Kan Alejandro Valverde tage sin tredje triumf i streg, eller skal vi have kronet en ny konge af Fleche Wallonne? Læs om ruten og rytterne i Jesper Sørensens optakt, hvor han lover bulder og brag til onsdagens løb, der slutter på den legendariske Mur.
Det var et underligt løb i søndags – Amstel Gold Race leverede ikke noget stort cykelløb, som vil blive husket i årevis. Tværtimod.
Næsten alle favoritterne præsterede under niveau, der kom ingen vilde angreb udefra for at undgå sprinterne, og et meget stort felt kom samlet til målstregen efter Cauberg.
Sådan bliver det med garanti ikke her i Fleche Wallonne. Det garanterer jeg gerne her sort på hvidt. Fleche Wallonne er nemlig et andet løb, hvor andre ryttertyper kommer i spil, og det er blandt andet her, vi finder den legendariske Mur de Huy-stigning, som vi også så i sidste sæsons Tour de France.
Mødet med muren er ikke et møde, som alt for mange ryttere ser frem til. Selv de allerbedste ryttere rammes af et syrehelvede mod målstregen, og til sidst vinder den rytter, der er stærkest – simpelthen. Sådan plejer det at være i Fleche Wallonne.
Kritikere vil sige, at Fleche Wallonne er et løb, hvor der kun sker noget på de sidste to kilometer – og det var arrangørerne nok ikke helt uenige i, for i al fald ændrede de finalen sidste år. Der fik den ikke den ønskede effekt, men måske åbner den op for en mere offensiv finale i år?
Hvorom alting er, så kan vi forvente et helt andet cykelløb her i Belgien. Væk er de små, snævre hollandske veje, og i stedet venter de skræmmende belgiske mure, som frygtes i hele feltet. I denne optakt kigger vi nærmere på de ryttere, der kan vinde syrehelvedet på Mur de Huy efter 200 kilometers kørsel.
Odds & Tips – Fleche Wallonne 2016
Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Vinder af Fleche Wallonne 2016 - udvalgte odds |
Bedste odds | Bookmaker |
Alejandro Valverde | 2,75 | |
Sergio Henao | 7,50 | |
Dan Martin | 8,00 | |
Joaquim Rodriguez | 9,00 | |
Julian Alaphilippe | 13,00 | |
Michael Albasini | 15,00 | |
Enrico Gasparotto | 34,00 | |
Michael Valgren | 41,00 | |
Petr Vakoc | 51,00 |
Favoritten: Spanier på rekordjagt
Der kan ikke være tvivl om, at det er spanske Alejandro Valverde, som alle konkurrenterne kigger på. Den spanske Movistar-rytter har vundet de seneste to udgaver af løbet, og da han også vandt tilbage i 2006, har han altså vundet hele tre gange. Vinder han i år, så vil det være ny rekord, da ingen andre har vundet løbet fire gange tidligere.
Alejandro Valverde, Movistar
Chancevurdering: 29 %
Skal man udpege én favorit, så er det svært ikke at pege på Alejandro Valverde, der har vundet løbet tre gange tidligere, og som vandt i både 2014 og 2015. Spanieren har netop vundet etapeløbet Vuelta a Castilla y Leon, hvor han vandt to etaper undervejs – det var dog i et rigtig ringe felt, så man skal ikke tillægge den triumf for megen værdi.
Valverde har set rigtig stærk ud i år, men hans forår blev lidt ødelagt af, at Tirreno-Adriatico blev afkortet. Han har dog set stærk ud i de spanske løb, men vi har ikke for alvor set ham blevet testet i de allerstørste løb med de bedste ryttere.
Årsagen til Valverdes store favoritværighed skal findes i hans egenskaber. Han er en af de bedste ryttere på de stejle stykker, som er en meget central egenskab i Fleche Wallonne, og så har han den bedste spurt, når det hele bliver samlet. Mur de Huy handler om én ting: at holde sig fremme til allersidst og så sætte spurten ind. Det er der ingen, der kan gøre bedre end Valverde.
