I en ny artikelserie vil den tidligere oddssætter Tonni Munk Jensen tage kærlig hånd om en række sejlivede myter inden for bettingbranchen. Denne anden udgave handler om oddssætternes forandrede hverdag. Troede du, at der står en oddssætter bag hver eneste odds-ændring, så bliver du klogere nedenfor. Læs her om mekanismerne, når odds ændres på en kamp.

"Er du ikke bange for at sætte forkerte odds?"

Det er et af de spørgsmål, jeg oftest fik, da jeg arbejdede som oddssætter.

For hvordan kan man være sikker på at ramme plet på alle kampe, når man skal dække 10-12 fodboldrækker og 50-60 ugentlige kampe med dertilhørende sidebets?

Svaret er, at man naturligvis ikke kan ligge rigtigt på alle kampe, og det er jo ikke sådan, at startoddset står til kickoff.

Oddset ændres – især i de store ligaer – adskillige gange i løbet af en uge, og vi har vel alle stået i en situation, hvor vi endelig er nået dertil, hvor et spil skal sættes, og så sænkes oddset lige for næsen af én. 

Der er næsten ikke noget værre, og mange ærgrer sig gule og grønne over, at oddssætteren åbenbart havde luret fejloddset på samme tid.

De fleste spillere tror nemlig, at oddssætteren sidder hver eneste dag og monitorerer nyhedsstrømmen og klubbernes hjemmesider for nye oplysninger, så han i rette tid kan lave den lille ændring, der gør oddset endnu mere rigtigt.

Det er en myte!


Bookmakerne følger hinanden

Som det kort blev beskrevet i første udgave af bettingmyter, så har jobbet som oddssætter ændret sig markant de senere år.

For bare 4-5 år siden prioriterede de fleste bookmakere at ansætte de dygtigste oddssættere, som man rekrutterede gennem grundige ansættelsessamtaler, og gerne på sider som BetXpert eller blandt de dygtigste kunder, som allerede havde vist sit værd.

Man tog klare positioner på alle de store ligaer, og man turde holde fast i oddset, selvom konkurrenternes lige så dygtige oddssættere havde en anden mening om en pågældende kamp.

I dag har vi en helt anden virkelighed, hvor langt hovedparten af bookmakerne gradvist er blevet mere og mere bange for at lave fejl, og derfor er nået til den erkendelse, at man hellere skeler til de andre bookmakere og tager en langsigtet sikker gevinst, snarere end at have egne meninger og jagte endnu højere profit.

Det starter lige så snart, at et odds skal lægges online. Før kunne man sagtens opleve en stor variation i oddsene på f.eks. en Superliga-kamp af den simple grund, at oddssætterne havde forskellige meninger herom. Tjekker du en hvilken som helst Superliga-kamp i dag, så vil du stort set hver eneste gang kun se marginale forskelle mellem de forskellige bookmakere.

Årsagen er, at man bruger det eksisterende marked som rettesnor, og det sparer både oddssætteren tid ikke at skulle analysere kampen, ligesom man som bookmaker føler sig ”i sikker havn”, når man ligger på niveau med konkurrenterne.

”Sure win money” er for mange bookmakere det rene kryptonit, og dækker over de penge, der kommer ind på et odds, hvor man ligger så skævt i forhold til andre bookmakere, at der som kunde kan laves en sikker gevinst. Det er man ekstremt opmærksom på at undgå, og det er hovedårsagen til, at man hele tiden holder et skarpt øje med det øvrige marked.

I flere år har alle bookmakere uden undtagelse været linket op til et fælles branchesystem, hvor man får alarmer hver eneste gang, man ligger skævt af et marked. Det sker omgående, hvis man tager en position i markedet, eller hvis odds ændrer sig på en given kamp.

Computere overtager oddssætningen 

Tænker du nu, at vi efterhånden er ved at være der, hvor oddssætteren så ligefrem kan erstattes af en computer, så han slet ikke er i berøring med oddset i løbet af ugen? Der er vi skam allerede!

