Fønix, én af BetXperts Premier League-eksperter, har skrevet en artikel om, hvilke spilstrategier han har forsøgt sig med gennem tiden. Vi kommer med helt tilbage, til da eksperten var på SU i sine 20’ere og med frem til mere nutidige datoer. Endnu har eksperten ikke fundet en 100 procent vandtæt strategi, der fører til rigdom og smarte biler, men det har til tider haft en svag duft derhenad.
I den kollektive tilstand af ø-kuller vil jeg her forsøge at byde ind med en Tour de Chambre over de mere eller mindre håbløse spilstrategier, som jeg har forsøgt mig med. Afslutningsvis kommer jeg med nogle strategier, som der kan være en større mening med.
Mit håb er som minimum, at folk kan få det lidt sjovt på min bekostning. Lidt mere ambitiøst må det gerne afskrække andre rookies, som jeg selv var det engang, fra at smide penge ud af vinduet. Det topambitiøse mål er, at folk vil byde ind med deres historier eller potentielle strategier.
3-4-5-kuponen
Jeg havde nogle sjove 20’ere, hvor udgifterne var større end indtægterne. Til dem af jer der har set ”How I Met Your Mother”, så var det ud fra parolen om, ”at det må fremtids-Fønix tage sig af”. Det påvirkede i høj grad min tilgang til betting dengang. Jeg var ikke i stand til at afsætte et femcifret beløb til en bankroll. Ej heller havde jeg tålmodigheden til møjsommeligt at bygge den op fra bunden. Derfor blev der brændt unødvendigt mange SU-kroner af på diverse kuponer. Blandt andet på nedenstående type.
Omkring årtusindeskiftet var alle jo klar over, at der var sindssygt mange krydser i Serie A. Så ”strategien” var ganske enkelt at finde fem af dem. Sæt en 10’er på 3 ud af 5, en 20’er på 4 ud af 5 og en 50’er lige på. Går tre kampe hjem, er pengene retur. Fire kampe giver 2.000-3.000 kroner, og går alle hjem, er der 25.000 til 35.000 kroner. Sådan cirka. Jeg skiftede hurtigt over til 1-målssejre, da der åbenbart ikke var så mange X’er i Serie A alligevel?!?
Det siger sig selv, at jeg har underskud på denne ”strategi”, både på de rene X’er såvel som handicapkrydserne. I bedste fald er strategien nok gået nogenlunde i nul. Flere gange ramte jeg dog de fire kampe, hvilket blandt andet betalte en skiferie. Og én gang lykkedes det sågar at ramme alle fem handicapkrydser. Det er en dag, der står tydeligt indprentet i hukommelsen.
Jeg troede, alle kampene blev spillet om lørdagen, men opdagede så om aftenen, at den femte kamp - Catania hjemme - først var om søndagen. Jeg sad med specialet i den periode, men det var ikke meget, jeg fik lavet den søndag (det var måske ikke kun på grund af den sidste kamp…).
Jeg fik da slet ikke lavet noget under kampen. Dette selvom jeg ikke turde se den. Jeg gik først ind på bold.dk efter slutfløjtet. Jeg kunne nærmest ikke være i mig selv, da jeg så overskriften: ”Catania redder en snæver hjemmesejr”. Pengene blev imidlertid ikke brugt som indskud til en god bankroll, men blev brugt på en fantastik ferie med kæresten. Det blev de fra den anden parole, som jeg stadig følger: ”Penge har ikke værdi, før de bruges”.
1-2- vs 2-1-kuponen
I frustration over mange missede 1-målssejre-kampe på 3-4-5-kuponen skiftede jeg over til en ny ”strategi”. Jeg fandt to kampe, hvor sejren på de hold, jeg troede på, gav odds cirka 1,8-2 stykker. Jeg kombinerende så henholdsvis en 1-målssejr for det ene hold med en minimum 2-målssejr for det andet hold og vice versa. Her var selvfølgelig tale om europæiske handicap.
Fire væddemål i alt. Den virkede faktisk ret godt. Jeg gennemspillede et par bonusser på den måde med fint plus. Men mere vil have mere, så jeg fandt selvfølgelig værdi i flere og flere kampe, hvilket hurtigt udvandede ”strategien”. Det resulterede i, at jeg ikke på magisk vis fik fremtryllet en masse penge. Så hvor kigger man så?
Greenwood
Been there done that - desværre! Overbevist om mine egne evner kunne jeg ikke se problemet. Det gik fint i en uge eller to, men så skete det. Mit Greenwood-eventyr endte en kold efterårsaften, hvor Frankrig spillede uafgjort i Hviderusland. Jeg var startet på en 50’er og doublen med Frankrig var mit 8. trin! I alt 12.750 kroner røg ud i lokummet, og jeg var som sagt på SU. Unægtelig det sorteste øjeblik i mit betting-liv. Ikke så meget på grund af pengene, hvilket selvfølgelig var jævnt stramt, men klart mest over min egen idioti.
Der er helt klart tendenser til ludomani i den historie. Men der hvor det i min optik adskiller sig er, at det ikke var af trang, jeg spillede. Og jeg får hverken sus/kick/halvfed over vundne væddemål. Jeg spillede, fordi jeg var overbevidst om, at jeg var så skide klog og kunne forudsige fodboldresultater. Det ene er en lidelse, det andet er bare ren og skær stupiditet.
Heldigvis fyldte jeg tredive, og min hjerne var ved at blive færdigudviklet.
Jeg indså, at der for mig ikke var et kvik-fix til at få en stor bankroll (eller få fjernet min voksende kassekredit). Der skal grindes i stedet for.
Efter studiet skete der to ting:
1) Jeg fik et job, hvor jeg skulle arbejde med Excel.
