Nej-siden har momentum, og ja-kampagnen har slået fejl. Bookmakerne er enige om, at danskerne vil stemme nej på torsdag, når det danske EU-retsforbehold skal til afstemning. Valgforsker påpeger, at usikkerheden er større end normal.

Når danskerne skal til stemmeurnerne på torsdag vil et flertal stemme nej.

Sådan går det hvert fald, hvis du spørger bookmakerne, som hver og en spår et dansk nej ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet.

Sandsynligheden for et dansk ja har ellers længe været størst, men nu er stemningen vendt, forklarer Tonni Munk Jensen, oddssætter hos Nordicbet*.

"Vi har i lang tid haft et ja som klar favorit. Men nu er meningsmålingerne ændret sig, og nej-siden har fået medvind, så nu forudser vi et dansk nej på torsdag," siger oddssætteren til BetXpert.

Enige bookmakere

Oddset på et dansk nej åbnede faktisk i odds 3 hos Nordicbet*, men er nu helt nede i 1,60, mens et dansk ja giver odds 2,20.

Også hos markedets øvrige bookmakere tror man på et dansk nej. Unibet* giver også odds 1,60 for nej, mens Danske Spil* har nej-siden som endnu større favorit med odds 1,5.

Udover nogle gunstige meningsmålinger de seneste dage for nej-siden, har man hos Nordicbet* også bemærket, at ja-kampagnen har fået en del kritik, og at der for tiden hersker en stor politikerlede. Det tror man vil være til gavn for nej-partierne.

"Vi følger med i debatten og kan fornemme, at stemningen er vendt. Ligeledes er politikerleden stor disse år, og det kan gøre, at nogle vælgere stemmer nej i trods," siger Tonni Munk Jensen.

Svære vilkår for oddssætterne

Udover meningsmålinger og folkestemning kigges der i høj grad også på spillernes indsatser, når der skal sættes odds på folkeafstemninger som disse. 

"Her er svaret klart. Der er en stor overvægt af spillere, som tror på et nej," siger Tonni Munk Jensen fra Nordicbet*.

Ligesom det for kommentatorer og valgforskere er svært at spå om torsdagens afstemning, så er vilkårene for bookmakerne sværere end normalt, fortæller Peter Emmike Rasmussen, oddssætter hos Danske Spil*.

"Udfordringen er stor her, for der er ikke den samme statistik at forholde sig til, som når Brøndby og FCK mødes. Ved folkeafstemninger er det meningsmålinger - og dem har der været få af denne gang - samt en fornemmelse af dagsformen, der vægter," siger han til BetXpert.

Valgforsker: Bookmakere kan have ret

Ifølge Asmus Leth Olsen, adjunkt og valgforsker fra Københavns Universitet, skal man ikke underkende bookmakernes vurdering ved folkeafstemninger. Ved det britiske parlamentsvalg i maj måned spåede samtlige meningsmålingsinstitutter et uhyre tæt opgør mellem De Konservative og Labour, men de skød alle ved siden af, da den siddende konservative premierminister David Cameron endte med at vinde ret klart. 

"Her var bookmakerne tættere på det faktiske resultat end meningsmålingerne, så man skal ikke undervurdere "the wisdom of the crowd." Det kræver dog effektive markeder, hvor enkeltbeløb ikke kan ændre oddsene markant," siger han.

Og her har vi nok problemet, for markederne for den kommende afstemning om EU-retsforbeholdet styres i høj grad også af, hvor store indsatser, der spilles for, bekræfter Tonni Munk Jensen fra Nordicbet*.

De vil sige, at mindre likvide markeder som disse er mere påvirkelige af få høje indsatser end et fodboldmarked som Premier League fx er.

Ifølge Asmus Leth Olsen kan det stadig gå begge veje, for der er utroligt mange ubekendte i forhold til tidligere EU-afstemninger. 

Få målinger giver støj

For det første er der de meget få målinger og den forholdsvis usynlige valgkamp. 

"Normalt føres der valgkamp i tre uger, men denne er kommet meget sent i gang, og da der endelig var ved at ske noget, så tog stormen Gorm al fokus. Desuden har vi et meget lille datagrundlag at måle ud fra. Der er indtil videre kun lavet omkring 15 målinger, og det er ret atypisk for en valgkamp," siger Asmus Leth Olsen og nævner, at der til Folketingsvalget i juni blev lavet i omegnen af 120 målinger.

"Der er ligeledes stor forskel på, hvordan man spørger i de forskellige målinger. Og sammen med den generelle spredning gør det, at det sagtens både kan blive et kæmpe ja eller et kæmpe nej," siger valgforskeren, som dagligt samler alle eksisterende meningsmålinger og lægger dem op på en grafik via Twitter.

Herudover forventes en meget lille stemmedeltagelse på omkring de 55 procent. Det kan pege i flere retninger, mener Asmus Leth Olsen.

"Normalt er en lav valgdeltagelse godt for ja-siden, da det typisk er de højtuddannede, der deltager aktivt, sætter sig ind i afstemningerne og typisk er EU-positive," siger han.
 

DF-problematikken

"Men omvendt er der DF-problematikken, som er en kendt udfordring for valgforskere og meningsmålingsinstitutter."
 
Her refererer Asmus Leth Olsen blandt andet til seneste Folketingsvalg, hvor alle meningsmålinger undervurderede vælgeropbakningen til Dansk Folkeparti. Der spekuleres således i, at der kan være mange DF-vælgere blandt tvivlerne.
 
Men omvendt kræver det, at de møder op og ikke bliver hjemme i sofaen.
 
Asmus Leth Olsen tør ikke selv give et bud på, hvad afstemningen om EU-retsforbeholdet ender med.
 
"Du får mig ikke til at komme med et spilforslag her. Jeg tror, jeg vil benytte den journalistiske kliché og sige, at alt er åbent og intet endnu afgjort," siger valgforskeren.