VM i fodbold er lige rundt om hjørnet. Mens nogle boykotter, og andre glæder sig, er der også mennesker med spilproblemer, der gruer for måneden, der venter i Qatar.
VM i fodbold betegnes som værende en højrisikosituation for spilafhængige. Det siger en forsker i ludomani, som BetXpert har snakket med.
En VM-slutrunde er i den grad noget, der får danskerne til at spille. Ved seneste VM i Rusland kunne Spillemyndigheden i deres årsberetning fra 2018 fortælle, at indskud på væddemål voksede i perioden 14. juni - 15. juli 2018, hvor VM fandt sted.
I 2018 blev mobile enheder også benyttet mere end tidligere, og sammenlignet med VM i 2014 var indskud på VM i 2018 markant højere. En stigning på hele 72,5 procent. Danmark var dog heller ikke med ved VM i 2014, hvilket kan have indflydelse på den voldsomme stigning.
Nu venter VM i Qatar så i næste uge, og en slutrunde vækker noget i de spillelystne. Spillemyndigheden skriver selv i rapporten fra 2018, at det er forholdsvist sikkert, at VM i fodbold har en effekt på spilforbruget. Også ved EM-slutrunden i fjor blev der spillet flittigt, og det var især Danmarks kampe, der trak i de spillelystne.
Thomas Marcussen: VM er noget, patienterne frygter
BetXpert har taget en snak med Thomas Marcussen, der er klinikleder på Forskningsklinikken for Ludomani. Han fortæller blandt andet, at et VM kan kategoriseres som en højrisikosituation for en ludoman.
- Når vi snakker med patienterne, kan vi mærke, at VM er noget, der har betydning.
Thomas Marcussen oplyser blandt andet, at en kollega har patienter, der frygter for VM, fordi de er bange for tilbagefald. Og det er netop dette, Thomas Marcussen beskriver som en højrisikosituation.
Under selve slutrunden er der dog ikke meget, der tyder på en højrisikosituation, men det er der en ganske logisk forklaring på.
- Med slutrunder mere generelt kan der godt være lidt ro under slutrunderne, hvor telefonen ikke ringer så meget, og hvor der sker en nedgang i vores aktivitet, men når så slutrunden er færdig, sker der som regel en dramatisk stigning. Vi har indtryk af, at folk ligesom skal 'spille sig færdig', og de først stopper, når slutrunden er ovre.
- Hvis man opbygger nogle problemer undervejs, så er det svært at komme ud. Det er vores erfaring, at så længe slutrunden kører, så er det svært at komme ud.
- Hvad gør man som problem- eller hyggespiller for at bevare overblikket under en stor spilbegivenhed, som et VM jo er?
- Nu deler du dem jo selv op i to, og jeg vil sige, at hvis man tidligere har haft problemer med spil, så vil jeg helt fraråde, at man overhovedet spiller. Det kan man fx gøre ved at inddrage nogle pårørende og tale med dem, tilmelde sig ROFUS (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere) eller simpelthen bare lade være med at spille.
- Der er mange, der tror, at de kan styre det, og de første spil er forsigtigt og som at stikke en tå i vandet, men når man først er i gang, så er det der, det kan rulle og tage fart.
- Hvis man er almindelig hyggespiller, så vil jeg omvendt sige, at jeg har forståelse for, at man måske under en slutrunde spiller for lidt mere, end man plejer, og det ser jeg ikke nødvendigvis noget galt i, så længe det er under kontrol, siger Thomas Marcussen.
Kliniklederen anbefaler desuden folk, at de afstemmer med deres budget og ser på, hvad de har råd til at spille for under VM og sætter pengene af til det.
- Det er ikke sådan, at man behøver at lave et regneark eller en detailplan, men man skal jo huske, at pengene skal kunne holde hele VM, så man skal jo ikke spille for alle de penge, man har afsat den første uge, men man skal i stedet prøve at få dem til at række længere og kalkulere med, at man betaler for at få noget spænding, og at det er et underholdningsprodukt, man køber.
Thomas Marcussen støder ofte på folk, der tror, de kan tjene ekstra penge på spil, men det er en farlig forventning at have.
- Her i klinikken ser jeg af og til nogle, der tror, at de kan starte med at spille, og så kan de ligesom forøge deres indtægt undervejs. De går altså ind til et VM med en forventning om, at de skal vinde penge, og det kan tit være en fælde, fordi de accelerer deres spil, og de taber de penge, de har sat af, rimelig hurtigt.
- Så bliver deres plan ligesom ødelagt, og de sætter flere penge ind for at indhente det tabte.
