Ishockey VM 2024
VM i ishockey i 2024 løber af stablen fra den 10. til den 26. maj 2024. De stærkeste ishockey-nationer krydse klinger, og i denne guide tager vi en kig på de vigtigste oplysninger vedrørende den forestående ishockey-VM-turnering. Guiden kan bruges som en solid baggrundslæsning forud for turneringen eller som en handy opslags-artikel, hvis der skal læses op på VM-historik, grupper, spilleplan og de respektive deltagende nationer.
Ishockey VM odds
Ishockey VM topscorer odds
Finland skal forsvare VM-titlen
En af årets værtsnationer er tilmed også forsvarende verdensmester, når det gør løs i Finland og Letland fra den 12. maj. Finnerne nappede finalesejren ved sidste VM, som også blev afviklet i Finland, da man slog Canada i en super tæt og intens finale efter 3-3 i ordinær tid og samlet 4-3 sejr i overtime. For finnerne bliver det endda gensyn med egne VM-helte, da det forestående VM på ny bliver afviklet på finsk jord. Derudover har Letland også fået lov til at dele værtskabet ved det kommende A-VM i ishockey.
Næsten 100 år med VM i ishockey
Den prominente VM-turnering afvikles af IIHF (det internationale ishockeyforbund) og har været afholdt som sin egen individuelle turnering siden 1930. Konturerne af VM-turneringen tog dog allerede form 10 år tidligere i 1920, da ishockey allerede dengang var en disciplin ved vinter OL. Dengang tog OL sig også ud som verdensmesterskaberne i ishockey, indtil IIHF dannede sin egen VM-turnering i 1930, der blev afviklet i Frankrig, Tyskland og Østrig.
Historisk canadisk dominans ved A-VM i ishockey
Igennem VM-turneringens snart 100 år lange historie er der efterhånden blevet kåret mange guldvindere gennem tiden. Men visse nationer rager dog op med ekstraordinære bedrifter og langt flere VM-titler end de øvrige deltagere gennem tiden. Canada er den ishockey-nation, der pt kan præsentere de stolteste meritter.
Tæller man de uofficielle verdensmesterskaber med fra 1920 til 1929, så troner det canadiske ishockeylandshold som det mest vindende gennem tiden. Man har hentet VM-guldet hjem til Canada hele 27 gange siden 1920. Canadas seneste guld blev vundet ved VM i ishockey i 2021.
Det tidligere Sovjetunionen står noteret for 22 guldmedaljer og har siden vundet 5 guldmedaljer som nationen Rusland. Men overordnet set er det stadig Canada, der pryder den historiske tabel over medaljetagere ved VM, da man har vundet 52 medaljer mod Sovjetunionen/Ruslands 47. Ruslands seneste VM-guld blev vundet ved VM i 2014.
Danmark har aldrig høstet metal ved VM i ishockey, men vores svenske naboer står noteret for hele 11 guldmedaljer. Senest ved VM i 2018, hvor man gentog bedriften fra året forinden, hvor man tillige vandt guld. Trods titlen som forsvarende verdensmestre har Finland indtil videre kun vundet VM i ishockey 4 gange.
VM i ishockey 2024 - Turneringsplan
VM starter ud med et gruppespil bestående af Gruppe A og Gruppe B. Ishockey-VMs kampprogram begynder når selve gruppespillet fløjtes i gang den 12. maj med opgørene Finland - USA og Sverige - Tyskland i Gruppe A. Den sidste runde i VM-gruppespillet afvikles simultant for begge gruppers vedkommende den 23. maj. De fire bedst placerede i hver gruppe kvalificerer sig til kvartfinalerne, mens den lavest placerede i hver gruppe rykker ned i Division I A i 2024.
Efter gruppespillet indledes slutspillet i form af vind-eller-forsvind kampe. De fire kvartfinaler afvikles alle den 25. maj, hvorefter de to semifinaler spilles den 27. maj. Den endelige finale finder sted den 28. maj, hvor også bronzekampen spilles.
VM i ishockey 2024 - Grupperne
Der er i alt 16 deltagere ved VM-slutrunden i ishockey. De 16 hold er delt op i 2 grupper hver i form af Gruppe A og en Gruppe B. Vi kaster her et nærmere blik på de to grupper og de klareste favoritter i hver.
