Årets udgave af det traditionsrige etape-cykelløb Giro d´Italia begynder denne lørdag – i Herning! Læs optakten der gennemgår ruten, holdene, favoritterne og outsiderne (for det samlede klassement og for bjerg- og pointtrøjerne) - samt lister oddsene...
Det er tid til årets jagt på den lyserøde førertrøje i Giro d’Italia. Denne udgave af løbet udmærker sig ved at danske cykelfans ikke behøver at rejse til Italien for at følge en etape på nærmeste hold – de tre første etaper foregår nemlig i Danmark (i Herning og Horsens samt på landevejene derimellem).
Så meget desto mere ærgerligt er det at det danske etapeløbshåb Jakob Fuglsang har måttet melde afbud; i hans fravær ligner enkeltstartsspecialisten Alex Rasmussen det bedste danske bud på en etapevinder.
Fraværende er også Alberto Contador (sidste års suveræne vinder med 6 minutters forspring; men han fik efterfølgende frataget titlen), Cadel Evans (sidste års Tour de France-vinder) og Andy Schleck (sidste års nr 2 i Touren). Contador har dopingkarantæne indtil august; Evans og Andy har fokus på sommerens Tour de France.
Med er til gengæld storebror Fränk Schleck der da også er blandt løbets favoritter – men umiddelbart er det italienerne Scarponi (sidste års nr 2; siden ophøjet til vinder) og Basso der næres størst forventninger til.
Årets Giro d’Italia er dog langt mere human end for et år siden hvor der var otte bjergetaper plus en bjergenkeltstart. Den daværende løbsdirektør, Angelo Zomegnan, ønskede at udnytte enhver stigning i Italien, men nok blev nok, og den nuværende løbsdirektør, Michele Acquarone, har sammensat en mere homogen rute i forsøget på at fokusere på tilskuernes og fansenes behov og ønsker.
2012-udgaven vil forsøge at gøre det, som 2011-udgaven fejlede med (primært takket være en vanvittig stærk spanier): At skabe spænding til sidste øjeblik. Og med to kanonhårde etaper i den sidste weekend af løbet, har man på papiret gjort sit – nu skal rytterne gøre resten.
Men før de går i gang (og vi gentager: i Herning!), kan vi varmt anbefale at man som better og/eller cykelinteresseret læser Jesper Sørensens optakt (og evt deltager i det Giro-managerspil Jesper har taget initiativ til i forum):
Optakt til Giro d´Italia 2012
Indhold:
Kampen om den lyserøde førertrøje: favoritter og outsidere
Den røde pointtrøje: favoritter og outsidere
Den blå bjergtrøje: favoritter og outsidere
Holdene: rytterlister og et kig på hvem man skal holde øje med på de enkelte hold
Tips
Hold øje med tips fra BetXperts dygtige cykeleksperter (i skrivende stund er der to giro-tips på bordet):
Links
Løbets officielle website: http://www.gazzetta.it/Speciali/Giroditalia/2012/en/
Forumtråd om Giro-managerspil: http://www.betxpert.com/forum/diverse/vis/giro-d-italia-manager-hos-tv2
Vinder-odds
Samlet klassement
(Hentet hos Bet365 og Ladbrokes)
Scarponi: 3,25 Bet365, Ladbrokes
Basso: 5,0 Ladbrokes
Rujano: 10,0 Ladbrokes
Kreuziger: 11,0 Ladbrokes
Fränk Schleck: 11,0 Ladbrokes
J. Rodriguez: 15,0 Bet365
Pozzovivo: 15,0 Ladbrokes
Cunego: 21,0 Bet365
Gadret: 26,0 Ladbrokes
Bjergtrøjen
(Hentet hos Bet365)
Rujano: 5,0
Nieve: 6,0
Pozzovivo: 13,0
Scarponi: 15,0
J. Rodriguez: 16,0
Basso: 16,0
Tschopp: 19,0
Cunego: 26,0
Montaguti: 26,0
Kreuziger: 41,0
Lloyd: 41,0
Pointtrøjen
(Hentet hos Bet365)
Scarponi: 5,0
J. Rodriguez: 5,0
Cunego: 9,0
Rujano: 9,0
Bennati: 11,0
Modolo: 11,0
Hushovd: 11,0
Kreuziger: 17,0
Basso: 17,0
Ferrari: 21,0
JJ Haedo: 41,0
Hesjedal: 41,0
Goss: 51,0
Cavendish: 67,0
Farrar: 67,0
Renshaw: 67,0
Alex Rasmussen: 151,0
Ruten
1. etape af Giro d’Italia, er en kort enkeltstart i danske Herning på 8,7 kilometer, der dermed lige præcis sniger sig forbi prædikatet ’prolog’. Den første halvdel er ret teknisk, mens den sidste halvdel giver rytterne lov til at køre for fuld power. Det er den første halvdel, hvor enkeltstarten for alvor skal vindes, for i de mange sving, der er, kan der tabes værdifuld tid.
Sværhed: ***
Dagen efter er vi stadig i Herning. Løbets 2. etape på 206 kilometer både starter og slutter i Herning. Rytterne kører helt ud til kysten og kører et stykke. Etapen er flad, så det eneste reelle problem, der kan opstå og skabe problemer, er hvis der komme massiv sidevind. Dum tid kan blive tabt her, men i sidste ende bør det være en spurt i et felt: Spørgsmålet er bare hvor stort feltet er.
Sværhed: *
På 3. etape befinder vi os stadig i Danmark, men denne gang rykker vi til Horsens, hvor etapen både starter og slutter. Her skal der passeres 190 kilometer. Igen er en eneste udfordring en eventuel vind, men jeg tror altså heller ikke man skal overvurdere den – ja, jo, vi er i Danmark, og gu’ fanden blæser det da ofte, men det er trods alt ikke Qatar.
Husk på, at Wouter Weylandt døde på sidste års 3. etape, hvorfor det kan blive en følelsesladet etape.
