Årets første monument står for døren. Jesper Sørensen har kigget nærmere på klassikeren Milano-San Remo, løbets favoritter og interessante vinderodds...
Klassikersæsonen bliver for alvor indledt med Milano-San Remo, og som altid venter der os et meget spændende - og ikke mindst uforudsigeligt - cykelløb.
Løbet er tæt på 300 kilometer langt, hvilket er ret unikt for et cykelløb nu om stunder. Det betyder en hel del, da mange ryttere reagerer meget forskelligt, når de har passeret 250 kilometer.
På papiret passer løbet bedst til sprintere som Peter Sagan og Fernando Gaviria, men tidligere har en rytter som Simon Gerrans også vundet løbet. Vincenzo Nibali har også været med i finalen et par gange.
Under alle omstændigheder ligner det et meget spændende løb.
Odds & Tips - Milano-San Remo 2017
Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen
Odds på vinder af Milano-San Remo |
Bedste odds | Bookmaker |
Peter Sagan | 5,50 | |
Fernando Gaviria | 5,50 | |
John Degenkolb | 14,00 | |
Alexander Kristoff | 15,00 | |
Arnaud Demare | 15,00 | |
Nacer Bouhanni | 18,00 | |
Mark Cavendish | 19,00 |
Favoritterne
På papiret har jeg to favoritter: Peter Sagan (Bora-hansgrohe) og Fernando Gaviria (Quick Step Floors). Det kan næsten ikke være anderledes.
Peter Sagan, Bora-hansgrohe
Chancevurdering: 16 %
Peter Sagan kan følge med på bakkerne, han kan vinde spurten, og i 2016 fik han endelig hul på bylden i de allerstørste cykelløb, da han vandt Flandern Rundt (og VM for anden gang). Alt taler for, at han kan vinde løbet.
Han har allerede været med i finalen et hav af gange, men det er som om, at han har manglet de sidste par procenter i opløbet. Måske er 300 kilometer lige en tand for meget for verdensmesteren?
På et tidspunkt skal han nok vinde det her løb. Det er jeg ret overbevist om. Men løbet skal gøres hårdt, så de allerhurtigste folk som Cavendish og co. er sat lidt ud af spillet, for han mangler stadig lidt topspeed.
Når man kan vinde VM i Richmond og Qatar, så kan man også vinde Milano-San Remo. Det er et spørgsmål om tid, og han virker stærkere og stærkere, for hver sæson der går. Sagan er min favorit.
Fernando Gaviria, Quick Step Floors
Chancevurdering: 12 %
Oddset er gået lidt i selvsving de seneste par dage efter Gavirias flotte sejr i Tirreno-Adriatico. Det har taget overhånd, synes jeg.
Jo - Gaviria er et kæmpetalent, der sagtens kan gå hen og vinde Milano-San Remo. Han har alle kvaliteterne, og vi har set, at han har farten til at slå Sagan efter en hård dag. Men odds 5,50 som vinder af kalenderens længste løb? Nej tak.
Det er ikke fordi, jeg tvivler på, at han kan klare distancen. Havde han ikke haft et uheld i finalen sidste så, så tror jeg, at han havde kørt en podieplacering hjem. Men distancen er med til at gøre det hele mere uforudsigeligt.
Nu kan det lyde noget negativt - det er det ikke. Før oddset var faldet, var min tekst om Gaviria ret positiv - for der var oddset interessant. Det er det ikke længere. Ikke for mig i al fald.
Men Gaviria har et talent, der næsten kan måle sig med Sagans. Han er et supertalent, der kan klatre på bakkerne, samt sprinte på et meget højt niveau. Løbet er skræddersyet til ham, og han kan også sagtens vinde i år - jeg rører bare ikke oddset. Andre vil sandsynligvis gerne tage odds 5,5 på colombianeren.
Udfordrerne
Der er en række udfordrere til at vinde løbet - jeg vælger at gennemgå dem kort, men er klar på at uddybe dem i forummet, hvis det ønskes. Milano-San Remo er utvivlsomt et løb, hvor man kan score et par pæne fiduser på langskud.
Jeg vil også dele et par langskud, men det kommer til at ske lidt tættere på løbsstart. Hold øje med forummet.
Sejren sidste år gik til Arnaud Demare (FDJ). Det var egentligt ikke vanvittigt overraskende, da han har alle kvaliteterne til at vinde et løb som dette, men alligevel var der få, der havde spået ham til at vinde.
Kan han vinde igen? Ja, sagtens. I princippet kan han godt. Han er næppe den største favorit, men hvis alt flasker sig for ham, så er det slet ikke umuligt. Der er ikke noget, der taler imod ham, udover at der sandsynligvis er hurtigere ryttere med i finalen. Måske får han problemer på stigningerne.
Han er dog startet som lyn og torden i denne sæson, og han har ved flere lejligheder set ret stærk ud. Senest i Paris-Nice, hvor han på første etape var den eneste, der kunne følge Alaphilippe.