Ishockey VM Gruppe A
Gruppe A er Danmarks gruppe ved VM i ishockey. Gruppens første runde skydes i gang fredag den 12. maj med opgørene Finland - USA og Sverige - Tyskland, mens Danmark først kommer på isen dagen efter i opgøret mod Ungarn. 7 intense kampe skal hver nation igennem i forsøget på at spille sig frem til kvartfinalerne. Sidste og afgørende runde afvikles på samme tid tirsdag den 23. maj.
Ishockey VM Odds på Gruppe A
Gruppe A tabel
Favoritterne i Gruppe A
Der er ingen tvivl om, at Gruppe A kan betragtes som lidt af en dødens pulje, eftersom Danmark er parret med to af de tre topfavoritter til at nappe VM-titlen. Både de forsvarende verdensmestre fra Finland og VM-guldvinderne Sverige fra 2017 og 2018 er nemlig begge blandt de absolutte favoritter til at gå hele vejen. Både Sverige og Finland spås derfor mere eller mindre sikre chancer for at indløse billet til kvartfinalerne fra Gruppe A. Også USA forventes at hive billetten hjem til finalerunderne, da amerikanerne ligeledes er blandt favoritterne ved det forestående VM.
Nedrykningskandidaterne i Gruppe A
Kun 4 hold når med videre til kvartfinalerne fra Gruppe A og en ender i sidste ende med at trække sorteper i bunden af gruppen. Sidstepladsen er nemlig ensbetydende med nedrykning til Division I A i 2024. Selvom Gruppe A ligner dødens pulje med stærke nationer som Finland, Sverige og USA, så er det samtidig også gruppen, der rummer to af A-VMs på papiret svageste nationer. Østrig og Ungarn spås ikke blot minimale chancer i Gruppe A. De ligner også begge to nationer, der skal gøre alt for at undgå nedrykning. Ingen andre af de 6 øvrige deltagende nationer i Gruppe A bør være i fare for at blive impliceret i nedrykningsdramaet med Østrig og Ungarn.
Danmarks chancer i gruppen
Danmark har aldrig vundet medaljer ved en slutrunde ved A-VM i ishockey, og i mange år blev Danmark ikke anset for en større ishockey nation. Men det ændrede sig radikalt, da man vandt B-VM i ishockey i 2002, hvor man sikrede sig oprykning til det fornemme selskab ved A-VM. Her har man igennem 19 VM-slutrunder formået at holde sig i det bedste selskab, og indtil videre er den bedste placering en 8. plads ved A-VM i 2010 og 2016. Ved det seneste VM i 2022 sluttede Danmark af på en 9. plads.
Ved det kommende VM i 2023 spås det danske ishockey landshold at skulle slås om den sidste og kvartfinalegivende fjerdeplads med det tyske landshold. Tyskerne løber ind til VM med en større favoritrolle end danskerne, men Danmark har før overrasket og slået mægtigere nationer ved A-VM. Man har både besejret store nationer som USA, Finland og Tjekkiet i sin tid ved A-VM.
De tre øvrige nationer i Gruppe A: Frankrig, Østrig og Ungarn bør være hold, som danskerne både kan måle sig med og slå. Under alle omstændigheder er disse tre nationer must win-kampe for landsholdet udover den vigtige kamp mod den formodede direkte rival fra Tyskland.
Ishockey VM-Gruppe B
Gruppe B ved A-VM i ishockey bliver også et interessant bekendtskab for de ishockey-elskende danskere. For der vil utvivlsomt blive udkæmpet nogle heftige slag, når især den ukronede VM-konge Canada løber på isen. Første gruppekamp i Gruppe B udkæmpes den fredag den 12. maj med opgørene Slovakiet - Tjekkiet og Letland - Canada. Sidste og afgørende runde afvikles simultant med Gruppe As kampe tirsdag den 23. maj.
Odds Gruppe B i Ishockey VM
Gruppe B tabel
Favoritterne i Gruppe B
Det kan næppe komme som nogen overraskelse at Canada er storfavoritter til at nappe førstepladsen i Gruppe B. Med 27 VM-titler på CVet og et mandskab i stjerneklasse brager Canada ind til VM som storfavoritter i Gruppe B. Nærmeste forfølgere ligner Tjekkiet, der har deltaget i 76 A-VM (52 som Tjekkoslovakiet) og som igennem VM-historien har høstet hele 12 guldmedaljer. Tjekkiets seneste VM-triumf fandt sted ved VM i 2010.