Der er selvfølgelig ting, der taler imod ham: først og fremmest er der mange gode ryttere, der passer godt til Mur de Huy, men det vigtigste argument er måske, at han i år satser på Giro d’Italia.
Det er svært at være i topform i Ardennerne og så igen under Giro d’Italia. Jeg kunne sagtens forestille mig, at Valverde lige mangler de sidste par procent, der gør at han måske ikke helt er så dominerende, som han var under sidste års Ardennere. Men det er svært at påstå, at han ikke er favoritten.
Valverde er favorit - men der er ikke værdi...
Alejandro Valverde er favoritten, men jeg har en fornemmelse af, at han ikke helt har samme niveau som for et år siden, hvor han nærmest legede med rivalerne i Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege. Valverde satser på Giro d'Italia i år, hvorfor formen først skal toppe om en måneds tid.I samme åndedrag må man dog erkende, at han har set skarp ud i foråret indtil videre, og Valverde har altid en ret høj grundform, som de fleste kun kan være misundelige over. Odds 2,75 er ikke højt nok, men skulle det stige, så slår jeg til - men i øjeblikket ser jeg ikke værdien.
Tre primære konkurrenter
Der er umiddelbart tre ryttere, der ligner de største konkurrenter til spanske Valverde. Alle tre ryttere har tidligere vist, at de elsker de stejle stigningsprocenter, der venter på Mur de Huy.
Daniel Martin, Etixx-QuickStep
Chancevurdering: 12-13 %
En rytter, der har en god historik i løbet, er Dan Martin. Ireren er blevet nummer 6, 4 og 2 i løbet, som han selv beskriver som et af sine favoritløb.
Dan Martin er skarp, når det bliver stejlt. Det ser ikke altid lige kønt ud, men han er effektiv, når andre ryttere lider. Han tog en sejr i Catalonien Rundt på en meget skarp afslutning, så mon ikke benene er ved at være der, trods et meget anonymt Baskerlandet Rundt.
Et af hans problemer ved hans tidligere hold, var at han ofte blev leveret meget ringe til de forskellige udfordringer. Det har Etixx-QuickStep styr på, så jeg forventer egentligt, at vi så småt kommer til at se en Dan Martin, der tager et lille skridt fremad i denne sæson.
Til at hjælpe sig har han Petr Vakoc og sidste års overraskelse, Julian Alaphilippe. Men hjælperyttere kan ikke hjælpe dig, når du rammer foden af Mur de Huy – her handler det om ren styrke, og typisk er det den stærkeste mand, der vinder. Man bliver helt blottet.
Hvis alt går op i en højere enhed, så er Dan Martin en af de ryttere, der kæmper med om sejren.
Er der værdi på Dan Martin?
Meget kan man sige om Dan Martin. Han ser ikke altid flot ud på en cykel, og han er involveret i mange uheld, men han er dæleme dygtig - særligt i disse endagsløb. Han har flere gange erklæret sin totale kærlighed til det her løb, og han har gjort det forrygende i løbet før. Skiftet til Etixx-QuickStep kan vise sig at være et godt et af slagsen, for de ved om nogen hvordan man får placeret en rytter i fronten af feltet, hvilket Dan Martin historisk set har haft problemer med.Ireren har tidligere vundet løb som Liege-Bastogne-Liege og Lombardiet Rundt, men jeg er helt sikker på, at han gerne ser en tilføjelse til CV'et efter onsdag. Og med lidt held - hvorfor så ikke?
Sergio Henao, Team Sky
Chancevurdering: 10-11 %
De colombianske ryttere elsker de små, stejle afslutninger. For år tilbage var jeg sikker på, at Carlos Betancur ville dominere det her løb i mange år, men sådan skulle det ikke gå. I stedet kan man pege på en anden colombianer, der kan levere et flot resultat her i Fleche Wallonne.
Skys bjergrytter, Sergio Henao, har før gjort det godt i løbet. Tilbage i 2013 blev han nummer to i løbet, mens han i 2015 blev nummer syv på den frygtede stigning.
