Betsson* Group - der udbyder spil gennem Betsafe og Nordicbet* - fortæller til BetXpert, at der i det seneste år er sket en kraftig stigning i misbruget af velkomstbonusser. Det er nu så slemt, at de skærper indsatsen og sætter hårdt ind for at komme misbruget til livs. Læs vores store interview med Nordicbet/Betsafe her, hvor vi spørger, om det ikke er okay at forsøge at maksimere sin bonusprofit.

Gennem sommeren har Nordicbet* og Betsafe mødt massiv kritik i bl.a. BetXperts forum for at have uigennemsigtige regler ved gennemspilning af velkomstbonusser. Flere personer har således oplevet at få inddraget deres gevinster med forklaringen om bonusmisbrug.

BetXpert har derfor sat et interview op med den danske repræsentant bag Betsson* Group - der står bag Nordicbet* og Betsafe - for at høre, hvad der er op og ned i sagerne om bonusmisbruget. Er det Betsson* Group, der overreagerer, eller hvad ligger til grund for de mange kundesager? Og hvornår kan man egentlig defineres som "bonusjæger"?

BetXpert møder Betsson* Group i Kødbyen i København, hvor deres danske hovedkvarter ligger. Som det første får vi at vide, at der inden for det seneste år er sket en kraftig stigning i misbruget af velkomstbonusser hos både Nordicbet* og Betsafe i strid med deres regler. Og at de af den grund er nødt til at skærpe indsatsen mod dem, de kalder "bonusmisbrugere."

"Der er blandt andet eksempler på hele skoleklasser, som registrerer sig fra samme sted og prøver at spille bonussen ud på kryds og tværs af vores brands," siger Peter Weinreich, managing director for Betsson* Group i Danmark, som står bag Nordicbet* og Betsafe.

Han uddyber, at de ansatte dagligt bruger en rum tid på manuelt at gennemgå ca. 10 nye sager med bonusoprettelser, hvor der er mistanke om snyd.

"Det er en markant stigning i forhold til tidligere og nok et udslag af, at der i dag findes flere hjemmesider, som opfordrer og guider nye kunder til systematisk at hente bonusser hos de forskellige bookmakere. Problemet er bare, at det går ud over alle dem, som ikke ønsker at snyde, og det risikerer at forringe vilkårene for den store del af kunder, som har rent mel i posen," siger han.

Guides til at snyde bookmakerne

Inden vi fortsætter interviewet, skal vi lave have lidt baggrundsinfo:

Nordicbet*.dk og Betsafe.dk er to kendte bookmaker-brands i Danmark, som er ejet af samme selskab - Betsson* Group, som i alt driver omkring 20 brands i forskellige europæiske lande. 

Samhørigheden betyder blandt andet, at selskabet kan følge kundernes adfærd på tværs af de to brands. Ifølge Peter Weinreich ses det tydeligt, at flere og flere kunder lader sig inspirere af guides og sider på nettet, der viser, hvordan man mest effektivt signer up, scorer velkomstbonus og hiver pengene ud igen ved at spille modsat ved en anden bookmaker.

Eksempel:

Man opretter konto ved både Nordicbet*.dk og Betsafe.dk, hæver maksimal bonus på 1.000 kroner og spiller henholdsvis over 2,5 mål og under 2,5 mål i Arsenal-Liverpool. På den måde er man sikker på at vinde - uanset hvad. Men det er ulovligt ifølge Nordicbet* og Betsafes paragraffer(5.18) Her står bl.a.:

...Såfremt det vurderes, at en kunde tilmelder sig flere af BML Groups sites alene med henblik på at drage fordel af bonusser eller promotions, forbeholdes retten til uden meddelelse af trække tilbudet tilbage og annullere alle spil, inkl. alle gevinster, der er en følge af væddemålene/spillene.

Essensen i denne paragraf er, at selskabet bag Betsson* Group ikke ønsker kunder som udelukkende opretter sig med henblik på at maksimere sit udbytte af kundeforholdet ved at maksimere den tildelte bonus. En paragraf hvis formål er at imødegå de såkaldte bonusjægere eller "abusers," som Betsson* kalder dem.

Vi bad Peter Weinreich fra Betsson* Group uddybe:

Hvordan definerer I en bonusjæger/abuser?

"Der er forskellige typer. Men det er fx folk, som tager de her bonusser og spiller et udfald ved Betsafe og spiller et andet ved Nordicbet*. Og altså kun har et formål, og det er at misbruge og udnytte bonussen," siger Peter Weinreich.

Så man bør som ny kunde vide, at jeres to bookmakere hænger sammen?

"Som udgangspunkt burde det ikke være nødvendigt at vide, men det er det så blevet alligevel på grund af de her bonus abusers, der udnytter bonusser på tværs af vores brands. Men for helt regulære kunder har det ingen betydning, at vi hænger sammen. Det er kun de kunder, der går efter at misbruge vores bonus. De skal vide, at de tager en chance ved at gøre det, og at der bliver slået rimelig hårdt ned på det."