- Hvad fortæller du sådan en type spiller? Det er jo et typisk faresignal, du beskriver her, tænker jeg.
- Nu er der jo ikke så mange, der tager kontakt til os under VM, men hvis jeg havde lejlighed til at tale med sådan en spiller, så ville jeg sige, at hvis han havde tabt det, han havde planlagt at spille for, så skal han stoppe, fortæller Thomas Marcussen.
- Hvad kan man gøre for at hjælpe sig selv, hvis spillet påvirker ens humør i en negativ retning, og man fx ikke tager kontakt til jer, Center for Ludomani eller andre?
- Hvis spillet påvirker ens humør, så er det en af de faresignaler, der er, at man har en eller anden grad af problem, for så har spillet en negativ konsekvens.
- Det er et diagnostisk kriterie ved ludomani, og det er et tegn på, at man skal trække sig tilbage fra spillet og skal finde på noget andet at lave. Det er der, man skal overveje, om det er noget, man kan klare selv, eller om det er noget, man skal inddrage andre i for at få hjælp.
- Hvis man har en historik med at være en almindelig, kontrolleret spiller, så tror jeg, at de fleste vil kunne nå langt selv, men hvis det kikser, så er det vigtigt at inddrage en pårørende og tilmelde sig ROFUS, siger Thomas Marcussen.
- Kan du fortælle, hvem der typisk udvikler ludomani?
- Det er man begyndt at kunne sige lidt om. Det er både spirende forskning og vores erfaringer fra klinikken, at hvis man er en impulsiv type, så skal man passe ekstra på. Der kan være mange fordele ved at være impulsiv. Festen er tit lidt sjovere, og man går sent hjem, men så har man tit også en tendens til ikke at tænke så langt frem og tænke over konsekvenserne ved ens handlinger.
- Et eksempel kunne være, at man nogle gange drikker meget mere, end man har planlagt på forhånd, eller man roder sig ud i nogle problemer, fordi man ikke tænker sig om, og her skal man også være ekstra forsigtig med spil.
- En anden ting, vi ved en del om efterhånden, er, at hvis man har en psykisk lidelse, så skal man også passe på. De fleste psykiske lidelser øger risikoen betragteligt for at udvikle afhængighed og også ludomani. De påvirker ens evne til at styre impulser på forskellig vis.
- Hvilke psykiske lidelser er der tale om?
- Det er hele spektret, men vi ved, at 30 procent af dem, der har fået ludomanidiagnosen i Danmark, de har angst. 40 procent har depression. Der er også nogle, der har begge dele. Vi ser også meget ADHD. Over ti procent af alle, der henvender sig med ludomani, har ADHD. Skizofreni er også over ti procent. Adfærdsforstyrrelser er 13 procent, fortæller Thomas Marcussen, der kunne huske tallene i hovedet grundet et stort registerstudie, de selv for nylig har lavet.
- Hvis man under VM har en periode, hvor man ikke har det godt, og man behøver ikke nødvendigvis at have en diagnose, men hvis man er nede i kulkælderen, så skal man også være lidt forsigtig.
Spil kan nemlig hurtigt blive en sutteklud, hvor den her spænding og udløsning af forskellige transmitterstoffer - primært dopamin - den går ind og gør, at man kommer lidt væk fra sine problemer, så spil kan blive en flugt, og det skal det ikke være.
Hvis man nu fx er registreret i ROFUS og ser en spilreklame i forbindelse med VM og måske fristes til at havne på en udenlandsk spilside, hvordan holder man så fast og lader være med at besøge de her udenlandske bettingsider?
- Folk er jo meget forskellige. De fleste har ikke nogen problemer med at lade være, og så er der andre med nogle særlige sårbarheder, der kan gøre det enormt svært at styre, når man ser noget fristende. Og hvis man er særligt sårbar, så er det vigtigt, at man inddrager pårørende og taler med folk, man har tillid til.
- Hvis man kan mærke, at spilletrangen stiger, kan det også være, at man skal lade folk kigge med på sin konto, mens der er VM. Der er dog ikke nogen sikkerhedsgreb, der er garanti for noget som helst, men man kan godt gøre nogle ting, som kan mindste risikoen.
- Meget spil foregår jo også i en social kontekst, og hvis man ikke har lyst til at spille så meget, skal man jo også holde øje med, hvem man er sammen med. Det kan være, hvis man har venner, der spiller meget og befinder sig i en spilkultur, fx i skolen eller idrætsklubben. Da kan det godt være, at man skal se nogle andre i den periode, hvor der er VM.
