En revisor fra Odense er sigtet af politiet for at overtræde loven om forretningshemmeligheder ved at have oddset på udfald i underholdningsprogrammet Vild med Dans, hvor han var med til at kontrollere seer-stemmer og omregne dem til point.
I flere år har en fynsk revisor og hans selskab været med til at kontrollere seerstemmerne i TV2s populære underholdningsprogram Vild med Dans. Han blev i onsdags i sidste uge sigtet af politiet for overtrædelse af loven om forretningshemmeligheder, da han har brugt den viden til at oddse på programmet.
Det skriver Ekstra Bladet.
"Jeg kan bekræfte, at vi har sigtet en mand bosiddende i Odense for overtrædelse af loven om forretningshemmeligheder. Han har (ifølge sigtelsen, red.) udnyttet sin stilling i et revisionsfirma, der arbejder for TV2 og Vild med Dans til at oddse på Vild med Dans hos Danske Spil," siger vicepolitiinspektør Kirsten Vesterby Fischer fra Fyns Politi til Ekstra Bladet.
Det er Danske Spil, der har anmeldt den odenseanske revisor til politiet, da de så et mistænkeligt spilmønster fra hans konto. Det fortæller Danske Spils pressechef, Marie Grabow Westergaard, til BetXpert.
"Vi har oplevet et mistænkeligt spilmønster på Vild med Dans, og det har vi anmeldt til politiet," siger Danske Spils pressechef.
Hvordan opdagede I det mistænkelige spilmønster?
"Det handler om et uregelmæssigt spilmønster: At du oddser på en måde, der er mærkelig og afviger fra normalen. Det kan eksempelvis omhandle tidspunkterne, man spiller på eller måden, man gør det. Når vi så kigger på personens konto, kan vi se nogle mønstre," siger Marie Grabow Westergaard og forsætter:
"Der er selvfølgelig nogle ting, der har ledt op til det, men det var først i onsdags (26. september, red.), at vi følte os sikre nok til at politianmelde den pågældende kunde."
TV2 har afbrudt samarbejdet med revisionsfirmaet.
Har ikke påvirket afstemningen
Ifølge TV2 har den fynske revisor ikke haft adgang til at påvirke selve afstemningen, og derfor behøver seerne ikke at frygte, at deres stemmer er gået spildt, eller at den forkerte deltager er blevet stemt ud. Ifølge politiet er den sigtede revisor ikke mistænkt for at påvirke resultatet af afstemningen.
"Det er vigtigt at understrege, at den pågældende revisor ikke har haft nogen indflydelse på selve afstemningsresultaterne i ’Vild med dans’, og at han heller ikke har kunnet påvirke dem i nogen som helst retning," siger redaktør på Vild med Dans Thomas Strøbech til tv2.dk.
Ifølge Thomas Strøbech har revisoren fra Odense siddet med i kontrolrummet under flere afsnit af Vild med Dans, hvor han kontrolleret og verficeret, at antallet af seernes sms-stemmer var korrekt, og at de også blev omregnet til det rette antal point i programmet.
"Det har han gjort som stikprøvekontrol fire-fem gange i løbet af hver sæson, så TV 2 har haft en uvildig person udefra til at bekræfte, at alt går rigtigt til, og at der ikke kan pilles ved afstemningsresultaterne. Nu er manden jo hverken tiltalt eller dømt for noget endnu. Men hvis sigtelsen er rigtig, så må man sige, at det er et eksempel på, at man har sat ulven til at vogte får," siger Thomas Strøbech til tv2.dk.
"Vores systemer virker, som de skal"
Af hensyn til politiets efterforskning ønsker Marie Grabow Westergaard ikke at udtale sig i detaljeret grad om selve sagen. Det er derfor blandt andet ikke muligt at få oplyst, hvilke udfald der er spillet på, hvor stort overskuddet har været, og hvornår de forskellige væddemål er sat.
"Jeg kan ikke sige noget konkret om kundens spilaktivitet, udover at det var åbenlyst for oddssætterne, at noget var galt, og at de skulle kigge nærmere på kontoens aktivitet. Der skal lyde en stor ros til oddssætterne for at opdage det her. Det viser, at vores systemer virker," siger Marie Grabow Westergaard og tilføjer:
"Systemerne bliver sat manuelt op til at holde øje med bestemte ting (mistænkelige spilmønstre, red.), og derefter foregår det automatisk. Nogle hændelser kræver så, at der kigges manuelt på sagen, og i det her tilfælde er det en god blanding af automatik og manuelle reaktioner, der har gjort, at vi har anmeldt kunden til politiet."
Hvornår begyndte I at kigge nærmere på kundens spilaktivitet?
"Det kan jeg ikke fortælle," siger pressechefen
Er der noget, I kan gøre anderledes fremover, så det ikke sker igen, eller er man prisgivet, når nogen misbruger information?
"Vi er rigtig glade for, at systemerne viste det, de skulle i situationen. Det er den risikovurdering, der er, når man spiller live på begivenheder. Når man har spil, der fungerer som vores, hvor du kan spille hele tiden, der prisgiver man sig til nogle ting, og sådan har det været i mange år, da man startede med at lave spil på Vild med Dans. Vi ændrer ikke proceduren på baggrund af det her. Systemet har vist, at det fungerer, som det skal. Der er nogle epsioder, man ikke kan gardere sig mod, men dem har vi så fanget her bagefter."
Marie Grabow Westergaard fortæller, at Danske Spil ikke har haft problemer med andre underholdningsprogrammer, hvor der også indgår en seerafstemning, der omregnes til point:
"Hver gang, vi sætter odds på sådan et show, gennemgår vi procedurerne og risikovurderer, hvad der kan være af faldgruber, og anses noget for ikke at være fornuftigt, så udbyder vi ikke spil på det. Vi har ikke haft nogen fremadrettede diskussioner om, hvorvidt vi skal have odds på Vild med Dans til næste år. Igen må vi bare forholde os til, at vores systemer virker, som de skal."