Sværhed: *
De to første etaper kan rammes af sidevind, men den normale nervøsitet er sikker: Der vil nok ske styrt, og for favoritterne handler det om at holde sig ude af dette. Det er et par meget nervøse dage.
Efter et par dage i nord, tager rytterne sig en meget, meget tidlig hviledag, mens hele cirkusset rykker tilbage til Italien.
Når rytterne vender tilbage på tv-skærmen på 4. etape, så befinder vi os pludselig i Verona. Her skal rytterne ud på en noget afgørende etape, nemlig en 33,2 kilometer lang holdtidskørsel. Verona plejer at være garant for flotte billeder, og etapen vil for nogle koste værdifuld tid.
Sværhed: ***
5. etape ligner en ny sprinteretape, denne gang på italiensk jord. Rytterne skal køre 199 kilometer fra Modena til Fano. Et udbrud kører nok afsted, men det bør alt andet lige ende i en massespurt.
Sværhed: *
På 6. etape fra Urbino til Porto Sant’Elpidio bør det dog ende lidt anderledes. En kuperet dag, der slutter fladt. Umiddelbart bør de fleste sprintere være væk: Rytterne skal nemlig undervejs bestige frygtede Montelupone, med 40 kilometer til mål, og efterfølgende er der et par bakker: Jeg bliver meget overrasket hvis Cavendish og co. skal afgøre denne.
Sværhed: ***
Det gør de næppe heller på 7. etape, der er løbets første etape med en stigende afslutning. Den sidste stigning på vejen ti Rocca di Cambio er ikke en hård stigning, og mon ikke det ender som det plejer på denne slags etaper i starten af enhver Grand Tour: Sløv kørsel op, stor gruppe samlet og måske en overraskende vinder, som da Bart de Clercq sidste år snuppede en etapesejr. Enkelte taber måske vital tid her, men der kommer næppe klassementsafgørende angreb på denne etape. Det er for tidligt og stigningen er for let.
Sværhed: ***
8. etape er lidt det samme: Et par bjerge, men det bør ikke udmønte sig i meget. Den sidste stigning, Colle Molella, har et par hårde sektioner, men fra toppen af den stigning, er der fem flade kilometer efterfølgende. I 1998 forsøgte den måske bedste bjergrytter i de sidste mange år, Marco Pantani, at angribe, men blev hentet igen på det flade stykke. En bjergrytter, der kører habilt på enkeltstarten, kan måske holde et eventuelt forspring på det flade stykke, men igen bør det være en større gruppe, der skal afgøre det.
Sværhed: ***
Mark Cavendish og co. har haft masser af chancer indtil videre i årets Giro d’Italia, og på 9. etape får de en ny en. 166 kilometer på en rute, der mest af alt er flad, men der er et lille afsæt i finalen, og samtidigt kan det godt være en dag, hvor udbryderne får deres chance, fordi sprinterne måske er trætte efter et par dage i bjergene.
Sværhed: *
Den 10. etape til Assisi er en dag for de rene puncheurs. En småkuperet dag, men det er finalen, der taler for en puncheur-sejr: 4 kilometer, stejl og teknisk stigning, der nok sætter sprinterne, men som næppe er hård nok til at blive en klassementskamp for ryttere som Ivan Basso. Til gengæld er det en etape, hvor en som Basso snildt kan tabe lidt dum tid.
Sværhed: **
Og så får sprinterne endnu en chance på 11. etape – løbets længste etape med 243 kilometer. Etapen slutter i Montecatini Terme, hvor Cipollini vandt iført VM-trøjen tilbage i 2003, og nu har byen en stor chance for at samme scenarie gentager sig med Cavendish. Men det er en lang etape, der er mange små knolde, der kan bruges som springbræt. Et hold skal være 100 % dedikeret på at holde det samlet her, ellers kan det sagtens ende med at et udbrud kører om sejren.
Sværhed: **
12. etape giver igen et gensyn med bjergene, men de er endnu ikke afgørende. Løbet slutter nemlig efter en nedkørsel og efterfølgende flad vej, så klassementsrytterne skal tage sig en ordentlig blunder for at smide tid til hinanden her – i stedet bør et udbryd med ryttere, der ikke er en fare i klassementet, afgøre etapen.
Sværhed: ***
13. etape ligner igen en dag for sprinterne, men dagen starter med en stigning, hvorfor nogle af sprinterne vil blive sat meget tidligt, og herefter skal kæmpe for at komme tilbage. Det koster kræfter, og det er ikke urealistisk at vi får en overraskende vinder i dagens spurt.
Sværhed: *
Og så kommer bjergene for alvor på 14. etape. Rytterne skal nemlig ind i alperne. Det er fladt hele dagen indtil Col de Joux pludselig skyder i vejret, og umiddelbart efter dennes nedkørsel venter Cervinia. Tilsammen udgør de 50 kilometers stigninger, men der er ingen svære passager – til gengæld er de bare lange og hårde.
Sværhed: *****
15. etape byder på hele fem stigninger på den sidste halvdel af etapen. Den første etape, Valcava, kendes fra Lombardiet Rundt, og er en hård kleppert, men det stopper ikke her. Den sidste stigning, Pian dei Resinelli, er ikke den længste stigning i løbet, men der er nogle meget skræmmende procenter på denne stigning.
Sværhed: ****
Herefter venter der en hviledag.
16. etape er en typisk udbryderetape: Finalen er for hård for sprinterne, og for blød for favoritterne, så der er næppe nogen, der ønsker at tage ansvar for at hente udbruddet. Til gengæld kan favoritterne også godt tage lidt tid på hinanden her, men det bliver formentligt i deres eget show, medmindre en Scarponi eller Rodriguez har desperat behov for bonussekunderne.
