrå for PSG – efter en lang og spektakulær karriere på det franske landshold og hos storklubber som Chelsea og Real Madrid.

Bemærk at transfervindet er åbent til og med 31. august; så der kan stadig nå at ske ting og sager. Der tages i øvrigt forbehold for fejl (primær transferkilde: football365.fr. En anden god fransk kilde: equipe.fr).



Tips

Tip til de franske L1-kampe kan løbende findes på denne side (bemærk at der i skrivende stund er to tips til første runde):

http://betxpert.com/ekspert/jens-boeye


Odds

Hvem vinder mesterskabet?

PSG: 3,75 Ladbrokes

Lyon: 3,85 Expekt*

Marseille: 4,0 Bet365*, bwin*

Lille: 7,0 Bet365*, Betsson*, Betway, bwin*, Unibet*

Bordeaux: 25,0 Betsson*, Unibet*

Rennes: 41,0 Paddy Power

St. Étienne: 101: Expekt*

Sochaux: 101,0 Ladbrokes, Paddy Power

Montpellier: 151,0 Expekt*

Auxerre: 151,0 Expekt*

Lorient: 151,0 Expekt*

Toulouse: 201,0 Expekt*, Paddy Power

Évian TG: 500,0 Unibet*

Caen: 501,0 Expekt*, Paddy Power

Nancy: 501,0 888sport, Bet365*, Betway, Expekt*, Ladbrokes, Paddy Power, Unibet*, William Hill

Valenciennes: 501,0 888sport, Betway, Expekt*, Ladbrokes, Paddy Power, William Hill

Ajaccio: 1001,0 Expekt*

Dijon: 1001,0 888sport, Bet365*, Betway, Expekt*, William Hill

Brest: 1001,0 Expekt*

Hvem rykker ned?

(odds hentet hos bwin*)

Dijon: 1,55

Brest: 1,8

Ajaccio: 1,8

Évian TG: 2,2

Valenciennes: 2,25

Caen: 2,25

Nancy: 5,0

Nice: 5,5

Toulouse: 5,5

Auxerre: 12,0

Lorient: 22,0

Sochaux: 25,0

Montpellier: 35,0

St.-Étienne: 40,0

Rennes: 55,0

Bordeaux: 65,0

Lille: 300,0

PSG: 350,0

Marseille: 700,0

Lyon: 800,0


 

Optakt. Ligue 1, 2011/2012

AJACCIO

Placering i 10/11: Nr 2 i L2

Statistik: 17-13-8, 45-37. Hjemme 13-5-1, 27-6. Ude 4-8-7, 18-31

2011/12-bud: Nr 16-20

Status: Korsikanske oprykkere ryger nok ned igen

Un popolo, una cità, una squadra...

Ajaccio er tilbage i rampelyset efter fem års fravær (samtidig er lokalrivalen Bastia vendt tilbage til L2 efter et år i tredjedivision).

Desværre peger meget på at den korsikanske klub kun er på et fransk visit – materialet er næppe til overlevelse i Ligue 1.

På mål har 37-årige Debés fået konkurrence fra Ochoa – en lille, men reaktionsstærk mexicaner der nok er udset til en startplads. Det ligner en forstærkning. Men:

I forsvaret er det umiddelbart småt med klassespillere. Der er midterforsvarer Poulard der har en del rutine fra L1 (senest for Nantes i 2009), men han er blevet 35 år. Der er højreback Diawara spillede i L1 for Saint-Étienne før han drog til Panionos i Grækenland og derefter Istres i L2 (kom til Ajaccio i 2010). Og der er Maire og Medjani der begge har spillet mere i L2 end L1. Ellers er det unge og/eller folk med erfaring fra de lavere rækker.

Ditto på en anonym midtbane der er blevet forstærket, defensivt af N´Diaye og offensivt af kvikke Sammaritano, men de havde svært ved at spillet sig på holdet i henholdsvis Marseille og Auxerre – og ligner ikke spillere der kan holde Ajaccio oven vande.

I angrebet har man sagt farvel til (delt) topscorer Rivière (Socrier, også 12 mål i sidste sæson, er der dog stadig). Erstatningerne er brasilianske Ilan (scorede for nogle år siden ok antal mål for Sochaux og St-Étienne, men har ikke gjort meget væsen af de seneste par år) og rutinerede Maoulida (førhen rigtigt god, men havde en skidt sæson for Lens senest). Ingen af dem ligner manden der kan gøre udslaget.

Man skal dog ikke kimse ad Ajaccios atmosfærefyldte hjemmebane på Korsika hvor gæstende hold kan have svært ved at finde sig til rette.

Træningskampe: Ajaccio har spillet uafgjort mod Cannes (tredjedivision) samt tabt (1-2) til Bordeaux og (0-4) til Real Sociedad. Alle på udebane.

Til:

Bouhours (venstreback. Le Mans/L2: starter)

Charvet (midterforsvar. Gap/tredjedivision: starter)

Mostefa (midtbane. Nîmes/L2: starter)

L.N'Diaye (defensiv midtbane/midterforsvar. Marseille: reserve)

Ochoa (målmand. CF América/Mexico: starter)

Sammaritano (offensiv midtbane. Auxerre: indskifter)

Maoulida (angreb. Lens: starter/reserve)

Ilan (angreb. Internacional)

Tiberi (venstrefløj. Sedan/L2)

Fra:

 J-F.Rivière (angreb – starter; 12 mål i 35 kampe i 10/11. Clermont/L2)


 

AUXERRE


Placering i 08/09: Nr 8

Statistik: 16-7-15, 35-35. Hjemme 8-6-5, 18-12. Ude 8-1-10, 17-23

Placering i 09/10: Nr 3

Statistik: 20-11-7, 42-29. Hjemme 11-5-3, 24-14. Ude 9-6-4, 18-15

Placering i 10/11: Nr 9

Statistik: 10-19-9, 45-41. Hjemme 6-10-3, 26-18. Ude 4-9-6, 19-23

2011/12-bud: Nr 11-15

Status: Tre topscorere og bedste forsvarer er væk...

Efter at have erobret bronze i 2010, fik Auxerre - selv om det var stort set den samme trup – kun en niendeplads i seneste sæson. En del af forklaringen skal nok findes i skader – især i forsvaret der lukkede usædvanligt mange mål ind (men også på midtbanen hvor Pedretti var ukampdygtig i flere perioder, og i angrebet hvor Jelen var plaget).

Hvis holdet går fri af skader denne gang, kan man nok forvente en temmelig solid defensiv – med dygtige og rutinerede folk som Sorin i målet samt Hengbart, Coulibaly, Grichting og Berthod i forsvaret. På den defensive midtbane har man N´Dinga, normalt en af ligaens allerbedste. Han vil dog gerne væk - men man har hentet rutinerede Cissé i Marseille, så mon ikke han i hvert fald til dels kan udfylde hullet.

Bredde er der dog ikke meget af. Og stærke Mignot er rejst – og det ligner et klart tab. Han var meget skadet i sidste sæson, og det kneb for afløserne at præstere på højt plan.

Offensiven – der i forvejen ikke ligefrem var målsprudlende – ser endnu mere tynd ud. Væk er 3 markante stamspillere i spilfordeler Pedretti, kantspiller Birsa og centreforward Jelen (holdets topscorere i 10/11 med 5 mål hver). Væk er også to hurtige folk i Quercia og Sammaritano.

Angrebet har fået tilført to interessante spillere i tunesiske Jomaa (5 mål for Lens i sidste sæson) og israelske Ben Sahar (21-årigt talent der ejes af spanske Espanyol efter en ungdomsfortid i bl.a. Chelsea, men som i sidste sæson var udlejet til Hapoel Tel Aviv i hjemlandet), men topplacerings-materiale er det næppe – og hvem skal styre den offensive midtbane (og den defensive - hvis NDinga også smutter)?

Den nye træner, Laurent Fournier (hentet i Strasbourg - som han næsten førte til oprykning fra den tredjebedste til den næstbedste række), får efter alt dømme sin sag for.

Træningskampene har ikke været synderligt opmuntrende: sejr over L2-klubben Reims og tyske Kaiserslautern, men uafgjort mod tredjedivisionsholdet Orléans samt tab mod L2-klubben Lens, Sochaux og Lorient.

Til:

Ben Sahar (angreb. Hapoel Tel Aviv: 16 mål/34 kampe i 10/11)

Haddad (midtbane. Châteauroux, L2)

Jomaa (angreb. Lens: 5 mål/26 kampe i 10/11)

Kossoko (midtbane. Amiens, L2)

Cissé (defensiv midtbane. Marseille)

Fra:

Mignot (midterforsvar – starter. St.Étienne)

Birsa (fløj - starter. Genoa)

M.Bourgeois  (reserve. Chateauroux)

Jelen (angreb – starter)Langil (reserve. Sedan)

Maeyens (reserve. Besançon)Pedretti (midtbane – starter. Lille)

Puyo (reserve . Amiens)

Quercia (højrekant/angreb – indskifter. Lorient)

Ré.Riou (reservekeeper. Toulouse)

Sammaritano (offensiv midtbane – indskifter. AC Ajaccio)


BORDEAUX

Placering i 08/09: Nr 1. Desuden ligacup-vinder.

