Ardennerklassikeren Flèche Wallone køres denne onsdag. Læs cykelekspert Jesper Sørensens gennemgang af ruten samt favoritterne og outsiderne...
Flèche Wallonne er nr 2 i rækken af Ardennerklassikere (i søndags gjaldt det Amstel Gold Race, og på næste søndag kommer turen til Liège-Bastogne-Liège).
Flèche Wallonne er et relativt forudsigeligt løb: Der er masser af stigninger undervejs på den 194 kilometer lange stækning, men respekten for Mur de Huy – den skræmmende afslutning, der er 1,3 kilometer lang og en gennemsnitsstigningsprocent på 9,3 % - er så stor, at vi sjældent ser seriøse angreb fra distancen: De fleste med vinderchancer sparer sig til den afgørende finale, hvor der i de to øvrige Ardennerklassikere ’ofte’ angribes udefra (søndagens Amstel Gold Race var en lille undtagelse).
Mur de Huy er langt stejlere end Cauberg (Amstels afsluttende stigning) og derfor også langt sværere. Det betyder, at vi formentligt kommer til at se lidt andre ryttere i fokus end forleden. Gasparotto (søndagens vinder) og Sagan (nr 3 søndag) er dygtige folk på stigninger, men Mur de Huy bør slet og ret være for stejl for dem.
Sidste år vandt Philippe Gilbert ganske suverænt, mens Evans tog den i 2010. Tidligere har di Luca, Rebellin, Valverde og Kim Kirchen vundet løbet. I 1984 vant den nuværende RadioShack-sportsdirektør, Kim Andersen, løbet, mens Bo Hamburger tog sejren i 1998. Og tidligere har også Lance Armstrong vundet.
Tips
BetXperts cykeleksperter Jesper Sørensen og Jacob Nordestgaard udlægger tips til Flèche Wallone (begge har i skrivende stund et tip ude til løbet). Følg dem her (hvor man kan skrive sig på deres mailinglister og dermed få et praj når nye tips lægges ud):
http://www.betxpert.com/ekspert/jesper-sorensen
http://www.betxpert.com/ekspert/jacob-nordestgaard
BetXperts nye samarbejdspartner, Feltet.dk, vil muligvis også komme med tips. Disse kan, når de er klar, findes på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/feltetdk
Vinder-odds
(Hentet fra Unibet*)
Joaquim Rodriguez: 3,5
Gilbert: 3,5
Vanendert: 5,0
Valverde: 13,0
Anton: 17,0
Mollema: 25,0
Gasparotto: 25,0
Duarte: 25,0
F. Schlëck: 25,0
…
Wegmann: 150,0
Ruten
Løbet starter i Charleroi og slutter i Huy. På den 194 kilometer lange strækning skal der passeres 10 stigninger. Mur de Huy skal passeres tre gange. Det er både løbets første og sidste stigning, så rytterne skal nok lære stigningen at kende.
Der kommer muligvis en del angreb udefra, men jeg æder min nye hat, hvis det bliver afgjort i et solo-angreb, der er startet senest 5 kilometer fra mål: Mur de Huy skal og vil afgøre det her løb: Det er i hvert fald på den måde, som hele løbet er sat op til. Der er naturligvis fok, der skal forsøge sig udefra, men selv hvis de skulle komme først ind på Mur de Huy, så skal de både have meget, meget gode ben samt et stort forspring for at holde feltet bag sig.
På Cauberg var Freire foran feltet, men heller ikke han kunne holde feltet bag sig – og Mur de Huy er en del stejlere. Man skal have et pænt forspring, og det ser jeg ikke ligefrem ske.
Så det ligner en ’massespurt’ på Mur de Huy, og her kan løbet tabes og vindes 10-12 gange. Det handler om at time sin spurt til det helt rette moment. Starter man for tidligt, så kan man få et stort forspring, men til gengæld er der også meget stor chance for, at der pludselig er helt og aldeles lukket og slukket før stregen.