Sværhed: ***
På 17. etape burde det være ’all action’ – 187 kilometer i Dolomitterne. Rytterne starter med at køre direkte opad, men herefter venter der et stykke før Valparola venter, en 30 kilometer lang ond, stigning. Men det er først de tre sidste stigninger, der for alvor skal afgøre noget på denne dag: Først kommer Passo Duran, der trætter rytterne, så kommer Forcella Staulanza og til sidst det mytiske bjerg, Passo Giau – av, av, av. Og det er ikke det sidste: Hernæst venter en nedkørsel, og de plejer at neutralisere eventuelle angreb, men Passo Giau bør have splittet det hele i atomer, og dens nedkørsel er en vild sag, hvor der kan køres meget, meget hurtigt: Det bliver svært at hente ryttere foran dig, hvis der bare er et lille hul op til dem.
Sværhed: *****
Og så er det tid til at slappe lidt af igen på 18. etape. Her bør det ende i en spurt, men hvor mange sprintere er tilbage? Hvis Elia Viviani havde været med, så havde Liquigas kørt for en spurt, fordi de er tætte på deres hovedkvarter, men har man samme tiltro til Sabatini? Cavendish, Farrar og co. er nok væk, så spørgsmålet er om navne som Nizzolo, Ferrari, Sabatini og måske Rasmussen er nok til at få det samlet til en massespurt?
Sværhed: *
Og så vventer der to ekstreme dage. Først er der 19. etape, der har fire hårde og vilde stigninger indenfor de sidste 100 kilometer. Passo Manghen, Passo Pamepago og Paso Lavazé er i sig selv helt fine stigninger, og så slutter de atter igen på Alpe di Pampeago. Det er en etape, der taler for sig selv. Tidligere har Pantani vundet her, og det er en etape for de rene klatrere.
Sværhed: *****
Årets Giro d’Italia har været lettere end tidligere, så forhåbentligt er klassementet ikke helt afgjort endnu – for i så fald får vi en vanvittig finale på 20. etape. Profilen ser sjov ud med to små knolde, og så en lang dræber til sidst i Passo dello Stelvio: Men lad mig understrege, at de øvrige stigninger ikke er to små knolde – det er fuldgode, hårde stigninger, der bare ser små ud, fordi Passo dello Stelvio er vanvittig. Det er fans af Giro d’Italia, der har ’designet’ denne rute, ved at stemme på hvilke stigninger, de helst så. Stigningen Mortirolo er en led stigning, der ofte plejer at være den afsluttende stigning på en etape, men her kommer den til at dræne rytterne fuldstændigt for kræfter. Og så venter Passo dello Stelvio: Den højeste afslutning i Giro d’Italia – nogensinde. Jeg håber, at top3 stadig er meget tæt, således vi får en ren og skær klassementskamp, og ikke kontrolleret, defensiv kørsel. Det kunne blive så smukt.
Sværhed: *****
21. og sidste etape er en 31,5 kilometer i Milano for specialisterne. Alex Rasmussen søger hævn efter at han blev 2’er her sidste år med et punkteret hjul. Klassementsrytterne kæmper næppe med om sejren. En meget hurtig enkeltstart.
Sværhed: ***
Bemærk: Der er IKKE tidsbonus på følgende etaper: Enkeltstarter, samt etape 14,
15, 17, 19 og 20.
Kampen om den lyserøde førertrøje
Storfavoritterne
Michele Scarponi, Lampre
Sidste års vinder, Michele Scarponi, er favoritten til at tage årets Giro d’Italia. Italieneren har dog langt fra haft samme sæson som sidste år, men håbet er at topformen kommer lidt senere i årets Giro d’Italia, da udfordringerne finder sted lidt senere. Han har dog vist tydelig formfremgang, da han var meget stærk i årets Liege-Bastogne-Liege, ligesom han også kørte top10-placeringer hjem i Tirreno-Adriatico og Baskerlandet Rundt, så helt skidt har det ikke været, skønt det var løb han kørte med i sejren om sidste år, ligesom Giro del Trentino, hvor han blev nummer 44 i år, og så var det.
Italieneren er stærk på stigningerne – især de italienske af slagsen – og han kører en habil enkeltstart. Han har et dedikeret hold omkring sig, for selvom Cunego står på holdkortet, så kører han for etapesejre og ellers til ære for Scarponi: Der er ingen tvivl på det hold, hvem der er kaptajnen. Han virker til at være den stærkeste blandt de mere komplette ryttere.
Ivan Basso, Liquigas
Ivan Basso er den anden storfavorit til løbet, skønt han intet har vist i år. Men italieneren kender sig selv og sine grænser så godt, at han bør være der, især når han udtalte, at han kun ville stille til start, hvis han var sikker på sig selv, og ikke som ved Tour de France sidste år. Men hvorfor holde ham som favorit, når han intet har bevist?
Fordi han er Ivan Basso, og fordi han heller ikke viste meget i foråret 2010, hvor han alligevel var uhyggeligt stærk i giroen. Jeg er temmelig sikker på, at han nok skal være med fremme, og de lange stigninger i løbet passer ham ganske, ganske godt. Hvis han genfinder formen fra 2010 – hvor han som sagt havde samme resultater før løbet – så bliver han meget, meget svær at nedbryde for de øvrige konkurrenter, og så er et hattrick ganske tæt på.
To pæne storfavoritter, men Scarponi har en fordel her i min verden.
Øvrige favoritter
Fränk Schleck kom med på et dansk afbud i sidste øjeblik, da Jakob Fuglsang måtte opgive drømmen om lyserødt. Og han vader direkte ind i løbet som tredjestørste favorit: Jeg er på ingen måde utilfreds med feltet i årets Giro d’Italia, men det beviser i den grad, at vi bortset fra Scarponi og Basso har et meget, meget ustabilt felt – og det er som sådan fedt nok, for hvis bare én af de ryttere, der er i denne kategori, finder topformen gennem tre uger, og undgår dårlige dage, så kan de i min optik meget vel gå hen og overraske – men som udgangspunkt kæmper de om podiepladser frem for den samlede sejr. Jeg har svært ved at se, at både Scarponi og Basso skulle fejle, men omvendt er jeg også tilbøjelig til at tro, at én af dem gør.
