Politikerne i Folketinget har sendt en række ændringer af spillelovens bekendtgørelser i høring, hvor der blandt andet lægges op til en større ændring af reglerne for bonusser. Men politikernes forslag er mildest talt forvirrende, lyder det fra DOGA.
Flere elementer i politikernes forslag til ændringer af reglerne for bookmakernes bonusser er forvirrende og svære at forstå. Det mener bookmakernes brancheorganisation, DOGA, som i et høringssvar lufter sin utilfredshed overfor Skatteministeriet.
Det oplyser direktør i DOGA, Morten Rønde, til BetXpert.
"Vi er simpelthen nødt til at spørge Skatteministeriet om, hvordan de her regler skal forstås. For det er vi ret usikre på. Jeg turde ikke vejlede mine medlemmer om, hvordan de skal forstås, som de ser ud lige nu. Jeg synes godt, de kunne trænge til at blive skrevet om," siger han.
Han tilføjer, at han ikke kan vurdere, om de nye regler vil være problematiske eller ej, fordi han ganske enkelt ikke forstår, hvad de indebærer.
Skatteministeriet: For tidligt i processen at give svar
BetXpert har været i kontakt med Skatteministeriet og forsøgt at få svar på en række unøjagtigheder i politikernes forslag. Blandt andet er det uklart, hvor mange bonusser spiludbyderne må udbyde, samt hvor ofte de må gives.
Samtidig fremgår det ikke tydeligt, hvordan Spillemyndigheden skal sikre sig, at bookmakerne ikke sender tilbud og bonusser til kunder, der har valgt at udelukke sig selv fra alt spil i ROFUS.
En medarbejder hos Skatteministeriet oplyser, at ministeriet ikke ønsker at give svar, før ændringsforslagene udmunder sig i noget konkret.
I skrivende stund har forslagene netop været i høring, og ministeriet har modtaget input og ændringsforslag fra en række interessenter i og omkring branchen - herunder DOGA.
DOGA velkommer, at branchen får mere ansvar
I §16 i politikernes ændringsforslag står der blandt andet, at udbyderne "..skal træffe foranstaltninger med henblik på at forebygge og forhindre, at spilleren udvikler en problematisk spiladfærd og spilafhængighed" og "skal have skriftlige interne regler og procedurer om ansvarligt spil med henblik på at forebygge og forhindre problemspil og spilafhængighed."
Der står ingen steder noget konkret om, hvordan udbyderne skal sikre, at disse foranstaltninger forhindrer afhængighed og problematisk spiladfærd. Der er ingen nedskrevne mål eller konkrete retningslinjer. Og det gør DOGA i tvivl om, hvad der præcis forventes af branchen fra politikernes side.
"Nej, det ved jeg ikke. Men det, man gør, er teknisk set at lægge ansvaret for spilafhængighed over på spiludbyderne. Sådan er udviklingen i Danmark og i resten af Europa. Som grundtanke kan jeg godt forstå det, og vi støtter også op om, at spiludbyderne skal monitorere spil og spilmønstre," siger Morten Rønde og tilføjer:
"Men det er klart, at der er nødt til at blive udviklet nogle klarere retningslinjer for, hvad vi skal gøre, for det er, så vidt jeg ved, stadig ikke en rigtig videnskab lige at spotte, hvornår en spiller er ludoman. Så det er klart, at der må Spillemyndigheden på banen bagefter med nogle retningslinjer."
Skatteministeriet oplyser over for BetXpert, at Spillemyndighedens at komme med nogle retningslinjer, når lovforslaget er endeligt. I skrivende stund har Spillemyndigheden syv forskellige vejledninger under væddemålsområdet på deres hjemmeside, hvor en af dem omhandler bonusser og markedsføring.
Det vil gå ud over forbrugerne
Uanset hvordan det endelige sæt spilleregler bliver udformet, forventer DOGA, at der vil blive sat kraftige restriktioner for bookmakernes brug af bonusser. Og det vil i sidste ende gå ud over forbrugerne, mener Morten Rønde.
"Det er trods alt ikke en filantropisk branche. Bookmakerne vil jo ikke bare give penge væk. Derfor bliver de nødt til at sætte bonusserne ned. Det vil være konsekvensen. Spillerne vil opleve, at der kommer lavere bonusser. Men de bliver så også nemmere at få, fordi der vil være nogen af bonusserne, der vil være lavere gennemspilskrav til," siger han og tilføjer, at han tror, at det vil påvirke markedet negativt.
"Nu må vi jo se. Men jeg tror, spillerne kommer til at spille mindre. Generelt ser man, at bonusser giver et indskud til omsætningen til markedet. Så når man sætter dem ned, tror jeg, at markedet kommer til at falde. Og spiludbyderne bliver jo beskattet, når de giver bonusser. Så hvis bonusserne bliver mindre, får staten også lavere afgifter. Det har vi oplyst politikerne, men det har de ikke reageret på," siger Morten Rønde.