Her kan du se finalen fra 2010. Den sidste kilometer begynder ca. 6:20:
http://www.youtube.com/watch?v=ujUbOPDou4g
Favoritten
Joaquim Rodriguez, Katusha
Trods en anonym finale i Amstel Gold Race, så holder jeg stadig Joaquim Rodriguez som favoritten i dette løb. Den skrappe Mur de Huy-stigning passer ham godt, og de to forrige år er han blevet nummer to på denne stigning – begge gange har der lige været én rytter, der har været stærkere end ham. I 2010 satte Evans en velovervejet spurt i gang, og i 2011 var Gilbert suveræn.
I år er der ingen, der har vist en Gilbert-lignende formkurve, og jeg ser gode muligheder for at Joaquim Rodriguez kan tage skridtet op på dette års podie. Normalt plejer han at elske stigninger, der er så stejle som Mur de Huy, og efter at have været med helt fremme i to sæsoner i træk, har han også bevist, at han godt ved hvordan stigningen skal køres.
Jeg har en tro på spanieren. Især fordi han også har et stærkt hold omkring sig med Freire og især Moreno. De to har fundet et meget godt samarbejde, og Moreno indtager en lignende rolle som den Vanendert havde i 2011.
Øvrige favoritter
Jelle Vanendert, Lotto-Belisol
For et år siden blev Jelle Vanendert nummer seks på Mur de Huy efter at have passet på Gilbert det meste af dagen. I år kører belgieren sin egen chance, og umiddelbart vil jeg også pege på, at Flèche Wallonne er det løb, der passer ham bedst.
Han var stærkt kørende i Amstel Gold Race, hvor det blev til en andenplads. At han taber i spurten til Gasparotto, er der ingen, der kan bebrejde ham for: Det er ikke hans force. Men i Flèche Wallonne med de høje stigningsprocenter ser det lidt anderledes ud, og han kan her bruge sin styrke til at sætte et farligt angreb ind i finalen.
Lotto-Belisol har et fornuftigt bud på en vinder i Jelle Vanendert: Formen og styrken er der, og hvis alt timer sig, så kan de få endnu en vinder i dette løb for andet år i træk, skønt deres helt store profil for sidste sæson, Philippe Gilbert, er væk.
Philippe Gilbert, BMC
Gilbert viste så småt i Amstel Gold Race, at formen var på vej tilbage, men han viste også, at han sad ret alene, da selve stigningen skulle køres, og belgieren gik lidt i panik, da han valgte at køre meget stærkt hele vejen op ad stigningen. Det kunne han måske gøre sidste år: Det kan han ikke i år. Dertil er formen bare ikke helt hvor den skal være.
Og derfor har jeg ikke den helt store fidus til belgieren i Flèche Wallonne. Før 2011 var Gilbert altså ikke særlig glad for Mur de Huy. Han var dog i exceptionel form i 2011 og vandt. Men hvis formen ikke er der i år, så er Mur de Huy altså en meget hård og kvalm stigning, hvor der lynhurtigt bliver fortalt nogle sandheder.
Jeg tror, at det stadig kniber med formen, og så kan et podium blive svært at nå, men omvendt er Gilbert en så fuldstændig stærk rytter, at hvis han venter til det rette øjeblik (et andet muligt problem: Gilbert er en ivrig rytter, og det gik måske sidste år med at angribe langt udefra, men hvis formen ikke er der, så slukkes benene altså før målstregen, og så står man pludselig stille), så har han en fornuftig mulighed.
Igor Anton, Euskaltel
Euskaltel har udskiftet Samuel Sanchez med Igor Anton op til denne klassiker, og det kan meget vel gå hen og vise sig, at være meget fornuftigt. Igor Anton elsker de her stigninger, og han har kørt meget stærkt på stigningen de to sidste år, trods formen måske ikke helt har været, hvor den skal være.