Michael Matthews (Team Sunweb), Alexander Kristoff (Katusha) og John Degenkolb (Trek-Segafredo) er alle lidt samme ryttertype. De er alle tre hurtige, slidstærke og gode til at håndtere distancen.
Hvis det hele flasker sig, så har alle tre gode chancer for at hente sejren i den italienske klassiker. Én af dem har jeg dog lidt større fidus til end de andre.
For mens Michael Matthews ikke imponerede stort i Paris-Nice, var både Alexander Kristoff og John Degenkolb lidt stærkere. Særligt sidstnævnte har jeg været imponeret af i starten af sæsonen, selvom han ikke har vundet mange løb. Jeg kan godt se værdi i tyskeren.
Værdi i John Degenkolb til odds 14
Jeg har en fin fidus til John Degenkolb. Efter et svært 2016 hvor han kæmpede for at komme tilbage fra et uheld i starten af året, har han vist fine takter i starten af 2017.Han er stærk i klassikersæsonen, og løb som Milano-San Remo og Paris-Roubaix bør alle passe til ham. Milano-San Remo kommer måske en tand for tidligt, i og med at han topper under Paris-Roubaix, og der vil være flere hurtige konkurrenter i finalen - men han har redskaberne til at vinde.
Jeg har et sted mellem 7-8 % på Degenkolb. Det giver fin value, men jeg har også en solid fidus til ham. Odds 14 på John Degenkolb hos Danske Spil*.
Det samme kan man sige om Mark Cavendish (Team Dimension Data). Hvis løbet ikke bliver alt for hårdt, vil Cavendish komme til målstregen med tanken fuld af energi, og så kan de fleste godt vinke farvel til deres chancer. Han har bare ikke imponeret særligt meget i år.
Risikoen er også, at han kommer med hjem til stregen, men slet og ret er tømt for energi. Det er sket før. Og så kommer han til at mangle farten i afslutningen.
Outsiderne
Milano-San Remo er et løb for mange ryttere, så jeg kører hurtigt igennem en række ryttere, der kan vinde løbet.
Rene sprintere som Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, Andre Greipel, Elia Viviani, Nacer Bouhanni og Giacomo Nizzolo har alle en pæn chance, men har også nogle af de samme udfordringer.
Distancen er én ulempe, mens bakkerne i finalen kan tømme dem lidt for meget for energi. På en god dag kan alle dog vinde løbet. I denne gruppe tror jeg klart mest på Bouhanni, selvom han skuffede stort i Paris-Nice.
Så er der også mere offensive typer som Edvald Boasson Hagen og Greg van Avermaet, der kan angribe løbet udefra. De har nogle udfordringer, da alle andre vil holde det samlet til en spurt, men får de hjælp af ryttere som Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe og co., kan det lade sig gøre.
Sprintere som Sonny Colbrelli, Ben Swift, Caleb Ewan og Niccolo Bonifazio er alle lidt mere hårdføre end normale sprintere. Alle nyder godt af den hårde finale. Af disse er det klart Sonny Colbrelli, der har set skarpest ud. Jeg kunne sagtens se ham ende på podiet, men han synes at være alles fidus til dette løb, og så er oddset ikke interessant.
Ruten - Milano-San Remo 2017
Milano-San Remo holder i store træk fast i den samme rute fra år til år, selvom de af og til forsøger at ændre nogle småting, der kan ændre udfaldet af løbet en smule.
Løbet er lidt unikt på den måde, at det som oftest ender i en spurt i en gruppe blandt de mere hårdføre sprintere, men i nogle udgaver ser man de letterere klassikerstjerner køre om sejren. Nibali har tidligere været tæt på at vinde.
Et løb, der kan vindes af både Vincenzo Nibali og Mark Cavendish må siges at være ret specielt. Løbet er så åbent, at man måske kan fange en fidus eller to.
I mange år var Le Manie en del af løbet. Le Manie er en hård stigning, der kom tidligt i finalen, og som ofte fjernede et par sprintere - såsom Mark Cavendish - fra ligningen. I de seneste par år har man dog valgt at køre uden om denne stigning. Derfor er løbets udfordringer primært Cipressa (5,6 kilometer - 4,1 %) efter næsten 270 kilometers kørsel. Tempoet bliver skruet op her.
Det er dog Poggio (3,7 kilometer - 3,7 %), der er løbets sidste udfordring. Fra toppen af denne er der omkring fem kilometer til målstregen. Her kan man spille ud, selvom det ikke er jordens hårdeste stigning.
Nogle sprintere vil lide på Poggio, og for dem er det et kapløb med tiden om at komme tilbage til fronten. Det er ikke umuligt - men det er svært.
Det unikke ved Milano-San Remo er, at løbet er næsten 300 kilometer langt. Havde det været 100 kilometer kortere, havde det været et ganske forudsigeligt løb, men længden kan ændre løbet på en helt uforudsigelig måde.