- Et almindeligt pejlemærke, når der er meget sport i fjernsynet, er det her med, om sporten har en værdi i sig selv. Bliver man underholdt, når man sidder og ser sporten, uden at spille. Hvis det er sådan, at man føler, at man kun kan få spænding, fordi man har noget på spil, vil mit råd være at lave nogle andre aktiviteter og slukke for fjernsynet. Her er det også vigtigt at selektere ret hårdt i de kampe, man ser.
Vigtigt at se spil som et underholdningsprodukt
I år har spilreklamer fyldt meget, og det har været debatteret hyppigt på sociale medier og i de traditionelle medier.
Fyens Stiftstidende bragte fx i januar en leder med budskabet om, at et forbud mod spilreklamer gav god mening. BetXpert kunne i sommer afsløre, at Fyens Stiftstidende samtidig havde en ulovlig sponsoreret artikel liggende, der var målrettet spilafhængige.
Læs her historien om den ulovlige artikel på Fyens Stiftstidende.
Thomas Marcussen fortæller, at spilreklamer frister dem, der spiller meget, men der er mange andre risikofaktorer, understreger han.
- Der er tit fokus på spilreklamer, og at det er spilreklamen, der er den store fristelse, og det frister også nogen. Vi ved, at det frister dem, som spiller meget i forvejen, men der er jo mange andre risikofaktorer som fx den sociale kontekst, og hvordan man tænker om spil.
- Det er rigtig, rigtig vigtigt, at man tænker, at spil er et underholdningsprodukt, og det er noget, man betaler for i længden. Man kan godt være heldig på kort sigt, hvilket jo er ekstra sjovt, men i længden er det noget, man betaler for, siger Thomas Marcussen og fortsætter:
- Man skal huske, hvem det er, man spiller mod. Det er et spilselskab, der sætter oddsene, og det er vigtigt, at man husker, at man ikke bliver nogen stor spilekspert af at sidde og se en masse fodbold i fjernsynet. Det er der rigtig mange, der bilder sig ind. Men man er jo oppe mod velsmurte techvirksomheder, der arbejder i teams med eksperter inden for forskellige felter, og så har de it-systemer, der assisterer dem og hjælper dem til at få en fordel overfor kunderne.
Forebyggelsesprojekt mod ludomani under VM
Under VM bliver en masse unge præsenteret for "Spil for Livet", der er en forebyggelsesindsats mod ludomani.
- Har I gjort noget særligt her op til VM-slutrunden? Fx været i dialog med folk med spilproblemer eller bookmakerne angående markedsføring af slutrunden?
- Ja, jeg synes, vi har gjort noget særligt. Vi har faktisk i denne uge offentliggjort et stort forebyggelsesprojekt, og det er blevet til med hjælp fra Kindred Group og Danske Spil, og timingen er ret velvalgt. Selvfølgelig er der taget hensyn til folketingsvalget, men der er også taget hensyn til VM, siger Thomas Marcussen.
De unge skal blandt andet se en fiktionsfilm, der handler om en fyr, der udvikler ludomani.
- Der er også lavet en tilhørende informationsplatform og undervisningsmaterialer, så det hele er rettet mod udskolingen og ungdomsuddannelserne, hvor vi under VM skal være ude i over 50 institutioner i hele landet for at vise filmen og bruge den som dialogværktøj til de unge og åbne for en diskussion om gambling, fortæller Thomas Marcussen og fortsætter:
- Det er allerede i gang nu, og det er begyndt med stor succes, og vi er blevet bekræftet i, at der bliver spillet rigtig, rigtig, rigtig meget nogle steder - især blandt de unge fyre.
- Hvordan har feedbacken været på filmen indtil videre fra de unge mennesker, I har vist den til?
- Den har været supergod. Både fra de unge mennesker selv, men også fra lærere. Vi har fået virkelig god feedback, og det har åbnet for mange spørgsmål, de fleste steder vi har været.
- Det har også givet indsigt i, hvad der foregår. Det er jo dog ikke alle steder, hvor der er en spilkultur. Så på den måde skal vi ikke gå ud og være alarmister, men der er nogle steder, hvor der er en ekstrem voldsom spilkultur blandt de helt unge drenge i gymnasieklasser, tiendeklasser og niendeklasser og sådan noget, hvor stort set alle spiller, og det er det, som hele det sociale fællesskab handler om.
Har du indtryk af, at de her folk, der ikke er gamle nok til at spille, spiller på udenlandske sites eller i højere grad låner en andens konto?
- Det er begge dele. Det er skinbetting, åbning af lootboxes, kryptovaluta, sportsbetting og spilautomater i én pærevælling, og de ved godt, hvordan man downloader en VPN i 9. klasse, lyder det afslutningsvis fra Thomas Marcussen.
