WTA-tourens helt store stjerne, Serena Williams, føler sig stadig ikke klar til at konkurrere på højeste niveau, så hun har meldt fra til turneringen. Hun var formentlig ikke for alvor blevet en trussel alligevel, siden hun melder fra, men det gør om ikke andet, at vi nu også på papiret får et utroligt jævnbyrdigt felt, hvor vi med al sandsynlighed skal have kåret en Australian Open-førstegangsmester. Kun Sharapova og Kerber fra feltet har løftet vindertrofæet tidligere.
Australian Open, Melbourne (Australien)
Dato: 15.-28. januar
Underlag: Hard court
Deltagere: 128 spillere
Forsvarende mester: Serena Williams
Det dufter af en utroligt stærk udgave af kvindernes turnering, selv om de to mest succesrige (hvad Australian Open angår) aktive kvinder, Serena Williams og Azarenka har frameldt sig turneringen. Sharapova er tilbage i nogenlunde fuldt firspring, og der er en massiv bredde hos kvinderne disse år, hvilket gør det nærmest umuligt at spå om, hvem der løber med guldet i Melbourne i denne omgang.
Med danske briller er det naturligvis primært interessant at se, om Wozniacki kan levere et stort resultat. Hun har vel sjældent været bedre end netop nu, og jeg tror, hun har fået den bedst tænkelige optakt til mesterskaberne med en god turnering i Auckland efterfulgt af en uges pause.
Optakten er skrevet, før lodtrækningen foreligger. Vi håber naturligvis på en masse debat i tråden til denne optakt om selve lodtrækningen, de forestående store opgør i turneringen og outright-markedet, så snart lodtrækningen offentliggøres torsdag den 11. januar. I optakten her vil jeg tage et nærmere kig på, hvilke spillere jeg synes, vi bør holde øje med, og hvilke spillere som jeg umiddelbart vil anbefale at holde fingrene langt fra. Der er simpelthen så mange titelkandidater i år (mindst 15 efter min mening), og da det ikke er muligt for mig at nå rundt om dem alle, vil jeg prøve at skære hårdt ind til benet her. De nævnte ranglisteplaceringer er fra WTA's hjemmeside pr. 8. januar.
Mine tre største favoritter
Elena Svitolina
WTA-rank: 4
Bedste AO-meritter: 3. runde 2014, 2015 og 2017
AO 2017: 3. runde
CV: 10%
Svitolina bliver bare bedre og bedre, og hun er startet sæsonen i fin stil med en titel i Brisbane, hvor hun slog både Konta og Pliskova undervejs. Der skal selvfølgelig ikke lægges alverden i en lille titel fra Brisbane i optakten, men der er så mange ting, der peger i retning af, at 2018 kunne blive Svitolinas år.
Hun har højt niveau i både de offensive og de defensive aspekter af sin tennis, og vigtigst af alt så virker hun til at være mentalt meget skarp. Hun har vundet ti WTA-titler i karrieren, men det skal bemærkes, at hun har vundet de seks af dem i 2017-2018. Hun vandt tre af de helt store turneringer sidste år, og selv om hun har en skuffende rekordliste i Grand Slams, så er hun én af dem, jeg ikke er så bekymret for på sigt. Det skal nok komme, og jeg tror, det starter i 2018.
Simona Halep
WTA-rank: 1
Bedste AO-meritter: Kvartfinalist 2014 og 2015
AO 2017: 1. runde
CV: 9%
Det skal blive spændende at se, om førstepladsen på verdensranglisten giver Simona Halep vinger, når hun for første gang i en Grand Slam skal forsøge at vise sig frem som en værdig verdensetter. Sidst hun var i Grand Slam-aktion tabte hun til Sharapova i New York, men siden fik hun vundet tilstrækkeligt med kampe til at erobre førstepladsen.
Jeg ser hende ikke som specielt stærk mentalt, når tingene for alvor spidser til i de største turneringer. Hun har stadig ikke rigtigt haft Grand Slam-succes, og det kunne sagtens tænkes at sidde i baghovedet på hende i tilspidsede situationer, hvordan hun smed finalen mod Ostapenko ved French Open sidste år. I hele 2017 vandt Halep kun én turnering, og jeg tror, hun primært skal lukrere på, at de tungeste hardhittere (Muguruza, Pliskova, Venus, Sharapova og Kvitova) ikke nødvendigvis er på 100% topniveau. Der er dog også andre spillere end de nævnte, der på en optimal dag kan slå Halep ud. Coco, Goerges og Konta har for eksempel alle spillet til at gå igennem hende.
