Se optakten til herrernes Australian Open 2017 her

Mens vi i Norden hygger os med vinter-aktiviteter og drikker varm te, er der skruet op for tennis-termometeret Down Under. Natten til mandag begynder kampen om den prestigefyldte Grand Slam-titel i turneringen Australian Open. Den første af årets fire Grand Slam sættes i gang i det meget varme klima i Australien, hvor det meget belejligt er sommer nu. Turneringen bliver spillet på en udgave af hard court, der kaldes Rebound Ace. Det gør underlaget lidt langsommere og mere seværdigt for os tilskuere. Sidste år blev herrernes titel vundet af Marat Safin i finalen mod den lokale helt Lleyton Hewitt. Turneringen vil formentlig mest huskes for det episke drama mellem Roger Federer og Marat Safin i semifinalen, hvor der blev spillet artistiske dueller på matchbolde, som Safin reddede flere af. I år har Safin desværre meldt afbud pga en skade, og så er det i ekstra grad Kong Roger mod alle de andre. Også Rafael Nadal har meldt forfald – og dermed må man undvære de to største aspiranter til titlen udover Federer. Savnet af Safin og Nadal er et kæmpe tab for turneringen, og historisk set har der nok sjældent været så stor en titel-favorit (odds omkring 1,5 på Federer) til så stor en begivenhed (128 deltagere). Herunder vil jeg komme ind på, hvem der kan udfordre Roger Federer. BetXperts tennistip kan følges på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/ Kommentarer (ros/ris og spørgsmål) til optakten kan skrives i denne forumtråd: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=19153&ForumID=9

Favoritten

Roger Federer

Han er udråbt som den mest komplette spiller gennem tiderne og jeg er helt enig. Han har endnu ikke nået de meritter som Pete Sampras gjorde, men om ti år står han med meget stor sikkerhed med flere Grand Slam titler end selv Pistol Pete. Federer har allerede vundet diverse Grand Slam-turneringer og havde en uhyggelig statistik sidste år, hvor han kun tabte 4 kampe (i to af disse kampe havde han selv matchbolde..). Spillestil: Federer kan alt og har ingen svagheder. Hans forhånd er uhyggelig og baghånden kan også skabe frygt hos enhver modstander. Serven er varieret og den kører altid, når han har break bold imod sig. Hvis man skal finde en ting, der ikke er helt optimeret hos Federer, må det være flugtspillet, men det har han arbejdet med sammen med sin træner Tony Roche.Psyken: Federer er iskold på vigtige point, ja man har fornemmelsen, at det først er på de vigtige point schweizeren virkelig tænder for motivationen. Man kan dårligt se på Federer, om han har lavet et gigantisk point eller brændt et let smash. Manden har poker face i verdensklasse, og den indre ro har gjort ham til en afbalanceret, næsten uovervindelig vinder-maskine... Federer kan ikke tabe i denne turnering, hvis han rammer mindst 90 % af sit niveau.

Udfordrerne til Federer

David Nalbandian

David Nalbandian har potentiale til det helt store og kan begå sig på alle overflader. At han minimum har været i kvartfinalen i alle fire grand slams underbygger dette. Han præsterede sit livs kamp ved Masters finalen sidste år, hvor han slog Roger Federer i 5 sæt. Spillestil: Nalbandian er uhyre intelligent på en tennisbane. Faktisk er hans evne til at tænke på en bane hans største spidskompetence. Han bruger vinkler og stopbold og samtidig læser han spillet eminent. Nalbandian spiller med omtanke og forcerer kun dueller på de rigtige tidspunkter. Han er alsidig og hele hans repertoire ligger på et højt niveau, dog uden at have et slag, som er det helt store. Dér ligger forskellen mellem ham og Federer. Serven er heller ikke en man frygter på touren, men den er ofte ganske solid Psyken: Nalbandian er trods sine unge alder allerede rutineret grundet deltagelsen i diverse semifinaler og en finale i Grand Slams, og han er utrolig kynisk i afgørende situationer. Han har dog været nede grundet sin faders død forrige år og så kan han nogle gange have motivationsproblemer.

