Det populære, virtuelle fodboldspil Football Index er løbet ind i et sandt stormvejr, efter at de i sidste uge ændrede vilkårene for deres produkt. Ændringerne kan få store konsekvenser for spillere, der har investeret livsopsparinger i produktet. 

Football Index er et virtuelt fodboldspil, hvor du kan købe "aktier" i rigtige fodboldspillere. Dine aktier kan så blive mere eller mindre værd, alt efter hvordan dine spillere klarer sig på grønsværen i virkeligheden. 

I sidste uge meddelte Football Index, at de var i økonomiske vanskeligheder, hvorfor de blandt andet var nødsagede til at skære ned på beløbene af de løbende pengepræmier, man kan opnå, samt udstede flere aktier. Dette for at redde firmaets eksistens, skriver Daily Mail og The Athletic blandt andre.  

Udbetalte 11 millioner pund i dividend sidste år

Når du har købt aktier i en spiller hos Football Index, har du som nævnt også mulighed for at tjene enkelte beløb på dine spilleres præstationer. Beløb, der bliver udbetalt løbende, hvis dine spillere har performet godt. Dette er såkaldte dividend-beløb. 

Disse beløb mundede ud i udbetalinger på 11 millioner pund, svarende til 95 millioner kroner, sidste år. Det har Football Index selv meldt ud. Det er ikke mindst disse løbende udbetalinger, som har tæret hårdt på Football Index’ økonomi, hvorfor de nu har set sig nødsagede til at skære ned i beløbene. 

Bruno Fernandes-aktie faldt fra syv til ét pund

Værdien af en Bruno Fernandes-aktie faldt fra 7,23 pund til ét pund i sidste weekend efter nyheden om ændringerne. I danske kroner er det lig med et fald fra 62 til otte kroner per andel. 

Det betyder, at folk, der ejer hundredevis eller tusindevis af Fernandes-aktier, har tabt meget store summer penge. 

Nu beskyldes Football Index for at have solgt spillere til kunstigt høje priser for så derefter at sænke deres værdi – dette for selv at få en øget likviditet. Kun få dage inden meddelelsen om de mindre dividender havde Football Index nemlig frigivet en masse nye aktier til høje priser. 

En talsperson fra Football Index siger dog i en Q&A:

- Der var ingen hensigt om at vildlede forbrugerne i denne sag. 

”Folk vil forsøge at begå selvmord på grund af det her”

Udmeldingerne om de negative økonomiske forhold samt handlingerne fra Football Index forårsagede, at mange spillere straks forsøgte at få deres midler ud af spillet, hvilket medførte endnu større tab af aktieudbytterne hos mange spillere. Dette kan få fatale følger for flere, som har investeret titusindvis af britiske pund. Det siger James Grinds, grundlægger af The Big Step, som er en gruppe, der har fokus på forholdet mellem fodbold og pengespil. 

- Det her vil forårsage selvmordsforsøg. Når hele dit liv er baseret på, at du har investeret i spil, og dit fundament bliver revet væk under dig, kan det koste liv. Vi ved, at spil kan dræbe. Det kan forårsage den ultimative skam.

Daily Mail bringer herefter flere tweets, hvor folk beklager deres nød over store pengetab som konsekvnes af Football Index’ handlinger. BetXpert har fundet dette tweet på Twitter fra brugeren si_FI:

Artiklen fra Daily Mail fortsætter med at berette, at mediet har hørt beretninger fra Football Index-brugere, som har mistet op til 500.000 kroner på ændringerne.  

”Jeg skal forklare det her for konen”

En anonym bruger af Football Index har fortalt The Athletic, at han overvejede at forsøge at ride stormen af og se, om hans investering kunne komme på fode igen. Han endte dog med at lave en udbetaling med et tab på 8.000 pund, svarende til lidt under 70.000 kroner. Kilden siger endvidere:

- Jeg var i chok over, at de (lovligt, red.) kunne ændre spillereglerne fra, hvordan de oprindeligt var, da jeg lavede min investering. 

- Jeg foretrækker at være anonym, da jeg skal forklare til min kone, hvad der er hændt. Der er ingen vej udenom. 

Clean Up Gambling: De skulle aldrig have haft spilletilladelse

Matt Zarb-Cousin, leder for organisationen Clean Up Gambling, mener, at Football Index aldrig skulle have haft en spilletilladelse fra de britiske myndigheder.

- Det er en stor fejl (af myndighederne at udstede spilletilladelsen, red.), og der er intet, der sikrer en forbrugergodtgørelse. De skulle aldrig have haft en spilletilladelse. 

