Sebastian Vettels sejr på Silverstone-banen i England i sidste weekend har skabt fornyet spænding i kampen om verdensmesterskabet i Formel 1, hvor Jenson Button ellers længe lignede en suveræn vinder.

Udenfor banen er der de seneste dage sået tvivl om fredsaftalen i den langvarige strid mellem Formel 1-holdene og motorsportsorganisationen FIA, efter at holdenes talsmand blandt andet har hængt FIA-præsident Max Mosley ud som en egenrådig diktator.

BetXperts F1-ekspert Martin Rasmussen gør her midtvejs-status for motorsportens topdisciplin:

Brawn i førersædet
Formel 1-kørerne holder tre ugers sommerpause her midtvejs i en sæson, der i løbet af blot et par måneder har vendt fuldstændig op og ned på hierarkiet i sporten. I dag er det ikke længere Ferrari og McLaren-Mercedes, der fører feltet an.

De er på alle fronter - undtaget på holdbudgetternes størrelse... - blevet overhalet af det nye hold, Brawn GP, og sidste års bløde mellemvare, Red Bull, og det betyder, at navne som Button og Vettel har overhalet Raikkonen, Massa og Hamilton, når talen falder på favoritter til årets VM-titel.

Jenson Button, Brawn GP, har længe lignet en stensikker verdensmester. Han vandt seks af sæsonens syv første løb, hvilket er en helt uhørt sejrsstime de seneste år, men alligevel kan man i dag stadig spille ham til omkring odds 1,25 som verdensmester.

Red Bull udfordrer
Det skyldes, at konkurrenterne fra Red Bull i sidste øjeblik inden sommerpausen skabte tvivl om det, der længe har lignet en sure thing, da Sebastian Vettel sammen med holdkammeraten Mark Webber var fuldstændig urørlige på Silverstone-banen i England i sidste weekend.
 
Vettel vandt overlegent, og da Button samtidig havde problemer og havnede på en uvant sjetteplads, så er intet fortsat afgjort i kampen om at kunne kalde sig verdensmester 2009.

Det store spørgsmål er nu, om Red Bull reelt har overhalet de ellers så suveræne racere fra Brawn GP, eller om magtforholdet mellem øjeblikkets to suverænt hurtigste teams stadig er jævnbyrdigt, og Silverstone blot er et udslag af, at nogle baners karakteristika passer bedre til den ene end den anden bil.

Et faktum er i hvert fald, at Brawn GP lader til at have svært ved at få varme i dækkene under køligere vejrforhold, end når det er varmt, og det var ikke mindst det problem, der ramte Button i England.

De andre hold kørt agterud
Det kommende grand prix på Nürburgring vil muligvis bringe nogle svar på, om Brawns problemer er vedvarende, for heller ikke her kan der forventes meget varme i luften og asfalten.

Det bedste bud herfra er dog, at temperatur og banelayout også i sæsonens sidste halvdel vil være afgørende for, hvilket af de to hold, der vil have den stærkeste bil. Til gengæld lader det ikke til, at andre hold har andet end marginale chancer for at blande sig i kampen om grand prix-sejrene, for Brawn GP og Red Bull er langt foran de øvrige.

Williams, Ferrari og Toyota er umiddelbart vurderet de næste i hierarkiet, mens andre traditionelle storhold som McLaren-Mercedes, Renault og BMW ligger og tøffer rundt i den tungere del af feltet i selskab med Toro Rosso og Force India, og de vil formentlig snart – hvis det ikke allerede er sket - rette blikket helhjertet mod at skabe en konkurrencedygtig bil til 2010-sæsonen, fordi det er for sent at udrette noget af betydning i år.

Hamilton ydmyget
Situationen har således blandt andet efterladt den regerende verdensmester, Lewis Hamilton, håbløst bagud i forhold til de hurtigste, og det er ikke en situation, der passer den ambitiøse englænder. Han formåede end ikke at kvalificere sig videre fra den indledende Q1 på hjemmebane på Silverstone senest, hvor han i løbet endte på en ydmygende 16. plads.

Inden sæsonen kunne man få odds 1,30 på, at han ikke blev verdensmester, hvilket set i bakspejlet må siges at være lidt af en foræring. Han er med ni point langt bagefter Button, der foreløbig har samlet 64 point.

Mosley og Montezemolo
Sideløbende med den overraskende udvikling i de indbyrdes styrkeforhold blandt de ti hold, så har et på mange måder endnu større drama udspillet sig i Formel 1-sportens kulisser, og selv om der nu er en lille pause i løbene, så er der næppe grund til at frygte for underholdningen, for den bitre strid mellem Formel 1-holdene og motorsportsorganisationen FIA med præsident Max Mosley i spidsen ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke.

Eller er titlen i virkeligheden ”diktator”? Det mener Ferrari-boss Luca de Montezemolo, der også står i spidsen for holdenes organisation, FOTA, i hvert fald, og det har nu skabt fornyet tvivl om den fredsaftale, der blev indgået tidligere på ugen mellem parterne.

Protest mod nye regler
Holdene har længe protesteret mod de omfattende regelændringer, der var annonceret for sporten i næste sæson, og her har et afgørende punkt været det budgetloft på omkring 330 millioner kroner, som nogle hold i dag – mildt sagt – er tættere på at overholde end andre.

Ikke mindst ligger Ferraris samlede budget væsentligt højere, og derfor er det ikke underligt, at netop det italienske mandskab er dem, der har råbt højest i protestkoret, som blandt andet har ført til vedholdende rygter om, at holdene ville forlade Formel 1-sporten for i stedet at etablere en piratserie, hvor de selv kunne fastsætte reglerne.

Modsat har FIA truet holdene med bål, brand, retssager og andre ulyksaligheder, hvis de ikke stillede op i 2010-sæsonen med henvisning til tidligere indgåede flerårige aftaler.

Aftale vakler
I onsdags nåede parterne imidlertid til enighed om en aftale, der blandt andet fjerner budgetloftet næste år, men hvor holdene samtidig forpligter sig til at skære ned på omkostningerne over de kommende år.

Og hvorfor har holdene så accepteret denne aftale? Jo, det er ingen hemmelighed, at et væsentligt argument har været, at ”diktatoren”, Max Mosley, samtidig annoncerede sin afsked som FIA-præsident senere på året. Holdningen blandt holdene er, at han nærmest egenrådigt har siddet og styret sporten, og han er svært upopulær.

Fremover skal en ny kommission i stedet stå i spidsen for regelændringer i sporten - hvis altså aftalen holder. For efter Montezemolos udfald har Max Mosley mere end antydet, at han trods sin annoncerede afsked vil fortsætte på præsidentposten, hvis ikke udtalelserne trækkes tilbage.

Med andre ord er den længe ventede fredsaftale nu blevet til en tvivlsom våbenhvile, hvis holdbarhed afhænger af, hvordan den seneste strid mellem hovedpersonerne bliver landet.
Imens er det fortsat et helt åbent spørgsmål, om man vil se navne som Ferrari, McLaren, BMW og Renault i Formel 1-sporten næste år.

Program
Programmet for anden halvdel af sæsonen ser således ud:
11. juli Tyskland, Nürburgring
25. juli Ungarn, Hungaroring
22. august Europa, Valencia
29. august Belgien, Spa-Francorchamps
12. september Italien, Monza
26. september Singapore, Singapore City
3. oktober Japan, Suzuka
17. oktober Brasilien, Interlagos
31. oktober Abu Dhabi, Yas Marina Circuit