Du kan i øvrigt på Spilforlivet.dk se den fiktionsfilm, som Thomas Marcussen omtaler længere oppe.
Marcus Mossalski: "VM er en højtid for dem, der spiller meget"
BetXpert har også talt med Marcus Mossalski, der er spilfri ludoman. I denne uge modtog han Ungdommens Åbenhedspris af Transparency International Danmark for sit mod til at stå frem og fortælle om ludomani.
- Kan du sige noget om, hvordan et VM kan påvirke en spillefugl i en negativ retning?
- VM er jo en højtid for dem, der spiller meget, og hvis man i forvejen er på kanten, så kan det jo blandt andet være under VM, hvor der jo er kampe hver dag.
- Man kan ligesom hele tiden spille på et eller andet, og det bliver eksponeret så meget. Spilreklamerne kommer til at stige. Alt, hvad de hører i tv, radio og podcasts kommer til at handle om det, så de kan leve i den her boble af en slutrunde, siger Marcus Mossalski og fortsætter:
- Det er nok der, jeg ser den største fare. At du under en VM-slutrunde i fodbold er i den her boble, og dit drug kan du ligesom tage hver dag. Hyppigheden er større, mediedækningen er større, så der er bare mere at tage fat i, og det er en form for ny verden at leve i for en spillefugl.
Interviewet med Marcus Mossalski retter sig herefter mod hans eget spilforbrug under VM i 2018, men hukommelsen svigter, og han spørger, om han kan tale med sine forældre om det for at få hukommelsen opfrisket. Det kan han naturligvis.
Marcus ringer tilbage et kvarter senere, og nu kan han godt huske, hvad VM i 2018 bød på for ham.
- Jeg er lige blevet mindet om nogle lidt ubehagelige sandheder, indleder Marcus Mossalski.
- Den dag, hvor Danmark møder Peru ved VM i 2018, holder min familie et surpriseparty for mig, hvor den her kamp blandt andet kører til min 18-årsfødselsdag. Her fik jeg rigtig mange kontanter i fødselsdagsgave, og min mor kunne så fortælle mig, hvor de var forsvundet hen.
- Jeg kan huske, at jeg havde spillet x-antal hundrede kroner på, at Danmark skulle vinde den kamp mod Peru. Og jeg kan også huske, at mine fødselsdagspenge blev brugt i kioskerne i dagene efter. Dette givetvis på noget VM, men egentlig kunne det være på rigtig mange ting.
Løj sig syg for at spille på VM
Marcus Mossalski beskriver 2018 som værende den værste sommer, hvor spillet allerede havde taget overhånd for ham. På en ferie i Thailand løj han sig endda syg for at kunne spille.
- På det her tidspunkt er jeg også blevet så kampludoman, så jeg havde spillet alligevel, om der var VM eller ej. Jeg var et sted, hvor jeg i forvejen spillede hver dag. Det var den værste sommer, hvor jeg var rigtig langt ude med mit spil.
- Jeg kan huske, at jeg spillede på England til at slå Kroatien i semifinalen, så der er helt sikkert nogle minder, der dukker op. Jeg har haft x-antal tusind kroner på forskellige VM-kampe, men udviklingen var ligesom stukket af allerede for mig, siger Marcus Mossalski.
- Er det typisk for en ludoman, at hukommelsen svigter, og man ikke helt har overblikket over noget som helst?
- Det var også lige præcis det, som mine forældre og jeg snakkede om lige før, da jeg skulle have genopfrisket min hukommelse.
- Min mor kunne de tre episoder med, at jeg fik nye penge og sådan og sådan - en pårørende husker alle de her traumatiserende oplevelser.
I sommeren 2018 er Marcus Mossalski som nævnt på ferie i Thailand, men her mindedes Mossalski ikke, at han spillede på ferien, indtil han så fik genopfrisket hukommelsen.
- Jeg fandt ud af, at jeg også spillede, da jeg var i Thailand, for jeg skrev til min kammerat, om han kunne spille for mig. Mine pårørende kan altså godt huske, at der var den dag, hvor jeg bare lå oppe på hotelværelset og foregav, at jeg var syg, selvom jeg ikke var syg, mens de har været på stranden og ved poolen.
- Jeg har så siddet og spillet på VM og Wimbledon, og det er ret skræmmende, at de kan huske de episoder, og jeg selv lidt har fortrængt dem, men når de fortæller mig det, så kan jeg godt huske det.