Fränk Schleck, RadioShack-Nissan
Først skulle han ikke køre Giro d’Italia, men rygterne gik stadig på det. Han selv og Johan Bruyneel afviste dog, og pegede på at Jakob Fuglsang var kaptajnen, men mindre end et døgn efter det danske afbud, var Fränk Schleck klar til at køre Giro d’Italia – og det var med en helt ny retorik. Jeg er ikke særlig overbevist om at dette hold fungerer særlig godt på kommunikationen – hvilket var meget, meget tydeligt i Fuglsang-sagen – og det kan muligvis få en effekt på præstationerne, men omvendt er det Kim Andersen, der sidder i bilen, så lige her i Giro d’Italia bør det nok ikke få en effekt.
Spørgsmålet er hvor Fränk Schleck står? Jeg tror, vi kommer til at se ham i en lignende form som den i Vuelta a España 2010. Han har ikke trænet i ugen op til løbet, han kender ikke mange af afslutningerne, men Fränk Schleck er derimod en meget, meget talentfuld rytter, og at han ikke har trænet i et stykke tid, er måske ikke den største svaghed: Prøvelserne findes først et godt stykke inde i løbet, hvorfor formen optimalt set først skal toppe i uge to.
Men helt oprigtigt, så tvivler jeg på ham. I topform har han bevist, at han er en verdensklasse klatrer, og så havde han været en af storfavoritterne, men jeg tror, han bliver en blød mellemvare, medmindre han altså har været klar i kulissen hele tiden – det tvivler jeg dog på.
Roman Kreuziger, Astana
Helt personligt har jeg en mavefornemmelse, der skriger Roman Kreuziger. Jeg har stor tro på tjekken i år. Jeg synes, han har taget et nyt skridt op. Hans sæson startede for alvor i Strade Bianchi, hvor han blev nummer 6, og efterfølgende gik hen og blev nummer 3 i Tirreno-Adriatico. Dernæst stod den på Giro del Trentino, hvor han gik lidt død på sidste etape, men blev nummer 6 i klassementet. Og senest blev han nummer 6 i Romandiet Rundt efter en 5. plads på enkeltstarten.
Umiddelbart har han det sværest på de helt store stigninger, og dem er der trods alt et par af her i Giro d’Italia. Og hans enkeltstart er ikke så stærk, som den var engang. Sidste år blev han nummer seks efter stærke folk som Contador og Nibali – de to er ikke med i år, og jeg bliver ikke overrasket hvis tjekken tager en podieplads. Han virker til at være gået ét niveau op, og han har stort set altid kørt meget, meget stabilt i Grand Tours.
Jose Rujano, Androni
Jose Rujano er en sjov rytter: Vanvittig imponerende og smuk, når det kører for ham, men omvendt er han helt væk, når det ikke gør. Selv er han meget optimistisk i år, og med sidste års flotte placering – og kørsel – er der god grund til at tro på den lille venezuelaner. Han er en god klatrer, og sidste år var han den eneste, der kunne følge Contador, om end jeg tvivler på at Contador kørte for fuld gas, når han sad sammen med Rujano: Han havde nemlig længe skudt sig selv ud af klassementet, ved at tabe over 5 minutter på grusvej-etapen – og derfor er det også bare flot, at han kæmpede sig op og sluttede foran en mand som Denis Menchov.
Kan han vinde i år? Ja, hvis alt flasker sig for ham, så har han en chance, men kan han ikke sagtens smide dum tid igen? Sagtens. Men Rujano har fundet sig godt til rette under Gianni Savio, og han har vist meget god form tidligt jeg tror, han er med helt fremme, men omvendt er det slet ikke umuligt, at han smider tid som sidste år – jeg ville i hvert fald være forsigtig med forhåndsspil på Rujano.
Joaquim Rodriguez, Katusha
Joaquim Rodriguez har haft en ganske fin sæson, hvor det blandt andet er blevet til sejr i Fleche Wallonne. Han bliver en af dem, man skal holde øje med i årets Giro d’Italia, men jeg tror ikke, at han kommer i sit stærkeste es: Jeg forventer faktisk, at han kommer til at køre som sidste år. En række ’lige ved og næsten’-præstationer gav ham en femteplads i løbet, der blev ændret til en fjerdeplads efter Contadors suspendering.
Han må nok være nødt til at gå en anelse ned i kadence efter det flotte forår, og jeg tror Giro d’Italia primært handler om at skaffe en etapesejr og en respektabel etapeplacering, mens han satser på klassementet i højere grad i Vuelta a España. Men man skal stadig holde øje med spanieren, for hvis han satser helhjertet på løbet, og hvis formen kan holde i tre uger, så er han en meget, meget farlig mand, især på grund af bonussekunderne.
John Gadret, Ag2r
En etapesejr og en fjerdeplads (der senere blev til en tredjeplads) var Gadrets udbytte af sidste sæsons Giro d’Italia. Der er dog ikke helt den samme tiltro på at han gentager det, hverken fra min eller bookmakernes side: Han er god, men jeg føler mig overbevist om at han ramte sit livs form sidste sæson.
Indtil videre har han været meget anonym denne sæson, men det var han omvendt også sidste sæson. Han timer formen 100 % til Giro d’Italia, og selvom jeg tvivler på, at han kan gentage sidste års bedrift, så tror jeg på, at han kører en god Grand Tour, og formentligt også kroner det med en placering omkring top10. Men podiet igen? Jeg tviver.
Outsidere
Ryttere i denne kategori er ryttere, som jeg oprigtigt tvivler på, kan vinde løbet, men som har en pæn chance for at gøre en god figur.
