Danske Spil* ønsker et totalforbud mod spillebonusser for at forhindre ludomani. Men det skal ske ved lov og ikke frivilligt - ellers forærer den statslige bookmaker markedsandele til konkurrenterne. "Nytter ikke at være den lille artige pige henne i hjørnet," siger pressechef.
Danske Spil* er de seneste dage kommet voldsomt i vælten, fordi de sender bonustilbud ud til de kunder, som har udelukket sig selv på grund af spilafhængighed. Det skrev Politiken tirsdag.
Det er dog ikke kun Danske Spil*, som gør det. Det gør alle de andre bookmakere på det licenserede marked også. Det er nemlig ikke muligt at vide, hvorfor en kunde stopper med at spille.
Hvis man er afhængig af spil og tilmelder sig til ROFUS (registret over frivilligt udelukkede spillere), så når den information først ud til bookmakerne, når kunderne næste gang forsøger at spille.
"Vi kan ikke videregive oplysninger til spiludbyderne om de personer, som er registret i ROFUS på forhånd på grund af persondata beskyttelse," oplyser Jan Madsen, kontorchef i Spillemyndigheden, til BetXpert. Det er Spillemyndigheden, som administrerer ROFUS.
Der arbejdes dog på en løsning, så de frivilligt udelukkede spillere fremover bliver fri for at modtage bonustilbud og andre opfordringer til at fortsætte med at spille.
"Vi arbejder på en løsning, hvor personen i forbindelse med registrering i ROFUS også kan udelukke sig fra at modtage markedsføring, sådan at forstå, at spiludbyderne når de udsender markedsføringsmateriale, kan forespørge i registret om personen har fravalgt markedsføringsmateriale," forklarer Jan Madsen BetXpert.
Ikke fair dækning
Hos Danske Spil* forklarer de, at man allerede gør meget for at afhjælpe problemet. Blandt andet er man i kontakt med de forskellige behandlingscentre for ludomani. Her kan klienterne skrive sig på en liste, som sendes videre til Danske Spil*, der herefter vil tage dem af markedsføringslisten, så de ikke får fristende mails i fremtiden.
"Vi er på ingen måde ude på at ramme denne sårbare gruppe med markedsføring. Tværtimod forsøger vi at gøre nettet så fintmasket som muligt," forklarer Marie Grabow Westergaard, pressechef ved Danske Spil*, til BetXpert.
Hun tilføjer, at de flere gange har presset på overfor Spillemyndigheden, og nu håber de, at der kan komme en løsning til efteråret.
Hun er ligeledes ikke helt tilfreds med Politikens dækning, da hun faktisk mener, at Danske Spil* er dem, som gør mest for at hjælpe spilafhængige.
"Vi prøver rent faktisk at gøre noget ved det. Vi er de eneste, som monitorerer kunder og ringer til dem og tilbyder hjælp, hvis vi kan se, de har et uheldigt spillemønster," forklarer hun.
Branchen skal forbyde bonusser
Ja, faktisk går Danske Spil* så langt, at de vil forbyde spilbonusser.
Ved seneste forlig om spilleloven pressede Danske Spil* efter sigende på for at få forbudt bonusser, fordi de mener, at de har en uheldig effekt for personer med tegn på ludomani.
"Vi har selv nogle meget restriktive bonusordninger, og vi forsøger hele tiden at drive markedet i den rigtige retning," forklarer hun.
Men hvis I går ind for at forbyde spilbonusser, hvorfor viser I ikke selv vejen og dropper jeres egne bonusser?
"Fordi det ikke er en ansvarlig løsning. Bonusser betyder noget, og hvis vi lader være at tilbyde dem, så vil vi straks kunne se, at det flytter på markedsandelene. Vi ønsker at påvirke markedet i den rigtige retning, og så skal vi også være en del af markedet. Det nytter ikke at være den lille artige pige, som står henne i hjørnet - det flytter ikke noget."