Der er stor forskel på, hvordan man skal gribe en turnering an. Det hænger sammen med, at der er store forskelle på, hvordan turneringerne er bygget op. Det kan være lige fra den ene yderlighed til den anden.
Normale turneringer vs turbo turneringer
I den gode ende er der turneringer som Main Event ved WSOP. Her starter man med 20.000 chips og blinds på 25-50. Det vil sige man har 400xBB og altså mere end god tid til at vente på en hånd. Oveni det er levels også lange, hvilket gør det til en turnering, hvor man har alle muligheder for at spille poker.
I den kedelige ende (men sjove for nogen) har vi turbo turneringer på nettet. Her starter man eksempelvis med 1500 chips og blinds på 10-20. Her har man så 75xBB til at starte med og det er jo egentlig ganske fornuftigt.
Det ændrer sig dog hurtigt, da blinds stiger eksempelvis hvert femte minut. Lynhurtigt kommer der antes med og man er under et konstant pres. Flops bliver til en by i Rusland, og man må sætte sin lid til pokerguderne, når man gang på gang er tvunget all-in i et coinflip, eller det der er værre.
Derfor vil jeg i de følgende uger fokusere på turnerings strategi i turneringer, hvor man har et vist råderum. Altså turneringer, hvor strukturen er fornuftig.
Til turbo turneringer og eksempelvis satellitterne til DM på Casino Copenhagen, hvor strukturen er rædselsfuld, vil jeg kun knytte disse ord. Kryds fingrene og håb på det bedste.
Hvilken stil?
Da jeg begyndte at spille turneringspoker, var jeg i den grad ekstremt tight. Jeg fraveg sjældent fra de regler, der sagde, at man kun skulle spille premium hænder. Det var ikke meget spas over mit spil, og det var yderst sjældent jeg fremtryllede nogle sofistikerede moves. Jeg spillede egentlig bare mine egne hænder næsten uden tanke på mine modstandere.
Det siger næsten sig selv, at denne taktik sætter visse begrænsninger på ens spil. Man bliver hurtigt en letlæst spiller. Og i øvrigt mister man også hurtigt lysten til poker, da det er en temmelig kedelig tilgang til spillet.
Jeg anbefaler defor, at man krydrer sit spil lidt. Kig lidt på de mindre stærke hænder. Med en aggressiv stil, kan næsten alle hænder spilles, bare man forstår spillet, og kan finde ud af at læse sine modstandere.
De første par levels
I starten af en turnering er det vigtigt at få spillet en del hænder og så være særdeles observant. Hvis man hurtigt kan spotte et par svage spillere ved bordet, så vil der sikkert være nogle forholdsvis lette chips at hente.
Jeg vil anbefale, at man ser en masse flops. Bare kald med middelmådige hænder i position, hvis prisen vel at mærke er fornuftig.
Det koster ikke så meget her i starten, og hvis man er heldig, så er der en en fisk eller to, der gerne vil risikere hele turneringslivet med eksempelvis toppar.
Det er også vigtigt at man allerede nu begynder at bygge stacken op, så man er bedre rustet senere. Generelt laver jeg ikke de store moves i starten af turneringer. Jeg sidder gerne og venter på de rigtige muligheder og specielt de rigtige spillere. Og med mindre jeg sidder med guldet, så passer jeg på ikke at risikere alle mine chips i en enkelt hånd.
Hand selection i starten
Hvilke hænder er det så man skal spille her i starten? Og hvordan er det man skal spille dem?
Igen så er der ingen enkel formel, der giver det perfekte spil i alle situationer. Men man kan gøre visse ting, der oftest giver bedre resultater end andre.
AA, KK, QQ og AK suited skal efter min mening raises eller re-raises hver gang. AA og KK er jeg villig til at gå hele vejen med preflop. Hvis KK eventuelt skulle ramle ind i AA, så er det bare bad luck.
JJ, TT, 99, AK, AQ suited og AQ off-suit open-raiser jeg også med, men det er ikke hver gang jeg re-raiser med dem. Det kommer lidt an på situationen og især på positionen. Især AQ kan blive en problemhånd. Og det gælder om at træde varsomt, næstan uanset hvordan man rammer floppet.
Det samme gælder for AJ-A2 off-suit. Disse hænder prøver jeg at undgå at spille, da de giver for mange problemer.
Suitede esser derimod spiller jeg gerne. De har noget potentiale, og jeg mixer det gerne ved både at limpe og raise med disse hænder. Her håber jeg selvfølgelig på at ramme et godt flop. To par, flush draw eller andet godt. Hvis man kun rammer et enkelt es på floppet, så gælder det igen om at se sig godt for.
Små par og connectors
88-22 er potentielle muligheder for at doble op. Rammer man et set mod et overpar, så kan man grine hele vejen til banken.
Disse par kan man også spille, som man synes. Her kan man både limpe, raise og selvfølgelig kalde dine modstanderes raises.
Rammer man ikke sit set, så må man kigge på floppet og action og så beslutte sig for den videre fremfærd. Man kan også bare følge den meget nyttige læresætning "no set, no bet".
Suitede connectors som T9, 87, 86 og sågar 53 spiller jeg også tidligt i en turnering. Rammer man et monsterflop, så har man muligheden for at vinde en kæmpepot og dermed komme godt i gang med turneringen.
Igen gælder det om at mixe det godt op. Det kan sagtens lade sig gøre at raise med 98 suited i tidlig position. Ingen regner med, at du sidder med den hånd, og derfor får du ekstra godt betalt, når du rammer.
Det farlige med disse små kort er at man en gang imellem rammer en lille smule på floppet. Her står man så over for et problem. Skal man fortsætte eller skal man give op. Igen må vurdere situationen og dine modstandere.
Hvis man kan finde ud af at tage den rigtige beslutning i disse situationer, så er man kommet langt.
Farlige hænder
Jeg har allerede nævnt AQ som en svær hånd at spille tidligt i en turnering. Efter min mening er det den sværeste og jeg spiller den helst ikke ude af position.
Men der er en helt kategori af andre potentielle farefulde hænder.
KQ, KJ, KT, QJ, og QT off-suit er hænder jeg vil råde jer til at smide. De kan næsten kun give problemer. Oftest rammer man toppar med medium kicker og taber en masse chips, fordi din modstander dominerer dig.
Diise hænder suitede er værd at spille, men kun i position og kun hvis du er i stand til at lægge dig, hvis action bliver for vild.
En sidste kommentar
Spil aggressivt, vær uforudsigelig, vær tålmodig og sørg for at teste dine modspillere hele tiden. På den måde er du et skridt foran hele tiden og din stack vil (hvis heldet er med dig) vokse sig stor. Og en stor stack er præcis det man behøver i en turnering. For på et tidspunkt vil du uundgåeligt komme ud for et bad beat. Og når det sker, så er det vigtigt at du ikke bliver slået ud, men stadig har chips tilbage at kæmpe med.
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+