Caroline Wozniacki
WTA-rank: 2
Bedste AO-meritter: Semifinalist 2011 og kvartfinalist 2012
AO 2017: 3. runde
CV: 7-8%
Jeg har valgt at tage Wozniacki med i denne gruppe af favoritter, selv om jeg i min cv ikke rangerer hende højere end de tre spillere fra outsiderfeltet. Hun er her primært for sin stabilitet, og fordi jeg ikke er sikker på, at de bedste hardhittere helt finder den form, som man normalt kan forvente, at et par stykker af dem som minimum finder.
Wozniacki virker til at være i balance både på og udenfor banen, og når hun er dét, så er hun en spiller, der kan gå hele vejen - også i Australian Open. Hun har været i semifinalen tidligere her, hun er i blændende form fysisk, hun er begyndt at spille mere aggressivt, hun kommer lige fra sin største triumf nogensinde (WTA-sæsonfinalen), og vigtigst af alt så har hun en mental styrke af en anden verden, når de forskellige nævnte områder spiller for hende.
Jeg tror, der er skal en hardhitter af de helt store i absolut topform til at sende hende ud i år, og et spil på Wozniacki til at vinde turneringen er nok det tætteste, jeg kommer værdi på outrightmarkedet. At jeg alligevel tøver skyldes, at det er så sjældent, hun har vist sig holdbar i Grand Slams, og det er nærmere reglen end undtagelsen, at én eller anden formstærk hardhitter finder vej igennem hendes defensiv, når vi mindst venter det.
Mine tre største outsidere
Garbine Muguruza
WTA-rank: 3
Bedste AO-meritter: Kvartfinalist 2017
AO 2017: Kvartfinalist
CV: 7-8%
Muguruza er vel nok verdens bedste spiller, når vi taler allround-topniveau, hvis vi lige ser bort fra Serena Williams. Hun har alle de våben, der skal til for at vinde de store titler, som hun også allerede har banket to styks af til cv'et (French Open og Wimbledon). Kan hun finde sit bedste niveau her i Melbourne, så kan jeg ikke se, hvem der skal stoppe hende, da hun ikke bare kan matche hardhitterne i tempo, men også variere og løbe bedre.
Mentalt har hun meget brug for at være sprængfyldt med selvtillid. Hun kan sommetider være rædderligt spillende, hvis ikke hun tror på tingene, og hendes manglende evne til at komme op med en plan b i de situationer er nok dét, jeg opfatter som hendes største handicap.
Hendes optakt har været forfærdelig, og det er nok primært derfor, jeg ikke har større tiltro til hende, selv om det sagtens kan tænkes, at hun får styr på den lårskade, der er skyld i, hun måtte trække sig fra kvartfinalen i Sydney, og finder sit topniveau i løbet af de to uger i Melbourne.
Maria Sharapova
WTA-rank: 47
Bedste AO-meritter: Vinder 2008, finalist 2007, 2012 og 2015
AO 2017: Deltog ikke
CV: 7-8%
Det er primært rutinen og den flotte Grand Slam-historik i Melbourne, der gør, at jeg har relativt meget tiltro til Sharapova. Oddset er dog skuffende - jeg synes, JEG har stor tiltro med mine 7-8%, men markedet ligger endnu højere.
Russeren har været godt spillende efter sit comeback, men så er det altså heller ikke mere imponerende, hvad hun har bedrevet. En enkelt lille titel er det blevet til, men samtidigt flere nederlag til spillere, man normalt ikke forventer, hun vil tabe til. Hun skal naturligvis have lidt tid for at spille sig i 100% form, og den tid må hun havde fået nu med en del måneder på touren + en god sæsonpause. Det er i den forbindelse vigtigt at huske, at hun ikke har været fraværende pga. skade, men pga. dopingkarantæne, så der er intet fysisk til hinder for, at hun kunne være på sit topniveau nu.
Et skuffende nederlag til Siniakova i semifinalen i Shenzhen i sæsonens første uge betyder nok ikke væsentligt mere, end f.eks. Wozniackis nederlag til Goerges i Auckland, men jeg synes, Sharapova har lidt flere af den slags nederlag nu end tidligere, hvor hun stort set altid vandt over spillere, som hun bør vinde over. En toptændt Sharapova, der finder sit bedste niveau, kan gå hele vejen, men jeg tror, det ender med, hun er for endimensionel og presser sig selv til for mange fejl, når hun kommer op mod en klassespiller, der kan stå imod. Det kunne være en type som Wozniacki.