Statistik: 24-8-6, 64-34. Hjemme 14-5-0, 36-12. Ude 10-3-6, 28-22

Placering i 09/10: Nr 6

Statistik: 19-7-12, 58-40. Hjemme: 12-4-3, 34-13. Ude: 7-3-9, 24-27

Placering i 10/11: Nr 7

Statistik: 12-15-11, 43-42. Hjemme: 8-6-5, 22-17. Ude: 4-9-6, 21-25

2011/12-bud: Nr 5-8

Status: Anfører væk, men alligevel subtop-materiale

Bordeaux blev mester i 2009, men har de seneste to sæsoner måttet nøjes med sub-topplaceringer. Men i betragtning af at man sidste sommer måtte sige farvel til topscorer Chamakh og kreatør Gourcuff, var syvendepladsen i 10/11 egentlig ok (selv om det undervejs kostede træner Tigana jobbet).

Nu har klubben igen sagt farvel til en nøglespiller: anfører og midtbanefyrtårn Alou Diarra der er gået til Marseille. Væk er også en anden jernmand på den defensive midtbane: Fernando.

Det efterlader umiddelbart holdet med et stort hul – og meget står og falder med om Nancy-erhvervelsen N´Guemo kan udfylde Diarras store støvler på den defensive midtbane (eller om multi-fleksible Sané evt kan træde i karakter og kan rykkes fra forsvaret op på midtbanen).

Hvis det lykkes, ser det defensivt nydeligt ud – med klassekeeper Carasso, Chalmé (eller Sané) på højrebacken, de rutinerede landsholdsboblere Ciani og Planus i midterforsvaret og Trémoulinas til venstre (han KAN være på vej væk; i så fald en klar svækkelse selv om man har habile Marange til at tage over).

Offensivt ser det noget bedre ud end sidste sæson (hvor Bordeaux kun havde rækkens 11.-bedste målscore, og hvor holdets topscorer blev Modeste med kun 10 træffere; heraf 4 på straffe). Til er nemlig kommet hurtige og fikse Maurice-Belay til venstrekanten (hvor Wendel – dygtig frisparksskytte, men ellers var han bleg i sidste sæson – så nok er på vej væk) og Bellion (kan også bruges helt fremme) til højrekanten. Sidstnævnte gjorde dog ikke meget væsen af sidst han var i Bordeaux (sidste efterår).

Den nye træner, Francis Gillot (hentet i Sochaux hvor han gjorde det godt) har et nydeligt materiale at arbejde med. Medalje får Bordeaux næppe, men sub-toppen eller i hvert fald den bedste halvdel bør man igen kunne blande sig i.

Træningskampene har været en succes: 1-1 mod mesterholdet Lille og derefter fem sejre i træk, over Toulouse, Ajaccio, spanske Real Betis, Brest og Montpellier.

Til:

Bellion (angreb/højrekant. Nice)

Krychowiak (defensiv midtbane/midterforsvar. Reims, L2)

Maurice-Belay (venstrekant. Sochaux)

N'Guemo (defensiv midtbane. Nancy)

Sertic (midtbane. Lens; indskifter)

AbTraoré (midtbane. Nice; indskifter)

Fra:

André (angreb - reserve. Dynamo Kiev)

A.Diarra (defensiv midtbane – starter/anfører. Marseille)

Ducasse (midtbane - reserve. Lens)

Fernando (defensiv midtbane/midterforsvar - starter. Al-Shabab)

Ramé (reservekeeper. Sedan)

S.Sané (midtbane – reserve. Nancy)

Wendel (midtbane – starter/indskifter ?)


BREST


Placering i 08/09: Nr 14 i L2

Placering i 09/10: Nr 2 i L2

Statistik: 20-7-11, 53-34. Hjemme 13-1-5, 34-20. Ude 7-6-6, 19-14

Placering i 10/11: Nr 16 i L1

Statistik: 11-13-14, 36-43. Hjemme 6-9-4, 21-17. Ude 5-4-10, 15-26

2011/12-bud: Nr 11-15

Status: Under midten, men næppe nedrykning

Brest var en temmelig fast bestanddel i L1 i 80'erne - men var ude af det gode selskab 1991-2010. I sidste sæson – den første i den bedste række i 19 år - klarede Bretagne-klubben sig med nød og næppe. Efteråret var ellers gået glimrende – stærk defensiv og en ret farlig kontra (til gengæld kneb det når man skulle skabe kampen) - men i foråret kneb det med energien. Ikke utypisk for en oprykker.

Hvordan går det så denne gang? Tjah, Brest bør have en pæn chance for at blive i den bedste række. Truppen ser stærkere ud; man har sagt farvel til en række reserver og goddag til den stærke højreback (og evt midterforsvar) Zebina (ex-Juventus, blandt andet), midterforsvarer (og evt venstreback) Gentiletti samt et par interessante folk fra den israelske liga, den målfarlige angriber Ben Basat og den defensive midtbanemand Culma. I hvert fald Zebina er dog næppe i form til første runde.

Man har også stadig rutinerede folk som Apanga (midterforsvar) og Daf (højreback) i forsvaret og Ewolo på midtbanen, samt de ret målfarlige Grougi (straffesparksskytte) og Roux i offensiven (Roux kan dog være på vej væk; fx til Schalke); de to scorede henholdsvis 9 (3 på straffe) og 6 mål i 10/11.

Og i mål har Elana fået konkurrence fra Cappone.

Men truppen er næppe til en placering over midten, og det kan godt blive til bundkamp igen.

Det skal også med at defensivmanden Ferradj (defensiv midtbane eller back) er blevet ledbåndsskadet og er ukampdygtig hele efteråret. Og midterforsvarer Apanga er ude i de første tre måneder. Begge var stamspillere i sidste sæson. To andre forsvarere, Kantari og Daf, starter også sæsonen på skadesbænken.

Træningskampe: Brest har tabt til Lorient og Bordeaux, spillet uafgjort mod Velez (Bosnien) og vundet over Nantes (L2) og Caen.

Til:

Ben Basat (angreb. Hapoël Tel-Aviv: 27 mål/60 kampe; 18/30 i seneste sæson)

Cappone (målmand. Lorient: reserve)

Guidileye (defensiv midtbane. Troyes/L2)

Culma (defensiv midtbane. Maccabi Haïfa)

Lorenzi (midterforsvar. Arles-Avignon)

Zebina (højreback/midterforsvar. Brescia: fast)

Gentiletti (midterforsvar/venstreback. Argentinos Juniors: fast)

Fra:

Bourgis (forsvar - reserve)

Cotty (forsvar - reserve)

N'Tamé (forsvar - reserve)

Ngoyi (midtbane – indskifter. PSG)

F.Traoré (midtbane – reserve. Orléans)


 

CAEN

Placering i 08/09: Nr 20 i L1

Placering i 09/10: Nr 1 i L2

Statistik: 18-15-5, 52-30. Hjemme 12-6-1, 24-10. Ude 6-9-4, 28-20

Placering i 10/11: Nr 15 i L1

Statistik: 11-13-14, 46-51. Hjemme 6-7-6, 22-25. Ude 5-6-8, 24-26

2011/12-bud: Nr 16-20

Status: Topscorer væk; nok ny bundkamp

Caen er typisk et elevator-hold, men overlevede seneste sæson (efter at være rykket ned i 08/09 og op i 09/10). Dog ikke med glans; blot to point var der ned til stregen.

Offensiven var noget farligere end fx Brests (de to klubber landede begge på 46 point), til gengæld var defensiven svagere (faktisk rækkens tredjeringeste; kun de to nedrykkere præsterede dårligere).

Og denne gang? Defensiven er ikke blevet styrket i sommerpausen; og fraset venstreback Tafforeau (der synes at være over-the-hill) og midterforsvarer Leca, ser det temmelig urutineret og tyndt ud. Offensiven har mistet topscorer El Arabi (ligaens tredjetopscorer med 17 mål), og selv om man hos Lille har hentet den snu, erfarne men stadig hurtige Frau (og og man har fortsat den kreative Nivet til støbe kuglerne), ser man svækket ud.

Alt i alt ligner det en ny bundkamp for Caen.

Træningskampene: Caen har vundet over L2-klubberne Clermont og Le Havre, spillet uafgjort mod tredjedivisionsklubben Cherbourg samt tabt til Brest.

Til:

Bulot (midtbane. Monaco: reserve)

Frau (angreb. Lille: indskifter – 5 mål i 29 kampe, heraf 10 fra start)

Vandam (højreback. Lille: reserve)

Fra:

El Arabi (angreb – starter; 17 mål/38 kampe . Al Hilal)

Mollo (midtbane - starter; 4 mål/35 kampe. Monaco)

Is.N'Diaye (midtbane – reserve. Kortrijk)


DIJON


Placering i 10/11: Nr 3 i L2

Statistik: 17-11-10, 55-40. Hjemme 10-6-3, 31-17. Ude 7-5-7, 24-23

2011/12-bud: Nr 16-20

Status: Oprykker med ok forsvar, men ellers tynd trup, ryger nok ud

Dijon Football Côte d´Or er i den bedste række (for første gang siden to mindre klubber i Dijon fusionerede i 1998) efter at have sikret sig tredjepladsen i L2.

Ligesom med de øvrige to oprykkere, peger meget på en hastig tilbagevenden til den næstbedste række.

Dijon har mistet angriber Ribas der blev L2-topscorer med 23 kasser. Til er så kommet Thil der også er farlig, men han nettede trods alt kun 15 gange for Boulogne i samme række i sidste sæson.

Dijon har dog også hentet kreative Matsui til midtbanen (der så har mistet Morisot og meget rutinerede Isabey). Og defensiven er blevet forstærket af midterforsvarer Meïté, højreback Varrault der begge har rutine fra L1 (før de dog udenlands) samt den dygtige Rennes-venstreback Souprayen.