Det er svært at lure noget omkring hans form fra Amstel Gold Race. Han startede løbet som hjælper for Kwiatkowski, men da polakken slet ikke havde det optimalt, så var der frie roller på Sky-holdet. Det er bare ikke hans løb.
Kigger man i stedet på Baskerlandet Rundt, hvor han blev nummer to, så ser formen ganske god ud. Det blev ikke til nogen sejr, men til gengæld opnåede han tre gange at ende på podiet, og han blev nummer to i løbet bag Contador. Formen er vist lige hvor den skal være.
Henao skal forsøge at komme konkurrenterne lidt i forkøbet, men problemet med Mur de Huy er, at det er en ubarmhjertig stigning, så hvis du angriber bare lidt for tidligt, bliver du straffet maks i sidste ende – det handler om timing, timing og timing. Han kan også forsøge at køre spurten til sidst, men der vil han næppe være favorit.
Bundsolid colombianer - men uden de store sejre
Jeg er ellevild med Sergio Henao, og jeg har troet på ham i mange år. Han leverer, som han skal, men de helt store sejre lader vente på sig. Han har før gjort det godt her i Fleche Wallonne, og han er en af de ryttere, der ikke er bange for at angribe relativt tidligt i finalen og overraske dem, der venter på spurten - det kan både være godt og skidt.Jeg vil ikke være overrasket, hvis han vinder denne onsdag, men jeg er ikke helt sikker på værdien.
Joaquim Rodriguez, Katusha
Chancevurdering: 9 %
Det er i grunden imponerende, at Joaquim Rodriguez kun har vundet Fleche Wallonne én gang. Da han var på toppen af sin karriere, var der ingen, der kunne slå ham på disse skrappe afslutninger i etapeløb, men lige netop Fleche Wallonne har han aldrig rigtig fået has på – altså bortset fra den ene sejr. Med til historien hører det dog, at han to år i streg blev nummer to bag ryttere, der lige akkurat var stærkere på dagen i form af Cadel Evans og Philippe Gilbert.
En af årsagerne er, at det her er et endagsløb – de er bare sværere at kontrollere. Stemningen er anderledes, og der sker styrt og uheld. Joaquim Rodriguez er tit kommet til dette løb efter et styrt i Amstel Gold Race, og 2016 er ingen undtagelse – Rodriguez styrtede igen på de hollandske veje, og måtte senere udgå af løbet. De melder dog på deres egen hjemmeside, at han er ganske okay.
Jeg tror, det er ved at være sidste udkald for Joaquim Rodriguez. Det har jeg sagt flere gange om spanieren, men det virker til, at han med alderen (36 år – bliver 37 senere) har mistet lidt af sin eksplosive accelerationsstyrke, og at han i stedet er en mere solid bjergrytter. Men kan han finde lidt af fordums styrke, så er han afgjort en af favoritterne.
Jeg tror ikke på Rodriguez
... og så alligevel - for jeg giver ham jo 9 % for at vinde løbet. Jeg synes dog ikke, at han har set så eksplosiv ud, som han gjorde engang. Ydermere var han i asfalten i Amstel Gold Race, hvilket efterhånden synes at være en tradition for spanieren. Hvor meget har det mon påvirket ham?Flere outsidere kan vinde løbet
Hvis der var noget, vi lærte af Amstel Gold Race, så er det, at de favoritter vi forventede os meget af, ikke just så alt for gode ud, mens mange af outsiderne var lidt skarpe. Danske Michael Valgren var en af de stærkeste på Cauberg, men samtidigt blev Cauberg bare kørt langsommere end normalt – så lad os endelig ikke udelukke, at en outsider vinder her.
En outsider er måske for meget at kalde Alexis Vuillermoz fra Ag2R. Franskmanden er bare møgstærk, når det gælder disse stejle afslutninger, hvilket vi fik bevist under sidste års Tour de France. Han har dog ikke vist alverden i år, men har givet små tegn på at han er der.