Damiano Cunego, Lampre
Den lille prins, Damiano Cunego, kommer til løbet i god form, men Lampres fokus er på Michele Scarponi, og vi ser næppe en gentagelse af 2004-udgaven, hvor en ung og uerfaren Cunego snød holdkaptajn Gilberto Simoni – i år er fokus på Scarponi, og Cunego indtager den rolle, som han havde i Vuelta a España 2009, hvor han gik efter etapesejre og rent faktisk hev to af slagsen hjem. Sammen med Niemic kan han udføre fantastisk arbejde for Scarponi, og måske køre en solid klassementsplacering hjem.
Personligt kunne det være fedt, hvis Cunego gik i offensiven og lagde pres på de øvrige ryttere – hvis han virkelig turde tage skeen i den anden hånd, og tvinge de øvrige favoritter til at reagere udefra, mens Scarponi kunne følge løbets begivenheder i en kontrollerende position. Men tør Lampre og Cunego at satse så meget? Tør Cunego ofre sig 100 % med hård arbejdsindsats uden at få hverken etapesejr eller klassementsplacering med hjem? Formentligt ikke.
Domenico Pozzovivo, Colnago
En rytter, der kan skabe så utroligt meget ravage, er Pozzovivo. I 2008-formen kunne han sågar køre med om en flot placering, hvis alt flasker sig, men i de senere år har Pozzovivo fulgt den samme opskrift: Succes i Trentino, fiasko i Giro d’Italia. I år har han dog fået utrolig meget succes i Giro del Trentino, hvor han vandt løbet, men hvordan kommer det til at have en effekt på Pozzovivo? Jeg håber, han kommer til det her løb i topform, for han er en fornøjelse at se på, og sammen med Rujano kan han skabe så meget splittelse i bjergene.
Til gengæld er han med 1,65 m og 53 kg en meget spinkel fyr, der sagtens kan blæse væk i Danmark, og hvis han pludselig dingler rundt ude på vestkysten, så bliver det en lang rundtur for Pozzovivo.
Ryder Hesjedal, Garmin
Ryder Hesjedel giver i skrivende stund mellem odds 21-81 for at vinde Giro d’Italia. Jeg er tættere på at være enig i odds 21 end 81, for jeg tror faktisk en del på canadieren – han vinder næppe, men han kan godt gøre en ganske god figur.
Han var stærk i Ardennerne, men ikke tæt på topform. Denne skal nemlig først komme, når Giro d’Italia for alvor går i gang. Jeg tviver på, at han vinder, fordi han ikke just er en ren bjergrytter, som der er behov for i årets Giro d’Italia, men han kan sagtens køre sig ind i top10.
Rigoberto Urán og Sergio Henao, Sky
Skys klassementshåb hedder primært Rigoberto Urán, mens Sergio Henao, der får Grand Tour-debut, tilskrives en jokerrolle. De er her primært for Mark Cavendish, men de to colombianere har gode chancer for at lave et pænt resultat her i Giro d’Italia.
Rigoberto Urán var allerede på vej mod et flot resultat i Tour de France sidste år, men sygdom svækkede ham i de afgørende øjeblikke, og han faldt langt tilbage. Han er det sikre valg for Team Sky.
Sergio Henao er uprøvet i Europa, men han har været stærk på de amerikanske landeveje indtil videre, mens han også har leveret stærke præstationer indtil videre i denne sæson – han blev nummer 13 i Baskerlandet Rundt, nummer 8 og 3 på de to hårde etaper, mens han også var ganske stærk i Ardennerne. Bliv ikke overrasket hvis Henao kører med helt fremme, for han er en fremtidig klasserytter – men han holder nok ikke tre uger på de europæiske landeveje, han er stadig midt i en tilvænningsfase: Han kommer fra et helt andet kontinent, hvor de har en anden kørestil, så i år er han her for at lære det.
Mikel Nieve, Euskaltel
Euskaltels håb hedder Mikel Nieve, og han har vist sig at være en stærk rytter: Han duer næppe til at jagte klassementet i direkte kamp mod konkurrenterne, men han er fantastisk stærk i et udbrud, hvilket han beviste sidste år i Giro d’Italia og året før i Vuelta a España – begge gange sad han i et stærkt udbrud, på løbenes måske hårdeste etaper, og han vandt alligevel. Sidste år formåede han for eksempel at hente og sætte Stefano Garzelli på vej mod etapesejren.
Jeg forventer, at han sidder der igen på etapen til Passo di Giau – eller måske Passo dello Stelvio?
Pointtrøjen
Indenfor de sidste ti år, er der få sprintere, der har vundet den røde pointtrøje i Giro d’Italia. Mario Cipollini vandt i 2002, Alessandro Petacchi 2004 (og 2007, men en positiv test fratog ham trøjen senere) og Daniele Bennati i 2008. I samme periode har også Simoni, Bettini, Menchov (oprindeligt di Luca), Evans og Scarponi (oprindeligt Contador) vundet trøjen.
Hvorfor? Fordi der gives lige mange point hvad enten det er en spurt- eller bjergafslutning. Og fordi mange af sprinterne vælger at udgå før tid: Cavendish, Goss og Farrar kan forventes at gøre det samme i år. Med andre ord: Det ligner kun en sprintertrøje de år, hvor Italien har en sprinter i topklassen (som det var tilfældet med Petacchi og Cipollini), eller de år hvor konkurrencen er svag – det er den ikke i år.
Sprinterne
Kigger man hos sprinterne, så har man Mark Cavendish som den hurtigste, men det virker som en usandsynlig idé, at han gennemfører løbet: især i år, når der også er OL på programmet. Han vinder formentligt et par etaper, og nupper derfor værdifulde point, som fordufter med ham ud af løbet.
Og de ryttere, der har størst chance for at slå ham, Matt Goss, Mark Renshaw og Tyler Farrar går formentligt samme vej, og chancen for at de gennemfører, er lille: Og dermed forsvinder sprinternes fire bedste håb.