Forsvaret ser ret godt ud (men altså ny-sammensat - det kan give problemer). Men midtbanen er tynd (ingen klassespillere, ud over Matsui), og i angrebet er Thil – der kun scorede 4 mål (dog også kun i 15 kampe) da han var i L1 med Boulogne i 2009/10 – det største navn. Den 27-årige Guadeloupe-angriber Jovial der scorede pænt mange mål for Le Havre i L2 i sidste sæson, skal dog også nævnes.

Træningskampe: Dijon har vundet over Visé (belgisk andendivision) og Lausanne (Schweiz).

Til:

Z.Diallo (midterforsvar. Charleroi/Belgien: reserve)

Guerbert (angreb/kant. Luzenac/tredjedivision: 5 mål/37 kampe)

Jouffreau (forsvar. Changé/ottendedivision)

Jovial (angreb. Le Havre/L2: 13 mål/33 kampe)

Matsui (offensiv midtbane. Grenoble/L2: starter)

Meïté (midterforsvar. WBA: 10 kampe i 10/11)

Reynet (målmand. Martigues/fjerdedivision: starter)

Sankharé (midtbane. PSG: reserve)

Souprayen (midterforsvar. Rennes: starter/reserve)

Thil (angreb. Boulogne-sur-Mer/L2: 15 mål/38 kampe)

Varrault (højreback. Panionios: starter/reserve)

Fra:

L.Badiane (angreb – reserve. Laval)

Fomen (venstreback – starter. .Marseille)

Grandel (reservekeeper)Isabey (midtbane – starter/reserve. Karrierstop)

Morisot (midtbane - starter. Rouen)

Ribas (angreb – starter; 23 mål/36 kampe. Genoa)

Seguin (forsvar - reserve. Lyon)


ÉVIAN THONON GAILLARD


Placering i 10/11: Nr 1 i L2

Statistik: 18-13-7, 63-41. Hjemme 10-6-3, 34-16. Ude 8-7-4, 29-25

2011/12-bud: Nr 16-20

Status: Oprykkerklub (nu med danskere) kan få det svært

Fusionsklubben fra kommunerne Gaillard og Thonon nær grænsen til Schweiz blev stiftet i 2003 (og i 2009 blev sponsornavnet Évian føjet til, efter at chefen for Évian-producenten Danone, Franck Riboud, skød penge i projektet).

I 2008 rykkede klubben op i Nationalligaen (tredjebedste række), og i 2010 videre op i Ligue 2.

Og nu, et år senere, står Évian TG i den bedste række, efter at have vundet L2.

Bemærkelsesværdigt er det at Evian var det suverænt mest scorende hold i L2 i 10/11-sæsonen - og alligevel blev holdets topscorere Adnane og Sagbo (begge angribere) kun noteret for 9 mål hver. Målene kom altså fra en bred front., også fra forsvaret (midterforsvarer Angoula scorede 6 mål, ligesom angriber Bérigaud der bl.a. omsatte to straffespark) og midtbanen (Pouye nettede 6 gange, Farina 5).

Nu er Pouye væk, ligesom midtbanefolkene Bouby og Pouye. Men til gengæld har man hentet andre interessante spillere. Først og fremmest de rutinerede offensivfolk Leroy og Guily (klassen kan man ikke fornægte dem; spørgsmålet er dog om de stadig er tilstrækkeligt sultne...) samt de unge forsvarstalenter, den 21-årige ghaneser Jonathan Mensah (ikke i familie med John) og den 22-årige dansker Daniel Wass (lånt hos Benfica der har købt ham af Brøndby).

Wass beskadigede et fod-ledbånd under U21-EM, men har haft halvdelen af juni og hele juli måned at restituere og genoptræne i. Han var da også med (som indskifter) i den første af de to træningskampe holdet har spillet siden han kom til. Men den anden deltog han ikke i.

Er truppen god nok til overlevelse? Jeg har mine tvivl.

Træner Casoni mangler rutine fra L1.

Sidste sæsons førstekeeper Laquait er pga en skade ude i den første måned – og målet vogtes så af den 25-årige Westberg (der primært har erfaring fra L2 og tredjedivision, med Troyes), reserve i 10/11 (opdatering: eller af den i Brøndby indkøbte danske landsholdsreserve Stephan Andersen der kom til 16. august, dvs 2 runder inde i turneringen).

I forsvaret er der vist slet ingen der har prøvet at spille i L1, ud over den 26-årige venstreback Rippert (Valenciennes 2005-08). Derudover er der, ved siden af Mensah (midterforsvar) og Wass (højreback), de to midterforsvarere Angoula (30 år, men en karriere i de lavere rækker) og Saad (27-årig brasilianer; før Évian var han et par år i Guingamp, også L2) samt de to højrebacks Dja Dje Dje (20 år) og Cilinšek (29 år; serber der også kan spille i midterforsvaret).

De to sidstnævnte må være Wass´ umiddelbare konkurrenter – især Dja Dje Dje der sad på pladsen i sidste sæson (Cilinšek, højreback eller midterforsvar, fik kun 2 kampe; nok pga en skade). Wass kan som bekendt også spille højrekant, men det tror jeg ikke han får lov til hos Évian – ikke med folk som Leroy og Guily på holdet.

Af forsvarere er der desuden den 31-årige Ehret (senest Bundesliga-bold for Köln) der rent faktisk HAR L2-erfaring (Strasbourg i 1999-2004), men selv om han kan spille venstreback, er han nok tiltænkt en midtbaneplads. Og der er Cambon der både kan spille på midtbanen og i midterforsvaret.

På midtbanen har man andre gode folk, på papret. Ud over Guily og Leroy, er der fx Sorlin og Barbosa der har masser af L1-rutine. Og nogle unge talenter, fx Rabiu. Men er det nok til L1?

Helt fremme kniber det med stærke navne. Topscorer Adnane nettede kun 9 gange i L2. Hvad kan han i L1?

Træningskampe: Efter at have vundet 2-0 hjemme over Nice, tabte Évian (30. juli) 0-3 ude til Saint-Étienne.

Til:

 Bugnet (angreb. Cannes/tredjedivision)

Ehret (midtbane/forsvar. Köln - starter)

Govou (højrekant. Panathinaikos: starter/reserve)

Khelifa (angreb/venstrekant. Espérance Tunis)

J.Leroy (offensiv midtbane. Rennes. Starter/indskifter)

Jon.Mensah (midterforsvarer. Granada/Segunda: starter/reserve)

Daniel Wass (højreback. Brøndby/Benfica. 29 kampe/6 mål for BIF i 10/11)

Stephan Andersen (målmand. Brøndby)

Fra:

Bouby (midtbane – starter/reserve. Metz)

Goussé (angreb – reserve. Karriestop)

Lafon (midtbane - starter. Cannes)

M'Boup (reserve)

Pouye (midtbane – starter/indskifter. Metz)

OPDATERING (1. september): Før transfervinduet hentede Évian TG Monaco-midterforsvarer Mongongu (kun 22 år, men mange L1-kampe) - og Christian Poulsen i Liverpool. En god handel for alle parter, ser det ud til. Poulsen kan tilføre rutine på den defensive midtbane – og til gengæld kan han få spilletid (og dermed igen komme i betragtning til det danske landshold). Umiddelbart er hans konkurrenter på den defensive midtbane unge og fysisk stærke Tie Bi samt erfarne Sorlin.


 

Lille

Placering i 08/09: Nr 5

Statistik: 17-13-8, 51-39. Hjemme 12-5-2, 34-20. Ude 5-8-6, 17-19

Placering i 09/10: Nr 4

Statistik: 21-7-10, 72-40. Hjemme 14-3-2, 44-15. Ude 7-4-8, 28-25

Placering i 10/11: Nr 1

Statistik: 21-13-4, 68-36. Hjemme 13-5-1, 40-17. Ude 8-8-3, 28-19

Desuden vinder af pokalturneringen

Deltager i CL-gruppespillet.

2011/12-bud: Nr 1-3

Status: Mesterhold har skiftet lidt ud, men ser stadig stærkt ud

For én gangs skyld kom storklubberne ikke på rov hos talentfabrikken Lille i sommeren 2010 – og minsandten om det ikke førte til et mesterskab (og en pokalgevinst)...

Lille havde – som i 2009/10 – ligaens bedste hjemmebane, og fik derudover forbedret sig markant på udebane (kun 3 tab). Holdet havde rækkens næstbedste forsvar og den klart målfarligste offensiv (anført af de teknisk fremragende hurtigløbere Gervinho, Hazard og ligatopscorer Sow der stod for henholdsvis 15, 7 og 25 mål; hvortil kom de mange oplæg fra især driblekongen Hazard). En værdig mester (pokalgevinsten var dog noget heldig; PSG spillede bedst i finalen).

I sommerens løb har Lille måttet sige farvel til tre stamspillere (men formåede at holde fast i pragttalentet Hazard som mange storklubber sukker efter) – men de er faktisk alle blevet erstattet på fin vis.

Næsttopscorer og kantspiller Gervinho er draget til Arsenal, men til gengæld har klubben hentet den særdeles talentfulde Payet der debuterede på det franske landshold sidste efterår og som er intelligent, fiffig og har en fremragende sparketeknik. En god erstatning, vil jeg mene, selv om hans fysik ikke matcher Gervinhos. Man har i øvrigt også stadig Obraniak til kanten, og Tulio som centreforward-opbakning - så offensiven ser alt i alt fin ud.