Det er heller ikke meget, man har set til den tidligere vinder, Daniel Moreno. Moreno er skiftet til Movistar, og han kan lukrere af at køre på hold med den største favorit – men er det nok? På Mur de Huy er der ikke meget taktik, men derimod ren styrke, og jeg tvivler på, at han har den styrke.
En af de ryttere, der har været bedst på Mur de Huy de seneste mange år, er Michael Albasini. Ikke den bedste, men blandt de 5-10 bedste. Schweizeren vinder næppe løbet, for han må også så småt kunne mærke alderen trykke, men på en god dag kæmper han med om podiet.
Sidste år bragede Julian Alaphilippe igennem i Fleche Wallonne, og er kaptajn Dan Martin ikke helt på toppen, så har franskmanden efterhånden bevist, at han er ved at være på toppen igen. Han bliver en rigtig dygtig rytter med tiden, og rammer han dagen, så sidder han med hvor det er sjovt.
En af feltets underligste ryttere, Jelle Vanendert, ser ud til at have fundet sin klassikerform igen. Det er som regel det eneste tidspunkt på året, hvor han præsterer. Han er næppe god nok til at vinde det her løb, men han har før fået en fjerdeplads og to sjettepladser.
Man kunne nævne mange andre, som Tim Wellens, Petr Vakoc, Tom-Jelte Slagter eller danske Michael Valgren, men lad mig afslutningsvist nævne – og kun nævne! – Carlos Betancur. Colombianeren vinder ikke, men i Vuelta a Castilla y Leon viste han lidt af fordums styrke, og selvom han gik helt ned med flaget til sidst, så er han altså en rytter, der i topform er som skræddersyet til det her løb. I øjeblikket er han dog nok stadig et par kilo for tung.
Ruten - Fleche Wallonne 2016
Der er ikke meget, man kan sige om ruten, for Fleche Wallonne er måske det mest ensidige løb på kalenderen. Nogen elsker det – herunder mig – mens andre foragter det. Det er et løb, der primært bliver afgjort på de sidste 1300 meter, men arrangørerne har forsøgt at gøre noget, der skal ændre det.
Sidste år ændrede man nemlig ruten en smule og tilføjede stigningen Côte de Cheravel (1,3 km og 8,1 %) kort før Mur de Huy. Cirka fem kilometer før Mur de Huy skal passeres for sidste gang.
167 kilometer: Mur de Huy – 1,3 kilometer (9,6 %)
180 kilometer: Côte d’Ereffe – 2,1 kilometer (5,0 %)
190,5 kilometer: Côte de Cheravel – 1,3 kilometer (8,1 %)
196 kilometer: Mur de Huy – 1,3 kilometer (9,6 %)
Tanken var, at det skulle åbne løbet lidt udefra, og der vil også være nogen, der forsøger at angribe på Côte de Cheravel – men det er to knaldhårde stigninger, der følger hinanden, og hvis man først angriber på Côte de Cheravel, så er man blottet – og så skal man have rigtig stærke ben, hvis man kan klare en tur op ad syrehelvedet, de kalder Mur de Huy.
For Mur de Huy er en vild stigning. Man kan ramme muren ufatteligt mange gange, og går man først lidt i stå, så er løbet slut for en. Det er en ubarmhjertig stigning, der tilgodeser den stærkeste rytter på dagen.
Taktik byder naturligvis lidt, men det handler primært om to ting: Styrke og timing. Hvis man sætter sit angreb ind lidt for tidligt, så går klappen sandsynligvis ned på de sidste 100 meter, der i forvejen føles som uendeligt lange.
Côte de Cheravel får – i min optik – kun én rolle, og det er at tynde favoritfeltet en smule. Måske kommer der et farligt angreb her, som sætter lidt panik i feltet, men jeg tror umiddelbart ikke, at nogen har benene til at angribe her og holde hjem – men lur mig om Tim Wellens eller en lignende rytter ikke forsøger alligevel.