VIP-ordninger belønner folk, der sædvanligvis mister store pengesummer, med frynsegoder som gratis spil, cashback ved tab af indsatsen eller billetter til store fodboldkampe. Det er et problem, mener centerleder.
Michael Bay Jørsel er centerleder hos Center for Ludomani, og han er langt fra begejstret for spillebranchens brug af VIP-programmer.
- Generelt vil jeg sige, at jeg ikke ser VIP-ordninger som noget særlig heldigt incitament. For spillebranchen er det, da de gerne vil have, at folk bliver ved med at spille mere og mere. Så giver de VIP-ordninger, arrangementer og lignende, fordi de gode spillere er dermed de gode tabende spillere. Så jeg synes ikke, det er særligt heldigt. Vi afventer jo den regulering, der på en eller anden måde vil træde i værk i indeværende år med henblik på forskellige forhold, hvad angår det at spille. Generelt synes jeg ikke, at de her VIP-programmer skulle være eksisterende. De er jo med til at fastholde den eller de pågældende spillere, som sikkert spiller rigtig meget, for dermed at få de her VIP-ordninger, fortæller Michael Bay Jørsel til BetXpert.
Michael Bay Jørsel opfandt ordet ludomani. Han er medstifter af Center for Ludomani, der så dagens lys i 1998 med deres første afdeling i Odense. Sidenhen er afdelinger i København, Aarhus og Esbjerg kommet til. Michael Bay Jørsel fortæller, at de på Center for Ludomani har haft besøg af en del mennesker, der har været VIP-spillere.
- Vi har set en del her på stedet. På landsplan tør jeg ikke udtale mig om det, men vi har haft en del her. Og det gælder så alle vores fire lokationer: Esbjerg, Aarhus, Odense og København. Der har været en del negativ omtale i pressen om fastholdelsen af VIP-programmer. En person, der havde været udstationeret og kom hjem igen, havde tabt en masse penge, fordi det pågældende spillefirma åbenbart blev ved med at kontakte ham. Jeg er ikke helt inde i den konkrete sag, men det var det, jeg kunne læse mig til, siger Michael Bay Jørsel.
Også Danske Spil møder kritik
De Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, kritiserer spillebranchen for at give rejser til blandt andet Dubai og Las Vegas til de spillere, der gambler for de højeste beløb. Til Børsen siger Kathrine Olldag, at dét at give en tur til Las Vegas til en gambler, svarer til at tilbyde fri bar til en alkoholiker.
- VIP-programmerne er forkastelige og svarer til fri bar til alkoholikere. VIP-programmer burde ikke findes, for de understøtter misbrug, fortæller Kathrine Olldag til Børsen.
Administrerende direktør i Danske Licens Spil, Niels Erik Folmann, skriver i en mail til Børsen, at de nu vil nedlægge VIP-programmer for poker- og kasinospillere.
Michael Bay Jørsel er positivt stemt over for den beslutning, men understreger samtidig igen, at VIP-programmerne ikke burde eksistere.
- Det er da bedre end ingenting, men altså generelt burde alle de her VIP-ordninger ganske enkelt ikke eksistere. De tjener jo det formål at fastholde de storspillende spillere i at blive ved med at være storspillere, og det er jo uheldigt, siger Michael Bay Jørsel.
Ved årsskiftet trådte en ny bekendtgørelse i kraft, der forsikrer, at mindst 100 spillere skal have de samme fordele. Dette skal være med til at begrænse spilleselskabernes mulighed for at give frynsegoder til enkeltindivider.
Den britiske gambling-kommission overvejer forbud
Storbritanniens Gambling-kommission overvejer at forbyde VIP-ordninger i Storbritannien. Denne overvejelse gør de sig, da de har indsamlet data på forskellige bookmakere, herunder en, der tog 83 procent af alle indskud fra to procent af sine kunder.
Avisen The Guardian har sikret sig adgang til en hemmelig rapport, der viser det pågældende. Rapporten, der er kommet frem, da den britiske regering planlægger at gennemgå spillelovgivningen, afslører, i hvilket omfang spilindustrien er afhængig af VIP-ordninger.
Denne tildeling af VIP-status er blevet nævnt som en faktor i syv ud af ti lovgivningsmæssige sanktioner udstedt til virksomheder af kommissionen for svigt i forhold til at forhindre gamblingproblemer.
Kommissionen indsamlede data på VIP-ordninger fra ni virksomheder, der har fået anonymitet, men forstås at være blandt Storbritanniens største og mest kendte. Her fortalte en operatør ved et tilfælde kommissionen, at selvom det kun er to procent af deres kunder, der er VIP-spillere, så tegner de sig for 83 procent af de indskud, der er foretaget på hjemmesiden.
En anden sektion i rapporten, som The Guardian er kommet i besiddelse af, viser, at det er mere sandsynligt, at VIP-spillere er afhængige end almindelige spillere. Den britiske gambling-kommission vurderer, at der er 47.000 VIP-spillere i Storbritannien, og at cirka otte procent af disse antages at være problemspillere.