På midtbanen har man afmonteret det fremragende triumvirat Mavuva-Balmont-Cabaye ved at sælge Cabaye med det fine spark og det gode overblik. Men så har man da bare hentet Pedretti der i mine øjne er endnu bedre. Han har tidligere haft svært ved at slå igennem hos store klubber – kiksede i både Lyon og Marseille – men er efter nogle gode sæsoner i Auxerre blevet moden, og han og Lille (mere ydmyge omgivelser end Lyon og Marseille) ligner det helt rigtige match på det helt rigtige tidspunkt.

Endelig er den franske landsholds-midterforsvarer Rami blevet sendt til Valencia. Erstatningen hedder Basa, en serber der kommer fra Lokomotiv Moskva. Et godt køb, synes jeg – Basa er en stærk spiller, og han har erfaring med fransk fodbold fra nogle år i Le Mans (og Rami er en smule overvurderet, synes jeg; tung og langsom).

Derudover har Lille forstærket breden ved at hente den solide højreback Bonnart og målmand Enyeama. Sidstnævnte er nigeriansk landsholdskeeper (gjorde det flot ved VM-2010), og med ham og rutinerede Landreau har man to klassemålmænd.

Umiddelbart ser truppen endnu stærkere ud end i sidste sæson. Med 3 udskiftninger i idealopstillingen kan der dog måske gå lidt tid før soliditeten indfinder sig igen.

Lille har et CL-gruppespil at tænke på i efteråret – men sidste efterår gik det fint trods EL-gruppespil.

Efter nogle svingende træningskampe (1-1 mod Bordeaux, 2-0 over Valenciennes og 0-1-tab i St. Étienne), indledte Lille 2011/12-sæsonen 27. juli med at tabe supercup-opgøret mod Marseille (4-5 blev det i et brag en kamp!). Det skal med at Marseilles sejrsmål blev sat ind i femte overtidsminut, på et forkert dømt straffespark.

Til:

Basa (midterforsvar. Lokomotiv Moskva)

Bonnart (højreback. Monaco)

Enyeama (målmand. Hapoël Tel-Aviv)

Payet (venstrekant. Saint-Etienne: 13 mål/33 kampe i seneste sæson)

Pedretti (midtbane. Auxerre: 5 mål/20 kampe)

Rodelin (midtbane. Nantes/L2)

Fra:

Baherlé (reserve. Boulogne-sur-Mer)

Cabaye (midtbane - starter. Newcastle)

Frau (angreb – indskifter. Caen)

Gervinho (kant/angreb – starter; 15 mål/33 kampe i 10/11. Arsenal)

Rami (midterforsvar – starter. Valencia)

Vandam (højreback – reserve. Caen)

OPDATERING 1. sept: Før transfervinduet smækkede i foretog Lille to særdeles gode indkøb. Til kom Auxerre-angriber Jelen og den engelske pragttekniker Joe Cole (Liverpool). Sidstnævnte kan både spille på kanten og i en central kreatørrolle.


 

LORIENT

Placering i 08/09: Nr 10

Statistik: 10-15-13, 47-47. Hjemme: 5-7-7, 21-20. Ude: 5-8-6, 26-27

Placering i 09/10: Nr 7

Statistik: 16-10-12, 54-42. Hjemme 10-7-2, 36-19. Ude 6-3-10, 18-23

Placering i 10/11: Nr 11

Statistik: 12-13-13, 46-48. Hjemme 8-8-3, 27-13. Ude 4-5-10, 19-35

2011/12-bud: Nr 11-15

Status: Topscorer Gameiro og oplægger Amalfitano er væk

Op til 2010/11-sæsonen mistede Lorient fem stamspillere. Og det blev da også kun en 11.-plads (efter en syvendeplads i sæsonen forinden).

En stor del af æren for at det trods alt blev til en midterplacering, må tilskrives angriber og topscorer Gameiro (ligaens næsttopscorer med 22 mål) og den offensive midtbanemand Amalfitano der ud over selv at score 5 gange (holdets tredjetopscorer), lagde op til mange af Gameiros kasser.

Nu er Gameiro og Amalfitano væk, draget til henholdsvis PSG og Marseille. Sidstnævnte klub har desuden hentet Lorients stærke venstreback, Morel.

Det er en alvorlig åreladning – og jeg tvivler på at Lorient kan gøre sig i den bedste halvdel af rækken. Også selv om man har forsøgt at hente erstatninger.

I forsvaret har man hentet en argentinsk venstreback (Mareque – der nok får en startplads) og en brasiliansk højreback (Pedrinho der skal kæmpe med Baca), og offensivt har man fået Quercia (hurtig og god, omend han ikke var fast mand hos Auxerre) samt Aliadére der har fået meget af sin karriere ødelagt af skader, men som er et spændende navn (jeg husker stadig et flot mål han scorede for Arsenal for cirka fem år siden).

Det ser interessant ud, men næppe samme klasse som de der er taget væk.

Lorient har dog en fordel i at have kunstgræs på hjemmebanen, og decideret bundkamp bliver det næppe til.

I træningskampene har Lorient gjort det ok: uafgjort mod L2-klubben Laval og tab til Rennes, men sejre over Brest og Auxerre.

Til:

Aliadière (angreb. Middlesbrough/Championship: 4 mål/20 kampe i 10/11)

Barthelme (midtbane. Paris FC/tredjedivision)

Chaigneau (målmand. Le Poiré-sur-Vie/fjerdedivision)

Coutadeur (midtbane. Monaco: indskifter)

Dubarbier (angreb. Tenerife/Segunda: 1 mål/12 kampe)

Joinel (målmand. Carquefou/tredjedivision)

Mareque (venstreback. CA Independiente)

Pedrinho (højreback. Academica Coimbra)

Penalba (midtbane. Estudiantes La Plata)

Quercia (højrekant/angreb. Auxerre: indskifter; 4 mål/19 kampe i 10/11)

A.Touré (midtbane. PSG: reserve)

Fra:

M.Amalfitano (offensiv midtbane – starter; 5 mål/38 kampe i 10/11. Marseille)

Cappone (målmand – reserv. Brest)

J.Fanchone (angreb – reserve. Le Havre)

Gameiro (angreb – starter; 22 mål/36 kampe i 10/11. PSG)

Monterrubio (venstrekant – reserve. karrierestop)

J.Morel (venstreback – starter. Marseille)

Sunu (angreb – reserve. Arsenal)


LYON

Placering i 08/09: Nr 3

Statistik: 20-11-7, 52-29. Hjemme: 10-8-1, 32-15. Ude: 10-3-6, 20-14

Placering i 09/10: Nr 2

Statistik: 20-12-6, 64-38. Hjemme 12-4-3, 32-17. Ude 8-8-3, 32-21

Placering i 09/10: Nr 3

Statistik: 17-13-8, 61-40. Hjemme 11-7-1, 35-12. Ude 6-6-7, 26-28

Deltager i CL-kvalifikationen; playoff-runden.

2011/12-bud: Nr 4

Status: God start-ellever, men tynd trup

Lyon har ikke længere monopol på mesterskabet (efter 7 i træk på toppen, er klubben uden titler i nu tre sæsoner i træk), men klubben har holdt sig til i toppen, senest med en tredjeplads (der dog, med lidt skarpere (og mindre uheldigt) spil fra PSGs side, nemt kunne være blevet til en fjerdeplads).

Op til denne sæson har Lyon været ret passiv på transfermarkedet. Væk er den defensive midtbanemand Toulalan (langsom, men alligevel dygtig), men man har i unge Gonalons en spiller der allerede i seneste sæson viste at han kan tage over. Væk er også midterforsvarer Diakhaté, men han fik aldrig rigtigt erobret en fast plads, og i øvrigt er stærke (men ofte skadesramte) Mensah vendt tilbage fra lejemål i Sunderland (medmindre han smutter igen).

Man har desuden stadig landsholdsmålmand Lloris, forsvarsstyrmand Cris, klasse-backerne Réveillère og Cissokho, den svenske midtbanefighter Källström, de hurtige kanter Bastos og Briand, kreatør Gourcuff (dårlig sæson i 10/11, men stort potentiale) samt topscorer Lisandro (17 mål i sidste sæson; ligaens tredjetopscorer). Foruden den store og stærke (men temmelig ufikse) centreforward Gomis (10 mål).

Men i modsætning til sidste sæsons øvrige tophold (Lille, Marseille og PSG) har Lyon altså ikke forstærket truppen – og den ser noget tynd ud. Der er mange unge talenter (inklusive 20-årige Tafer, angrebsreserve hentet i Toulouse), men de virker meget grønne. Ideal-elleveren ser stærk ud, men så går det hurtigt ned ad bakke (desuden er kreatør Gourcuff form-svingende, og topscorer Lisandro har det med at blive skadet).

Lyon kan få svært ved at holde sig i top-3 (i hvert fald virker det ikke helt forståeligt at holdet er bookmakernes næstfavorit til at snuppe mesterskabet). Men nu må man se hvad den nye træner, Rémi Garde (uerfaren som cheftræner, men diverse år i Lyon som assistent- og ungdomstræner) kan gøre ved holdet efter dumstædige Puel (der med jævne mellemrum ragede uklar med flere af spillerne). Og om truppen evt forstærkes før transfervinduet smækker i.

