De 8 seedede lande tæller Schweiz, men ikke anerkendte fodboldstormagter som Italien, Holland og Portugal – der dermed risikerer at havne i pulje med fx Spanien, Tyskland og Brasilien...
32 lande skal fordeles i otte puljer når FIFA i dag kl 17 (vises på TV2 fra 17:35), med Pelé og diverse andre stjerner blandt tilskuerne, blænder op for en storstilet VM-lodtrækning i brasilianske Costa do Sauipe. Dvs, faktisk er det kun 24 lande der skal fordeles.
Otte lande er nemlig seedet. Brasilien (værtslandet) plus top 7 fra FIFAs verdensrangliste som den så ud i oktober (ranglisten opdateres hver måned, men for VM-lodtrækningen var skæringsdatoen oktober):
- Spanien
- Tyskland
- Argentina
- Colombia
- Belgien
- Uruguay
- Schweiz
Schweiz? Hvad med Italien, Portugal, Holland...
Hov – hvor er lande som Italien, Portugal, Holland og Frankrig? Kan det virkelig passe at de ligger lavere end Schweiz på ranglisten? Ja (eller det var i hvert fald tilfældet i oktober – lige nu er Italien krøbet foran schweizerne i tabellen, men det er skønne spildte kræfter i forhold til VM).
Men giver det mening? Tjah. FIFAs rangliste tager – siger kritikerne – ikke tilstrækkeligt hensyn til kampes vigtighed, modstander-kvalitet eller landenes reelle styrke.
Rangliste repræsenterer næppe virkeligheden
Det er Schweiz et godt eksempel på. Alpelandet har et talentfuld hold med spillere som Inler, Shaqiri og Xhaka, men ville næppe have fået en VM-seedning (og måske ikke engang en VM-billet) hvis det ikke havde været for en særdeles gunstig kvalifikations-lodtrækning der bragte Schweiz i pujle med Island, Slovenien, Norge, Albanien og Cypern. Mildt sagt overkommelig modstand.
I modsætning til fx Frankrig der var i gruppe med Spanien, eller Portugal der var i gruppe med Rusland, eller Italien og Holland der undgik de helt store, men trods alt var i gruppe med relativt stærke hold. For Italiens vedkommende fx Danmark, Tjekkiet og Bulgarien (og Armenien), for Hollands vedkommende Rumænien, Ungarn og Tyrkiet.
Schweiz vandt sin kvalifikationsgruppe med 24 point i 10 kampe, og det (sammen med en række glimrende træningskamps-resultater) gav altså en syvendeplads på FIFAs verdensrangliste i oktober (lige nu er landet, efter at have tabt en træningskamp mod Sydkorea, faldet en enkelt plads, til nr 8).
ELO mere korrekt end FIFA?
Kigger man på ELO-ranglisten – en alternativ liste der tager flere faktorer med i sine udregninger end FIFA gør – så er Schweiz lige nu kun nr 14. Holland er nr 5, Portugal nr 8 og Italien nr 11.
Hvilket måske nok er mere realistisk hvad Schweiz angår, men altså stadig en ret middelmådig placering til Italien (der dog nu er nr 8 på FIFAs liste). Noget Støvlelandet såmænd selv bærer en del af skylden for – havde Gli Azzurri ikke stiller med reserver i de sidste kvalifikationskampe og kun fået uafgjort mod Danmark og Armenien – så ville de faktisk have fået en FIFA-syvendeplads i oktober og dermed en seeding ved VM.
Slutrunder tæller ikke længere med
Men netop det er jo et godt eksempel på at ranglisten ikke afspejler landenes reelle styrke, og derfor kan man undre sig over at FIFA fra og med VM-2010 gik væk at have de seneste slutrunder blandt kriterierne for VM-seedingen.
Havde FIFA ikke ændret kriterierne, ville Italien (sølv ved EM-2012) nok have været selvskreven blandt de seedede – i modsætning til Schweiz der ikke formåede at kvalificere sig til EM-2012.
"Schweiz har da dygtige spillere, men som jeg ser det, er det ikke topspillere, og de var også i en pæn, fornuftig pulje. Jeg har altid haft svært ved at gennemskue systemet. Fornuftmæssigt og fodboldmæssigt hænger det ikke sammen. Slutrundeerfaring burde også tælle," siger assisterende DK-landstræner Peter Bonde (citat hentet hos Politiken.dk).