Hvem er der så tilbage? Der er Daniele Bennati, der har stabiliteten til at vinde trøjen, fordi han altid er med fremme, men han mangler hurtigheden til at få de bedste placeringer, og selvom han konsekvent kører en fjerdeplads hjem i spurterne, så vil han ikke kunne skrabe nok point sammen til at vinde trøjen. Den samme situation står Roberto Ferrari i. Han er ligeledes en stabil sprinter, men ikke hurtig nok. Hurtig nok er Juan Jose Haedo i topform, men han mangler omvendt stabiliteten – så sprinterne har i min verden ikke just jordens bedste chance for at vinde denne trøje.
Klassementsrytterne
De ryttere, der kører efter klassementet, har derimod en fornuftig chance, blandt andet grundet de mange stigninger, men også fordi de med sikkerhed bliver i løbet. Og fordi at de senere par år har vist, at enhver situation kan vendes til en klassementskamp.
Umiddelbart er det Michele Scarponi, der er favoritten, men hold også øje med Joaquim Rodriguez, der har en hurtig finish: Han kan gøre sig gældende på så mange etaper, så hvis han er i topform, så er han en oplagt kandidat til at løbe afsted med trøjen.
Helt på samme måde er der ikke med Ivan Basso, for nok kan han køre om sejren på de hårde bjergetaper, men dieselmotoren fungerer knap så godt på de mere eksplosive etaper, hvorfor han kommer til at mangle vitale point her. Folk som Jose Rujano og Roman Kreuziger har også fine chancer, men jeg holder fast i at Scarponi og Rodriguez bør være favoritterne.
Bjergtrøjen
Bjergtrøjen (har i år skiftet farve, fra grøn til blå) er – ligesom pointtrøjen – en svær trøje at forudse, for hvis ingen kører efter den, så kan den sagtens blive afgjort af en meget aggressiv rytter, der bruger lang tid i udbrud.
Jeg holder dog Jose Rujano som favorit – baseret på mavefornemmelse vel og mærke. Venezuelaneren er stærk på stigningerne, og det er her han skal ud og være offensiv for at hente tabt tid på enkeltstarterne og holdtidskørslerne: Det burde give god grobund for en massiv offensiv. Også Domenico Pozzovivo må forventes at køre efter samme opskrift, og kan han finde Giro del Trentino-formen i årets Giro d’Italia, så har han en ganske fin chance for at slutte af med bjergtrøjen.
Igen skal man ikke udelukke Joaquim Rodriguez fra Katusha – ligesom med pointtrøjen, skyldes det at han har en fin afslutning, der kan give vitale point, hvis en mindre gruppe skal afgøre kampen om en etapesejr.
Og ellers er Michele Scarponi, Ivan Basso og Roman Kreuziger ligeledes fine bud på en trøjetager, men ingen af dem kører helhjertet efter bjergsejren.
En joker kunne være Damiano Cunego, der kører efter etapesejre. I starten af sidste sæson, snakkede han om at han gerne ville vinde bjergtrøjen i Tour de France, men det ændrede sig, da han havde en fin chance for at køre en god placering hjem – i år er han ikke låst til at køre klassement, og hvis han kører i et par maratonudbrud for at vinde en etape, så er han indenfor rækkevidde af bjergtrøjen, og så kører han formentligt efter den.
Man bør også nævne Johann Tschopp, Matteo Montaguti og Matthew Lloyd, der alle har en chance primært takket være et udbrud. Men bjergtrøjen er en trøje, der skifter favoritstatus efter løbsudvikling: Hvis en klassementsrytter mister chancen for at køre efter klassement, så er der en chance, at der køres efter bjergtrøjen, som man så det med Garzelli sidste år.
Holdene i Giro d’Italia
AG2R LA MONDIALE
Udtaget hold: John Gadret, Julien Berard, Guillaume Bonnafond, Hubert Dupont, Mathieu Perget, Manuel Belletti, Matteo Montaguti, Ben Gastauer, Gregor Gazvoda
Ag2r satser på John Gadret i det samlede klassement, men har også Hubert Dupont, der startede Giro d’Italia ganske godt sidste år, men faldt i niveau i den sidste uge. Herudover har man Manuel Belletti til spurterne, mens Matteo Montaguti er god for et udbrud eller syv.
ASTANA
Udtaget hold: Alexsandr Dyachenko, Tanel Kangert, Fredrik Kessiakoff, Roman Kreuziger, Evgeny Petrov, Simone Ponzi, Kevin Seeldraeyers, Egor Silin og Paolo Tiralongo.
Kessiakoff stiller ikke til start, men det vides ikke endnu hvem, der overtager hans plads. Ellers satses der på Roman Kreuziger, og han får superhjælp af Tiralongo, Silin og Seeldraeyers. Ponzi og Petrov er gode folk i et udbrud.
BMC RACING TEAM
Udtaget hold: Alessandro Ballan, Marco Pinotti, Mauro Santambrogio, Ivan Santaromita, Thor Hushovd, Mathias Frank, Johann Tschopp, Danilo Wyss, Taylor Phinney.
BMC Racing Team har faktisk et meget stærkt hold her i Giro d’Italia. Marco Pinotti forsøger at køre klassement, men skal have meget tour i den for at få et succesfuldt resultat med hjem. Herudover har man også Giro d’Italia-debutanten, Alessandro Ballan, der er formstærk, og som vil jage en etapesejr sammen med Thor Hushovd. Johann Tschopp ser vi nok i en del udbrud, hvor han kører ivrigt efter bjergtrøjen, mens Taylor Phinney meget vel kan komme i lysrødt efter prologen i Danmark.
EUSKALTEL
Udtaget hold: Victor Cabedo, Pierre Cazaux, Jon Izaguirre Insausti, Miguel Minguez, Mikel Nieve, Juan Jose Oroz, Adrian Saez, Amets Txurruka og Ivan Velasco.
Man satser på Mikel Nieve i klassementet og til en etapesejr, men ellers kommer vi nok til at se et offensivt Euskaltel-hold. Især Txurruka plejer gerne at være meget offensiv, og det helt store mål må være en etapesejr i år.