De to resterende billetter til kvartfinalen ligner utvivlsomt en ære, der bør tilfalde Schweiz og Slovakiet. Schweiz har deltaget ved A-VM hele 51 gange. Selvom man aldrig har vundet guld er det alligevel blevet til 11 medaljer igennem årene. Det er her blevet til 3 sølvmedaljer og 8 bronzemedaljer. Slovakiet har en lang tradition ved A-VM, især da man kæmpede under fælles flag med Tjekkiet i form af Tjekkoslovakiet. Slovakiet har siden deltaget i 23 A-VM som uafhængig nation og har her vundet titlen en gang. Det skete ved VM i 2002.
Overraskelser finder altid sted ved A-VM slutrunder, og VM i 2023 bliver næppe nogen undtagelse. Skulle der dukke en overraskelse op i Gruppe B, så bør den komme fra enten Letland eller Norge. Begge huserer som outsidere til at udfordre især Slovakiet om 4. fjerdepladsen. Letland er fortsat uden medaljer ved VM siden opløsningen fra Sovjetunionen, men har alligevel deltaget som uafhængig nation ved A-VM hele 27 gange. Norge har ingen VM-medaljer i skabet, men kan bryste sig af en ret stolt tradition ved A-VM. Her har man været med ved 37 slutrunder.
Nedrykningskandidaterne i Gruppe B
Skal man tro bookmakerne, så bør nationer som Kasakhstan og Slovenien se langt efter sejrene ved det kommende VM. Ingen spås chancer for at nå top 4 og kvartfinalerne, og begge nationer skal snarere sørge for at undgå sidstepladsen og dermed nedrykning til Division I A i 2024.
Værtsnationerne ved VM i ishockey 2024
VM i ishockey har snart 100 år på bagen og har derfor også efterhånden rejst verden rundt. Ligesom i VM i fodbold er det en stor ære for de pågældende nationer at være vært ved slutrunden. Det første officielle VM blev afviklet i 1930 i Frankrig, Østrig og Tyskland, hvor byerne Chamonix, Berlin og Wien lagde is til kampene. Sidenhen har 20 forskellige nationer været værtsland for VM i ishockey, heriblandt selv Danmark i 2018.
Sverige er den ishockey nation, der indtil videre har lagt is til de fleste slutrunder. Hele 11 gange har vores naboland slået dørene op til VM i ishockey. Første gange i 1949 og senest i 2013. I år har Finland og Letland fået æren af at dele værtskabet ved det kommende VM.
Værtsnationen Finland
Finland er på ingen måde fremmed for VM i ishockey. Hverken som deltagende nation eller som værtsnation. Når VM-dørene slås op i maj måned i Finland, vil det således være 10. gang at finnerne lægger hal og is til en VM-slutrunde. Første gang VM blev afviklet i Finland var i 1965 og seneste gang var i 2022. Det er dermed anden VM-slutrunde i træk at finnerne er værtsland.
Nokia Arena i værtsbyen Tampere
Det bliver den finske by Tampere, som skal lægge hus til de pågældende VM-kampe på finsk jord, når VM skydes i gang den 12. maj. Tampere har lidt over en kvart million indbyggere og er Finlands tredjestørste by efter hovedstaden Helsinki og Turku. De vigtige VM-slag i Finland skal finde sted i Nokia Arena, der kan rumme lidt over 13.000 tilskuere. Der bliver tale om et gensyn med den topmoderne ishockey-arena, eftersom det også var her, at VM-kampene blev afviklet ved det seneste VM i ishockey.
Værtsnationen Letland
Det er tredje gang at Letland får lov til at danne ramme om et A-VM i ishockey. Udover det kommende VM har letterne også lagt is til A-VM i 2006 og 2021.
Arena Riga i værtsbyen Riga
Den lettiske hovedstad Riga er blevet udpeget som Letlands værtsby ved den kommende VM-slutrunde. Riga har over 600.000 indbyggere og er dermed den største by i Baltikum. Det bliver igen den moderne ishockey arena, Riga Arena, som skal danne rammen om samtlige kampe på lettisk jord. Det var også her, at man afviklede kampene som værtsby ved VM i 2006 og 2021. Arena Riga har en stadionkapacitet på lidt over 10.000.
FAQ om Ishockey VM 2024
Hvornår spilles ishockey VM 2024?
VM i ishockey i 2024 løber af stablen fra den 10. til den 26. maj 2024.
Hvem vinder ishockey VM 2024?
Igennem VM-turneringens snart 100 år lange historie er der efterhånden blevet kåret mange guldvindere gennem tiden. Det canadiske ishockeylandshold er som det mest vindende gennem tiden. Her can du se odds på ishockey VM.