Karolina Pliskova
WTA-rank: 6
Bedste AO-meritter: Kvartfinalist 2017
AO 2017: Kvartfinalist
CV: 7-8%
Pliskova har et tungt tungt arsenal funderet i én af tourens absolut bedste server, og jeg havde faktisk troet, hun ville stå stærkere på dette tidspunkt. Alligevel fornemmer jeg lidt, at hun ikke helt har løftet sit allround game til dét niveau, som man kunne have håbet og troet.
Mentalt synes jeg heller ikke, det går den rigtige vej. I hvert fald ikke hurtigt nok. Hver gang hun har været langt i Grand Slams, så har hun tabt i tre sæt i opgør, hvor det har lignet, at Pliskova ikke kunne hænge på mentalt. Hun hører til gruppen af spillere, der har ligget nummer ét på verdensranglisten uden at have vundet en Grand Slam, og selv om hendes topniveau er afsindigt højt, så fornemmer jeg ikke umiddelbart, det er denne omgang, at hun løber med guldet i Melbourne.
Dem skal du også holde øje med
Julia Goerges har imponeret helt vildt her på sine "gamle" dage, og hun har nu vundet tre turneringer og tre turneringer i træk. Det er noget af en voldsom mental ballast at komme til Australian Open med, og jeg tror, det har givet hende vinger at slå Wozniacki i finalen i Auckland og dermed cementere formen fra afslutningen af 2017. Hun har aldrig rigtigt præsteret på sit højeste niveau i Grand Slams, men hun besidder nogle stærke våben, og kan hun sætte det hele sammen over to uger, så vil det ikke være århundredets idrætssensation, hvis hun løber med titlen.
Angelique Kerber var direkte rædderlig i 2017 sammenlignet med, hvordan hun spillede i 2016, men efter at have set hende nogle gange i dette års udgave af Hopman Cup, så er jeg ikke rigtigt i tvivl om, at hun er på rette spor igen. Hun vandt Australian Open i 2016, og finder hun sit topniveau, så er det ikke umuligt, det kan ske igen.
Venus Williams var i finalen her sidste år, hvor hun bare blev bedre og bedre og til sidst spillede hun drømmetennis, indtil søster Serena endnu engang agerede stopklods for hende. Hun har aldrig vundet denne turnering, og jeg ved helt ærligt ikke, hvor hendes niveau er for tiden, men kommer hun igennem de første par runder, så kan hun også gå hele vejen.
Johanna Konta vandt turneringen i Sydney og nåede kvartfinalen i Melbourne sidste år, hvor hun så til sidst løb tør for kræfter mod en storspillende Serena Williams. Konta sluttede 2017 frygtelig af, men hun spillede godt mod Svitolina i kvartfinalen i Brisbane i uge 1, hvor hun dog måtte trække sig med skade i hoften. Hvor slem den skade er, ved jeg ikke, men skulle det være en rigtigt slem én, så har det i hvert fald ikke forplantet sig til outright-markedet endnu. Hun har et fantastisk spil under disse forhold, og med sit topniveau er hun farlig for samtlige spillere i feltet.
Coco Vandeweghe havde en flot sæson sidste år, og man må tage hatten af for, at det amerikanske stortalent endelig har fået forløst sit potentiale efter en lang og hård kamp for at nå hertil. Hun nåede semifinalen i Melbourne i 2017, og hendes gode serv og powertennis kan bringe hende langt. Mentalt er jeg ikke overbevist om, at hun har, hvad der skal til for at vinde en Grand Slam, og jeg synes generelt, hun er for endimensionel og svingende, men på en given dag kan hun serve sig igennem dem alle.
Ashleigh Barty har jeg taget med her, fordi hun er på hjemmebane, leverede en flot sæson i 2017 og har et fantastisk boldtalent. Kvinden, der kunne vælge mellem professionel cricket og tennis har meritterende resultater i double også, og jeg er ret vild med hendes evne til at variere og spille kløgtigt. Hun kommer lidt til kort mod de bedste, når de rammer deres topniveau, og det sætter nok også en stopper for hende denne gang, men det er ikke umuligt, at hun kan gå ret langt, hvis hun tør lade sig inspirere frem for begrænse af publikum.
Ekaterina Makarova er måske ikke i sit livs form, men jeg fornemmer, at hun er ved at komme på ret køl. Hun har et vildt powerspil, som kan gå igennem alle defensivt orienterede spillere, og så har hun rigtigt gode meritter fra Australien, hvor hun i 2015 nåede semifinalen.
Anastasija Sevastova har efterhånden slået sit navn godt og grundigt fast på touren, også selv om det ikke er med de helt store armbevægelser og vilde resultater. Hun har kun vundet to titler i karrieren, og den ene er helt tilbage fra 2010, men hun vandt den anden sidste år på Mallorca, ligesom hun også nåede kvartfinalen ved US Open. Jeg synes, hun er med klar pil op, og jeg kan godt se hende skabe lidt ravage i feltet.