Lleyton Hewitt

Den nybagte far skal forsøge at glemme familieidyllen og få sit kontraspil til at gå op i en højere enhed på hjemmebanen. Hewitt var i finalen sidste år, men var klart Marat Safin underlegen. Hewitt har haft en længere pause fra tennis grundet en skade. Hewitt skal man altid regne med, da han sjældent taber til lavere rangerede spillere og derved kommer langt i de store Grand Slams. Spillestil: Hewitt forærer ingenting væk i en kamp. Absolut ingenting. Man skal tvinge fejlene ud af ham eller udspille ham som Roger Federer plejer at gøre det. Hewitt er solid i grundspillet og server efterhånden også ret godt. Problemet er at han mangler et stort slag og derfor kommer han altid til kort overfor Federer. Psyken: Hewitt er måske den mentalt stærkeste spiller tennisspillet har set. Hvert eneste point betyder alt i verden for ham og han er aldrig påvirket af situationen. Hvis Hewitt ikke havde haft sin utrolige psyke var han nok aldrig blevet mere end en jævn top 50-spiller.

Andy Roddick

Roddick skiftede i 2004 træner Brad Gilbert ud til fordel for Dean Goldfine. En stor fejl efter min mening. Roddick er blevet alt for påvirket af det gode liv og berømmelsen, som følger med at være en tennisstjerne. Han virker i mine øjne for ligeglad med sine sejre/nederlag og mangler den ekstra vildskab som han havde under Brad Gilbert. Spillestil: Roddicks spil er bygget op omkring hans giftige serv som er den absolutte spidskompetence. Hans baghånd har været svagheden førhen, men han er blevet bedre til at neutralisere dueller, hvor han er presset, med et slice fra sin baghånd. Hans forhånd kan også eksplodere og derved være en af hans giftigste våben. Psyken: Roddick har som tidligere nævnt mistet lidt attitude under sin nye træner og derved også den vigtige kynisme på de afgørende bolde. Han er lidt for påvirket af sin stjernestatus uden for banen.

Ivan Ljubicic

Ljubicic nåede sit livs mål i slutningen af 2005, hvor han vandt Davis Cup-trofæet med Kroatien. Forinden havde han sin bedste sæson i karrieren med nogle store turneringssejre indendørs og nogle fantastiske kampe mod rivalen Roger Federer. Problemet for Ljubicic er, at han aldrig når langt i en Grand Slam turnering. Manden har et problem med bedst af 5 sæt-kampe og de underlag man anvender i Grand Slam passer åbenbart ikke den store kroat. Spillestil: Ljubicic spillet teknisk flot med sin 1 hånds-baghånd og store forhånd. Serven er giftig og han har ingen problemer med at gå til nettet for at dræbe duellerne. Psyken: Ljubicic må siges at have problemer i Grand Slam, men hans præstationer i de helt store kampe i Davis Cup imponerer. Han er dog via sin store serv vant til, at kampe bliver afgjort i tætte tiebreaks og derfor har han rigeligt rutine til de vigtige point i kampene. Han kan dog bryde sammen, hvis det slet ikke kører, og mangler måske stadig lidt stabilitet til at kunne gå hele vejen i en Grand Slam turnering.

James Blake

Den ubetinget mest sympatiske mand på ATP touren. Nutidens svar på Stefan Edberg. Manden havde sin egen J-Block under US OPEN så man kan roligt kalde ham populær. Blake er kommet tilbage fra en virussygdom og sin fars død og er stærkere end nogensinde før. Som han selv siger, så ser han tennis i et andet perspektiv nu og er derved også mere afslappet end førhen. Spillestil: Forhånden er den absolutte styrke hos Blake, og samtidig har han fået gang i sin 1-håndsbaghånd. Han mestrer i det hele taget alle spillets facetter, undtaget flugtspillet der har nogle mangler. Blake er forholdsvis aggressiv, men er blevet bedre til også at holde igen på de rigtige tidspunkter. Psyken: Blake har som tidligere nævnt gennemgået mange ting udenfor banen, der har gjort ham stærkere. Som han selv udtrykker det; ”Når jeg står med en af de vigtigste bolde i kampen tænker jeg på min fars død og så er den kamp ingenting for mig, derved forsvinder nervøsiteten helt.” Blake er meget intelligent og uddannet fra et godt college, og han har et liv uden for tennisbanen. Det er nogle gange hans problem, da han ikke mener en sejr i tennis er det vigtigste i verden, og så taber han ofte de helt tætte kampe, hvor hans modstandere har betragtet kampene som liv eller død

Tommy Haas

Haas’ karriere har desværre været præget af skader og lange pauser fra spillet. Siden han som 12-årig blev sendt over til Nick Bolleteris tennis camp, har han været spået en stor karriere. Han har dog aldrig nået hele vejen. Tættest var han faktisk i denne turnering for 4 år siden, hvor han førte 2-1 i sæt over Marat Safin i semifinalen, men så blev det regnvejr og en længere pause brød hans rytme. Spillestil: Haas spiller aggressivt og tager chancer i sine kampe. Hans forhånd er en af de bedre på touren, og når hans baghånd kører er det en af de bedste i verden. Samtidig server han også utroligt godt på sine gode dag. Ulempen er hans lave bundniveau, der medfører at han kan tabe til meget dårlige modstandere på sine dårlige dage. Psyken: Haas er en vindertype, men har haft mange skuffelser gennem karrieren og hans psyke kan være lidt skrøbelig på afgørende tidspunkter.