Hele skoleklasser melder sig til

Hvilke eksempler har I på grov bonusudnyttelse?

"Vi har fx set hele skoleklasser, der signer up på samme tid. Så vi kan altså have 30 mand fra samme sted med ens spilmønster. Og det er bare ærgerligt, at vi bliver nødt til at udelukke dem, for det gør jo fx, at de ikke kan være kunder fremover."

Men kan man bebrejde kunderne, at de gerne vil optimere deres profit og have deres bonus ud?

"Nej, men vi har altså nogle regler og vilkår, der skal overholdes. Og når de systematisk bliver overtrådt, så bliver vi nødt til at skride ind. Men jeg forstår da godt, at nogle skoleelever kan være fristet af nogle nemme penge. Men vi er bare nødt til at sætte hånden ned, hvis de overtræder reglerne."

Men hvordan kan I konkret vide, at den enkelte kunde er ude på at udnytte jer?

"Vi går ind og vurderer hver enkel sag manuelt. Så det er ikke nødvendigvis kun fordi, at flere logger ind fra samme IP-adresse. For hvis folk fx spiller tripler, så er der nok ikke tale om misbrug. Men hvis vi kan se, at der er et særligt spilmønster, så får vi begrundet mistanke om, at man ikke er i god tro. Herefter ringer vi typisk til kunden, og hvis de så ikke ved, at de lige har spillet et pænt beløb på Schalke 04 eller lægger på, når de hører, det er os, så er der noget galt. Og det oplever vi desværre tit," siger Peter Weinreich og uddyber:

"Men før vi udelukker nogle, går vi igennem utrolig mange led. Vores procedurer er ekstremt manuelle, så vi sikrer, at vi ikke rammer de forkerte. Vi kunne jo godt sætte det op sådan, at vi automatisk lukkede ned for alle, der spillede fra samme IP-adresse, men så vil vi jo ramme rigtig mange."

Så man må altså gerne logge ind fra samme IP-adresse, uden at det diskvalificerer én?

"Ja selvfølgelig, og det sker jo hele tiden, når folk eksempelvis ser fodbold sammen. Og et brødrepar kan også sagtens have en konto hver fra samme IP-adresse og sågår også få bonus begge to, så længe de ikke snyder. Men folk skal lade være at registrere sig på samme tid fra samme sted. Det er en god tommelfingerregel. Og hvis man er i tvivl, så ring eller skriv til vores kundeservice."

"Vi må kigge paragrafferne efter"

Når jeg læser jeres paragraf 5.18, hvor I forbeholder jer retten til at konfiskere gevinster, så synes jeg ikke umiddelbart, det er så tydeligt, hvornår man er bonusjæger og ikke bonusjæger. For alle vil vel gerne "drage fordel" af en bonus. Forklarer I det klart nok?

"Det mener jeg et langt stykke af vejen. Hvis man er i tvivl, kan man bare spørge vores kundeservice. Og igen vil jeg sige, at vi skal meget langt ud - og være helt sikre, før vi lukker en konto," siger Peter Weinreich. 

"Men det er samtidig en læreproces for os. Og jeg vil da gå ind og se, om der er nogle steder, hvor vi kan udtrykke os mere klart og tydeligt nu, hvor vi er begyndt at slå hårdere ned på det."

Lad os tage et andet eksempel fra BetXperts forum. En spiller har signet up hos Nordicbet* og Betsafe og spiller både indsats og bonus på samme udfald i en tenniskamp. Han spiller altså ikke modsat, men smider hele bunken på rødt om man så må sige. Så er man vel ikke bonusjæger?

"Vi har undersøgt den sag, og der er mange ting, som tyder på urent trav. Som udgangspunkt er det ikke ulovligt at tilmelde sig samme dag, men hvis man tilmelder sig Nordicbet* og får sin max bonus på 1.000 kroner og gør det samme ved Betsafe kort efter, så handler det om at maksimere sin egen profit."

Men det kan man som kunde da ikke vide, hvis man læser paragraf 5.18?

"Man kan vide, at hvis man går ind og tilmeder sig to sites inden for et kvarter og hæver fuld bonus, så ved man godt, at det er med henblik på at optimere sin bonus. Ellers kunne man jo have spillet for 4.000 kroner ved kun en bookmaker."

Men han udnytter vel ikke bonussen, da han spiller det hele på rødt. Dermed har I vel overhånden?

"Den eneste grund til, at kunden tilmelder sig to sites på samme tid er for at drage fordel af bonusser, så det er glasklart, at han udnytter bonussen. Det er meget få tilfælde, hvor det her kommer i spil, men ofte ved man godt, hvis man gør noget forkert. Og vi skal altså være rimelig sikre i vores sag, for ellers mister vi en kunde plus en masse goodwill, fordi han går rundt og beklager sig."

