Endnu en Ardenner-klassiker køres denne onsdag. Se vinder-oddsene og læs Jesper Sørensens analyse af ruten, favoritterne og outsiderne...

Roman Kreuziger reddede Bjarne Riis, Team Saxo-Tinkoff og sig selv, da han søndag triumferede i hollandske Amstel Gold Race ved at køre alene over målstregen.

 

20 sekunder efter fulgte flere af de store forhåndsfavoritter: Philippe Gilbert, Alejandro Valverde og Simon Gerrans. Men der var ingen Sagan, og der var ingen Joaquim Rodriguez. Unge Sagan havde fået krampe, mens Rodriguez var nede og bide i asfalten i et slemt styrt...


Nu gælder det Flèche Wallone - i nabolandet Belgien, men stadig i Ardennerne. Endnu en fascinerende forårsklassiker (der dog må affinde sig med at være ”lillebror” i forhold til Liège-Bastogne-Liège der køres på søndag).

 

Flèche Wallone ser temmelig åben ud – med diverse favoritter og outsidere.

 

Odds

Udvalgte vinderodds:

Gilbert 4,0 Sportingbet, NordicBet*, 3,75 Bet65, Unibet*

Henao 5,5 Unibet*, 4,75 Bet65, 4,,5 NordicBet*

Sagan 9,0 Unibet*, 7,25 NordicBet*, 7,0 Bet65

Valverde 7,0 Bet65, Unibet*, Sportingbet

Quintana 12,0 Bet65, 11,0 Unibet*, 10,0 NordicBet*

Contador 15,0 Sportingbet, 14,0 Bet65, Unibet*

Albasini 23,0 Bet65, 21,0 Unibet*, Sportingbet

Kreuziger 80,0 Unibet*, 67,0 Bet65, NordicBet*

Tips

Følg BetXperts cykeleksperter og deres eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

 

Ruten

Flèche Wallonne er 205 kilometer langt fra Binche til toppen af Mur de Huy. Undervejs er der 12 stigninger, hvor den længste er 2,7 kilometer lang. Det beskriver egentligt løbet meget godt: Det er eksplosivt.

I søndagens Amstel Gold Race så vi, hvordan Roman Kreuziger angreb udefra og tog sejren. Det kan ske igen i Flèche Wallonne, men det vil overraske mig vanvittigt meget. Flèche Wallonne er et løb, der i langt de fleste tilfælde bliver afgjort med en spurt op ad Mur de Huy.

 

Folk vil forsøge sig, men der er næppe mange ting, der er mere demotiverende end at have været i et soloridt, vide at feltet er lige bag dig, og at du stadig mangler 1,3 kilometer i rent helvede: Mur de Huy stiger i snit med 9,3 %, og det skaber normalt en af de smukkeste finaler i cykelsporten.

En spurt på Mur de Huy kræver erfaring, for ellers vil man starte for tidligt – og det kan se ud som om man vinder, for starter man spurten tidligt, kan man få et meget hurtigt forspring – til gengæld er det nærmest umuligt at holde, og på få hundrede meter kan man se løbet forsvinde lige for næsen af een.

Det er værd at bemærke, at Mur de Huy med sine store stigningsprocenter er en helt anden stigning end Cauberg i Amstel Gold Race. Der er mange ryttere, der ikke kan være med her, men som udgangspunkt vil det være de samme profiler som fra AGR, der er med i Flèche Wallonne.


Storfavoritten

Philippe Gilbert, BMC Racing Team

Philippe Gilbert fik ”kun” en femteplads med hjem fra Amstel Gold Race, der i høj grad har været hans løb de senere par år, men på Cauberg viste verdensmesteren, at meget få kan følge hans antrit på stigningerne.

Som udgangspunkt er Mur de Huy ikke Gilberts yndlingsstigning – den er lidt hård, og derfor er jeg heller ikke glad for at tildele ham storfavorit-status. Han er den største favorit, men jeg mener ikke springet ned til de næste skal være alt for stort. Jeg tror sagtens, at vi kan se en anden rytter vinde her, modsat Amstel Gold Race hvor Sagan var den altoverskyggende favorit (der fik vi så alligevel en overraskende vinder).