Mario Ancic

Ancic fik sit gennembrud sidste år, hvor han vandt Davis Cup med Ljubicic. Han vandt den afgørende kamp som gav Kroatien titlen, hvilket må have givet den unge spiller noget selvtillid. Spillestil: Ancic server som en kanon - ligesom landsmanden Goran Ivanisevic som han tidligere er blevet sammenlignet med. Ancic grundspil er solidt, og han har ingen decideret svagheder. Psyken: Ancic har haft problemer med troen på sig selv, hvilket har hæmmet sig i nogle kampe. Jeg tror dog den afgørende sejr i Davis Cup har forstærket hans psyke markant.

Tomas Berdych

Berdych er det nye håb fra Tjekkiet. 2005 var hans store år, hvor han spillede nogle store Davis Cup-kampe og vandt den prestigefyldte turnering Paris Bercy. Berdych er spået en stor fremtid. og han har vist i 2005 hvorfor han er udråbt til fremtidens håb. Spillestil: Berdych er ikke kendt for nogle spektakulære slag, men han spiller teknisk flot og får slagene til at se meget lette ud. Han er meget alsidig, derfor begår han sig faktisk på alle underlag. Indendørs vandt han den store turnering i Paris, og på grus i Davis Cup slog han Haas og Kiefer i nogle vanvittige dramaer. Psyken: Berdych har haft lidt problemer med hovedet. Han har ikke altid været klar, og i mindre turneringer har motivationen ofte manglet. Han er til gengæld mentalt stærk i pressede situationer som i Davis Cup kampene mod Haas og Kiefer, og i det utrolige drama da han vandt over Ljubicic i finalen i Paris. Det giver en mental balast som er uvurderlig til fremtidige store kampe for tjekken.

Nikolay Davydenko

Davydenko nåede helt til kvartfinalen i Australian Open sidste år og siden har han markeret sig som en af de mere stabile og gode spillere på touren. Han står lidt i skyggen af sin landsmand Marat Safin, men nogle flotte Davis Cup kampe og et godt år på touren har skabt respekt omkring den unge russer. Spillestil: Davydenko er en hårdt arbejdende grundlinie-spiller, der har en meget lav fejlprocent. Han er lynende hurtig og man får sjældent noget foræret af ham. Problemet med Davydenko er, at han ikke har noget stort slag. Det er årsagen til, at han nok aldrig kommer helt op i toppen. Psyken: Davydenko er hamrende stabil, men har nogle gange problemer med at finde sit bedste spil på den store scene og på de vigtigste tidspunkter i en kamp.

De nye unge bekendtskaber

Gail Monfils

Monfils er den høje mørke franskmand, der frem for alt minder om en basketball spiller. Han server utroligt godt, hårdt og slår vindere fra alle vinkler. Monfils er dog meget fysisk skrøbelig, og jeg kan ikke se ham gå rigtig langt i en Grand Slam endnu, men han kan godt gøre livet lidt hårdt for de store navne.

Djokovic

Djokovic er det nye håb fra Balkan, som man så give Coria en god kamp i French Open sidste år. Han spiller meget uimponeret, hvilket kan bringe ham langt, men mangler stadig en del erfaring for at slå rigtigt igennem.

Andy Murray

Skotten imponerede mig specielt to gange i 2005. Hans Wimbledon-spil og lange skadesfyldte fight mod David Nalbandian og sejren over Tim Henman i Basel i the battle of Britain. Han har vist, at han har psyken til at præstere på dette niveau, hvilket er det som skiller dem som slår til på atp touren fra dem som ikke gør. Han kommer til, at spille nogle gode kampe i Australien, men igen mangler der erfaring for at gå hele vejen.

Richard Gasquet

Kometen fra Frankrig har mange døbt denne unge franskmand. Han er vokset op på grus og har allerede vist imponerende takter på dette underlag. Han var blandt andet en af de kun fire spillere, der slog Federer i 2005. Han nåede også finalen i super 9 turneringen i Hamburg. Problemet med Gasquet i denne turnering er underlaget. Han er god nok til at blande sig blandt de bedste på grus, men mangler stadig noget på hard court underlaget.