Daria Gavrilova ser jeg ikke som en titelkandidat, og hun kommer i mine øjne aldrig til at vinde noget rigtigt stort, men hun er på hjemmebane og en ekstremt motiveret og ilter spiller, der kan skabe sensationer i fællesskab med et engageret publikum. Hun har haft en udmærket optakt til turneringen, og med den rette lodtrækning kan hun som minimum tangere sidste års fjerde runde.
Dominika Cibulkova har jeg primært taget med her, fordi oddset på hende er helt oppe i 51,00 hos Betfair Sportsbook*, og det kunne godt være et interessant trading-objekt. Hun har gode meritter fra Australien, hvor hun i 2014 nåede finalen. 2017 var et skidt år for hende, men nu er hun tilbage i sin yndlings-Grand Slam, og sæsonstarten med foreløbige solide sejre over Sevastova og Vesnina kunne godt tyde på, at hun har gjort noget ved sin form i pausen.
Agnieszka Radwanska har jeg også med her af samme grund som Cibulkova. Hele odds 67,00 kan man hente på hende hos Betfair Sportsbook*, og selv om jeg heller ikke tror et sekund på hende som vinder af Australian Open 2018, så er det bestemt en god mulighed for et fint trading-odds. Hun elsker denne turnering, og sæsonstarten kunne antyde, at hun har tænkt sig at gøre mere ved 2018, end hun gjorde i 2017.
Dem skal du holde fingrene fra
Sloane Stephens vandt US Open og Federation Cup i efteråret 2017, men faktisk har hun ikke vundet en eneste kamp efter sin vilde US Open-triumf, og 2018-sæsonen er mildest talt også startet elendigt for hende med et nederlag på 36 06 til Giorgi i Sydney. Hun har et skyhøjt topniveau, ellers ville hun naturligvis ikke være løbet med US Open sidste år, og hun har tidligere stået i kvartfinalen i Australian Open (2013). Finder hun på en eller anden besynderlig måde sit topniveau i løbet af turneringen, så går hun ind som en titelaspirant, men det vil overraske mig meget, hvis hun med SÅ dårlig form og ingen sejre siden US Open kan vende bordet her. Hun virker meget langt fra at være, hvor hun bør være pt.
Mirjana Lucic-Baroni nåede sensationelt semifinalen sidste år, men hun gik helt i stå i løbet af 2017, og siden slutningen af april har hun kun vundet fem kampe, mens hun har tabt 12. Hun trak sig mod Kvitova i Sydney her i sæsonstarten, og jeg synes ikke, der er nogle tegn på, at hun skulle kunne ramme noget særligt i Melbourne, selv om hun nærmest har hele sin ranglisteplacering på spil.
Samantha Stosur er efterhånden en skygge af den spiller, som i 2011 løftede sejrstrofæet ved US Open efter en finalesejr over Serena Williams. Stosur var i den periode en fremragende spiller, men hun har til trods for Grand Slam-trofæet i New York altid kæmpet hårdt med psyken. Særligt i Australien er det helt galt med hendes nerver, og hun har aldrig været forbi fjerde runde i denne turnering. Hun tør ikke slå baghånd, og hendes forhånd er også blevet middelmådig, hvor hun før rev modstanderne rundt med den. Det ligner endnu et tidligt exit for Stosur på hjemmebanen i den turnering, hun allerhelst ville have haft succes i i sin karriere.
Kristina Mladenovic ligger 11'er i verden, men lige for tiden er der intet i hendes tennis, der retfærdiggør denne fine rangering. Hun havde en flot 2017-sæson indtil august, og så skal jeg eller også love for, at det gik ned ad bakke. 14(!) kampe har hun tabt i træk nu, og senest trak hun sig nede 46 24 mod verdens nummer 397. Om det er forholdet til Thiem, der ødelægger hendes fokus, har jeg ingen anelse om, men faktum er, at hun spiller frygtelig tennis for tiden, og kun den mest optimistiske sjæl tør bruge sine penge på hende i Melbourne.
Australian Open 2018 odds
Som man kan aflæse af oddsene, er det meget tæt blandt især de syv bedste, men selv herfra er springet op til de næste på listen ikke ret stort.
Australian Open 2018 odds på vinderen
Optakten er opdateret med Australian Open vinderodds den 11. januar kl. 11:55. Bemærk: Ved de angivne odds hos Betfairs Spillebørs i ovenstående tabel er 6,5 % kommission blevet fraregnet. Det er således det effektive odds, der er angivet i tabellen.