Men Gilbert bør være favorit. Een gang har han vundet løbet, mens han yderligere een gang er blevet nummer tre. Det skete sidste år, hvor han tydeligt kæmpede med formen. Hans form er bedre i år, selvom han endnu ikke har vundet i verdensmestertrøjen. Og konkurrenterne er heller ikke overdrevet stærke.

Øvrige favoritter

Alejandro Valverde, Movistar

Alejandro Valverde havde placeret sig det lidt forkerte sted i bunden af Cauberg. Han kom ikke med i første omgang, da Gilbert angreb, men han fik kæmpet sig tilbage efter Cauberg. Hvis han skal vinde, så kræver det en bedre timing, og så skal han spænde selen, for der er ingen, der vil give Valverde en let tur til målstregen, hvor han er hurtig i en sprint.

Alejandro Valverde vandt Flèche Wallonne i 2006 og blev nummer to året efter. Siden har han haft lidt svært ved at følge topfavoritterne i løbet, men med den form, han har vist, er det svært ikke at forvente et nyt topresultat af spanieren, der har alle egenskaber til at hive sejren hjem i Flèche Wallonne.

Men spørgsmålet er om motivationen er til et topresultat. Flèche Wallonne er ’lillebroren’, og der er ingen tvivl om at Valverde heller vil vinde Liege-Bastogne-Liege. Han har selv nævnt før Ardennerne, at det var Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege, han helst ville vinde. Det er bestemt ikke umuligt, at han trækker i arbejdstøjet og arbejder for Nairo Quintana. Mere om det lidt senere.

Alberto Contador, Team Saxo-Tinkoff

Det er lidt svært at komme uden om superstjernen Alberto Contador som en af de øvrige favoritter, men ærlig talt kan jeg godt tvivle lidt på spanieren. Han har ikke rigtigt vist, at han er helt frisk endnu.

 

Men til gengæld er han alligevel typisk med fremme, og Mur de Huy passer ham så glimrende. Havde han haft lidt mere erfaring i 2010 – der var hans første forsøg med Ardennerne – var det formentligt blevet til mere end blot en tredjeplads. Han satte spurten ind en anelse for tidligt. Året efter i 2011 blev han nummer 11, men dengang skal man huske på, at han timede formen efter en Giro d’Italia-deltaglese, og så er det svært at være i topform midt i april.

Selv siger han, at han har valgt at deltage i Ardennerne for at være en del af holdet og, foruden at køre sin egen chance, køre for holdets anden kaptajn, Roman Kreuziger. Men til syvende og sidst hedder dagsordenen Alberto Contador. Der er ingen tvivl om at Contador meget gerne vil tilføje Liege-Bastogne-Liege og Flèche Wallonne til resultatlisten, og lige netop i Flèche Wallonne kan jeg ikke forstille mig andet end at Team Saxo-Tinkoff kører Contador – Kreuziger har ikke spurten op ad Mur de Huy.

 

Men har Contador benene? På en god dag hiver han sejren hjem.På en dårlig dag bliver det til en top15-placering. Han er stabil, men Flèche Wallonne kræver også form.

Peter Sagan, Cannondale

Peter Sagan er svær at vurdere. Han var kæmpefavorit i Amstel Gold Race, men han leverede ikke. Ifølge holdet og eget udsagn skyldes det krampe. Der spekuleres i om Peter Sagan måske er ved at være træt efter et langt forår, men ærlig talt: Få dage forinden var han helt i hopla i Brabantse Pijl, så mon ikke det bare var en dårlig dag for Sagan.

Men Flèche Wallonne er lidt en ubekendt faktor, synes jeg. Han kan håndtere stejle stigninger, men kan han afslutte på en så stejl stigning som Mur de Huy? Een ting er at kunne klatre over bjerge midtvejs på etaper, men kan han spurte mod Contador, Gilbert, Valverde og de øvrige på toppen af Mur de Huy?

 

Umiddelbart vil jeg sige, at han ikke rigtigt har en grænse, men som jeg tidligere nævnte, så kræver denne afslutning i høj grad erfaring – medmindre man naturligvis har power nok til at trampe igennem og holde hele vejen til målstregen. Dét har Sagan dog ikke endnu. Dertil er Mur de Huy for meget. Hvis han skal vinde, så skal han nok spurte om sejren på de sidste par meter af Mur de Huy.