Træningskampe: Lyon har tabt til Salzburg, spillet uafgjort mod Hannover og vundet over Porto.

Til:

Abenzoar (højreback. Arles-Avignon: starter/indskifter)

Mensah (midterforsvar/højreback. Sunderland: 18 kampe, heraf 15 fra start, i 10/11)

Seguin (forsvar. Dijon/L2: reserve)

Tafer (angreb. Toulouse: 0 mål i 16 kampe, heraf 4 fra start, i 10/11)

Dabo (højreback. Sevilla; 21 kampe fra start)

Fra:

C.Delgado (venstrekant - indskifter. Monterrey)

P.Diakhaté (midterforsvar – reserve. Dynamo Kiev)

O.N'Diaye (reserve. Arles-Avignon)

Toulalan (defensiv midtbane – starter. Malaga)

OPDATERING, 1. sept: Her gik man og troede at Lyon ville forstærke sig markant før transfervinduet smækkede i. Men nej - tværtimod har man afhændet den teknisk dygtige midtbanemand Pjanic. Og dermed har man, så længe Gourcuff er skadet, slet ingen kreativitet centralt. Hentet er ganske vist den talentfulde midtbanemand Fofana (i L2-klubben Le Havre), men han er defensivmand (dvs konkurrent til Gonalons og Källström). Til er også kommet højreback Dabo - dvs en konkurrent til Réveillère.


 

MARSEILLE

Placering i 08/09: Nr 2

Statistik: 22-11-5, 67-35. Hjemme: 10-5-4, 35-22. Ude: 12-6-1, 32-13

Placering i 09/10: Nr 1

Statistik: 23-9-6, 69-36. Hjemme: 14-3-2, 37-14. Ude: 9-6-4, 32-22

Placering i 09/10: Nr 2

Statistik: 18-14-6, 62-39. Hjemme: 10-7-2, 34-19. Ude: 8-7-4, 28-20

Deltager i CL-gruppespillet.

2011/12-bud: Nr 1-3

Status: Taiwo og Heinze er væk, men truppen er stærkere

Marseille måtte aflevere mesterskabet til Lille, men fik dog en andenplads – og det bør bestemt også blive til en titelkamp i denne sæson for storklubben i syd (hvor det fortsat er stædige, men også dygtige Deschamps, der står ved roret).

Holdet har måttet sige farvel til de rutinerede venstre-defensivfolk Heinze og Taiwo, men til midterforsvaret (hvor man i forvejen har bomstærke Diawara og fleksible M´Bia; sidstnævnte er dog ude i resten af efterårssæsonen pga en skade) har man hentet Monacos meget talentfulde N´Koulou, en elegant 21-årig, og til venstrebacken har man hentet Lorients stærke Morel der fik en fin debut med scoring i en træningskamp (der mangler så en reserve - men det ser ud til at blive Monacos gode Traoré). På den anden back har man både Azpilicueta og Fanni.

På midtbanen har man oprustet både defensivt - med Bordeax-fyrtårnet Alou Diarra (og man har stadig folk som Kaboré og førnævnte M´Bia), og offensivt – med kreative Amalfitano (og man har stadig folk som Lucho, Valbuena og André Ayew. Lucho kan dog være på vej væk; men ok - hans 10/11-sæson var heller ikke særligt god).

Helt fremme har man fortsat Rémy, Jordan Ayew og Gignac. Og i målet har man landsholdsreserve Mandanda.

Der mangler måske en stor-målsluger fremme (men Rémy blev trods alt ligaens femtetopscorer med 16 kasser, og André Ayew scorede 11 gange) – og Marseille er da også på udkig efter forstærkning - men ellers ser det virkelig godt ud.

Efter nogle træningskampe (sejr over Vannes fra L2 og spanske Betis, samt nederlag mod Montpellier og italienske Udinese), indledte Marseille sæsonen 27. juli med at vinde supercuppen, mod mesterholdet Lille: 5-4 i et brag af en kamp. Det skal med at Marseilles sejrsmål blev sat ind i femte overtidsminut, på et forkert dømt straffespark.

Til:

M.Amalfitano (offensiv midtbane. Lorient: starter)

Bracigliano (målmand. Nancy: reserve)

A.Diarra (defensiv midtbane. Bordeaux: starter)

M'Bow (midtbane. Cannes/tredjedivision)

J.Morel (venstreback. Lorient: starter)

Nkoulou (midterforsvar; evt back el. defensiv midtbane. Monaco: starter)

Traoré (venstreback. Monaco;: starter, men en del skadet i sidste sæson)

Fra:

Goda (reserve)

Heinze (midterforsvar/venstreback - starter)

L.N'Diaye (reserve. Ajaccio)

Taiwo (venstreback – starter. Milan)

Hilton (midterforsvar - reserve)

Cissé (defensiv midtbane - reserve)


MONTPELLIER

Placering i 08/09: Nr 2 i L2

Statistik: 19-9-10, 61-36. Hjemme: 12-5-2, 35-17. Ude: 7-4-8, 26-19

Placering i 09/10: Nr 5

Statistik: 20-9-9, 50-40. Hjemme: 12-4-3, 24-12. Ude: 8-5-6, 26-28

Placering i 10/11: Nr 14

Statistik: 12-11-15, 32-43. Hjemme: 7-5-7, 21-20. Ude: 5-6-8, 11-23

2011/12-bud: Nr 9-11

Status: Forsvarsstyrmand væk, men talentfuld trup

Efter en flot femteplads som oprykker i 09/10, gik det klart ringere for Montpellier (efter at have mistet topscorer Montano og kreatør og frisparkskanon Costa) i seneste sæson hvor der efter sidste spillerunde kun var 3 point ned til stregen. Selv på den ellers stærke hjemmebane kneb det gevaldigt.

Også denne gang har Montpellier svækket truppen – ved at sige farvel til forsvarsstyrmand Spahic (suveræn i luftspillet; men temperamentsfuld, med tendens til at blive udvist).

Jeg tror dog stadig holdet kan klare sig – til en midterplacering. Truppen er talentfuld (fx de unge forsvarere Bocaly, El Kaoutari og Yanga-Mbiwa) – tilsat rutinerede folk som Dzodic (hvis han holder sig skadesfri) og Jeunechamps (der i interessante Bedimo har fået en konkurrent til venstrebacken) i forsvaret, Piteau og Marveaux på midtbanen samt Utaka i angrebet.

Der er desuden snak om at hente Hilton i Marseille – den 33-årige midterforsvarer kan tilføre forsvaret noget rutine (men han er nok lidt over-the-hill, og det kan godt være han primært skal være opbakning).

Træningskampe: Montpellier har slået Arles og Marseille, spillet uafgjort med Toulouse og tabt til Bordeaux.

Til:

Bedimo (venstreback. Lens: starter)

Cabella (midtbane. Arles-Avignon: reserve)

G.Lacombe (midtbane. Monaco: reserve)

Hilton (midterforsvar. Marseille: reserve)

Fra:

Collin (forsvar – reserve. Karrierestop)

Jouan (reserve. Clermont)

Nelson (reserve. Babelsberg)

Spahic (midterforsvar. Sevilla)

H.Rodriguez (reserve. Arles-Avignon)


NANCY

Placering i 08/09: Nr 15

Statistik: 10-12-16, 38-47. Hjemme: 5-8-6, 19-19. Ude: 5-4-10, 19-28

Placering i 09/10: Nr 12

Statistik: 13-9-16, 46-53. Hjemme: 6-4-9, 20-26. Ude: 7-5-7, 26-27

Placering i 10/11: Nr 13

Statistik: 13-9-16, 43-48. Hjemme: 8-3-8, 23-21. Ude: 5-6-8, 20-27

2011/12-bud: Nr 16-20

Status: Playmaker væk; havner nok under midten (måske værre)

Det var skuffende for Nancy at en offensiv med gode folk som Féret, Hadji og Vahirua ikke kunne score flere end 43 mål (topscorer blev Hadji med 8 mål). Heraf blot 23 på eget (kunst-)græs. Ikke godt nok.

Og det bliver næppe bedre i denne sæson efter at man har sagt farvel til holdets mest kreative spiller, Féret. Væk er også den stærke defensivmand på midtbanen, N´Guemo, og alt i alt ser truppen noget svagere ud nu.

Topscorer Hadji kan også være på vej væk (det vil han i hvert fald gerne).

Nedrykning? Sandsynligvis ikke, men det kan blive et tema, og det ender nok med en placering i den nedre halvdel.

En ny træner er kommet til: rutinerede Jean Fernandez (senest 5 år i Auxerre) der typisk fokuserer en stærk organisation.

Træningskampe: Nancy har vundet over fjerdedivisionsholdet Amnéville, spillet uafgjort med Le Mans (L2) og tabt til tyske Kaiserslautern.

Til:

Calvé (højreback. Sheffield United)

Karaboué (midtbane. Sedan/L2)

Ndy Assembe (målmand. Nantes/L2)

S.Sané (midtbane. Bordeaux: reserve)

Fra:

Bracigliano (målmand – reserve. Marseille)

Féret (offensiv midtbane – starter. Rennes)

Le Crom (målmand - reserve)

N'Guemo (defensiv midtbane – starter. Bordeaux)

Opdatering 12. august: Den rutinerede offensivmand Vahirua (der trods sine store tekniske færdigheder aldrig rigtigt faldt til hos Nancy) er blevet lejet ud til Monaco. Der til gengæld har sendt angriber Moukandjo Bilé (3 mål i 16 kampe i sidste sæson) den anden vej.