- Og for at svare på dit spørgsmål, så ja, det er meget typisk. Når der går nogle år, så glemmer vi jo de her oplevelser, hvor vi måske ikke har ageret, som vi ønsker, og så har vi det med at fortrænge det, men når andre folk har såret os, kan vi godt huske det.
- Hvis man fx er selvudelukket i ROFUS, men oplever en trang til eksempelvis at spille på Danmarks kampe, har du så et råd til, hvad man som ROFUS-medlem kan gøre, hvis man har lyst til at besøge en udenlandsk spilside?
- Det er et rigtig, rigtig godt spørgsmål og et vigtigt spørgsmål. Hvis man har meldt sig ind i ROFUS, og man er ludoman eller spiller for mere, end hvad godt er, og man oprindelig havde en interesse for fodbold, ligesom jeg havde, så kan jeg love dem, at der kommer en dag, hvor det at spille ikke er vigtigt for én i forbindelse med en fodboldkamp, siger Mossalski og fortsætter:
- Der kommer simpelthen en dag, hvor man lærer at sætte pris på sporten igen og får den der barndommelige fornemmelse af at være forelsket i sporten. Og det var jo sådan, det startede for de fleste, og så blev det til noget andet med tiden.
Sådan har Marcus Mossalski det med fodbold i dag, og fodbolden i sig selv vækker spænding nok for ham nu.
- Jeg kan sige for mig selv, at når jeg sidder med mine kammerater og ser EM-finale, Champions League-finale eller andet, så synes jeg, der er nok på spil igen.
- Det er nærmest en federe følelse for mig nu, når Liverpool scorer, eller Holger Rune vinder, end hvis det var et eller andet, jeg havde spillet på, men som jeg ikke havde følelser involveret i. Det er lidt den samme følelse, jeg får, men den er blot federe nu, fordi jeg nu er kommet tilpas langt nok væk fra spillet, fortæller Marcus Mossalski og fortsætter:
- Hvad jeg hører fra andre, er det, at de forelsker sig i sporten på ny igen, når de har været lang nok tid væk fra spillet.
- Hvad med dig selv og din egen spilletrang? Har du den stadig?
- Den kommer i ny og næ, men langt de fleste gange, så kommer den ikke i forbindelse med en stor sportsbegivenhed, men i stedet hvis der sker noget i mit eget liv, hvor jeg ligesom skal flygte væk i noget.
- I begyndelsen af mit spilstop var det gift for mig, hvis der lå et VM rundt om hjørnet, og jeg kan også huske, at den første Grand Slam, der kom, efter jeg var kommet i behandling, måtte jeg slet ikke se for min behandler.
- Men der kommer et tidspunkt, hvor man kommer så langt væk fra det, at det ikke er det, der giver en spiltrang mere. En spillefugl vil nok opleve, at Danmarks kampe bliver lidt sjovere, hvis vedkommende spiller på dem, men det er ikke den oplevelse, jeg har.
- Har du et godt råd til den type spiller, der måske ikke er afhængig, men som under et VM måske kan finde på at forhøje sine indskud og miste overblikket?
- Ja, mit råd vil være helt at lade være og prøv at nyd kampen i stedet. Det vil givetvis være kedeligt i de første par kampe, men langsomt vil man vænne sig til det, og hvis det fortsætter med at være kedeligt, så er det nok, fordi du ikke skal se den fodboldkamp. Så er det nok, fordi Qatar - Ecuador ikke er interessant nok til, at du skal bruge halvanden time på det.
- Hvis du har behov for det her middel til at gøre det underholdende for dig, så skal man måske overveje, om det egentlig er underholdende for en, eller om det kun handler om spillet. Her kan man så spørge sig selv om, hvorfor man ser den givne kamp, fortæller Marcus Mossalski og fortsætter:
- Og så er det vigtigt for mig at sige, at der jo ikke er noget i vejen med, at vi ser Danmark, og at der er nogle danskere, der går ned og spiller 50 kroner på Danmark, og så hygger vi lidt med det. Spil skal jo også være underholdende, og spil kan også være spændende, og jeg er ikke fortaler for, at vi bare skal stoppe med at gamble og spille.
- Jeg synes jo også, at man kan drikke en lille øl, når man ser kampene, lyder det afslutningsvis fra Marcus Mossalski.
BetXpert afventer i øvrigt svar fra Danske Spil. Vi vil gerne høre, hvad de forventer at omsætte for under VM i år, og hvad der er omsat for indtil videre. Ved slutrunden i 2018 omsatte de for 700 millioner kroner. I 2014-slutrunden i Brasilien omsatte de til sammenligning for 582 millioner kroner.