Den næste måned står der Ishockey VM på programmet.
Vi starter med 1.division søndag d. 17. april med spil i to grupper.
Jeg har set lidt på de 12 hold og vil prøve at finde de gode odds der nok skal dukke op. Jeg har lavet en lille gennemgang af de to grupper, sådan som jeg ser det med de begrænsede oplysninger der er for nogle af holdene.
Gruppe A
Nationernes IIHF RangeringJapan 15
Polen 20
Norge 21
Ungarn 22
Storbritannien 25
Kina 28
Denne gruppe har to store favoritter til at slås om pladsen i næste års A-VM: Japan og Norge.
Japan skal for første gang spille sig til A-VM på lige fod med de andre hold, fordi Asien ikke længere er garanteret en plads, en plads Japan har siddet trygt på. Derfor er deres ranglisteplacering heller ikke deres reelle placering, idet den er opnået på helt andre vilkår en de andre holds. At den så måske ikke er helt skæv er en anden sag. Vi husker nok alle det spændende VM-opgør, som Danmark vandt på et selvmål, og selv om Japan ikke fik point i OL-kvalen tidligere på året, tror jeg på, at de bliver farlige i denne gruppe. De tabte 3-4 til Norge, der på det tidspunkt stadig havde et håb om at nå til OL. Holdet har kun én spiller der ikke spiller i Japan, nemlig keeperen Fukufuji fra Bakersfield Condors. Selv om Japan spiller de fleste af deres træningskampe imod klubhold og derfor er svære at sammenligne med andre hold, tror jeg helt sikkert at solens sønner vil gøre en god figur.
Norge ser ud til at have et rigtig stærkt hold lige nu, der bl.a. lige har slået Danmark 5-2 i opvarmningskampene til VM. Holdet er en god blanding af rutinerede kræfter, som Martin Knold og Tommy Jakobsen, to backs der spiller i Tyskland samt Tore Vikingstad og Marius Trygg. Af de unge spillere er især Patrick Thoresen, der har spillet en stor sæson for Djurgården, værd at holde øje med. Træner Roy Johansen holder pladser åbne til Per Åge Skrøder, der lige skal være far, samt L-P Nagel og Marius Holtet der spiller slutspil i AHL. Alle tre forwards der måske kan gøre en forskel.
Ungarn har fordel af hjemmebane, men holdet lader ikke til at have samme styrke, som det der missede oprykningen på hjemmebane i 2002. Her tabte de den afgørende kamp med 2-6 til Danmark. Siden har de ikke været i nærheden af en topplacering. Ungarn har spillet to kampe imod Holland som opvarmning, 2-0 og 0-2 blev resultaterne. De vigtigste spillere bliver uden tvivl Balázs Ladányi, der er Ungarns bedste forward, samt Krisztian Palkovics der også er en målfarlig herre. Jeg vil også anbefale at man holder øje med Péter Erdösi, han er en rigtig god tekniker der kan drive mange backs til vanvid.
Polen oplevede det totale nederlag på hjemmebane ved sidste VM. Siden har hviderusseren Andriej Sidorenko overtaget holdet og han er igang med at opbygge noget nyt. Polen er uden de to NHL-stjerner Mariusz Czerkawski og Krzysztof Oliwa, men holdet kan blive en farlig outsider, hvis de nye unge spillere formår at holde et højt niveau hele turneringen igennem.
Storbritannien og Kina bliver de to hold der skal spille om at undgå nedrykning.
Kina bliver temmelig sikkert sorteper i det spil, men briterne kan godt risikere at ende i noget rod. De har ikke den store tradition og den satsning de gjorde i 2001, året efter de selv havde haft arrangementet og mens populariteten var i top, er der ikke kommet det store ud af. Kina holder ikke klassen til at blive hængende i 1.division og alt andet end en sidsteplads vil være en overraskelse.
Gruppe B
Nationernes IIHF RangeringFrankrig 18
Italien 19
Holland 23
Estland 24
Rumænien 26
Litauen 27
Denne gruppe har to storfavoritter, Frankrig og Italien.
Frankrig har et rigtig godt hold, der var meget tæt på at kvalificere sig til OL, men et 0-1 nederlag til Kazakstan ødelagde den drøm. Problemet for Frankrig er, at der ikke rigtig er nogen måltyv til at assistere Sebastien Bodeleau i angrebet, noget der skal rettes op på hvis gruppen skal vindes. Klassekeeper Huet er ikke med idet hans klub Adler Mannheim er videre i slutspillet i Tyskland. Med tanke på det gode spil i OL-kvalen må Frankrig være et godt bud på oprykningen, modstanden er trods alt ikke nær så god i denne turnering.
Italien er det hold der kan true Frankrig. De har i denne uge spiller imod Østrig, men selv om de vandt skudstatistikken klart lykkedes det ikke at score overhovedet. Der skal altså også hos Italien en anderledes effektivitet til. Holdet er forynget en del i forhold til det hold der har ligget i niveau lige under eliten i en del år. Spørgsmålet er derfor om de unge spillere kan klare presset når det virkelig gælder. Det har landstræner M-B Goulet ikke rigtig haft mulighed for et teste, fordi Italien ikke har deltaget i kvalifikationen til OL der jo afholdes i Italien.
Holland er som arrangør tiltænkt en rolle som outsider, men det er nok mest ønsketænkning. Holdet rangerer midt i denne gruppe, et pænt stykke efter Frankrig og Italien, og det kan end ikke hjemmebanefordelen ændre på. I optakten har Holland en sejr og et nederlag imod Ungarn i bagagen. For lige at stive moralen af spiller de fredag en sidste testkamp imod Rumænien.
Estland bliver efter min mening det hold der nærmest kan udfordre de to favoritter, men holdet har endnu ikke vist den stabilitet der kræves for at begå sig i en hel turnering. Det bliver nok højst til en enkelt overraskelse.
Litauen var en tur nede i 2.division, men havde ingen problemer med at komme retur med det samme. En målscore på 70-7 i de fem kampe siger vist alt. Holdet holder næppe en klasse der berettiger til mere end en placering i midten af gruppen. De har en ganske spændende spiller med, NHL-veteranen Dainius Zubrus. Han har spillet for Rusland i 2004-udgaven af World Cup. Grunden til, at han så nu kan repræsentere sit fødeland er, at World Cup sorterer under NHL-organisationen og ikke IIHF.
Rumænien er storfavorit til at ende på nedrykningspladsen. De vandt godt nok over Estland i den tidlige OL-kval, men jeg tvivler meget på, at Rumænien kan gentage den bedrift. Kampen var totalt domineret af udvisninger med mere end 50 min. til begge hold. Turneringen gav også et klart 0-8 nederlag imod Frankrig.