Når danske bookmakere frit kan udelukke de dygtigste kunder, skubber det spillerne over på det uregulerede spillemarked. Og det er helt imod spillelovgivningens hensigt, mener både Spillemyndigheden og politiker.
Den danske spillelovgivning er til for at beskytte forbrugerne og sikre et sundt og fair spillemarked.
Problemet er blot, at en stor del af bookmakerne på det danske marked systematisk udelukker de dygtigste spillere, som dermed søger ud på markeder, der ikke er beskyttet af lovgivningen.
Det er bestemt ikke hensigten, at spillere på den måde kommer væk fra de trygge rammer for lovligt spiludbud, udtaler Birgitte Sand, direktør hos Spillemyndigheden. De har som myndighed til opgave at udstede licenser og føre tilsyn med bookmakerne på det danske marked.
"Det er i givet fald en rigtig ærgerlig konsekvens. Vores opgave er jo gennem loven at tage hånd om spillerne, så de kan føle sig helt trygge ved at spille. Vi ser meget nødigt, at spillerne går over på de uregulerede markeder," siger hun til BetXpert.
"Det drejer sig om at tiltrække og fastholde spiludbyderne i den lovlige model, og en af forudsætningerne for at det sker er selvfølgelig, at spillerne netop vælger de spiludbydere, som har opnået en tilladelse til at udbyde spil i Danmark," uddyber Birgitte Sand.
Det er velbeskrevet, at mange af de dygtigste bettere ikke får lov at spille hos en stor del af de licenserede bookmakere som fx Unibet*, Nordicbet* og Bet365*.
En af konsekvenserne ved det er, at spillerne i stedet søger steder mod store asiatiske eller amerikanske bookmakere, som ikke har licens i Danmark. Det vil sige, at de ikke er regulerede af den danske Spillemyndighed og ikke har samme forbrugerbeskyttelse, påpeger Spillemyndigheden. Derudover går alle pengene også uden om den danske statskasse.
Bookmakere med licens på det danske marked skal i dag betale 20 procent af bruttooverskuddet.
Stor omsætning på det licensløse marked
Det er uvist, hvor mange penge der omsættes for på det licensløse marked. En undersøgelse lavet af bookmakernes brancheorganisation DOGA viste dog sidste år, at hele 17 procent af omsætningen på online sportsvæddemål foregår på det uregulerede marked.
Branchetal viser, at danskerne i løbet af 2015 spillede for lidt over to millarder kroner hos licensbookmakere på sportsvæddemål.
Der kan imidlertid være forskellige årsager til, at sportsbettere sætter deres penge hos licensløse bookmakere som Pinnacle, Sbobet og 5Dimes. Odds på større markeder er ofte bedre her, omsætningen er større, og så kan det som beskrevet være sidste udvej for spillerne, hvis de er udelukkede fra det danske licensmarked.
Det er ikke ulovligt at spille på det licensløse marked, og det er ligeledes ikke ulovligt for bookmakerne at tage imod danske kunder, så længe at bookmakerne ikke markedsfører sig på dansk og til danskere og eksempelvis ikke tager mod dansk betaling.
Politiker vil sætte ind
Udviklingen er under alle omstændigheder uheldig, mener Benny Engelbrecht, tidligere skatteminister og nuværende finansordfører for Socialdemokraterne.
"Det er ikke hensigten med spillelovgivningen at presse spillerne til at spille hos udenlandske bookmakere, som ikke er autoriserede til det danske marked," siger han til BetXpert.
Danmark bør have et spillemarked, hvor reglerne er ens for alle. Fx bør man som spiller få at vide, hvorfor man bliver udelukket hos en bookmaker.
"Der skal være så stor transparens som muligt, så spillerne ved, hvilken adfærd der fører til udelukkelse," siger han.
Siden spilleloven trådte i kraft i 2012 har der været stor fokus på bekæmpelse af spilafhængighed, matchfixing og andre ting. Men nu er det på tide, at der også tages fat i denne problemstilling, mener Benny Engelbrecht, der allerede er bekendt med problemet. Det forventes at ske til efteråret, hvor spilleloven igen skal evalueres.
Op til Forbrugerombudsmanden
BetXpert har i adskillige artikler dokumenteret, hvordan dygtige spillere rammes af limits helt ned til 0 kroner på enkelte væddemål. Det er uheldigt, men ikke umiddelbart noget, som Spillemyndigheden kan sætte ind over for.
"Vi skal sikre et sundt og fair spillemarked, hvor vi udsteder tilladelser og sikrer, at udbuddet og markedsføringen af spil er lovligt. Men vi blander os som udgangspunkt ikke i, hvordan bookmakerne driver deres forretning," siger Birgitte Sand.
En del af det at føre tilsyn er dog også at sikre, at der ikke sker forskelsbehandling.
Det følger således direkte af spillovgivningen, at der ikke må udbydes bonus til enkelte spillere på vilkår, som adskiller sig fra tilbud givet til andre spillere. Men det vil fx ikke være Spillemyndigheden, der kan reagere, hvis en udbyder kun vil sælge spil til f.eks. lyshårede spillere, forklarer Birgitte Sand.
"En limitering af en spiller aftales mellem udbyderen og spilleren ved oprettelsen af deres kundeforhold, og der er derfor tale om et aftalevilkår. Det er Forbrugerombudsmanden, som fører tilsyn med aftaleloven, og i mine øjne er det derfor i en eventuel sag op til Forbrugerombudsmanden at afgøre, hvorvidt limitering er et urimeligt aftalevilkår eller ej," siger hun.
DOGA: Gode grunde til at limitere
Hos bookmakernes brancheorganisation DOGA er de heller ikke glade for, hvis spillerne går over på det uregulerede marked.