FDJ-BIG MAT
Udtaget hold: William Bonnet, Sandy Casar, Mickael Delage, Arnaud Demare, Francis Mourey, Gabriel Rasch, Dominique Rollin, Geoffrey Soupe, Jussi Veikkanen
FDJ-Big Mat har et par interessante navne med i Giro d’Italia. Sandy Casar har længe arbejdet frem mod at toppe i årets udgave, hvor han tidligere har kørt meget stærkt. Herudover har man også det unge sprintertalent, Arnaud Demare, der godt kan være en pæn overraskelse. Ellers kommer vi til at se holdet i en offensiv rolle: En etapesejr vil være flot for dette hold.
GARMIN-BARRACUDA
Udtaget hold: Jack Bauer, Thomas Dekker, Tyler Farrar, Ryder Hesjedal, Alex Howes, Robert Hunter, Alex Rasmussen, Peter Stetina og Christian Vandevelde.
Garmin-Barracuda har Ryder Hesjedal til klassementet, og med folk som Vandevelde og Stetina bør han få god assistance. Tyler Farrar kører spurterne, og får hjælp fra Hunter og Rasmussen i spurterne, mens sidstnævnte er danskernes bedste håb på en etapesejr: Han er rigtig god på de italienske enkeltstarter, og måske kunne han få chancen på en etape, hvis Farrar udgår når de første bjerge for alvor kommer.
TEAM ORICA-GREENEDGE
Udtaget hold: Jack Bobridge, Matthew Goss, Brett Lancaster, Jens Keukeleire, Christian Meier, Svein Tuft, Fumiyuki Beppu, Tomas Vaitkus, Daryl Impey.
GreenEDGE har et dedikeret sprinterhold til ære for Matt Goss – de kører efter sejrene, og mon ikke vi ser Christian Meier i et udbrud undervejs i løbet? Det er dog Goss, der skal køres for, og når der er en mulig massespurt, så kommer vi til at se holdet tage ansvar – med folk som Tuft og Bobridge ligger de i hvert fald op til, at de vil arbejde i bedste HTC-stil. Forvent også lidt – men nok ikke for meget – af Bobridge på enkeltstarterne. Den i Danmark er dog formentligt lidt for tidlig for Bobridge, der ikke har kørt et landevejsløb siden januar grundet bane-VM.
KATUSHA
Udtaget hold: Pavel Brutt, Mikhail Ignatiev, Alexander Kristoff, Aliaksandr Kuschynski, Alberto Losada, Daniel Moreno, Joaquim Rodriguez, Gatis Smukulis og Angel Vicioso.
Man har Rodriguez i klassementet, mens Moreno kan køre efter sejren på en tidlig bjergetape. Alexander Kristoff får chancerne i spurten, mens folk som Brutt, Ignatiev og Vicioso for alvor skal ud og jagte sejre i udbrud.
LAMPRE-ISD
Udtaget hold: Michele Scarponi, Matteo Bono, Damiano Cunego, Adriano Malori, Daniele Pietropolli, Daniele Righi, Alessandro Spezialetti, Diego Ulissi, Przemyslaw Niemiec.
Selvom Lampre satser benhårdt på Michele Scarponi, så er man ikke fastlåst: Cunego og Ulissi kan begge gå efter etapesejre på etaper, hvor Scarponi har rigeligt i Niemiec, mens Malori måske kan overraske lidt i enkeltstarterne. Pietropolli har også fine chancer i et udbrud, da han besidder en god finish, men ellers er det Scarponi, det hele er bygget op omkring.
LIQUIGAS-CANNONDALE
Udtaget hold: Ivan Basso, Valerio Agnoli, Eros Capecchi, Damiano Caruso, Paolo Longo Borghini, Fabio Sabatini, Cristiano Salerno, Maciej Bodnar og Sylvester Szmyd.
Ivan Basso, Ivan Basso og Ivan Basso. Det er holdets opgave her i årets Giro d’Italia. Mange forventer sig meget af Szmyd, og han skal nok sidde der forrest i frontgruppen, som man kender ham, men han kommer ikke til at få meget personlig succes: Det er han slet ikke typen til. Sabatini bliver rytteren, der skal forsøge sig i spurterne for Liquigas, men ellers handler det om Basso.
LOTTO-BELISOL
Udtaget hold: Lars Bak, Gaetan Bille, Brian Bulgac, Bart de Clercq, Francis de Greef, Adam Hansen, Olivier Kaisen, Gianni Meersman og Dennis Vanendert.
Francis de Greef satser på klassementet, og kan nok køre ind i top20. Adam Hansen, der lige har brækket kravebenet, satser på et udbrud på en af de sidste etaper. Gianni Meersman har en fornuftig chance i en hård spurt. Danske Lars Bak kan markere sig i et udbrud, men ellers er han her primært for at køre sig i form tidsnok til Tour de France.
MOVISTAR TEAM
Udtaget hold: Marzio Bruseghin, Giovanni Visconti, José Herrada, Beñat Intxausti, Pablo Lastras, Sergio Pardilla, Francesco Ventoso, Andrey Amador og Branislau Samoilau.
Movistar stiller med et stærkt hold uden en oplagt kaptajn: Bruseghin er formentlig færdig som klassementsrytter, Intxausti er for ustabil og Pardilla mangler endnu at bevise sig over en længere periode. Til gengæld er der kvalitet hele vejen igenne, og enhver rytter på det hold kan tage en etapesejr undervejs i løbet: Ventoso i spurterne, Visconti på kuperede etaper, og resten har fine chancer i udbrud.
OMEGA PHARMA-QUICK STEP
Udtaget hold: Francesco Chicchi, Nikolas Maes, Julien Vermote, Marco Bandiera, Dario Cataldo, Michal Golas, Michal Kwiatkowski og Martin Velits.
Omega Pharma-Quick Step har et lidt blandet hold til Giro d’Italia: Chicchi skal køre spurterne, Cataldo skal forsøge klassement. Herudover har han også en hurtig afslutning, så på de lidt hårdere etaper plejer han at markere sig i den decimerede spurt. Og Kwiatkowski er en god mand i et udbrud og på enkeltstarterne.
