Af Andreas Kostakis, Texaspoker.dk

Mange pokerspillere, også danske, reagerede med panik da de amerikanske myndigheder midt i april lukkede ned for 3 pokernetværk, heraf 2 giganter. I dag er situationen grum i USA, men i Europa ser det faktisk ok ud (pga overflyttede markedsføringsbudgetter). I hvert fald lige nu...

Black Friday’ er blevet den uofficielle betegnelse for den dag hvor alt tilsyneladende ændrede sig inden for online poker.

Indtil da sad Full Tilt Poker & PokerStars tungt på markedet og efterlod kun benede rester til de utallige øvrige aktører. Det faktum havde vi alle efterhånden vænnet os til, og ingen troede for alvor på, at det kunne ændre sig igen.

Lige indtil den famøse fredag (15/4-2011) hvor USA’s pokerspillere vågnede op til en meddelelse fra den føderale efterretningstjeneste, FBI, der sagde at PokerStars.com, FullTiltPoker.com og det noget mindre agtede Cereus (Absolute Poker / Ultimate Bet) var blevet lukket ned af myndighederne i USA.

Megen tumult og panik opstod naturligvis i kølvandet på denne dramatiske hændelse – og tilbage står myndighederne med et krav om bødestraf på massive 15 mia. kroner, for brud på en særlov ved navn Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) implementeret i 2006. Denne lov forbyder transaktioner mellem amerikanske banker og online spillesteder.

Ejerne risikerer mange års fængsel

De tre hovedaktører har ikke helt overraskende afvist at betale bøden – om end det kan være svært at se, hvordan de vil krybe udenom.

Analytikere gisner ikke desto mindre om, at dette kan blive en sag af principiel karakter, der kan nå meget langt i retssystemet – ja måske hele vejen til WTO1 (World Trade Organization) – for er et sådant forbud overhovedet lovligt, hvis man går ind for de gældende frihandelsprincipper?

Sagen har dog flere aspekter – lige nu undersøger FBI, om der undervejs har været tale om bestikkelse, hvidvaskning af penge og andre lyssky forehavender, der involverer ganske mange personer. Anklager der kan sætte dele af ejerkredsene omkring de nævnte aktører mange år bag tremmer.

Tiden efter Black Friday: USA og Europa

Spørgsmålet er så, hvorledes alle disse hændelser vil påvirke fremtiden for online poker. For pokerspillerne i USA er fremtiden fortsat meget uvis.

Efter at alt indledningsvist var blokeret for amerikanske spillere, er både Full Tilt Poker og PokerStars begyndt at udbetale penge til deres USA-kunder. Men de har ikke adgang til at spille, og kun tiden vil vise, om og hvordan amerikanske spillere også i fremtiden kan fortsætte med at dyrke deres hobby eller erhverv.

For europæiske pokerspillere betyder situationen først og fremmest, at der er langt færre spillere på især PokerStars og Full Tilt Poker – derfor er rigtig mange begyndt at lede efter nye græsgange i jagten på fornyet action ved pokerbordene.

Spillerflugten har således vist sig at have en dobbelteffekt. PokerStars har ifølge Pokerscout.com mistet ca. 1/3 af sin action, hvor Full Tilt indledningsvist mistede op imod halvdelen af sine spillere i ’peak hours’ – en del af denne trafik er dog siden vendt tilbage til Full Tilt.

Men når nogle taber, så vinder andre - derfor har blandt andre 888poker, iPoker netværket og især Merge netværket og Bodog oplevet massiv fremgang siden Black Friday. Den enes død, den andens brød, som man siger. Bodog nærmer sig hastigt storhedstiden i 2006, hvor man kunne måle sig med de allerstørste.

Hvad med Danmark?

Det lader således til, at hele landskabet vil ændre sig som følge af begivenhederne. Om det bliver til det bedre på længere sigt, er svært at sige – men bortset fra de allerførste reaktioner fra danske spillere, der nok var præget lidt af panik, så er stemningen efterhånden mere rolig og forholdsvist positiv.

Gustav Hansen er i sit livs form, og er foreløbig oppe med mere end $3.000.000 på Full Tilt i 2011 – om Black Friday og fraværet af de amerikanske pro’er spiller ind, er ikke til at sige, men han klager i hvert fald ikke.

Danske spillere klarer sig tilsyneladende også mere end almindelig godt ved FTOPS – det store Full Tilt Poker online event – og det mener spillerne selv, til dels kan tilskrives Black Friday. Det udtalte blandt andre den danske pro, Jesper ’Kipster’ Hougaard, til Berlingske Tidende.

For de mere ’dødelige’ pokerspillere, der ikke spiller om nær så mange penge, kan forskellen mærkes i den øgede konkurrencen om den nye kundeskare – og det giver federe præmier og forhøjede bonusser, i hvert fald på kort sigt. Antallet af store freerolls og såkaldte ’value turneringer’ (hvor en garanteret præmie overstiger det samlede beløb som spillerne har smidt i puljen) er derfor massivt i disse uger.

Lader DK og EU sig mon inspirere af USA?

Forsøger man at kigge udover spillernes næsetip, kan man begynde at overveje i hvilken grad politikerne i EU parlamentet holder øje med, hvad der sker i USA i disse dage. For hvad nu hvis det rent faktisk lykkes for myndighederne at lukke effektivt ned for online gambling? Vil det kunne ændre rammerne for hvordan lovgivningerne i Europa vil udforme sig?

Vi ved det ganske enkelt ikke, og indtil videre har EU da også haft en væsentlig mere pragmatisk tilgang til online gambling generelt, end både de enkelte medlemsstater, og i særdeleshed end USA.

Dansk dagligdag ikke negativt påvirket - pt...

Ét er sikkert; online poker er et skoleeksempel på globaliseringens dynamiske kræfter – bliver den ene del af marked påvirket, så går det ikke ubemærket hen i de øvrige dele.

Danmark er netop ved at gennemføre en delvis liberalisering af spilleloven – men ville man i virkeligheden foretrække, at lade sig inspirere af eksemplet fra USA, hvis altså ikke EU’s frie handelsmarked stod og åndede os i nakken?

Resultatet får vi efter alt at dømme at se i enten slutningen af 2011, eller i de første måneder af 2012.

Hvordan vil Black Friday påvirke pokerspillere i Danmarks dagligdag? Det simple svar er således, vi ved det ganske enkelt ikke – endnu i hvert fald. Vi kan indtil videre konstatere, at den indledningsvise panik var mere følelsesbetonet end rationel – for i hvert fald har konsekvenserne ikke vist sig at have den store negative indvirkning på danskernes ageren ved pokerbordene.

Indtil vi ved mere, må vi derfor nøjes med at glæde os over de overflyttede markedsføringsbudgetter, der siden 15. april er begyndt at flyde ind over de europæiske grænser.

Denne artikel er skrevet af Andreas Kostakis fra Texaspoker.dk

Texaspoker.dk har eksisteret siden 2005, og er et af Danmarks største og mest aktive pokerfora, med speciale i rakeback, blogs og alt andet inden for online poker.

BetXpert kan varmt anbefale at man kigger forbi hos Texaspoker.dk