I erkendelsen af at man alligevel ikke har kompetencerne og nerverne til at ligge skævt af markedet, har en lang række bookmakere de seneste par år valgt at outsource hele ”oddspakken”, så man ikke behøver at tage stilling til hverken åbningsodds, hvilke hold man gerne vil have risk på, eller hvor markedet bevæger sig henad. Der skal kort sagt kun trykkes på launch-knappen mandag morgen.

Herefter dukker der et groft gennemsnit af markedets odds frem på hjemmesiden, hvor alle sidebets som halvleg/fuldtid, begge hold scorer, diverse halvlegsspil osv. er beregnet ud fra 1X2 og over/under-oddset.

Så snart markedet ændrer sig det mindste, så ændres ens odds automatisk indenfor få minutter, hvilket altså vil sige, at der ikke er en oddssætter inde over oddset én eneste gang fra oddset åbnes til kampen starter.

At lure på sidemanden

Men hvorfor gør de det? Fordi det er det klart nemmeste, og fordi at de i forvejen laver pænt overskud på sportsbetting-delen. På samme måde, som de elever, der bliver fristet af at kigge til sidemændene, når man sad i skoleklasse til en eksamen, så vælger bookmakerne også ”den sikre vej” og følger strømmen.

De tager altså en benhård beslutning, hvor de stoler langt mere på markedet end på egne oddssættere. Så kan det sagtens være, at de bliver straffet af markedet, når ”klassekammeraterne” har taget fejl, men dels har man allerede limiteret de fleste dygtige kunder og dels, så får man alligevel kun et fåtal af spil i dagene omkring åbningsodds.

Når vi snakker de store ligaer, så kommer 80-90 % af alle indsatser i det sidste døgn op til kampstart, og her er markedet trods alt så godt sat, at man ligger ganske lunt i svinget ved bare at ligge på niveau med alle de andre bookmakere.

Et eksempel fra branchen sætter det meget godt i perspektiv:

På et tidspunkt blev to stort set identiske afdelinger af en bookmaker sammenlignet på diverse nøgletal. Her var det iøjnefaldende, at den ene lå markant bedre på tilbagebetalingsprocenten til kunderne. Den største forskel var egentlig kun, at man i den "gode" afdeling havde ansat kompetente og selvstændige oddssættere, der kunne og skulle have en mening.

Men da dagen kom, hvor afdelingerne skulle lægges sammen, ja, så valgte man alligevel den nemme løsning: Man sagde farvel til en stor del af oddssætterne og ja til odds-monitoreringen, som i høj grad blev købt udefra.

Hele markedet kan tage fejl 

Som spiller kan man godt irritere sig over, at odds-variationen ikke er større, for så var det også nemmere at shoppe sig derhen, hvor der var størst uenighed med ens egen chancevurdering. Til gengæld kan man så – især som småspiller – glæde sig over, at et helt marked kan ligge ret skævt i dagene efter odds-åbning.

De allerførste bookmakere på et marked er i mange tilfælde små og ubetydelige og bruger mest af alt tabellen og den seneste formkurve til at smide nogle hurtige odds online. Snakker vi dansk fodbold, så sidder alle og venter på, at Danske Spil* åbner ballet, så også her vil man se et helt marked ligge forkert, når de laver en fejlvurdering i Brøndby.

Det betyder også, at man ene mand efterhånden kan flytte et helt marked med relativt få kroner. Spiller man 20.000 kr. på en Superliga-kamp hos f.eks. Pinnacle om tirsdagen, så vil der gå ganske få minutter, inden stort set hele markedet rykker sig den vej, som du har spillet.

Man skeler meget til Asien, og selvom det er et tidligt marked uden de helt store limits, så vil selv Danske Spil*, der har lavet egne åbningsodds på en dansk Superliga- eller 1. divisionskamp, i langt hovedparten af tilfældene uden betænkligheder straks ændre oddset, så man igen ligger på niveau med markedet.

Dermed ikke sagt, at oddssætteren nu er overflødiggjort. Arbejdsopgaverne har hos de fleste bookmakere bare ændret sig en del, og fremover vil der i højere grad være fokus på bl.a. sidebets, specialspil, kundeklassificering og livekampe.