RABOBANK CYCLING TEAM
Udtaget hold: Mark Renshaw, Graeme Brown, Theo Bos, Stef Clement, Tom Leezer, Tom Jelte Slagter, Dennis van Winden, Juan Manuel Garate og Grischa Niermann.
I spurterne har man Renshaw og Bos, der plejes at skiftes til at spurte. Normalt går det bedst, når Renshaw agerer lead-out for Theo Bos. Hollænderen er hamrende hurtig, men han er dårlig til at placere sig, og her er Renshaw meget dygtig. I klassementet skal man muligvis holde øje med Tom Slagter, men forvent ikke ligefrem en ny Bauke Mollema/Steven Kruijswijk allerede. Juan Manuel Garate satser på at være i topform og vinde en etape undervejs.
RADIOSHACK-NISSAN
Udtaget hold: Fränk Schleck, Jan Bakelants, Ben Hermans, Giacomo Nizzolo, Jesse Sergent, Nelson Oliveira, Thomas Rohregger og Oliver Zaugg.
RadioShack satser på Fränk Schleck i klassementet, men har også et stærkt hold udover ham: Nizzolo kan køre spurterne, mens Sergent og Oliviera er gode på enkeltstarterne. Bakelants og Hermans ville være gode ryttere i et udbrud på en kuperet etape, men mon ikke de sammen med Rohregger og Zaugg er bundet til at passe på Schleck?
TEAM SKY
Udtaget hold: Mark Cavendish, Sergio Henao, Rigoberto Urán, Juan Antonio Flecha, Peter Kennaugh, Ian Stannard, Ben Swift, Geraint Thomas og Bernhard Eisel.
Team Sky har et hold til spurterne for Cavendish, men de satser også en smule på klassementet med Rigoberto Urán. Deres primære målsætning er dog etapesejre til Cavendish, men det er et stærkt hold, de har udtaget, hvilket hænger sammen med at Sky også har interesser i Italien.
TEAM SAXO BANK
Udtaget hold: Juan Jose Haedo, Lucas Sebastian Haedo, Luke Roberts, Jonas Aaen, Mads Christensen, Anders Lund, Manuele Boaro, Matteo Tosatto og Volodymir Gustov.
Man havde håbet, at Rafal Majka skulle køre klassement, men i stedet satses der helhjertet på at levere Juan Jose Haedo i spurterne, mens Manuele Boaro kan gøre det ganske godt på enkeltstarterne. De tre danskere, Aaen, Christensen og Lund, har alle vist god form, og bør alle være at finde i udbrud undervejs – på en småkuperet etape har Aaen gode chancer for sejr via udbrud qua sin gode afslutning.
VACANSOLEIL-DCM
Udtaget hold: Thomas de Gendt, Romain Feillu, Martijn Keizer, Matteo Carrara, Mirko Selvaggi, Tomasz Marczynski, Gustav Erik Larsson, Sergey Lagutin og Stefan Denifl.
Thomas de Gendt kommer til at være god for et udbrud eller to. Og han er vanvittig stærk. Under Tour de France sidste år var han syg og svækket det meste af touren, men på Alpe d’Huez kørte han ligefrem op med de bedste: Jeg tvivler på, at han bliver klassementsrytter - han foretrækker nemlig selv at være i udbrud – men det vidner om den styrke, han besidder. Han kan sagtens vinde en etape eller to i udbrud. Sergey Lagutin fortsætter formentligt med at levere stabile placeringer i klassementer, mens Romain Feillu er deres bud i spurterne. Larsson kan gøre det godt på enkeltstarterne.
ANDRONI GIOCATTOLI
Udtaget hold: Miguel Rubiano, Jose Serpa, Alessandro de Marchi, Fabio Felline, Roberto Ferrari, Emanuele Sella, Carlos Ochoa, Jackson Rodriguez og Jose Rujano.
Klassementshåbet er Jose Rujano, mens Roberto Ferrari skal køre spurterne på egen hånd. Fabio Felline er hurtig i en lille gruppe, og derfor en farlig mand i udbrud. Alle de øvrige skal forsøge at skaffe succes via lange udbrud, og især i bjergene har de et par solide folk, som Sella, Serpa og Rodriguez.
COLNAGO
Udtaget hold: Enrico Battaglin, Gianluca Brambilla, Marco Canola, Sonny Colbrelli, Stefano Locatelli, Sacha Modolo, Angelo Pagani, Stefano Pirazzi og Domenico Pozzovivo.
Sacha Modolo er deres sprinter, og han er hamrende hurtig – især på de danske landeveje, som han beviste i sidste års Post Danmark Rundt. Herudover har man Domenico Pozzovivo til klassementet, men også unge Enrico Battaglin er en fantastisk interessant rytter.
FARNESE VINI
Udtaget hold: Filippo Pozzato, Kevin Hulsmans, Pierpaolo de Negri, Francesco Failli, Elia Favilli, Oscar Gatto, Andrea Guardini, Luca Mazzanti og Matteo Rabottini.
Man har intet egentligt håb, men Pozzato og Gatto kan begge vinde spurter på lidt hårdere afslutninger, mens Guardini regnes som et stort sprintertalent, men han skal beskyttes hele vejen til linjen, for han har svært ved selv de mindste bakker.
TEAM NETAPP
Udtaget hold: Cesare Benedetti, Bartosz Huzarski, Andreas Dietziker, Reto Hollenstein, Jan Barta, Markus Eichler, Timon Seubert, Matthias Brändle og Daniel Schorn.
NetApp er årets overraskelse, og ser man på holdet, så ser man meget lidt, der berettiger for en deltagelse. Brändle er en god rytter, mens Barta har vist god form på det seneste. Jeg savner dog i den grad deres store talent, Leopold König, der godt kunne have overrasket en smule.