OPDATERING, 1. sept: Før transfervinduet lukkede, solgte Nancy sin topscorer, Hadji. Dermed er sidste sæsons 2 vigtigste spillere (Hadji og Féret) væk. Til gengæld er den dygtige Monaco-angriber Niculae kommet til.


 

NICE

Placering i 08/09: Nr 9

Statistik: 13-11-14, 40-41. Hjemme: 7-7-5, 22-19. Ude: 6-4-9, 18-22

Placering i 09/10: Nr 15

Statistik: 11-11-16, 41-57. Hjemme: 7-7-5, 23-23. Ude: 4-4-11, 18-34

Placering i 10/11: Nr 17

Statistik: 11-13-14, 33-48. Hjemme: 9-5-5, 22-22. Ude: 2-8-9, 11-26

2011/12-bud: Nr 11-15


Status: Styrket i forsvar og på midtbane, og senest også i angrebet

Nice var for anden sæson i træk indblandet i bundkampen; faktisk landede klubben kun lige over nedrykningsstregen. Hjemmebanen var nogenlunde solid, men på udebane blev det kun til 2 sejre (dog en del uafgjorte).

I sommerferien har der været godt i gang i svingdøren i Riviera-badebyen. Her hvor strandsandet er ved at lægge sig, fremstår truppen forstærket i defensiven og på midtbanen.

Den stærke keeper Ospina (kan være på vej væk) har fået konkurrence af peruvianske Fernandez. Det i forvejen ret solide forsvar har fået venstreback Monzon (der i spillestil efter sigende minder om legendariske Roberto Carlos) og midterforsvarer Gomis – begge bør banke på til en startplads. Og på den offensive midtbane har man ganske vist mistet Ben Saada, men han var ikke decideret fast, og rutinerede Meriem ligner en god erstatning.

Midtbane-regissør Abriel – teknisk stærk og godt overblik, men ikke spillet ret meget i Marseille – kan desuden være på vej.

På den defensive midtbane har man solide folk i fx Digard (ny anfører) og Sablé.

Men så er der angrebet... Nice havde helt klart behov for oprydning blandt de mange mætte over-the-hill-frontløbere der var i truppen, men det synes at være gået over gevind. Væk er ikke bare de de gamle: Ljuboja (holdets næsttopscorer med 5 mål), Bagayoko og Bamogo. Men også hurtige Bellion (samt unge og meget lidt benyttede Quansah).

Tilbage står Nice med topscorer Mouloungui (8 mål i seneste sæson) og Poté der er vendt tilbage eftter et halvt års lejemål i Ligue 2 (han fik kun 8 indskiftninger for Nice i efteråret – og nul mål).

Mon ikke Nice får hentet en angriber eller to før transfervinduet smækker i – men der er næppe penge til noget virkelig interessant. Alt i alt ligner det endnu en bundkamp, og i hvert fald en placering i nederste halvdel.

Træningskampe: Nice har spillet uafgjort mod L2-klubben Istres og vundet over italienske Udinese.

Til:

R.Fernandez (rmålmand. Universitario Lima/Peru)

K.Gomis (midterforsvar. Naval/Portugal)

Meriem (offensiv midtbane. Arles-Avignon: starter)

Monzon (venstreback. Boca Juniors/Argentina)

Poté (angreb. Le Mans: 3 mål/12 kampe)

Mah.Traoré (midtbane. Metz II/fjerdedivision)

Fra:

Bagayoko (angreb - reserve)

Bamogo (angreb - reserve)

Bellion (angreb/højrekant - starter. Bordeaux)

Ben Saada (offensiv midtbane – starter/reserve)

Gace (midterforsvar – starter/reserve)

Letizi (reservemålmand. karrierestop)

Ljuboja (angreb – starter/indskifter/næsttopscorer med 5 mål. Legia Warszawa)

Paisley (midterforsvar - reserve. Guingamp)

Quansah (angreb – reserve. Arsenal Kiev)

AbTraoré (midtbane – starter/reserve. Bordeaux)

OPDATERING: Nice har fået to angribere: Toulouse-reserven Pentecote (havde problemer med skader i Toulouse, men scorede 12 mål i 15 kampe for Bastia i L2 i 2010) samt Dja Djédjé (der scorede 4 mål i 30 kampe for Arles i sidste sæson - hvor klubben rykkede ned - og nåede at score 1 i 2 kampe i L2 i denne sæson før skiftet til Nice).


 

PSG

Placering i 08/09: Nr 6

Statistik: 19-7-12, 49-38. Hjemme: 12-2-5, 29-17. Ude: 7-5-7, 20-21

Placering i 09/10: Nr 13

Statistik: 12-11-15, 50-46. Hjemme: 9-5-5, 32-20. Ude: 3-6-10, 18-26

Placering i 10/11: Nr 4

Statistik: 15-15-8, 56-41. Hjemme: 9-8-2, 33-20. Ude: 6-7-6, 23-21

Deltager i EL-kvalifikationen, 4. runde.

2011/12-bud: Nr 1-3

Status: Storstilet oprustning gør PSG til titelfavorit

Arabiske oliepenge er kommet til Paris. Den stenrige fond Qatar Investment Authority der 31. maj 2011 købte 70% af aktierne i PSG, har udstyret klubben med noget der ligner carte blanche til ny-indkøb.

Og det har den nye sportsdirektør Leonardo (spillede i PSG i 1996-97 før han drog til Milan – hvor han siden blev cheftræner) så sandelig udnyttet. Bevæbnet med sit gode ry og de mange penge, er han gået på rov i både Frankrig og Italien.

Op mod 100 millioner euro har han brugt! Til sammenligning har Marseille (der dog også har været heldig at få gode spillere billigt) købt ind for sådan cirka 10 millioner euro.

42 millioner er brugt på Javier Pastore, Palermos 22-årige kreatør-stortalent. Man kan diskutere om han er helt så mange penge værd, men han er helt klart en fremragende spiller der vil pynte i den franske liga. Efter sigende har PSG snuppet argentineren for næsen af selveste Chelsea...

Pastore når dog ikke at støde til PSG-truppen i første spillerunde.

De øvrige rækker på holdet har også fået en saltvandsindsprøjtning:

I målet har man sagt farvel til veteranen Coupet og ustabile Edel – og goddag til Rennes´ erfarne klassekeeper Douchez OG Palermos Sirigu (italiensk landsholdsreserve). Markant forstærkning – og de to bør kunne holde hinanden på tæerne.

I forsvaret har man hentet Bisevac der i sidste sæson (for Valenciennes) var en af ligaens bedste midterforsvarere. Han bør kunne danne en superduo med den franske landsholdsbobler Sakho der trods sine kun 21 år var PSG-forsvarets jernmand i seneste sæson. Man har desuden rutinerede Camara og den fleksible Armand der også kan spille venstreback. Hvor man desuden har Elfenbenskysten-landsholdsmand Tiené. Til højre har man fortsat både Jallet og Ceara. Drøngodt forsvar.

På den defensive midtbane har man sagt farvel til den legendariske plæneklipper Makélélé. En æra er slut – men i Juventus´ Sissoko og Saint-Étiennes Matuidi (tæt på det franske landshold) har man fundet gode arvtagere.

Centralt-offensivt har man stadig stærke Bodmer – og nu altså også Pastore.

På venstrefløjen har man fortsat Nenê (holdets topscorer med 14 mål i seneste sæson) der både er uhyre målfarlig og særdeles kreativ. På højrefløjen er gode, gamle Guily gledet ud, men så har man hentet dygtige Menez i Roma. Det ligner endnu et godt generationsskifte.

Og i angrebet – hvor man fortsat har tårnhøje Hoarau (9 mål i 10/11) og indskiftningsjoker Luyindula – har man minsandten snuppet Lorients dødsensfarlige liga-næsttopscorer Gameiro (22 mål i seneste sæson; 17 i 09/10). Hurtige Erdinc kan være på vej væk (man forstår ham), men det betyder mindre med Gameiro i stalden.

Mester-potentiale? Helt klart (omend man måske mangler en kvalificeret afløser for Nenê hvis han skulle blive skadet; man kan dog skubbe Menez over til venstre, og bruge fleksible Jallet som højrekant).

Vel, ”mester--potentiale” har man sagt før om PSG – og klubben har alligevel ikke vundet mesterskabet siden 1994 (og ikke blevet nr 2 siden 2004), og det trods talrige stjerner gennem tiderne (Ronaldinho, fx, i 2001-03). Og umiddelbart kunne det måske godt bekymre at holdet har afhændet en ufattelig mængde rutine ved at sige farvel til Coupet, Makélélé (kaptajn) og Guily. Men afløserne holder høj klasse – og i modsætning til så mange gange før, ser der faktisk ud til at være en stabil basis at bygge på hos PSG.

Den dygtige træner Kombouaré er fortsat ved roret – hvilket også lover godt for kontinuiteten. Han førte holdet til en pokaltriumf i 2010, en fjerdeplads (og pokalfinale) i 2011. Mesterskab i 2012? Det er bestemt ikke urealistisk.

Men lad os nu se – om Pastore falder til og gør et virkelig godt hold endnu bedre. Selv uden ham har PSG dog materiale til en fransk topkamp.

Og så skal man være opmærksom på om der opstår intern uro pga gnidninger mellem den nye, men åbenlyst magtfylde sportsdirektør Leonardo og træner Kombouraré. Sidstnævnte har ikke været taget med på råd i flere af de markante spillerhandler - og efter sigende skulle Leonardo have kontaktet selveste Carlo Ancelotti - for at høre om den italienske træner ville være interesseret i det parisiske projekt. Næppe noget der huer Kombouaré.

