Regeringen er på vej med en række tiltag, bl.a. et nyt nationalt organ, i et angreb på matchfixingen i den danske sport…

Der kommer et decideret anti-matchfixing organ, der skal koordinere en samlet indsats mod matchfixing og analysere information om mistænkelige væddemål, når Kulturministeriet snart lancerer en række indgreb, der skal forhindre aftalt spil i dansk idræt.

Det skriver Berlingske, der peger på, at organet sandsynligvis vil blive etableret under Kulturministeriet og at det skal finansieres af blandt andre idrætten og spiludbyderne.

Den opgave har hidtil ligget mellem Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), spiludbyderne, Dansk Idrætsforbund og Spillemyndigheden under Skat.

Nyheden kommer på samme dag som kulturminister Marianne Jelved (R) underskriver den første internationale matchfixing-konvention nogensinde. Det sker i Schweiz under Europarådet, hvor en lang række andre lande også sætter deres signaturer.

Initiativer skal forhindre matchfixing

Det er en arbejdsgruppe under Kulturministeriet, der har forfattet en række anbefalinger mod matchfixing, som Berlingske har fået indsigt i. Regeringens udvalg skal nu tage stilling til forslagene inden de eventuelt implementeres. I arbejdsgruppen deltager ud over Kulturministeriet også Justitsministeriet, Skatteministeriet, Spillemyndigheden, anklagemyndigheden, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Boldspil-Union, Dansk Håndbold Forbund, Spillerforeningen, Håndboldspillerforeningen, Danske Spil* og Danish Online Gambling Association.

Forslagene lyder:

Myndighederne skal etablere et organ, hvor kampen mod matchfixing samles.

Bestikkelse i idrætsverdenen skal kriminaliseres i straffeloven.


Overenskomster og ansættelseskontrakter for spillere skal indeholde forbud mod matchfixing.

For at gøre det vanskeligere at påvirke dommerne, skal de udpeges senere end det er tilfældet i dag.

Det skal være en betingelse, at idrætsorganisationerne opfylder Europarådets konvention, hvis de skal have tilskud fra staten.

For at få tilskud fra staten skal det være en betingelse, at spiludbydere skal gøre en større indsats for at uddanne deres ansatte til at opdage matchfixing.

Politikerne skal overveje, om det kan gøres obligatorisk, at spillere skal identificere sig, før de får lov til at oddse og spille penge på andre ikke-digitale spil.

Der skal gennemføres en evaluering af spiludbydernes elektroniske systemer til overvågning af aftalt spil. For eksempel er de to største overvågningssystemer i dag ikke i stand til at tale sammen.

Idrætsorganisationerne skal opstille regler for sponsorater, så de sikrer, at for eksempel spiludbydere ikke misbruger deres position som sponsor eller medejer.

Ansatte, der har været med til at sætte odds på kampe for spiludbydere, skal ikke længere selv kunne deltage i konkurrencerne.

Det skal være lettere for spiludbydere og idrætsorganisationer at udveksle oplysninger – uden at det kommer i konflikt med reglerne om beskyttelse af personlige data.

Kilde: Berlingske