Efter Gambelli-dommen blev afsagt ved EF-Domstolen for knap en måned siden, har der været flere angreb mod Skatteministeriets afvisende holdning til dommens konsekvenser for det danske spillemarked.
Især politisk er der fra flere fronter tvivl om, hvorvidt Skatteministeriet har ret i deres afvisninger, og derfor er skatteminister Svend Erik Hovmand i dag d. 3. december indkaldt til samråd i skatteudvalget for at svare på spørgsmål omkring Gambelli- og Lindman-dommen.
Herunder følger dagsordenen til dagens møde, der er sat til start kl. 9:30. Så snart der følger referat fra officielt hold, bringer vi det naturligvis her.
I et kommende samråd ønskes en drøftelse af følgende spørgsmål:
I. Ministeren bedes redegøre for regeringens overvejelser om Gambelli-dommen, der stadfæster, at nationale spillemonopoler ikke kan begrundes i store indtægter til staten eller til almennyttige formål, men udelukkende i beskyttelse af spillerne mod kriminalitet og spilafhængighed, samt at berettigelsen for opretholdelsen af restriktioner derfor ophører, hvis en medlemsstat opmuntrer til deltagelse i lotterier, hasard- eller væddemålsspil med henblik på at drage fordel heraf.
J. Ministeren bedes uddybe baggrunden for, at Gambelli-dommen, ikke får konsekvenser for Danmark, jf. vedlagte artikler fra Jyllandsposten og Berlingske Tidende den 8. november 2003.
K. Ministeren bedes forklare, hvordan regeringen vil sikre penge til det frivillige arbejde i fremtiden, hvis det viser sig, at de første prøvesager ved danske domstole slår fast, at den danske lovgivning og Tipstjenestens monopol strider imod EU-retten.
L. Ministeren bedes redegøre for, om der er behov for at nedsætte et sportsspilssagkyndigt udvalg, der skal udrede mulighederne for at foretage en delvis liberalisering af markedet for sportsspil i Danmark, så regeringen har et sagligt beslutningsgrundlag, hvis spil over nettet og/eller en EU-dom tvinger regeringen til at ophæve Dansk Tipstjenestes monopol på spil.
M. Ministeren bedes tage stilling til, om det vil være relevant for et sportspilssagkyndigt udvalg at belyse nedenstående problemstillinger og spørgsmål:
- er det juridisk muligt i forhold til dansk og international lovgivning at liberalisere markedet for sportsspil og afgrænse dette, så Dansk Tipstjeneste kan bevare monopolet på de store lotterispil,
- de udenlandske bookmakeres interesse for at indrette sig fysisk i Danmark og tilpasse sig en dansk lovgivning på det danske spillemarked,
- hvordan lovgivningen, myndighedsudøvelsen og afgiftssystemet skal indrettes for at gøre det attraktivt for udenlandske bookmakere at etablere sig fysisk i Danmark samtidig med, at der genereres et tilstrækkeligt provenu til staten og til almennyttige formål,
- hvilke forholdsregler skal der tages over for udenlandske bookmakere, som ikke ønsker at indordne sig under vilkårene for en eventuel liberalisering af det danske spillemarked,
- hvordan etableres der en lovgivning, der giver Dansk Tipstjeneste lige konkurrencevilkår på et liberaliseret marked for sportsspil,
- hvad konsekvensen vil være for omsætningen på sportsspil og for øvrige spilområder, hvis markedet for sportsspil liberaliseres,
- hvilke afledte effekter, der vil være ved en delvis liberalisering af spillemarkedet, f.eks. i form af arbejdspladser, skatte-, reklame- og sponsorindtægter, og
- hvad der vil ske med omfanget af spillemisbrug i Danmark, såfremt der sker en delvis liberalisering af spillemarkedet.
N. Ministeren bedes i forlængelse af spørgsmål I - M endvidere redegøre for regeringens overvejelser vedrørende den netop afsagte dom fra EF-Domstolen: Lindman-dommen.
O. Det fremgår af artikel fra Børsen den 14. november 2003, at dommen udgør en "Ny EU-bombe under Tipstjenesten". Ministeren bedes oplyse, om regeringen er enig i dette synspunkt, samt angive de nærmere begrundelser for sit svar.
P. Ministeren bedes belyse regeringens forventninger til udviklingen på spilleområdet i fremtiden, herunder bedes de provenumæssige konsekvenser m.v. af den udvikling, der er sat i gang med de to EU-domme, nøje analyseret.
PDF-dokument med alle avisartikler om Gambelli og Lindman-dommene (t.o.m 15/11-2003)