Er den det i år? Han var rimelig offensiv i Criterium International, men helt væk i Baskerlandet Rundt, hvor han også erkendte, at der var slukket, og så sidder han alligevel med i Klasika Primavera få dage før Ardennerne. Topformen tvivler jeg på, men jeg forventer helt afgjort at se baskeren med fremme på stigningen. I 2011 blev han nummer 5, i 2010 blev han nummer 4, og jeg kunne godt forestille mig, at han tog skridtet op på podiet i denne sæson – men han er svær at vurdere rent formmæssigt. Stigningen passer ham dog ganske, ganske godt.
Alejandro Valverde, Movistar
Spanierne har også et tredje håb i form af Alejandro Valverde. Han erkender gerne, at han satser mere på Liege-Bastogne-Liege, men hvis han er i stilling til det, så spurter han med om sejren. Den tog han for øvrigt tilbage i 2006, og med en længde på kun 200 kilometer, er der gode muligheder for ham i hans comebacksæson.
Han er svær at vurdere, for man nåede ikke rigtigt at se ham i Amstel Gold Race, hvor han også var fanget bagved og var helt væk efter Cunego og Nordhaugs styrt. Men umiddelbart sad han ikke i en fordelagtig position, så måske er han ikke helt på toppen efter skaden fra Volta a Catalunya. Mur de Huy bliver formentligt for meget, men sidder han med på toppen af stigningen, så bør alle holde øje med ham, for hans store styrke bag hans tre Ardennersejre har været hans fabelagtige spurt.
Outsidere
Gruppen af outsidere er stor. Først og fremmest kan man kigge på vinderen fra Amstel Gold Race, Enrico Gasparotto (Astana). Jeg har meget svært ved at se ham klare sig helt vildt godt på Mur de Huy – den virker til at være en lille smule for hård for Gasparotto, men omvendt skal man ikke udelukke en rytter, der ellers har vist god form.
Brødrene Andy og Fränk Schleck (RadioShack-Nissan) skal man heller ikke udelukke. Andy Schleck er ikke hvor han skal være formmæssigt, så det er formentligt Fränk Schleck, de satser på sammen med Chris Horner hos det amerikanske storhold. Jeg tvivler på, at nogen af de tre har styrken og poweren til at tage sejren i spurten, men begge Schleck-brødre har før vist vilje til at angribe udefra: Det virker dog svært, for Flèche Wallonne virker til at være bestemt på at blive afgjort i Mur de Huy-spurten.
Colombianske Fabio Duarte (Colombia Coldeportes) har vist god form på det seneste, skønt han kun deltager i mindre løb. I Flèche Wallonne får han dog chancen mod de helt store drenge, og Mur de Huy er en ganske fin afslutning for ham, men det er hans første besøg på stigningen, og hvis han har benene, så tror jeg vi kan være meget sikker på, at han angriber meget tidligt på stigningen.
Hollænderne er efterhånden begrænset til to håb. Wouter Poels (Vacansoleil) og Bauke Mollema(Rabobank). Poels sad konstant bagerst i Amstel Gold Race indtil han til sidst udgik, men alligevel har jeg en forventning om, at han er længere fremme i Flèche Wallonne, der er mere hans type løb: Der sker ikke meget før finalestigningen, og det er ikke samme placeringskamp som i Amstel. Og Bauke Mollema blev bedste Rabobank-rytter i netop Amstel Gold Race, og han virker til at være det bedste bud på en hollandsk topplacering, om end det er et vagt bud.
Hos Team Sky har man en del heste: Lars-Petter Nordhaug, Sergio Henao, Rigoberto Urán og Tomas Löfkvist. Svenske Löfvkist har udtalt, at han får sin chance i Flèche Wallonne, men også Urán har før vist gode ben på stejle, korte stigninger, mens de to førstnævnte viste god form i Amstel Gold Race: De har mange om buddet, men ingen af dem er helt stærke til sejren.