Træningskampe: PSG har spillet en lang række opvarmningskampe. Pariserne lagde ud med at tabe til Sion og Benfica, spillede så uafgjort mod Anderlecht og vandt over Brighton, før det i USA blev 0-1 (trods klar spilovervægt) mod New York Red Bulls og 3-0 over Boca Juniors.

Til:

Arnaud (angreb. Angers/L2)Douchez (målmand – Rennes: starter)

Gameiro (angreb. Lorient: 22 mål/36 kampe i 10/11: næsttopscorer i ligaen)

Ngoyi (midtbane. Brest: indskifter)

Menez (højre-/venstrefløj. Roma: starter/indskifter; 2 mål/32 kampe, heraf 23 fra start, i 10/11)

Matuidi (defensiv midtbane. Saint-Étienne: starter)

Bisevac (midterforsvar. Valenciennes: starter)

Sirigu (målmand. Palermo: starter)

Sissoko (defensiv midtbane. Juventus: indskifter)

Pastore (offensiv midtbane. Palermo) ??

Fra:

Coupet (målmand. karrierestop)

Edel (målmand. Hapoël Tel-Aviv)

Giuly (højrefløj - starter)

Makelele (defensiv midtbane - starter)

Makhedjouf (midtbane – reserve. Sedan)

Rimane (midtbane – reserve. Boulogne-sur-Mer)

Sankharé (midtbane – reserve. Dijon)

S.Traoré (midterforsvar - reserve)

A.Touré (midtbane – reserve. Lorient)

Clément (defensiv midtbane – indskifter. Saint-Etienne)

OPDATERING: 27. august hentede PSG Uruguay-landsholdsmidterforsvarer Lugano i Fenerbahce. Rutineret og temmelig målfarlig: 21 mål i 125 kampe i Tyrkiet (5 mpl i 63 landskampe). Dermed står PSG vældigt stærkt i midterforsvaret, med Sakho, Bisevac, Lugano, Camara - og Armand...


RENNES

Placering i 08/09: Nr 7

Statistik: 15-16-7, 42-34. Hjemme 11-7-1, 28-14. 4-9-6, 14-20

Placering i 09/10: Nr 9

Statistik: 14-11-13, 52-41. Hjemme: 10-4-5, 31-18. Ude: 4-7-8, 21-23

Placering i 10/11: Nr 6

Statistik: 15-11-12, 38-35. Hjemme: 9-6-4, 22-13. Ude: 6-5-8, 16-22

Deltager i EL-kvalifikationen, 3. runde.

2011/12-bud: Nr 5-8

Status: Førstekeeper væk, men stadig stærkt forsvar (og styrket offensiv)

Op til 10/11-sæsonen mistede Rennes to erfarne stamspillere i forsvaret. 38 spillerunder senere stod klubben med rækkens bedste defensiv-statistik: kun 35 indkasserede mål (et færre end Lille og Toulouse). Og det selv om stærke Apam, hentet i Nice, måtte se til fra skadesbænken hele sæsonen igennem...

Imponerende indsats af især forsvarsstyrmand Mangane (nok ligaens bedste forsvarer i 10/11) og målmand Douchez, men også af midterforsvarer Kana Biyik, venstreback Theophile Catherine og højreback Danze.

Nu har man så solgt keeper Douchez – og reservekeeper Carrasso er lejet ud. Man må virkelig stole på at Costil, hentet i Ligue 2-klubben Sedan, kan klare tjansen.

Væk er også marginalspiller Souprayen (der fik en del kampe i sidste sæson, pga skader), og defensivens bredde er helt klart svækket. Men mon dog ikke man igen vil se et stærkt Rennes-forsvar (hvis det kan undgå skader).

I givet fald ser det interessant ud for Rennes der står med pæne chancer for endnu en sub-topplacering. Offensiven er nemlig blevet forstærket. På høje tide; kun seks hold scorede færre mål end Rennes i 10/11-sæsonen.

Man har ganske vist mistet stærke Marveaux og rutinerede Leroy, men førstnævnte var alligevel skadet det meste af seneste sæson, og sidstnævnte er ved at være godt oppe i årene.

Og se hvem man har fået i stedet: Nancys dygtige playmaker Féret og HSVs lynhurtige Pitroipa. Dermed ser midtbanen særdeles bred og stærk ud – der er også folk som den driblestærke og målfarlige venstrekant Brahmi, den teknisk fremragende Dalmat og landsholds-defensivmanden M´Vila. Og diverse andre dygtige spillere.

Helt fremme mangler man måske nok en decideret målsluger, men der er dog fx Montaño (9 mål i 31 kampe i 10/11) og Boukari (4 mål i 18 kampe).

Træningskampe: uafgjort mod Vannes (L2) og Angers (L2) samt sejr over lokalrivalen Lorient.

Rennes indledte den nye sæson 28. juli med EL-kvalifikationskampen mod Metalurgi Rustavi: Bretonerne vandt 5-2 på udebane (returkamp 5. august). Pitrioa scorede to gange, Féret en enkelt. De to andre mål stod Boukari for.

Til:

Costil (målmand – Sedan/L2)

Féret (offensiv midtbane. Nancy - starter)

Ch.N'Diaye (målmand. Paris FC/tredjedivision)

Pajot (midtbane. Boulogne-sur-Mer/L2)

Pitroipa (offensiv midtbane/fløj. HSV: starter/indskifter: 10/11: 2 mål I 26 kampe, 20 fra start)

Fra:

Douchez (målmand – starter. PSG)

Julienne (reserve. Le Havre)

J.Leroy (offensiv midtbane – starter/indskifter. Evian TGFC)

S.Marveaux (offensiv midtbane – starter. Newcastle)

F.Petit (reserve. Arles-Avignon)

Souprayen (midterforsvar/venstreback – starter/reserve. Dijon)

OPDATERING, 1. sept: Rennes fik ikke købt Erdinc i PSG; tkil gengæld gaflede bretonerne den dygtige Nancy-angriber Hadji.


SAINT-ÉTIENNE

Placering i 08/09: Nr 17

Statistik: 11-7-20, 40-56. Hjemme: 9-4-6, 25-23. Ude: 2-3-14, 15-33

Placering i 09/10: Nr 17

Statistik: 10-10-18, 27-45. Hjemme: 5-7-7, 13-16. Ude: 5-3-11, 14-29

Placering i 10/11: Nr 10

Statistik: 12-13-13, 46-47. Hjemme: 7-7-5, 29-25. Ude: 5-6-8, 17-22

2011/12-bud: Nr 5-8

Status: Topscorerne er væk, men defensiven styrket

Efter to fjerdesidstepladser i træk lykkedes det St.-Étienne – med en styrket trup – at få en midterplacering i 10/11-sæsonen.

Glimrende. Men det ligner altså et skridt tilbage at man nu har solgt sine to topscorere, venstrekant Payet og angriber Rivière.

Det vil så vise sig om erstatningerne kan udfylde hullerne. Hentet er fløjen/angriberen Sinama-Pongolle (senest Zaragoza), venstrefløj Malbranque (blandt andet ex-Tottenham, og seneste Sunderland) samt angriber Bergessio. Her ligner Malbranque det bedste input. Sinama-Pongolle var ikke fast mand hos Zaragoza, og Bergessio der vender tilbage efter et halvt års ophold i Serie A, scorede ganske vist 5 mål for Catania i foråret, men for S-E kneb det gevaldigt med at score (0 mål i 16 kampe, heraf dog kun 5 fra start, i efteråret). Bergessio kan i øvrigt være på vej tilbage til Catania.

Men ok – der er andre interessante navne i offensiven, især den offensive midtbane: Sako (tredjetopscorer med 8 mål i sidste sæson), rutinerede Batlles og højrekant Alonso. Desuden kan Bordeaux-venstrekanten Wendel være på vej.

Den defensive midtbane har fået tilgang af PSGs solide Clément, og så er stærke N´Daw vendt tilbage efter et halvt år i Spanien.

Forsvaret – der i forvejen så stærkt ud – med Ebondo, Marchal, Monsoreau... - har mistet Bocanegra (midterforsvar eller venstreback), men hentet midterforsvarerne Paulao og Mignot (var virkelig god i Auxerre). Og så har klassekeeper Janot fået kam til sit manglende hår efter tilkomsten af Monacos dygtige Ruffier.

Altså, alt i alt en virkelig stærk defensiv, og den offensive midtbane ser også fornuftig ud. Men hvem skal score målene? Løses det problem, er der tale om et virkelig godt hold.

Lille-angriber De Melo kan være på vej; fornuftigt, i givet fald - han er en rigtig målræv.

Træningskampe: tab mod Istres (L2), uafgjort mod portugisiske Rio Ave samt sejre over Lille og Evian (3-0).

