En populær reklamekampagne for den fiktive, tyske folkesanger, Franzi25, møder kritik for i virkeligheden at være skjult reklame for firmaet 25syv, der står bag Bet25, Rød25 og Derby25.
Den folkekære skuespiller, Peter Frödin, toner i disse dage frem på danskernes TV-skærme og i Youtube-reklamer med paryk og tyrolertøj, i hvad der ligner en harmløs rolle som den fiktive schlagerkonge, Franzi25.
Reklamerne, hvor Franzi25/Peter Frödin præsenterer sin nye CD for sine danske fans, afsluttes med en slags disclaimer, der gør opmærksom på, at reklamens afsender er 25syv, der er firmaet bag Bet25, Rød25 og Derby25 - men ellers er der intet i den under et minut lange reklame, der indikerer, at Franzi25 er sat i verden for at promovere gambling.
På Facebook er der oprettet en profil til figuren Franzi25 som "offentlig person", og her fremgår det kun i begrænset omfang, hvem afsenderen er. Under "Om" står der i bunden: " Franzi25 præsenteres af spil fra 25syv - 18+. Spil ansvarligt: https://www.stopspillet.dk."
I skrivende stund har Facebook-profilen Franzi25 næsten 7.000 likes, mens profilens fire videoer (længere bidder af de sange, Franzi25 har udgivet til sine danske fans) er blevet set næste en million gange til sammen.
Anklages for lovbrud - 25syv afviser
Især profilen på Facebook modtager kritik fra flere sider. Alliancen mod Spilafhængighed, der siden december har været aktiv på sociale medier med generel kritik af flere sider af spillebranchen, kalder samspillet mellem den fiktive Facebook-profil og TV-reklamen ulovlig.
Nu må dette vanvid stoppes
— Alliancen mod Spilafhængighed (@AntiDanmark) August 13, 2019
Over 1000 har nu delt bare denne ene af mange ulovlige Peter Frödin/Franzi-reklamer for bet25 - mange tydeligvis fuldstændigt uvidende om, at det er en reklame for online gambling...
.. og med god grund for d står ingen steder - i strid med loven pic.twitter.com/gtawocSWCN
Over for DR uddyber formanden for Alliancen mod Spilafhængighed, Sune Røper, og her påpeger han, at der næppe var så mange, der havde kommenteret og delt Franzi25s videoer, hvis de vidste, at der er tale om reklame for et spilleselskab.
Anders Mørup, der er marketingchef for 25syv, udtaler, at firmaet ikke overtræder lovgivningen, fordi reklamerne og Facebookprofilen er første del af en kampagne, der ikke har andet formål end "at give folk et godt grin".
Forbrugerrådet Tænk: "Det holder ikke en meter"
Men den tolkning kan vise sig ikke nødvendigvis at være korrekt.
Alliancen mod Spilafhængighed mener, at TV-reklamen og Facebook-profilen tilsammen overtræder lovgivningen, og den vurdering deles af Forbrugerrådet Tænk, hvor seniorjurist Maria Liljeqvist mener, at 25syvs argumentation "ikke holder en meter".
Og hos Forbrugerombudsmanden forklarer specialkonsulent Danielle Brisson Berggreen, at det skal være tydeligt fra begyndelsen af en video, at der er tale om en reklame.
"Det skal fremgå, at der er kommercielle interesser bag. Hvis det tydeligt fremgår af sammenhængen, så er det tilstrækkeligt, men det skal være klart for forbrugeren, at der er tale om reklame, siger hun," siger hun til DR og tilføjer, at det ikke er godt nok, hvis man bliver nødt til at lede efter afsenderen af en reklame. Hun ønsker dog ikke at kommentere på den konkrete sag.
Anders Mørup siger til DR, at 25syv ikke har et ønske om at vildlede forbrugerne og vil lytte til eventuelle henvendelser, selskabet får om kampagnen.