Sergio Luis Henao, Sky Procycling

Så kommer de: Colombianerne. Talentet er ikke til at tage fejl af, og Sergio Henao er en af de mest interessante. Henao har vanvittig styrke, og colombianerne har det med at æde store stigningsprocenter til morgenmad.

Sergio Henao viste god form i Amstel Gold Race, og samtidigt har han relativt accelerationsstærke ben.Han er måske stadig lidt grøn i dette løb, men formen er der, og jeg har svært ved at se, at han ikke skulle ende i top10.

Han var dog lidt i asfalten under Amstel Gold Race. Spørgsmålet er dog hvor slemme skaderne var, men han formåede jo stadig at ende i toppen af AGR, så helt slemt er det vel ikke.

Nairo Quintana, Movistar

Movistar har Valverde, men jeg tror måske endda en anelse mere på Nairo Quintana. Valverde er efter Amstel Gold Race ret fokuseret på Liege-Bastogne-Liege, og Quintana elsker disse stigningsprocenter. Samtidigt er han i forrygende form, og selvom han endnu skal bevise sig i endagsløb, så er han en særdeles farlig rytter.

Uanset om Valverde eller Quintana er kaptajn, så er det næsten sikkert, at begge kommer til at spille en vigtig rolle i den enes jagt på et topresultat. Valverde er det ’sikre valg’, men Quintana er stortalentet, der også skal have lov til at gå efter resultaterne, og samtidigt har Valverde et stort mål på søndag – jeg synes det lugter af at colombianeren får lov at køre sin chance her.

Outsidere

Generelt vil jeg påpege, at der er mange ryttere, der kan vinde på onsdag. Jeg synes de ovenstående ryttere skal være favoritter, men samtidigt vil jeg også mene, at de alle har en stor svaghed, hvorfor jeg sagtens kan se en outsider ende med at løbe med sejren.


Hvis vi bliver i det colombianske, så har man en fyr som Carlos Betancour(Ag2r), som jeg er overbevist om vil vinde – eller være meget tæt på – Flèche Wallonne en gang i fremtiden. Han var skræmmende på San Luca for et par år tilbage i Giro dell’Emilia. I år tvivler jeg dog på ham. Han satser i højere grad på Giro d’Italia, hvorfor han næppe stadig har formen fra Baskerlandet Rundt.

Det er måske lidt kækt at kalde Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) for outsider, men det er hvad jeg gør. Sidste år blev han nummer to i Flèche Wallonne, og han er afgjort den rytter, som Orica-GreenEDGE satser på, selvom de har formstærke Gerrans. Bortset fra en enkelt etape i år – som han tilfældigvis vandt under Paris-Nice – har man ikke rigtigt set ham. Men mon ikke han er med fremme?

Spanierne har et godt forhold til Flèche Wallonne. Igor Anton (Euskaltel) har egentligt mange af kvaliteterne for at være god i det her løb, bortset fra at han altid synes at mangle fem-ti procent for at være med helt fremme.

 

Hos Katusha står man lidt i vildrede. På nuværende tidspunkt vides det ikke om Joaquim Rodriguez deltager, og selv hvis han gør, så er spørgsmålet om han er kommet sig over styrtet – jeg tvivler på han gentager sidste års bedrift.

 

Det kan måske give chancen til Daniel Moreno , der egentligt godt kan gøre det godt i dette løb, og som hele året har været med fremme, selvom han har været hjælper. Han har konstant placeret sig mellem de 10-30 bedste i ethvert løb, han har deltaget i. Det er dog næppe nok.

Daniel Martin (Garmin-Sharp) har været ret stærk i år. Han styrtede under Amstel Gold Race, men han skulle være relativt uskadt. Flèche Wallonne passer ham langt bedre end AGR, og hvis han har bygget på formen fra Baskerlandet Rundt, så ser det meget godt ud for Garmin og Martin.

Slutteligt er der Diego Ulissi (Lampre). Jeg kaster meget kærlighed efter unge Ulissi, men han er også en af italienernes største talenter. Sidste år blev han nummer ni i løbet, og med den form han har vist i år, tyder noget på en forbedring.