2) Jeg skulle ikke bekymre mig om lektier, og med den stigende alder faldt antallet af byture (og her opdagede jeg konceptet om lørdag formiddag - hvilket skønt tidspunkt!). Det gav tid til at nørde om branchen, mere fornuftige spilstrategier og slet og ret tid til at sætte sig ind i kampene, inden man spiller.
Expected Goals
Jeg er glad for xG - rigtig glad! xG er fremragende til at forudsige fremtiden og bliver benyttet af for eksempel Smartodds og StarLizard. Jeg har selv forsøgt mig med at opsætte modeller ud fra zAAz’ guide (læs eventuelt zAAz’ artikler her, her, her og her) her på siden og har nørdet en masse med dem - og droppet det igen. For der er findes ikke ordentlige xG til rådighed for menigmand (heller ikke Wyscout). Jeg har fundet fejl i alle opgørelser - og de to klassiske fejl er: straffespark og multichancer. Ingen af dem skal tælle med.
Et mere generelt problem ved xG er, at det tager en fast målestok til at vurdere alle hold ud fra. Problemet er blot, at nogle hold specialiserer sig i elementer af spillet, som flertallet er dårlige til. For eksempel indlæg. Indlæg er for de fleste hold rimelig ineffektive. Sig det til Liverpool …
Hvad der til gengæld giver rigtig god mening er, at man ud fra xG kan spotte de hold, der enten over- eller underpræsterer. I Premier League overpræsterer Newcastle, og i La Liga er det Levante. Det er ikke holdbart i længden, så her giver det god mening at gå i mod dem. Det tricky spørgsmål er bare hvornår? Hobros første sæson i Superligaen var en totalt humlebi-historie - men den varede altså en hel sæson. Klopps sidste halvsæson i Dortmund var lige omvendt, og her tabte de i et helt efterår. Min erfaring er, at selv de mest genstridige ”humlebier” bliver indhentet af virkeligheden henover en længere pause (nok meget logisk, da transfers kan spille en stor rolle).
Mr. Market
Jeg havde en elendig første runde under EM i Frankrig. Men herefter vandt jeg på næsten alt. Årsagen var, at jeg sad og studerede oddsudviklingen efter den første runde af gruppekampe. I næsten alle kampe havde man vundet ved at gå imod markedet. Så det gjorde jeg blindt med fremragende succes. Det var så også en slutrunde, hvor de store hold havde det svært, hvilket er en god del af forklaringen i forhold til ”public money”. Samme tilgang havde jeg dog tabt penge på, hvis jeg havde benyttet den i Rusland for to år siden. Public money var måske blevet smartere?
”Mr. Market” er en kendt forklaring på aktiemarkedet, som Warren Buffet ofte henviser til. Pointen er, at markedet ikke altid er rationelt. Som investor er det dit job at finde ud af, om prisbevægelsen er rationel eller hysterisk.
Efter EM følte jeg mig usårlig og implementerede tilgangen på alle kampe, jeg kunne komme i nærheden af. Det startede godt i MLS, Brasiliens Serie B og i den kinesiske Superliga. Men i takt med at de europæiske ligaer startede, gik det hurtigt skævt, så jeg stoppede igen.
Jeg er dog overbevist om, at det er en god strategi. Jeg bruger den da også stadig, men i et væsentligt mindre omfang. Det kræver nemlig to essentielle elementer; at man kan gennemskue, hvad bevægelsen skyldes. Herudover om udgangspunktet er (nogenlunde) korrekt.
Min eneste live-strategi
Jeg havde en gylden halvanden måned for to år siden. Min bankroll voksede til det femdobbelte (med et hidsigt money-management). Logikken var ret simpel. Jeg spillede på, at der kom ét-to hjørnespark mere i slutningen af kampe, hvor ”det bedste hold” var bagud.
Nogle gange gik jeg også modsat og spillede på, der ville komme under 1,5 hjørnespark, hvis det bedste hold var foran. Til at begynde med var det på kampe, jeg så, og hvor jeg kendte holdene. Det gik strygende.
Senere blev det på kampe, jeg bare kunne se, men hvor jeg ikke havde det store kendskab til holdene. Successen fortsatte. Det udviklede sig til at blive kampe, jeg bare kunne se live-statistik på. Og det fortsatte. Indtil det vendte.
Halvanden uge senere var det hele tabt igen. Selvom jeg prøvede at rette strategien ind på vej ned - back to basic – så var spiralen ustoppelig. Siden da har jeg ikke kastet mig ud i den strategi igen. Egentlig tror jeg, der er værdi. Men det kræver god viden om holdene, og at man ser kampen, for at få en fornemmelse af, hvilken vej vinden blæser.
Generelt kan der være gode penge at hente live, men det kræver stramme tøjler. Og dem har jeg ikke, når det kommer til livebetting. Det må jeg bare erkende.
The hard way
Det har altid gået godt for mig under slutrunder. Det er også min højtid, og der er carte blanche fra min bedre halvdel til at se alle kampe. Men det er også her, jeg gør mit største forarbejde. Her får jeg skrevet holdenes taktiske styrker og svagheder ned. Tilmed hvor der kan være potentielle interessant match-ups. Det har altid kunnet betale sig (måske på nær sidste EM).
Det arbejde har jeg faktisk aldrig gjort på Premier League – det ligger mere i ”baghovedet”. Dels er det et kæmpe arbejde, men dels er landsholdsfodbold typisk også noget mere elementært rent taktisk. Ikke desto mindre har jeg sat det på to-do-listen her i coronadagene (det er dog i stærk konkurrence med at få vasket vinduer og fjerne mos i græsplænen…). Hvis jeg bliver færdig, og det giver mening for andre, vil det måske også komme op herinde. Noget skal jeg jo gøre for at redde min tilbagebetalingsprocent ;-)