Men kan I ikke minimere denne sårbarhed ved at give et konkret eksempel i jeres paragraf på, at dette trick ikke går?

"Jo, det kunne vi godt, men så ved vi jo godt, hvad der sker. Så vil folk jo bare udnytte den viden til det maksimale. Lige så snart vi bliver konkrete, så bliver disse guides på nettet også opdateret."

Forstår kritik

Forstår I, at der kommer kritik, når I ikke skriver konkret, hvad man må og ikke må i paragraffen?

"Det forstår vi godt, jo. Men hvis man er det mindste i tvivl, så kan man skrive ind til kundeservice. Og igen, så bør man ikke komme i tvivl, for så længe man handler i god tro, så er der ingen problemer. Vi har ingen form for interesse i at konfiskere nogens penge og sætte vores renomme på spil. Det er det vigtigste i denne branche. "

Men I tager alligevel disse kampe med kunder velvidende, at de går ind og sviner jer til på diverse fora?

"Det er ud fra et forretningsmæssigt synspunkt. Det har haft så stor indflydelse på vores tal, så det bliver vi simpelthen nødt til. Vi er også en forretning, og når folk bevidst misbruger, så bliver vi nødt til at skride ind."

Fremadrettet, hvad vil I gøre for at undgå de her misforståelser?

"Vi vil kigge på, om dette bliver præsenteret tydeligt nok på vores sites – for vi har ikke noget at skjule. Vi vil gerne se på, om vores vilkår skal skrives på et mere forståeligt sprog."

Paragraf 5.18, vil I justere den?

"Vi vil gerne kigge på, om den kan tydeliggøres. Der har allerede været både jurister og Spillemyndigheden inde over. Men vi vil gerne kigge på den yderligere."

Danmark har stort bonusmisbrug

Hvor stor en trussel udgør bonusjægerne?

"Vi kan ikke leve med det på den lange bane, hvis det fortsætter i samme omfang. Men vi er ikke truet på livet.

I sidste ende sker det, at vi skærer det væk – det vil alle bookmakere gøre, og det går ud over kunder med reelle hensigter."

Er bonusjagten værre i Danmark end i andre lande?

"Danmark har historisk set altid været et land med stort bonusmisbrug. Jeg har tidligere arbejdet hos en anden bookmaker, hvor der var nogle promotion-tilbud, som vi simpelthen kørte uden om Danmark, da vi ikke ville tage risikoen."

Et land af krejlere?

"Folk er kloge, smarte i Danmark. Men jeg kan også godt forstå det et eller andet sted. Det er da fristende at kunne gå ind og vinde 4.000 kroner ved bare at følge en guide. Jeg forstår det da godt."

Men kan I ikke bare lukke bonussen ned så?

"Bonussen er et konkurrenceparameter i hele branchen. Hvis vi fuldstændig fjernede bonussen fra vores site, så ville vi ikke få nær så mange kunder ind. Omvendt kan det da sagtens være, at man i branchen på et tidspunkt beslutter sig for helt at sløjfe velkomstbonusser. Det vil dog være en klar forringelse af produktet, og det kan ingen vel have interesse i."

Derfor stiller Betsson* op

Bonusjagt og konfiskering af igevinster er nogle ømtålelige emner, som bookmakerne normalt ikke ønsker at tale om. Hvorfor er I overhovedet stillet op til dette interview?

"Vi vil gerne skabe en forståelse af, at vi faktisk prøver at hjælpe flertallet af kunder, så vi kan bevare det produkt, de gerne vil have. Bonustilbuddet har fungeret rigtig godt i mange år, men nu er der kommet nogle folk, som ødelægger det for det store flertal. Dem skal vi have væk igen - ellers kommer det til at forringe produktet," siger Peter Weinreich og uddyber.

"Og så har vi altså ikke noget at skjule, som vi ofte bliver skudt i skoene: Folk siger, at vi tager kun fra dem, der vinder. Men nej, det gør vi altså ikke. Ligeså snart vi opdager, at her er noget uldent, så går vi ind og behandler folk ens - uanset om de vinder eller taber. Alt andet ville være unfair."

Hvad håber I at få ud af dette interview?

"For os handler det om gennemsigtighed ved vores forretning. Vi har et håb om, at nogle folk får øjnene op for, hvad det er for nogle problematikker, der findes på den anden side af bordet. Og forhåbentlig kan se bevæggrunden for det, vi gør. Vi er altså ikke for at skræmme kunder væk. Tværtimod, vi lever af kunderne."

Hvor meget har disse sager slidt på jeres image?

"Det ved vi ikke. Men det har da nok givet nogle ridser i lakken."