Kunderne har millioner til gode hos betalingsstandsede Canbet. De engelske myndigheder bærer en del af skylden. Kunne det ske i Danmark? Næppe...
Spillebranchen er ramt af et chok: Canbet er gået i betalingsstandsning. Branchen har oplevet fallitter før, men Canbet blev stiftet i 1995, har en kvart million kunder og reguleres af den anerkendte engelske Gambling Commission. Det er en stor spiller der forlader markedet med bøjet nakke.
Men der er ikke kun Canbet der har grund til at skamme sig. De engelske myndigheder ser også ud til at have svigtet.
UK Gambling Commission så til fra sidelinjen
Canbets økonomiske problemer bunder ifølge direktør Peter Lord i et fejlfyldt IT-system der i årevis har tilladt bonus-udbetalinger til kunder der ikke opfyldte betingelserne. Plausibel forklaring eller ej:
Problemerne begyndte at dukke op til overfladen i oktober sidste år hvor de første kunder brokkede sig over syltede udbetalinger. Men først 31. december stoppede bookmakeren med at tage imod indskud.
Hvad foretog UK Gambling Commission sig i mellemtiden? Tilsyneladende ingenting.
Den engelske spillelov er åbenbart ikke så specifik som den danske. Men de engelske myndigheder har trods alt mulighed for at sige stop hvis et licens-firma kommer i økonomiske problemer. Men i Canbets tilfælde så UK Gambling Commission altså til fra sidelinjen mens kunderne i mere end to måneder hældte penge i et hul uden bund.
UK Gambling Commission har forklaret, at hvis de suspenderede Canbets licens, ville det sandsynligvis føre til, at Canbet ville lukke, og kunderne ville dermed ikke have en chance for at få deres penge tilbage.
Præcis hvor meget kunderne har til gode hos Canbet, vides ikke i skrivende stund. Allermindst 480.000 pund og sandsynligvis meget mere. Læs mere hos Sportsbookreview.
Hvad kan man lære?
En del af BetXperts brugere har konti hos bookmakere uden dansk licens. Det være sig bookmakere der er registreret i Malta, i England, i De Hollandske Antiller...
Fallitter er hændt alle tre steder. Det KAN altså ske – og kundernes penge er åbenbart ikke sikret. Så lad os citere brugeren "Agassi in Honor" der i forum kommer med et godt råd:
"Lad vær med at være naiv som bettor, store summer stående på en bookmakerkonto er fy fy. Hav nøjagtig det, det kræver ift en god money management strategi. Absolut ingen grund til at føle sig for sikker med særlig mange bookmakere!"
Kunne det ske i Danmark? Næppe
Spørgsmålet er – kunne en Canbet-lignende fallit ske i Danmark? Svaret er: Næppe.
Alle firmaer kan få fallit hvis de drives forkert. Det gælder også spiludbydere med dansk licens. Men den danske spillelov er meget specifik mht økonomisk kontrol, og alt tyder på at HVIS et spillefirma med dansk licens går fallit, så mister kunderne i hvert fald ikke deres penge.
Den danske spillemyndighed kræver nemlig, som forudsætning for at have dansk licens, at en bookmaker har, og dagligt ajourfører, en adskilt og fallitsikret bankkonto med et beløb der svarer til kundernes indestående.
Det vil sige at hvis er firma går fallit, så vil kunderne være sikret deres indestående – uanset hvor mange penge firmaet ellers skylder til diverse kreditorer.
Interview med Spillemyndigheden på vej
Een ting er hvad der står i Spillemyndighedens vejledninger – men føres der også nøje kontrol med om bookmakerne følger reglerne? Sandsynligvis, mener vi her på BetXpert. Det ville ligne Spillemyndigheden dårligt ikke at føre økonomisk kontrol – det er trods alt primært det myndigheden er der for.
Men for at få syn for sagn vil vi spørge Spillemyndigheden om netop dét når vi (sandsynligvis i næste uge) sender dem en række spørgsmål.
Bruger
http://www.betxpert.com/artike…
Bruger
Det svar synes at bunde i den sædvanlige danske selvindbildning, om at dette land er så meget bedre og langt mere sikkert at bo i end alle andre lande. Her er der trygt og godt at være, og os kan der ikke ske noget. Med de muligheder, man som bookmaker har for nærmest at eliminere tab (læs: limitering af vindende spillere), må man næsten skulle være enormt svagt begavet for ikke at kunne drive en bookmakervirksomhed langt fra fallittens rand. Da bookmakerne på det danske marked ivrigt limiterer deres vindende kunder, så er det nok nærmere dér, man kan begrunde svaret 'næppe', og altså ikke med Spillemyndighedens "strenge" kontrol.
- "Det ville ligne Spillemyndigheden dårligt ikke at føre økonomisk kontrol – det er trods alt primært det myndigheden er der for."
Spillemyndigheden hører under Skatteministeriet. Det fortæller vist meget godt, hvad Spillemyndigheden i bund og grund drejer sig om...
Mvh
Reck B.
Bruger
Venligst
T
Bruger
Venligst
T
Ifølge den danske spillelov skal en licenshaver have en bankkonto som altid indeholder et beløb svarende til samlede beløb på kundernes spilkonti (og den konto skal være sikret mod insolvens).
Det er et eksempel på noget positivt som de har sørget for som et forsvar mod en dansk "canbet" sag. :)
Bruger
Det er en af grundende til at jeg ser frem til interviewet, for det eneste man har hørt om fra brugere, er at man ikke kan få dem til at gøre noget for dem i hvert fald.
Venligst
T
Bruger
Bruger
Spillemyndigheden har ikke ret meget med det at gøre, men spillelovgivningen har.
Bruger
Præcis. Det er en del af min pointe: At Spillemyndighedens primære opgave er at holde øje med det økonomiske (frem for fx hvordan kunderne behandles).
Det kan man så mene er godt eller skidt (jeg synes personligt at det ville være bedre hvis der OGSÅ var fokus på det ikke-økonomiske), men umiddelbart er der i hvert fald basis for streng økonomisk kontrol. Reglerne er der.
Det er dog klart - og det fremgår også af artiklen - at i skrivende stund VED jeg ikke om Spillemyndigheden nu også fører nøje kontrol med om bookmakerne overholder alle økonomiske regler. Det er en antagelse fra min side. En antagelse jeg håber at kunne underbygge (eller, hvem ved, gendrive) om føje tid.
Mvh
Jens, BetXpert
Bruger
Jeg tror ikke helt, du fik fat i min pointe...;-) Hvis "Skatteministeriet" får dig til at tænke på "at holde øje med det økonomiske", så opfatter vi i hvert fald ikke Skatteministeriet på helt samme måde.;-)
Mvh
Reck B.
Bruger
Men sikkerhedsnets-reglerne er der, og SM er der for at håndhæve reglerne. Og min antagelse (som altså pt kun er en antagelse) er som sagt at SM gør sit (økonomi-fokuserede) arbejde.
Mvh
Jens, BetXpert