Til:

Malbranque (venstrekant/offensiv midtbane. Sunderland; starter)

Bergessio (angreb. Catania/Serie A: 5 mål i 13 kampe i 2011-foråret)

N'Daw (defensiv midtbane. Zaragoza: 9 kampe, heraf 3 fra start, i 2011-foråret)

Paulao (midterforsvar. Braga/Portugal: starter)

Ruffier (målmand. Monaco: starter)

Sinama-Pongolle (angreb/fløj. Zaragoza: starter/reserve: 10/11: 4 mål i 24 kampe, 15 fra start)

Mignot (midterforsvar. Auxerre: starter)

Fra:

Payet (venstrekant – starter; 13 mål i 33 kampe i 10/11. Lille)

Y.Rivière (angreb – starter; 8 mål i 35 kampe i 10/11. Toulouse)

Bocanegra (venstreback/midterforsvar - starter)


SOCHAUX

Placering i 08/09: Nr 14

Statistik: 10-12-16, 40-48. Hjemme: 8-7-4, 24-17. Ude 2-5-12, 16-31

Placering i 09/10: Nr 16

Statistik: 11-8-19, 28-52. Hjemme: 8-1-10, 18-29. Ude: 3-7-9, 10-23

Placering i 09/10: Nr 5

Statistik: 17-7-14, 60-43. Hjemme: 12-4-3, 36-17. Ude: 5-3-11, 24-26

Deltager i EL-kvalifikationen; 4. runde.

2011/12-bud: Nr 5-8

Status: Sidste sæsons overraskelse bør klare sig fint igen

Sochaux var sidste sæsons store overraskelse. Med et optimistisk og teknisk velfunderet offensivt spil imponerede holdet vidt og bredt. Især den diminutive spilfordeler Martin der leverede flest oplæg af alle i den franske liga – men også de to angribere og topscorere (med hver 15 mål), Maiga og Ideye Brown, der nød godt af sukkerballerne fra Martin og de to andre midtbane-kreatører Boudebouz og venstrekanten Maurice-Belay.

Nu er Ideye og Maurice-Belay væk. Men faktisk ser de ud til at være nogenlunde erstattet. Til er nemlig kommet Lens´ dygtige venstremand Roudet, og i angrebet er Privat vendt tilbage efter er års lejemål i Ligue 2 hvor han scorede 20 mål.

Og først og fremmest: Martin er stadig i Sochaux! Han vil dog gerne væk – til en større klub – men indtil videre holder Sochaux altså fast i hans kontrakt.

Det vil dog alligevel overraske hvis Sochaux kan gentage seneste sæsons flotte indsats. Men den bedste halvdel bør det blive til.

I midterforsvaret har man sagt farvel til stærke Faty, men man har stadig de rutinerede Brechet og Perquis, og har desuden lejet Wolverhamptons talentfulde Mouyokolo. Og man har hentet en særdeles spændende spiller i højreback Corcia (U21-kaptajnen) – som konkurrence til erfarne Sauget. På venstrebacken har man mistet Dramé, men det er ok da Mikari er tilbage efter sin langvarige skade (og man har også den fleksible midtbanemand Carlao - eller Sauget der kan spille i begge sider).

I målet har Sochaux fortsat den meget erfarne Richert, med talentfulde Cros som opbakning.

Træningskampe: Sochaux lagde ud med at tabe til Dijon og spille uafgjort mod Créteil; begge fra L2. Men derefter blev det til 2-0-sejre over Rennes og Auxerre. Så blev det 2-2 mod bosniske Velez, før det 30. juli blev 0-0 mod Nancy.

Til:

Corchia (højreback. Le Mans/L2: starter)

Mouyokolo (midterforsvar. Wolverhampton: reserve)

Privat (angreb. Clermont/L2: starter – 20 mål i 36 kampe)

Roudet (venstrekant. Lens: starter)

Stevanovic (højreback. Partizan Belgrade)

Sverkos (angreb. Panionios: reserve)

Fra:

Boe Kane (reserve. Vannes)

Dramé (venstreback - starter)

Dreyer (angriber – reserve. Fréjus Saint-Raphaël)

J.Faty (midterforsvar – starter. Sivasspor)

Ideye (angreb – starter; 15 mål i 35 kampe i 10/11. Dynamo Kiev)

Maurice-Belay (venstrefløj – starter. Bordeaux)

Sène (midtbane - reserve)Tulasne (midtbane - reserve)


TOULOUSE

Placering i 08/09: Nr 4

Statistik: 16-16-6, 45-27. Hjemme 10-8-1, 26-8. Ude 6-8-5, 19-19

Placering i 09/10: Nr 14

Statistik: 12-11-15, 36-36. Hjemme: 8-4-7, 19-16. Ude: 4-7-8, 17-20

Placering i 10/11: Nr 8

Statistik: 14-8-16, 38-36. Hjemme: 8-4-7, 19-13. Ude: 6-4-9, 19-23

2011/12-bud: Nr 9-11

Status: Stærk defensiv svækket, svag offensiv styrket

Selv om Toulouse med kun 38 scorede mål havde rækkens syvendedårligste offensiv (topscorere med blot 5 mål hver blev angriber Santander, kantspiller Braaten og midtbanemand Sissoko, fjerdetopscorer blev midterforsvarer Cetto med 4), blev det til en fin ottendeplads.

Det skyldtes en stærk defensiv – der med blot 36 indkasserede mål kun blev overgået (undergået) af Rennes (mesterholdet Lille indkasserede også 36).

Men nu har man sagt farvel til forsvarsstyrmand Cetto og højreback Gunino, og forsvaret ser vældigt tyndt ud. Faktisk er der kun reelt kun to midterforsvarere tilbage: Fofana og Congré (der dog begge er gode), foruden 20-årige og meget grønne Atassi. Og der er kun én reel højreback (Congré kan dog også spille derude) i nytilkomne Ninkov – der til gengæld ser spændende ud. Til venstre har M´Bengue fået konkurrence i tunesiske Abdennour (der dog også kan spille i midterforsvaret).

Altså en svækket defensiv (omend Cetto var en del skadet). Til gengæld har man fået styrket den impotente offensiv. Væk er de tandløse angribere Santander og Tafer; til er kommet Saint-Étiennes dygtige Rivière samt tyrkiske Bulut der havde et fint scoringssnit i Trabzonspor i seneste sæson.

Til at lægge op har man fortsat teknisk stærke Machado og den dynamiske personlighed Sissoko samt på kanterne den finurlige nordmand Braaten og Tabanou (begge er i øvrigt fleksible; Braaten KAN ligge helt fremme, og Tabanou kan sagtens spille venstreback), og på den defensive midtbane råder man stadig over solide folk som Sirieix, Capoué og og Didot.

Braaten, Didot og midtbanemand Capoue må dog, pga skader, se til fra sidelinjen i de første par spillerunder. Og Rivière mangler i første runde mod Ajaccio (og så er det måske at målene igen kommer til at mangle...).

Det ligner en midterplacering til Toulouse. Medmindre forsvaret rammes af skader – så kan det være holdet skal holde øje med stregen.

Træningskampe: Toulouse har tabt til Bordeaux og portugisiske Benfica, spillet uafgjort mod Montpellier og Bayonne (tredjedivision) samt vundet (1-0) over spanske Real Sociedad.

Til:

Abdennour (venstreback. Etoile Sahel. starter)

Ninkov (højreback. Røde Stjerne Beograd. starter)

Ré.Riou (målmand. Auxerre: reserve)

Y.Rivière (angreb. Saint-Etienne: starter – 8 mål i 35 kampe i 10/11)

Umut Bulut (angreb. Trabzonspor: starter – 13 mål i 33 kampe i 10/11)

Fra:

Aigouy (reserve. Tarbes)

Cetto (midterforsvar – starter. Palermo)

Gunino (højreback - starter. Danubio)

Mejia (reserve. Fenix Montevideo)

Santander (angreb – starter/reserve – 5 mål i 23 kampe. Guarani Asuncion)

Tafer (angreb – reserve. Lyon)


VALENCIENNES

Placering i 08/09: Nr 12

Statistik: 10-14-14, 35-42. Hjemme 10-4-5, 27-18. Ude 0-10-9, 8-24

Placering i 09/10: Nr 10

Statistik: 14-10-14, 50-50. Hjemme: 7-7-5, 23-21. Ude: 7-3-9, 27-29

Placering i 10/11: Nr 12

Statistik: 10-18-10, 45-41. Hjemme: 8-9-2, 28-17. Ude: 2-9-8, 17-24

2011/12-bud: Nr 11-15

Status: Bedste forsvarer er væk

Valenciennes havnede – som i de seneste sæsoner – i midten af rækken. Det sker nok igen – men i tilfælde af en afvigelse, bliver det nok mod bunden snarere end toppen.

Den nordfranske klub har nemlig afhændet den særdeles stærke midterforsvarer Bisevac – og derudover været temmelig diskret på transfermarkedet. Til er faktisk kun kommet to højrebacks fra de lavere rækker – og det til en plads hvor man i forvejen har evigt fightende Mater (kan evt også spille til venstre) og rutinerede Ducourtioux.

Valenciennes bør dog fortsat have et nogenlunde solidt mandskab. Uden de store stjerner, ud over angriber Pujol der med 17 kasser blev (en delt) nr 3 på ligaens topscorerliste i seneste sæson. Der er også fx midtbanemand Danic (9 mål).

Træningskampe: Valenciennes har vundet over Angers (L2), tabt til naborivalen Lille og tyske Dortmund (dvs den franske og den tyske mester) samt spillet uafgjort mod hollandske NEC.

Til:

Lala (højreback. Paris FC/tredjedivision: starter)

M.Traoré (højreback. Le Havre/L2: starter)

Fra:

Lacourt (midtbane - reserve)

Langil (offensiv midtbane/kant – indskifter. Sedan)

Pallois (reserve. Laval)Wimbée (målmand – reserve. Karrierestop)

Bisevac (midterforsvar – starter. PSG)