- Familier vil blive revet itu på grund af det her. Liv og levebrød vil blive fuldstændig ødelagt og dette endda i en tid, hvor folk mindst har råd til det på grund af pandemien. 

- Mange folk har mistet deres livsopsparing, fordi de så det som en investeringsplatform. 

På trods af den faretruende krise meldte Football Index for nyligt ud, at firmaet aldrig havde stået stærkere i dets fem års levetid. Dette skulle have fået flere til at tro mere på konceptet, og deraf har de investeret store summer. 

Football Index opfordrer til at søge om hjælp

De mange spillere, der har tabt enorme summer på spillet, er selvfølgelig ikke gået Football Index’ næse forbi. Derfor har de opfordret folk til at søge hjælp.

- Vi er klar over, at udmeldingen fredag (i sidste uge, red.) har forårsaget frustration og skuffelse, og at det har været en prekær oplevelse for mange af jer (brugere af Football Index, red.). 

- Enhver, der er bekymret for sit eget eller en anden brugers helbred, bør overveje at benytte sig af de hjælpemidler, som er til rådighed på vores Safer Gambling-side.

Markedsføringen modsiger udtalelserne

Nogle vil måske mene, at der ikke helt er en rød tråd mellem Football Index' markedsføring og deres udtalelser. Football Index har blandt andet sagt følgende til Daily Mail:

- Football Index er en spilleplatform. Vi har aldrig påstået, at vi er et opsparingsprodukt. De indsatser, som folk laver på Football Index, er ikke finansielle investeringer. 

Dette står i kontrast til deres Twitter-profil, hvor de øverst skriver, at de er "The Football Stockmarket", hvilket alt andet lige kan føre tankerne hen på investeringsmuligheder.

Billedet er et screenshot fra Football Index' Twitter-konto.

I en artikel fra The Advertising Standards Authority (ASA) får Football Index netop også kritik for at markedsføre sig som en investeringsmulighed. På ASA's hjemmesider skriver de blandt andet følgende om dem selv:

"The Advertising Standards Authority (ASA) is the UK’s independent advertising regulator. The ASA makes sure ads across UK media stick to the advertising rules (the Advertising Codes)."


The ASA and CAP are committed to regulating in a way that is transparent, proportionate, targeted, evidence-based, consistent and accountable."

Football Index fastholder imidlertid påstanden om, at de er en ansvarlig virksomhed med fokus på brugernes ve og vel:

- Spilleindustrien er meget stramt reguleret, og vi vil fortsat være en ansvarlig spiludbyder. For at leve op til dette gør vi opmærksom på flere ansvarligt spil-redskaber på vores hjemmeside, og vi har altid et budskab om sikkert spil med i vores reklamer. Football Index har altid haft brugernes sikkerhed som én af vores hjertesager. 

Afviser beskyldninger om pyramidespil

The Athletic har ligesom Daily Mail også talt med Matt Zarb-Cousin, leder for organisationen Clean Up Gambling. Her udtaler han, at han ser Football Index som et pyramidespil.

- Vi ved ikke med sikkerhed, hvad der udgør deres (Football Index’, red.) forretningsgrundlag, men ud fra hvad vi kan se nu, ser det ud til, at de er afhængige af en konstant tilstrømning af nye kunder for at kunne betale dividender til de eksisterende kunder. 

På baggrund af dette siger Matt Zarb-Cousin, at forretningsmodellen mere ”ligner et Ponzi scheme end en bettingplatform”. Et Ponzi scheme har en række lighedstegn med pyramidespil. 

Football Index afviser dog alle beskyldninger herom.

- Vi afviser kategorisk alle beskyldninger om, at Football Index’ forretningsgrundlag minder om pyramidespil. Football Index er et spilleprodukt, der er reguleret af The Gambling Commission (Storbritanniens svar på Spillemyndigheden, red.). Vi opererer på et meget stramt reguleret marked. 

Kæmpe fald i værdi

Football Index har selv oplyst på Twitter, hvor stort et fald de nye ændringer har forårsaget på hele markedet. Det kan du se på billedet herunder.

Faldene er sket fra fredag den 5. marts til søndag den 7. marts. 

Football Index er britisk, men kan også spilles i få lande udenfor de britiske øer. Dog ikke i Danmark. Firmaet pryder p.t. brystet på spillertrøjerne hos The Championship-klubberne Nottingham Forest og Queens Park Rangers.