En bookmaker-insider fortæller her om spiludbydernes daglige kamp for at monitorere og overvåge tennisspillere og gamblere, der mistænkes for at være involveret i aftalt spil. Dette er første af flere beretninger om bookmakerbranchen indefra.

Mistanken om aftalt spil i international tennis er massiv. Og sandsynligvis også en del større, end man umiddelbart har forestillet sig. Det afslører en "insider" fra en af de større europæiske bookmakere i dette interview. 

Frygten for at tabe penge på aftalt spil er så stor, at der hos bookmakerne sidder separate afdelinger, som har til formål at holde opsyn og undersøge tennisspillere, hvor der er begrundet mistanke om snyd, svindel og matchfixing. Herudover overvåges også en lang række suspekte kunder, som forsøger at drage fordel af kampene.

Alt sammen koster det store ressourcer for bookmakerne. Det fortæller en insider-kilde eksklusivt til BetXpert. Han har ønsket at optræde anonymt, da han stadig befinder sig i branchen - derfor optræder han her under pseudonymet Insider. Hans identitet er kendt af redaktionen.

Dette er første artikel om bookmaker-branchen indefra. Vi begynder med problembarnet tennis.

Massiv frygt for matchfixing i tennis

”Tennis er klart den sport med flest potentielt fixede kampe. Vi fik daglig mails med en liste med op til 10 tenniskampe, som slet ikke blev udbudt pga. mistanke om snyd," fortæller Insider til BetXpert.

Af spillerne på denne liste var der primært tale om lavere rangerende tennisspillere, ofte fra Østeuropa. Spillerne, der gør sig i tennissportens anden og tredje division - challengers- og futuresturneringer - har typisk tidligere været under mistanke for urent trav. Og hvis ikke bookmakeren er sikker på, at de er "rene," så kommer de på listen.

Insider forklarer desuden, at der sidder en afdeling, der udelukkende har til opgave at overvåge mistænkelige kampe og usædvanlige indskud fra kunderne.

"Afdelingen overvåger mærkelige spillemønstre og tjekker bl.a. de kunder, som spiller på de mistænkelige tenniskampe. Stikker man ud på disse kampe, så får du en "farve", hvilket vil sige, at du bliver overvåget. Hver gang der herefter er et bet fra en farvet kunde, så registreres det," siger Insider.

"Spiller kunden så igen på en tenniskamp, der er under mistanke for være fixet, bliver kunden enten udelukket eller stærkt limiteret."

De såkaldte farver bruges altså til at kategorisere kunderne, så den enkelte trader - som fx overvåger kampene live - ved, hvad han skal være opmærksom på, når der kommer indskud på et væddemål, der stikker ud fra mængden. 

"Tank" eller fix?

At tennissporten har store problemer med matchfixing bekræftes desuden også fra officielt hold. Og det står slemt til, siger blandt andet Khalid Ali, generalsekretær i spiludbydernes brancheorganisation ESSA. Det fortalte han på en matchfixing-konference i København i september måned.

"Problembarnet er tennis. Det ligger i sportens naturen," sagde han og viste de nyeste tal om indberettede og mistænkelige kampe. Tennis alene stod for ca. tre fjerdedele af alle indberettede kampe.

Netop på grund af sportens natur, så kan det være svært at afgøre, hvornår en kamp vitterlig er fixet - eller hvornår en af spillerne blot "tanker" (udtryk man bruger i tennis, når det er opportunt for en spiller ikke at give sig 100 procent.)

Udover listen med tenniskampe, der ikke blev udbudt, så var der også en liste med kampe, der ikke nødvendigvis kunne stemples som potentielt fixede, men som der skulle holdes ekstra øje med, forklarer Insider.

"Det er ikke altid lige nemt at gennemskue, hvornår en spiller medvirker i et fix," siger han og nævner et eksempel:

"Tag fx en blakket spiller, som stiller op i en double. Her er det jo ikke sikkert, at makkeren også snyder. I sådan et tilælde vil vil man så kigge lidt mere på spillerens øvrige doublekampe – og tjekke det med farver fra kunder, som er under overvågning. Og hvis de to ting så harmonerer – at den mistænkte spiller også får bets fra farvede kunder - når han optræder i double, så er den gal.”

Holder øje med farvede kunder

Men hvis der er den mindste mistanke om en spiller, hvorfor piller man ikke bare kampen af fra starten?

”Det gjorde vi også nogle gange, men det er svært at vide. Nogle gange valgte man kun at tilbyde enkelte udfald og sætte indsatsgrænsen ned for at tage noget af risikoen af,” forklarer Insider og fortæller, at de også nogle gange tog en kamp af programmet udelukkende ud fra, at der var kommet høje indsatser fra en farvet kunde.

"Det skete både pre match og live. Nogle gange kunne traderne også se en mistænkt spiller an live – havde han en af de dage, hvor der skulle laves ekstra penge, eller spillede han fair?"

Kunderne får desuden forskellige type farver, så det er muligt at differentiere dem fra hinanden. Det afhænger af hvilken brøde, man har begået. Fx får nye mistænksomme kunder én bestemt farve, mens man klistrer en anden farve på gamle kendinge, som bookmakeren har mistanke om har oprettet sig i andres navne.

Fejes ind under gulvtæppet

Der er også et skarpt øje på, om kunderne spiller fra en tablet eller sætter spillene hjemme foran en computer. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt i forhold til mistanke om aftalt spil, fortæller Insider.

"Specielt i tennis kan det jo give en fordel at spille på mobilen. Det kan gå hurtigt – og man kan sagtens forestille sig en ung, russisk tennisspiller, der er nummer 300 i verden, lige klør sig på numsen som tegn til vennen oppe på tilskuerrækkerne, at nu laver han dobbeltfejl. Der er jo mange ting, man kan spille på," siger han og uddyber:

"Blandt andet derfor bliver væddemål som "næste point" kun udbudt i de allerstørste turneringer. For det er for svært at tjekke, om der er nogle, der sidder på stadion og drager fordel af den tidsforsinkelse, der muligvis er."

 

Der har været meget snak om matchfixing i tennis, men jeg synes ikke, man har hørt, at der er så stor fokus på det internt hos bookmakerne. Hvorfor ikke, tror du?

”Det er ikke noget, bookmakerne bryder sig om at fortælle. De vil helst have, at alle kunder tror, at alt foregår helt reelt, hvilket meget også gør. Folk stopper jo med at spille, hvis de har modgang og tror, at alle kampe er fixede. Så alt dette bliver som regel fejet ind under gulvtæppet."

Følg med i næste afsnit, hvor vores kilde blandt andet fortæller, hvordan kunder kan gå under radaren og mindske risikoen for at løbe ind i limits.